שתף קטע נבחר

שבדיה: אחרי חודשיים, הממשלה מתפרקת

כבר לא אי של יציבות פוליטית: בחודש ספטמבר הקימו הסוציאל-דמוקרטים ממשלת מיעוט שנאלצה להסתמך על הימין הקיצוני כלשון מאזניים. אלא שמפלגת האנטי-מהגרים התנגדה לתקציב שלא עבר בפרלמנט ואילצה את הממשלה להודיע על פירוקה. "הבחירות הבאות - בעד או נגד הגירה מוגברת"

אצלנו מפרקים ממשלה אחרי שנתיים, אבל במדינה הסקנדינבית עושים זאת אחרי חודשיים בלבד: שבדיה תערוך את בחירות הבזק הראשונות במדינה לראשונה זה יותר מחמישים שנה. ראש הממשלה סטפן לופבן הודיע היום (יום ד') על פיזור ממשלתו - חודשיים בלבד לאחר הקמתה - והכריז שהבחירות יוקדמו ל-22 במרס 2015, כשבוע אחרי הבחירות הכלליות בישראל. הסיבה להפלת ממשלת המרכז-שמאל הייתה כישלונה להעביר את תקציב המדינה הראשון שלה.

 

ימין קיצוני בעלייה. שבדיה לא נושמת לרווחה

 

עוד חדשות מהעולם:

'יהודים זה כסף': רקע אנטישמי לתקיפה בפריז

גם הרודן האפריקני טוען: תכננו פוטש נגדי

אסד: אני קפטן שמנסה להציל את הספינה שלו

יהודי הוכה קשות באגרופנים ברוסיה

 

בחודש ספטמבר הקים לופבן מ"הסוציאל-דמוקרטים" ממשלת מיעוט ביחד עם מפלגת ה"ירוקים" אחרי שקיבלו פחות מ-40 אחוזים מהקולות. אלא שהוא נאלץ לאפשר למפלגת "הדמוקרטים-השבדים", מפלגת אנטי-מהגרים בעלת עבר ניאו-נאצי ועמדות קיצוניות, להוות לשון המאזניים בקואליציה. מאז הבחירות נתפשה הממשלה הנוכחית כאחת החלשות ביותר בשבדיה זה כמה עשורים וזכתה לכינוי הלא מחמיא "הממשלה השברירית ביותר מאז הפכה שבדיה לדמוקרטיה פרלמנטרית".

 

הממשלה החלשה ביותר זה כמה עשורים. ראש הממשלה לופבן (צילום: AP) (צילום: AP)
הממשלה החלשה ביותר זה כמה עשורים. ראש הממשלה לופבן(צילום: AP)
מפלגת הימין הקיצוני שמנודה על ידי מפלגות המיינסטרים איימה להקשות על הממשלה לשלוט במדינה בצורה יעילה אם היא לא תאמץ מדיניות הגירה קשוחה כמו זו שמונהגת בדנמרק, כולל הורדת מספר מבקשי המקלט ב-90 אחוזים.

 

משרטטים מחדש את המפה הפוליטית

"זה משרטט מחדש את המפה הפוליטית", אמר לופבן במסיבת עיתונאים, והוסיף שבחירות חדשות "יאפשרו לבוחרים לבצע בחירה לנוכח המציאות הפוליטית החדשה הזו".

 

לופבן האשים את ארבע מפלגות המרכז-ימין, שהרכיבו את הממשלה הקודמת, שאפשרו ל"דמוקרטים-השבדים" שקיבלו 13 אחוזי תמיכה בבחירות האחרונות להטיל וטו יעיל על התקציב בכך שלא הצביעו בעדו והתעקשו על הצעת תקציב משלהן. "הם מאפשרים ל'דמוקרטים-שבדים' להכתיב את תנאי הפוליטיקה השבדית", הוא אמר.

 

המשבר הפוליטי החריף בשבדיה פגע בתדמיתה של המדינה שנחשבה למופת ליציבות פוליטית וכלכלית, בניגוד גמור למדינות רבות ביבשת אירופה.

 

פעם נתפשה שבדיה כאי של יציבות פוליטית וכלכלית. הפרלמנט בסטוקהולם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעם נתפשה שבדיה כאי של יציבות פוליטית וכלכלית. הפרלמנט בסטוקהולם(צילום: רויטרס)

עליית "הדמוקרטים-השבדים" בפוליטיקה השבדית מאיימת גם להפר הסכם בלתי כתוב שהיה מקובל על כל הצדדים במפה הפוליטית במדינה של מדיניות דלת פתוחה למהגרים. עליית הימין הקיצוני היא גם עדות לחברה שמתחילה לתהות לגבי תפקידה של מה שכינה ראש הממשלה לשעבר פרדריק ריינפלדט כ"מעצמה הומניטרית".

 

מתיאס קרלסון, יו"ר "הדמוקרטים-השבדים", הבטיח שמפלגתו תהפוך את הבחירות הקרובות ל"משאל עם בעד או נגד הגירה מוגברת לשבדיה".

 

בשנה שעברה הייתה שבדיה המדינה שקלטה הכי הרבה מהגרים ומבקשי מקלט לנפש. כך על פי "הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD).

 

אנליסטים בשבדיה מזהירים שבחירות חדשות במדינה לא יביאו בהכרח לממשלת רוב יציבה למרכז-ימין או למרכז-שמאל בהתחשב בטקטיקות הקשוחות של "הדמוקרטים-השבדים" מהימין הקיצוני.

 

המפלגה מהימין הקיצוני היא בעלת שורשים ניאו-נאצים, ובבחירות האחרונות עשתה רבות כדי לשכנע את בוחריה שהיא מפלגה לגיטימית. ואכן, היא הצליחה בבחירות והפכה למפלגה השלישית בגודלה עם מצע שהתמקד בהגבלה דרסטית של ההגירה הלא-אירופאית לשבדיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הולכים שוב לבחירות. הפרלמנט בסטוקהולם
צילום: רויטרס
מומלצים