שתף קטע נבחר

דליפת שתן ועצירות: למה חייבים לטפל ברצפת האגן

תסמינים שכיחים כמו עצירות, דלקות בדרכי השתן, כאבים ובעיות בתפקוד המיני קשורים באזור האנטומי של רצפת האגן - שרק מעט אנשים מכירים ומוכנים לדבר עליו בפתיחות. איך מאבחנים צניחה בשרירי האגן ומהם הטיפולים האפשריים? מדריך

כאבים, אי שליטה בשתן, תפקוד מיני לקוי ועצירות: לא מעט תלונות על תסמינים שאנו סובלים מהם קשורות דווקא באזור אחר בגוף, הרבה פחות מדובר - רצפת האגן.

 

"רצפת האגן היא האזור בין הרגליים הנותן תמיכה לאיברים שיושבים מעליו", מסביר ד"ר מרק באר גבל, מנהל מרפאת רצפת האגן ביחידה הגסטרואנטרולוגית בבית החולים תל השומר, "כמו שלפוחית השתן, השופכה, הנרתיק, הרחם, הפרוסטטה והרקטום. האזור בנוי בעיקר משרירים ומגידים, והוא מאפשר שליטה בהתרוקנות, קיום יחסי מין, לידה ועוד".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

על מה מביך אתכם לדבר?

סובלים מעצירות? 10 דרכים טבעיות לפתרון

בריחת שתן: הסיבות והטיפולים שיעזרו

סובלים מגזים? 16 עצות לבטן רגועה

  

רצפת האגן אחראית להעברת כל הלחצים מהרגליים לפלג הגוף העליון כך שהיא חשובה מאוד גם ליציבות הגוף, אך למרות תפקידיה השונים - השיח סביבה נותר מעורפל. "אף אחד לא מכיר את האנטומיה של האזור", אומר ד"ר באר גבל, "כי הוא מוסתר, אזור שאנשים לא מדברים על בפתיחות. הוא מתאפיין בבושה וברתיעה, בערפל שעלול להביא לאסונות בסופו של דבר.

 

"הרפואה מאורגנת סביב איברים, יש מומחים למערכות הגוף השונות, ופה אנחנו מדברים על משהו אחר לגמרי, משהו אזורי. היציבות של אזור רצפת האגן משפיעה על הבריאות, כך שהרפואה הזאת צריכה להיות רב-תחומית. יש אנשים שסובלים מעצירות, למשל, ומתוכם כ-40% סובלים מאי שליטה בשתן, אבל כיוון שהרפואה מאורגנת כפי שהיא, אדם שנמצא בטיפול אצל גסטרואנטרולוג לא יעלה גם את נושא השתן. ברור שצריך קונספט אחר של רפואה והתייחסות במקרה הזה".

 

הלחץ ברצפת האגן משפיע על האיברים מסביב, כיוון שזהו החלק היחיד בגוף הבנוי בצורה אופקית ולא אנכית. "יש דו שיח בין האיברים", אומר ד"ר באר גבל. "כשאנחנו מקיימים יחסי מין, למשל, אנחנו לא הולכים לשירותים באותו הזמן. התפקוד שעובד יודע לנטרל את התפקוד באיברים האחרים, וצריך לשמור על הסינכרוניזציה הזאת. כשנמנעים מטיפול ברצפת האגן, מוסיפים חומרה לתלונות".

 

סובלים ולא יודעים למה

יותר מ-50% בקרב אוכלוסיית הבוגרים סובלים מבעיות שקשורות לחוסר תפקוד של האגן התחתון, כאשר התלונות השכיחות הן כאבים, עצירות, אי שליטה בשתן ובצואה, גזים, תפקוד מיני לקוי, כאבים ביחסי מין ולעתים דימומים והפרשות.

 

גורם הסיכון הראשון בחשיבותו לתפקודה של רצפת האגן הוא לידה. "הלחץ העובר על השרירים בשל גודל ראשו של התינוק הוא אדיר", אומר ד"ר באר גבל, "ולעתים משתמשים במלקחיים או מבצעים חתך יזום ללא צורך או במקום שאינו נכון - והלחצים גדולים עוד יותר. פעמים רבות גורמת הלידה נזק בשרירים ובגידים, והעצבים האחראים על תפקוד האזור נחלשים".

 

גורמי הסיכון הבאים הם עצירות כרונית, המפעילה גם היא לחצים רבים באזור האגן, משקל עודף המוביל לכך שהשרירים אינם מצליחים להחזיק כראוי את האיברים, ויציבה לא נכונה. "אם אישה הולכת על עקבים גבוהים או שמישהו סובל מבעיות בעמוד השדרה", מסביר ד"ר באר גבל, "זה עלול להוביל לבעיות באגן התחתון.

 

"מספר האנשים שסובלים מעצירות, מכאבים ומאי שליטה בשתן עצום. המספרים אדירים, אבל הידע בציבור לא תואם למספר הסובלים מהבעיה".

 

אם נשים מגלות מודעות, חלקית לפחות, לצורך בשמירה על רצפת האגן בכל הקשור בלידות, הנתון הפחות ידוע הוא שגם 10%-14% מהגברים סובלים מתפקוד לקוי של האגן התחתון, וכך גם ילדים. "אצל גברים הדבר קשור בעיקר בעצירות", אומר ד"ר באר גבל, "או בכאבים שהם נוטים לקשר לדלקת בערמונית. האמת היא שמקרי הדלקת נדירים למדי, והכאבים קשורים ב-90% מהמקרים לאגן התחתון.

 

"דלקות חוזרות בדרכי השתן אצל גברים מעידות לא על קיומה של דלקת, אלא על כיווץ של שרירים וגידים סביב הערמונית והשלפוחית שמביא לתלונות דומות. מטפלים בהם באנטיביוטיקה, אבל המקור לבעיה אחר".

 

אצל ילדים, העובדה שהם לומדים להתאפק, לשבת בכריעה בשירותים ציבוריים כדי לא לגעת באסלה ונגמלים כשהמערכת העצבית אינה בשלה עדיין, מובילה לעצירויות, ליציאות יבשות, לסדקים ולכאבים.

גורם הסיכון הראשון בחשיבותו לתפקודה של רצפת האגן הוא לידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גורם הסיכון הראשון בחשיבותו לתפקודה של רצפת האגן הוא לידה(צילום: shutterstock)
 

איך מאבחנים?

השלב הראשון באבחון של בעיות ברצפת האגן הוא הערכה קלינית: הרופא המומחה שומע את תלונות המטופל, ושואל שאלות הנוגעות למערכות הגוף האחרות. לאחר מכן הוא יבצע בדיקה גופנית, ש"הרבה פעמים מעניקה יותר אינפורמציה מאשר CT או MRI", אומר ד"ר באר גבל.

 

"משתמשים גם באולטרסאונד, מדידות לחצים של השרירים והתחושה של האיברים, כדי למדוד פיזית את הצניחה של רצפת האגן", הוא מוסיף.

 

איך מטפלים?

כשמזהים בעיה בתפקוד רצפת האגן, פעמים רבות המצב עודנו הפיך ואפשר לרפא או להקל לפחות את התסמינים. "הדבר החשוב הוא קודם כל לפנות למקום הנכון לבדיקה", אומר ד"ר באר גבל, "כדי להבין מה חומרת הבעיה. תלונה מסוימת שאינה מטופלת ואינה מדוברת עלולה לגרום לסבל נפשי ולהשפיע בכך על היבטים נוספים בחיים.

 

"מה שקורה באגן התחתון מביא עם הזמן להתערבות של עוד איברים שכנים. מי שיש לו עצירות עלול לסבול אחרי כמה זמן גם מאי שליטה בשתן, ומי שיש לו זיהומים חוזרים בשתן עלול לסבול אחר כך מהתרוקנות לא טובה של יציאות. הכל קשור זה בזה. בכל בעיה שחוזרת על עצמה צריך להיבדק על ידי מומחים לאגן התחתון ומבינים את הפתולוגיה של כל האזור".

 

הפתרונות כוללים בדרך כלל פיזיותרפיה, טיפול התנהגותי ותזונתי כדי לפתור בעיות כמו עצירות, שימוש במכשירים המפעילים את העצבים באזור ועוד. במקרים מסוימים, כשהבעיה בשלב מתקדם מאוד, אין ברירה אלא לבצע התערבות כירורגית, שבה מחזירים למקומם את האיברים שצנחו, דרך האגן התחתון או בשיטה לפרוסקופית.

 

הפתרון הטוב ביותר - מניעה

כדי למנוע מעצמכם סבל, סיבוכים וטיפולים, מומלץ להקפיד על העצות הבאות:

 

לשמור על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, משקל תקין ופעילות גופנית סדירה.

 

לא לשבת זמן רב בשירותים ללא צורך, לבלות שם בקריאת עיתון וכן הלאה.

 

לבצע פעילות גופנית בהדרכה של איש מקצוע.

 

לבצע תרגילי חיזוק: כווצו ושחררו את פי הטבעת, כשהשחרור הוא תמיד פי שניים מזמן הכיווץ. למשל, מכווצים את פי הטבעת במשך 10 שניות ומשחררים במשך 20 שניות וכן הלאה.

 

נשים לאחר לידה צריכות להיבדק על ידי מומחה לאגן, רצוי כשלושה חודשים לאחר הלידה.

 

ב-11 בדצמבר ייערך הכנס הראשון בישראל בנושא רצפת אגן, באודיטוריום בית החולים תל השומר. בכנס ישתתפו רופאי גסטרוכירורגיה, גינקולוגים ופיזיותרפיסטים, וכן פרופ' סנטורו ג'וליו, מהמומחים המובילים בעולם בתחום רצפת האגן.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הידע בציבור לא תואם למספר הסובלים מהבעיה
צילום: shutterstock
צילום: עדי אקוניס
ד"ר מארק באר גבל
צילום: עדי אקוניס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים