שתף קטע נבחר

האם לראשונה תמונה אישה לראש הרשות השנייה?

זה לא סוד שהגמוניה גברית שולטת בעולם התקשורת, אך עם התפטרות שי באב"ד מתפקיד מנכ"ל הרשות השניה, שוב עולה כעת השאלה: האם אישה תעמוד לראשונה בתפקיד? גורמים בענף: "דווקא בשוק הטלוויזיה שנמצא במשבר בשל בעיות אגו בין השאר, ניהול נשי יכול להוכיח עצמו"

בפאנל החגיגי, שפתח את כנס אילת לעיתונות 2014, השתתפו חמישה אנשי תקשורת, שנכנסו לתפקידם לאחרונה. על הבמה ישבו שתי נשים: איילה חסון, מנהלת חטיבת החדשות של הערוץ הראשון, וד"ר יפעת בן חי-שגב, יו"ר מועצת הכבלים והלווין. לידן ישבו שמוליק שם טוב, יו"ר הוועדה הישראלית למידרוג, שהחליף את ד"ר בן חי-שגב, חגי סגל, עורך 'מקור ראשון', ומוטי שקלאר, יו"ר ערוץ 20 בטלוויזיה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה : 

 

את השאלה הראשונה, שפתחה את הפאנל ובעצם את הכנס כולו, הפנה המנחה, חיים יבין, 'מר טלוויזיה', לאיילה חסון: "תגידי", שאל, "התפקיד החדש לא גדול עלייך"? חסון לא הספיקה להשיב לו, כשד"ר בן חי-שגב חטפה מידה את המיקרופון. "חוצפה מצידך לפתוח את הפאנל בשאלה כזאת", כעסה על יבין. "לא רק שבתוכניה של הכנס כל הגברים מוצגים כשלידם התואר מנכ"ל, וליד איילה מופיע רק מקום העבודה, בלי תואר, וזו כבר אפלייה. אתה שואל אותה שאלה שאין לה מקום ושלא היית שואל כשאלה ראשונה גבר שהיה מקבל את התפקיד הזה".

 

הקהל מחא כפיים, חסון חייכה והשיבה, שאכן שקלה שוב ושוב את הצעת התפקיד, שכן היא 'לא מתאבדת שיעית' והפאנל הסתיים. אלא שנושא שיבוץ נשים בתפקידים בכירים בענף התקשורת בכלל, הטלוויזיה בפרט ומנכ"ליות בפרט, מתחדד מפעם לפעם ועולה לכותרות מדי פעם, כשמשבצת ניהולית בכירה נדרשת להתמלא.

 

השאלה על עולם התקשורת כהגמוניה גברית מתחדדת שוב בימים אלו, עם התפטרותו של ש"י באב"ד מתפקיד מנכ"ל הרשות השנייה, והצורך באיוש התפקיד בעתיד הקרוב. הבחירות הקרובות מונעות יכולת מינוי רשמית של מנכ"ל חדש, אפשר יהיה להכניס לתפקיד תקן של מ"מ. כך או כך, בשנה הקרובה חייב יהיה להיכנס מישהו לנעלי המנכ"ל, והשאלה הגדולה היא, האם לראשונה בתולדות הרשות השנייה ובכלל בתולדות הרשויות הרגולטוריות של הטלוויזיה, יעמידו אישה כמנכ"לית ולא רק כיו"ר.

 

בחירת באב"ד עוררה תמיהה

הרבה אנשי תקשורת זועמים, כשהם סוקרים את הליך הבחירה וההחלטה על באב"ד כמנכ"ל הרשות השנייה. באב"ד היה אחד משלושת המועמדים הסופיים לתפקיד. הוועדה, שהוקמה לפני כשלוש שנים, בראשות מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, בחרה בשלושת המועמדים הסופיים, בן-חי שגב, מנכ"ל טלעד שלעבר, דן תדמור, ובאב"ד. ככל הידוע, הניקוד אותו העניקה וועדת האיתור למציאת המנכ"ל היה בין 20 ל-30 נקודות בסעיף ידע ונסיון בתקשורת.

 

"תקשורת זו דיסציפלינה כמו כל דיסציפלינה אחרת", אמר אחד מאנשי התקשורת, שהתמודד על התפקיד ולא הגיע לשלושת המקומות הראשונים. "זה תחום כמו עו"ד, רו"ח, וחייבים נסיון מוקדם כדי להתמודד על התפקיד. לכן הציון הכי גבוה שיכול היה באב"ד לקבל היה 70, זה מה שידוע לי שהוא קיבל. את המועמדים הוביל לבסוף תדמור, ויפעת בן-חי שגב היתה במקום השני עם משהו כמו אחוז פחות מדן תדמור. באב"ד היה שלישי".

 

אלא ששר התקשורת דאז, משה כחלון, בחר בבאב"ד, למרות חוסר ניסיונו הבולט בתקשורת. בתפקידו האחרון שימש באב"ד מנכ"ל צים ישראל, ולפני כן שימש בתפקידי ניהול שונים ובכירים ב'צים', שנמצאת בבעלות החברה לישראל מקבוצת האחים עופר, שמחזיקים גם במניות זכיינית ערוץ 2, רשת, באמצעות 'עופר מדיה'.

כחלון. בחר בבאב"ד למרות חוסר ניסיונו בתקשורת (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
כחלון. בחר בבאב"ד למרות חוסר ניסיונו בתקשורת(צילום: הרצל יוסף)

"אין חולק על היותו איש מבריק, עו"ד ובעל תארים נוספים בכלכלה, הוא גם איש מלא קסם ואיש שיחה, אבל חסר נסיון לחלוטין בתחום התקשורת" הסביר אחד מאנשי התקשורת. לאחר שמינויו של באב"ד הוקפא בעקבות הבחירות הקודמות, שוב לא היה לרשות השנייה מנכ"ל. כששר התקשורת הנכנס, גלעד ארדן, שהתפטר בינתיים, נכנס לתפקידו, ציפו רבים שהוא יאשר את ד"ר יפעת בן חי-שגב לתפקיד, שכן, אז כבר תדמור נכנס לתפקידו הנוכחי כמנכ"ל בית התפוצות, אבל זה לא קרה.

 

"השיקולים הזרים הובילו גם את ארדן", הסביר איש התקשורת, "הוא מינה את באב"ד חסר הניסיון. על פי הספר הוא היה צריך למנות את יפעת בן חי-שגב, גם על פי ההיגיון, אבל זה לא קרה. היו פה שיקולים לא מקצועיים, והנה, ברגע שהגיעה ההזדמנות של באב"ד להיכנס לפוליטיקה, הוא לא חשב פעמיים על התפקידים והאחריות שקיבל כמנכ"ל הרשות השנייה, כמו להוביל את איחוד הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלווין, לפתור את משבר ערוץ 10 ולפקח על המעבר מזכיונות לרשיונות, והתפטר בלי להניד עפעף".

 

כאמור, בימים אלו מתחדדת השאלה, האם ייבחרו לראשונה באישה לתפקיד מנכ"לית הרשות השנייה במקום באב"ד. מי הנשים המחזיקות היום בתפקידי מפתח בעולם הטלוויזיה והרגולציה? בתפקיד יו"ר הרשות השנייה מחזיקה אווה מדז'יבוז'. "במועצת הרשות השנייה יש רוב נשי ונושאות תפקידים עתירות ידע ונסיון, אבל מכאן ועד למינוי אשה מהן הדרך רחוקה. גם השאלה כיצד יו"ר ומנכ"ל, כשמערכת היחסים סבוכה לעיתים בין נושאי תפקידים אלו, בין שתי נשים, לא הועמדה עד כה למבחן", אומרת אחת מנשות התקשורת הוותיקות.

 

נורית דאבוש שימשה יו"ר מועצת הרשות השנייה, תפקיד בו מחזיקה היום מדז'יבוז'. איילת מצגר שימשה מ"מ מנכ"ל הרשות השנייה, בתקופה בה לא היה מנכ"ל לרשות, לאחר עזיבתו של מנשה סמירה. היא גם התמודדה על המינוי הקבוע, אבל לא זכתה בו. ד"ר בן חי-שגב משמשת היום יו"ר מועצת הכבלים והלווין, אבל אין במועצה זו תפקיד מנכ"ל והגדרת התפקידים אינה ברורה.

 

ההגמוניה הגברית שלטת בתחום שנים רבות

מנכ"ל 'קשת' הוא אבי ניר, שמחזיק בתפקיד מאז 2002, והגיע לאחר אלכס גלעדי ואורי שנער. מנכ"ל רשת הוא אבי צבי, שהגיע לאחר יוחנן צנגן. מנכ"ל ערוץ 10 הוא יוסי ורשבסקי, שזו קדנציה שניה לו, ומנכ"ל חדשות 10 הוא גולן יוכפז. האיש החזק היום ברשות השידור, שנמצאת בהליך הפירוק, הוא יונה ויזנטל. בכל התפקידים האלו מעולם לא היתה אישה, למעט יוהנה פרנר ז"ל, שהיתה מנכ"לית משותפת עם רוני אלגרנטי בשנה הראשונה של ערוץ 10, ושימשה בתפקיד שנה אחת בלבד.

אבי ניר מנכ"ל קשת (צילום: תמר מצפי) (צילום: תמר מצפי)
אבי ניר מנכ"ל קשת(צילום: תמר מצפי)

"קשה בכלל למצוא נשים בכירות בתעשייה", אמרה אחת מנשות התקשורת הוותיקות. "זו עבודה תובענית, עולם של הגמוניה גברית. ובכל מקרה לא נותנים לנו את הצ'אנס להיות בתפקידי מנכ"לים, ולא ברור לי למה. דווקא בשוק הטלוויזיה, שהוא שוק מסוכסך היום, צריך אישה, שתגיע לנהל את המלחמות בין הגורמים בלי אגו משלה. ניהול נשי הוכיח את עצמו כניהול נכון. אשה יורדת לפרטים, יכולה לראות את התמונה כולה ולפעול בכמה מישורים במקביל, יש לה אינטלגנציה רגשית. זה לא אומר פמיניזם, זה רק אומר לא להגיע עם השאלה לאשה, 'זה גדול עליך', רק בגלל שהיא אשה".

 

לדבריה, "בטוח שיהיו מועמדות ראויות לתפקיד מנכ"ל הרשות השנייה. אם לבאב"ד נתנו את התפקיד ללא נסיון בתקשורת, יש בוודאי מנהלות רבות וטובות, שאין להן נסיון בתקשורת, אבל הן יוכלו לקחת מבחינה ניהולית את הרשות השנייה למקום טוב. הגיע הזמן שיפרצו במקום הזה דרך גם בחשיבה וגם במעשה". 

 

האם ימונה מחר ממלא מקום לבאב"ד?

מחר, יום ד', אמורה להתכנס מועצת הרשות השנייה. הסיבה הרשמית היא דיון בערוץ 10, לקראת אפשרות כניסתו של שלמה נחמה כמשקיע. אלא שהישיבה שתתקיים מחר, תהיה כבר ברוח ההתפטרות של באב"ד, וקשה יהיה להימנע מלדון בדחיפות מינוי מ"מ מנכ"ל במיידי.

 

במועצת הרשות השנייה, שנבחרה לפני כחודש וחצי, יש שני שליש נשים ושליש גברים. שישה מתוכם היו חברי מועצת הרשות עוד לפני כניסתו של באב"ד לתפקיד המנכ"ל, כל היתר חדשים. ל-ynet נודע כי לפחות ארבעה מתוך 15 חברי המועצה (14 חברים והיו"ר, אווה מדז'יבוז'), החליטו שלא להגיע לישיבה מחר, בין היתר מחשש שחלק מהדיון יוסט ל'מחטף' למינוי מ"מ, אבל גורמים ברשות השניה הבהירו ל ynet, שמחר לא ייבחר מ"מ. "מי שיכול למנות מ"מ הוא יו"ר המועצה, אווה מדז'יבוז', ורק מתוך אנשי הרשות השניה. יש להניח שמדז'יבוז' תחשוב על הנושא בסופ"ש הקרוב ובשבוע הבא כבר יעלה הנושא מדרגה וייבחר מנכ"ל חדש במהירות".

 

אחת הסברות שהועלתה היא, כי עו"ד הילה שמיר, היועצת המשפטית של הרשות, תבקש לעצמה את תפקיד המ"מ. מאידך נשמעו קולות מתוך המועצה, שהבהירו שלא יעברו לסדר היום, וידרשו שהמ"מ יהיה בעל ידע ונסיון בתחום התקשורת, כגון ד"ר עמית לביא-דינור, מרצה בכירה לתקשורת במרכז הבינתחומי בהרצליה, ד"ר איילת ברעם-צברי, ראש קבוצת תקשורת בטכניון, וד"ר דליה זליקוביץ', שנמצאת במועצת הרשות השנייה כבר כמה שנים, ד"ר בכלכלה אינטרנטית ומינהל עסקים ונסיון רב בשיווק ובתקשורת. "אני לא נכנס לסוגיה אם זה ימנו מ"מ גבר או אישה, אבל נתעקש על ידע ונסיון בתקשורת, שלא יחזור סיפור חוסר הנסיון של באב"ד על עצמו", הבהיר הגורם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שי באב"ד, מנכ"ל הרשות השנייה היוצא
מומלצים