שתף קטע נבחר

גם לגברים: איך מתמודדים עם גיל המעבר?

גברים רבים שמגיעים לגיל 50 חשים את זה. עייפות, ירידה באנרגיה, חוסר חשק מיני, דיכאון, רגשנות יתר ותופעות נוספות שלא הכירו קודם כמו בעיות בזיקפה. למה זה קורה להם ואיזה טיפולים יעילים?

30% מהגברים סובלים מבעיות זיקפה, ובשל המבוכה, רובם לא יודעים שניתן לטפל בזה בקלות. גברים רבים שמגיעים לגיל 50 חשים את זה. עייפות, ירידה באנרגיה, חוסר חשק מיני, דיכאון, רגשנות יתר ותופעות נוספות שלא הכירו קודם.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

תהליך טבעי זה מכונה בפי החוקרים אנדרופאוז (ביוונית: אנדרון - גבר, פאוזה - הפסקה), ממש בדומה למושג אשר הוטבע יותר מעשור קודם לכן עבור הנשים- המנופאוזה.

 

השינויים החלים במהלך תהליך האנדרופאוז בגברים משפיעים למעשה על כל היבטי החיים. למעשה מדובר בתהליך בעל השפעה פסיכולוגית בינאישית, חברתית ואפילו מקצועית.

 

עוד כתבות

ניתוחי שד בגברים: הסיבות והטיפולים שיעזרו

10 דברים שיגרמו לגברים להיות מאושרים

קרחת זה גנטי? 5 מיתוסים על שיער והיעדרו

 

ירידה עקבית ברמת ההורמונים

מחקרים רבים שסקרו את הפיזיולוגיה של הגברים בגיל המתבגר מצאו כי החל מגיל 40 ומעלה מתחילה ירידה איטית אך עקבית בהפרשת הורמונים אנדרוגניים (הורמוני מין גבריים) כאשר ההורמון העיקרי ביניהם הוא הטסטוסטרון.

 

הטסטוסטרון, הורמון המין הגברי, הינו הורמון שמופרש בגוף וקיים ברמות שונות אצל שני המינים. אצל הגבר הוא מופרש על ידי האשכים ובלוטות יתרת הכליה שנמצאת מעל לכל כליה.

 

הטסטוסטרון אחראי להתפתחות ושמירה על האופי הגברי, אחראי על שמירת החשק והתפקוד המיני (אונות), על ייצור תאי הזרע, על הגדלת מסת השריר ואפילו מסייע בשמירה על מצב הרוח, האנרגיה, המרץ, הפעלתנות והחיוניות. הטסטוסטרון מופרש במשך כל החיים ומלווה את האדם מיום היוולדו. זה ההורמון הגברי בה' הידיעה.

 

מגיל 50 ומעלה הגוף מיצר פחות ופחות טסטוסטרון. ירידה זו מביאה לירידה תפקודית בתסמינים שצוינו כאן מעלה. רופאים בדקו ומצאו שכדי למתן את הופעת הסימפטומים של האנדרופאוז הגברי, חשוב מאוד לגברים בגילאים אלו להחזיר לגוף את רמות הטסטוסטרון לרמות הנורמליות ובכך לא להיכנע לתסמיני הגיל וההשלכות המלוות אותו.

 

10% מהגברים מעל גיל 50 סובלים מחוסר בטסטוסטרון, לכן מומלץ לעשות בדיקת דם כשמתחילים להרגיש את התסמינים האלו. מדובר בבדיקת דם פשוטה הכלולה בסל הבריאות. היא מתמקדת רק בטסטוסטרון הכללי ולכן נותנת רק מושג כללי, אבל אם נמצא שהיא גבולית מבצעים בדיקה ספציפית יותר- לטסטוסטרון החופשי.

 

אם יימצא שהרמות אכן נמוכות, יש להיוועץ עם הרופא שלך בנוגע לטיפול בהשלמת טסטוסטרון על מנת להחזיר את הרמות לרמות הנורמליות.

  

אימפוטנציה היא תופעה פיזיולוגית כמו כל תופעה אחרת, מכאב ראש ועד פריחה על הגוף,וכמו כל תופעה אחרת-גם אודותיה ניתן להתייעץ עם הרופא. כ-30% גברים בכל הגילאים סובלים מדי פעם או באופן קבוע מאימפוטנציה.

 

היא צצה ברגעים אינטימיים ועלולה להיות מלווה בחששות או שאלות, אבל ברוב המקרים ביקור קצר אצל הרופא יכול לסייע לכם להתמודד עמה. למזלכם, כבר לא צריך נוצה של ינשוף, וציפורן של עטלף כדי לטפל באימפוטנציה.

 

זה יכול לקרות ממגוון סיבות פיזיולוגיות או פסיכולוגיות:מחלות לב וכלי דם, סוכרת, הסרת הערמונית או שימוש בתרופות מסוימות (כמו תרופות נגד התקרחות או נגד דיכאון) עשויים לפגוע ביצור הטסטוסטרון בגוף ולגרום להפרעות שונות בתפקוד המיני, בהן אימפוטנציה.

 

כמו כן, ייצור הטסטוסטרון בגוף מושפע גם משתיית אלכוהול באופן מופרז, עישון, מתח נפשי וחוסר פעילות גופנית.

 

איך מטפלים בחוסר הזקפה?

הכי פשוט, הכי בטוח: מריחה חיצונית של ג'ל טסטוסטרון, אנדרוג'ל  או טסטומקס, למשל. המריחה מחזירה את רמת הטסטוסטרון בגוף לרמה תקינה, משפרת את הליבידו ומסייעת בפתרון בעיות בתפקוד המיני כמו, אימפוטנציה, אין אונות והפרעות שונות בזקפה.

 

טיפול תרופתי רגעי: תרופות לטיפול בהפרעות זקפה רגעיות, כמו ויאגרה, סיאליס, לויטרה ודומותיהן, ניתנות לנטילה כשעה לפני המפגש המיני. חשוב להתייעץ עם הרופא לפני נטילתן, שכן הן אינן מומלצות לסובלים ממחלות לב. כמו כן, אם רמות הטסטוסטרון נמוכות מאוד, קיים סיכוי שתרופות אלו לא ישפיעו.

 

זריקות טסטוסטרון: אותה יש להזריק אחת ל 2-3 שבועות, לעתים היא גורמת לתנודתיות חדה ברמות הטסטוסטרון ומיד עם ההזרקה הרמה גבוהה ואף גבוהה מן הנורמה.

 

קיימות גם זריקות ארוכות טווח – כמו נבידו, היתרון שלהן הוא כי רמת הטסטוסטרון נשארת קבועה לאורך זמן. מדובר בטיפול יציב (מנגנון פירוק מושהה שלא יוצר סחרחרת הורמונלית אלא שומר על יציבות רמות הטסטוסטרון בדם)

  

ניתוחים ותותבים: קיימים טיפולים שונים הכוללים הזרקה של תרופה לפין, השתלת תותב גמיש לאורך הפין וניתוחים נוספים. חשוב להתייעץ עם הרופא לפני ההחלטה על ביצוע ניתוח, שכן טיפולים מסוימים עשויים לגרום לזקפה ספונטנית ללא גירוי מיני.

 

בכל מקרה, צריך לברר היטב את הסיבות והגורמים לבעיות השונות ולא ל״קפוץ״ ישר לטיפול התרופתי. בנושא החשק ובזיקפה יש חשיבות רבה לענין הריגשי והזוגיות ולכן יש לטפל במכלול הבעיות.

 

הכותב הוא ד"ר בני שכטר, גניקולוג, סקסולוג ויועץ רפואי





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם גברים סובלים מגיל המעבר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים