שתף קטע נבחר

עשו עלייה: 5 סוגי וויסקי חדשים בישראל

עם האוכל בא התאבון - הביקוש הגובר לוויסקי מביא עמו ארצה עוד ועוד סוגים של סינגל מאלטים, ברבנים וכל מה שביניהם. ליבי שפרלינג ממליצה על חמישיית סוגי וויסקי פחות מוכרים וחדשים וגם על סדנאות טעימה מיוחדות שיתקיימו בשבועות הקרובים ברחבי הארץ

את ההתאהבות הבוערת שלי בוויסקי אני חייבת לשני גורמים: הבר הוותיק נורמה ג'ין (אליפלט 23, יפו) שם טעמתי לראשונה לפני מעל לעשור סינגל מאלטים חלקים ומחוספסים בעת ובעונה אחת - זה של מזקקת ספרינגבנק למשל - ועוד שלל סינגלים בכוסות.

 

מאוחר יותר התוודעתי למועדון הוויסקי הישראלי והמחכים, שמקיים באדיקות ערבי טעימות שהוסיפו לי ידע רב. מתמקדים בכל פעם במזקקה אחרת ומסבירים איך, למה ומה יש וקורה שם לצד ארוחת טעימות. מומלץ בחום, ולא רק למתחילים. 

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

בשנים האחרונות נדמה שכולם אוהבים וויסקי. המשקה הזהוב כובש בסערה כל חלקה טובה, החל מברים מלאים כל טוב של תוויות בחתונות - כבר שמעתי על חתנים שהתחילו לאסוף בקבוקים מרחבי העולם עוד לפני שכרעו ברך, כדי שיהיה מה למזוג לחבר'ה ביום חגם - המשך במשחקי פוקר שהפכו לערבי טעימות רוחב ועד לקוקטיילים במסעדות, שמבוססים על סינגל מאלטים מיושנים ובמיוחד סוגי וויסקי ברבן אמריקאי וחלק.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

הקטגוריה צומחת כאן כמו גם ברחבי העולם ועם הביקוש חל גידול ניכר בכמות הוויסקים שמגיעים ארצה. המותגים הידועים מוציאים מהדורות מוגבלות ותעשיית הפינישים - יישון סופי בחביות של שרי, פורט, אמרונה או אפילו יין הקינוח סוטרן - תופסת תאוצה היסטרית. כך אנחנו מתוודעים לעוד ועוד ניואנסים שמעניקים עניין ועומק למשקה שהוא מורכב מבראשית.

 

הכי כיף לשתות וויסקי אבל כיף גם לעבור טעימות מודרכות, בהן ניתנים הסבר על תהליכי זיקוק, על ההיסטוריה ועל השחקנים הנוספים בתהליך שמשפיעים על התוצר הסופי. במהלך חודש דצמבר ייערך בסניפי דרך היין חודש הוויסקי, במהלכו יציעו בחנויות סדנאות וטעימות מודרכות של וויסקי, לצד מבצעים מפנקים. החודש הזה מאפשר הצצה לעולם של ריחות, טעמים וניואנסים משתנים.

 

הסדנאות והטעימות בתשלום ונעים בין בסביבות ה-175 שקלים לאדם (שימו לב – הכניסה לערב החגיגי עולה פחות – 69-95 שקלים ואילו טעימות האוטובוס – פרטים בהמשך – בחינם). בין הסדנאות: טעימת היכרות וויסקי; טעימה השוואתית והדרכת וויסקי מתיישן ; סוגי וויסקי מיוחדים מרחבי סקוטלנד; טעימת ברבן מסקרנת; סינגל מאלטים סקוטיים; וויסקי מאיי סקוטלנד הצפוניים ועוד.

 

שווה להגיע לטעימת הוויסקי לימובאס שמתקיימת באוטובוס הדור שמחנה מחוץ לחנויות (הכניסה חינם בהרשמה מראש. פרטים באתר) וגולת הכותרת – וויסקי טרייל, ארוע הדגל של חודש הוויסקי (25.12) בסניף דרך השלום שכולו שיר הלל לוויסקי, חגיגה שבה יוצעו עשרות סוגי תוויות מרחבי העולם, ביניהן גם המזקקות בונהאבן, גלנפרקלאס, טליסקר, פור רוזס, דאלמור, מקאלן, לאפרויג ועוד.

 

עד אז, העליתי לפניכם המלצות ל-5 תוויות פחות מוכרות, גילוי נעים במחיר מדגדג. נסו בערב קריר ולא תתאכזבו.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

1. טוברמורי 10

המזקקה שוכנת באי מאל (mull) ולמעשה היא היחידה בו. הוקמה כבר בשנת 1798 והיא מהעתיקות שבמזקקות המסחריות בסקוטלנד, שוכנת ממש על שפת הים, לוויסקים שלה יש סיומת עדינה של מלח ואויר ים. טוברמורי 10 הוא וויסקי עדין וקל, מעולה למתחילים, שבולטים בו טעמי תפוחים ירוקים ויש לו גוף קליל, נעים מאד לשתיה, זכר ליישון הארוך בחביות ברבן משומשות, עד לסיומת של ג'ינג'רברד. אהבנו מאוד. 240 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

2. גלנפרקלאס 12

המזקקה המוערכת שוכנת בלב איזור ספייסייד ונמצאת בבעלות משפחתית ששומרת מזה דורות על שיטות זיקוטק מסורתיות ובמיוחד על מלאי עצום של וויסקים מתיישנים, מה שמאפשר לה להציע סדרות מתיישנות שוות במחירים תחרותיים.

 

גלנפרקלאס 12 הוא אחד החלקים והנעימים שטעמנו, בולטים בו טעמי צימוקים ומשמשים מיובשים, שמגיעים מחביות השרי בהן התיישן. הסיומת מרכזת טופי והדרים ומעט מעט זכר לעשן וכבול. שיחוק במחיר מצוין. 280 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

3. אראן 10

מזקקה צעירה יחסית שנוסדה בשנת 1995 בצפון האי אראן. האיזור נהנה מתנאים מושלמים לייצור וויסקי: המים כאן  נחשבים לטובים בכל סקוטלנד והאקלים באי נחשב חמים יחסית ובכך מתאים ליישון ארוך וסבלני.

 

הוויסקי הבסיסי של המזקקה הוא סינגל מאלט נפלא. בתחילה פוגשים ארומות רעננות עשבוניות ואז הפה מתמלא עוגיות חמאתיות במרקם רך ועגול. הסיומת מפתיעה עם תפוז ועץ. וויסקי מתקתק ורענן. שימו לב לסדרת הפינישים השווה של המזקקה הזאת: אמרונה, פורט, שרי, סוטרן וברבן. 250 שקלים.

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

4. פור רוזס סמול באטץ'

אחד הפייבוריטים שלנו בעת האחרונה. הפור רוזס הרגיל היה פה להיט ענק בשנות ה-80 ומאז הועם זוהר, שלא בצדק. כדי לגלות את המזקקה מחדש, שימו יד על הסמול באטצ', גרסה יוקרתית ואיכותית של הברבן הלוהט ההוא.

 

טעמנו בלנד המורכב מ-4 סוגי ברבנים נדירים שנבחרו בקפידה על ידי המאסטר דיסטילר ועורבבו רק כאשר הגיעו לפסגת היישון שלהם, כל אחד בתורו. התוצאה חלקה ועשירה, תוך שהיא שומרת על גוף מלא ונוכח. המרקם העשיר מפנק בטעמי טופי ובננה והסיומת הדרית. 150 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

5. ג'יימסון בלק בארל סלקט רזרב

גרסה חדשה ומוצלחת לוויסקי האירי המוכר של ג'יימסון, שמתחננת לקצת גשם על החלון. הוויסקי התיישן בחביות שרי וברבן חרוכות והוא מפנק בטעמים מודגשים של וניל ועץ. הגוף התמלא קצת בצדדים ובמרכזו מרקם כמעט חמאתי, שבולטים בו תבלינים חמים ואפרסקים. המחיר: 170 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אף פעם לא מאוחר ללמוד עליו דברים חדשים. וויסקי
צילום: shutterstock
מומלצים