שתף קטע נבחר

כמה עולה לקבל מסמך מהבנק? תכינו 90 שקל

למרות שורה של הקלות בעמלות שנכנסו לתוקף בשנה האחרונה, עדיין לא חל שינוי בכמה עמלות שערורייתיות במיוחד. הבנקים ממשיכים לגבות בין 50 ל- 90 שקל על מסמך בגין "עמלת הודעות והתראות" וזאת למרות שוועדה שבחנה את הנושא המליצה כבר לפני שנתיים להפחית את העמלה. בנק ישראל: יתוקן ברבעון הבא

ד' הוא לקוח באחד הבנקים המסחריים בישראל. כמו לקוחות רבים, הוא לווה כסף מהבנק. בתקופה האחרונה, עקב קשיים כלכליים וקיצוץ במשכורתו, הוא נאלץ לעכב את תשלום ההחזר החודשי.

 

  • לכל הטורים של "סוגרים חשבון"

 

זמן קצר אחר כך הוא קיבל מכתב מהבנק, המתריע על פיגור בתשלום. ד' ידע כי עליו להחזיר את הכסף בהקדם שכן כל פיגור כזה מגדיל את תשלום הריבית. מה שהוא לא ידע זה שעבור הטרחה הרבה של הבנק במשלוח המכתב, יהיה עליו להיפרד מ-60 שקל נוספים.

 

העמלה החביבה הזו מבחינתם של הבנקים, נושאת לרוב את השם "עמלת הודעות והתראות" ומחירה מגלם את המאמצים העילאיים שעושה הבנק בהדפסת מכתב ושליחתו בדואר ללקוח.

 

מדובר בשירות הכולל הודעות שונות ששולח הבנק ללקוח, בין הייתר, בעקבות פיגור בתשלומים, התראות שונות כגון צ'ק שחזר ללא כיסוי ומכתבי מעקב.

 

מסתבר ש-60 שקל זה לא הסכום הגבוה ביותר לעמלה הזו. את השיא שובר בנק מזרחי-טפחות, שגובה לא פחות מ-90 שקל (אם כי במקרה של התראה על פיגור בתשלום חוב, העמלה תגבה מהמכתב השני והלאה).

 

רק השבוע פרסמו הבנקים את הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי של השנה מהם עולה כי מינואר ועד ספטמבר גרפו הבנקים עמלות בסכום של יותר מ-11 מיליארד שקל.

 

"לקבוע את מחיר השירות"

דוח הוועדה לבחינת התחרותיות במערכת הבנקאית, שפורסם כבר לפני כשנתיים קבע כי המחירים שגובים הבנקים על המכתבים הללו שערורייתיים וחסרי פרופורציה. בין הייתר נכתב שם: "הפיקוח על הבנקים סבור כי יש הצדקה להתערבות כדי להוריד את המחיר באותם בנקים".

 
כמה עולה עמלת עריכת מסמכים? (בשקלים)

כמה עולה עמלת "הודעות והתראות"? (בשקלים)
פועלים לאומי דיסקונט מזרחי הבינלאומי
60 53 68 90 50

על פי ההמלצה, מחירי העמלה נדרשים להיות תחת פיקוח, ואם לא ירדו המחירים, "על המפקח לקבוע את מחיר השירות".

 

אם חשבנו בתמימותנו שעצם העובדה שהנושא הזה עלה בדו"ח ופורסם, ובמקביל המפקח נוקט פעולות להפחתת עמלות אחרות – ירתיעו את הבנקים ולו במעט והם יוזילו קצת את העמלה הזו, טעינו. בדיקת תעריפי העמלות בבנקים מעלה כי לא חל כל שינוי מאז כתיבת הדו"ח ועד היום במחירי העמלות, בכלל הבנקים.

 

צריך לומר ביושר כי מאז פורסם הדו"ח, יישם המפקח על הבנקים את רוב ההמלצות הנוגעות לתחום העמלות. ועם זאת, דווקא העמלה המקוממת הזו לא טופלה.

 

לאחרונה פנתה "העמותה לצמצום פערים חברתיים" למפקח על הבנקים בעניין הזה, בין היתר בטענה כי מי שניזוק בעיקר ממחירי העמלות הגבוהות הללו, הם אותם יחידים ומשפחות שגם כך נמצאים בחובות וקשיים כלכליים. 

 

מהפיקוח על הבנקים נמסר בתגובה: הנושא על שולחננו, ויתוקן במסגרת התיקון הבא לכללי העמלות הצפוי ברבעון הראשון של 2015.

פורסם לראשונה 27/11/2014 16:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים