שתף קטע נבחר

התנועה נגד האיסלאם שסוחפת גרמנים

ויכוח ציבורי סוער בגרמניה: תנועת "פגידה" ("פטריוטים גרמנים נגד האיסלאמיזציה של המערב") מתחזקת, והשבוע הוציאה 17 אלף איש לרחובות. מרקל: "אין מקום לשנאה", הנשיא: "אל תסגרו את גרמניה לזרים". פוליטיקאים ואנשי עסקים: "זה כמו הנאצים. להיאבק בפגידה, היא לא תתפוגג"

יומיים אחרי הפגנת הענק בדרזדן נגד "האיסלאמיזציה של המערב", גרמניה נמצאת בעיצומו של ויכוח ציבורי מהמשמעותיים ביותר שידעה זה שנים: מהצד האחד תנועת "פגידה" ("פטריוטים גרמנים נגד האיסלאמיזציה של המערב") שהולכת וצוברת כוח יוצא דופן, ומהעבר השני בכירי העולם הפוליטי והעסקי המזהירים מפני השלכותיה ומשווים אותה בפה מלא לניאו-נאצים.

 

עוד חדשות בעולם :

 

תנועת "פגידה" קמה רק לפני חודשיים, ובשבועות האחרונים החלה לקיים מדי יום שני בערב הפגנה נגד האיסלאם והמהגרים בעיר דרזדן. אם בשבוע הראשון השתתפו בהפגנה הזו רק כמה מאות בני אדם, בשבועות הבאים היא כבר הפכה להפגנת אלפים, והשיא - נכון לעכשיו - הגיע שלשום כש-17,500 גרמנים הפגינו שם נגד האיסלאם תוך שהם מניפים את דגלי גרמניה ומביעים דאגה לגורל ארצם. הפגנות קטנות יותר לתמיכה ב"פגידה" נערכו בשלוש ערים נוספות במערב גרמניה.

ההפגנה הגדולה בדרזדן, השבוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההפגנה הגדולה בדרזדן, השבוע(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
"פגידה" הוקמה על רקע הנתונים שלפיהם גרמניה, הנהנית ממצב כלכלי טוב יותר משל שאר שותפותיה באיחוד האירופי, הפכה ליעד מספר אחת של מהגרים באירופה וליעד ההגירה השני בעולם אחרי ארה"ב. התנועה הזו זוכה לתמיכה מארגוני ימין קיצוני וארגונים ניאו-נאציים, אבל בניגוד להפגנות דומות שנערכו בעבר, התחושה היא שהפעם היא מצליחה להוציא לרחובות גם גרמנים פשוטים - מאוכזבים ומודאגים - ולא רק

גלוחי ראש ופעילים קיצונים.

 

ובכל זאת, תנועת "פגידה" גרמה מצד אחד להגברת הקול האנטי-איסלאמי בגרמניה, אבל מצד שני גם לחשבון נפש בשל עברה הנאצי של המדינה והשואה. רבים חוששים כי ההפגנות הן עדות לכך שהטאבו שהיה קיים בגרמניה על הבעת עמדות גזעניות בפומבי הולך ומתפוגג.

 

הסערה סביב "פגידה" גדולה כל כך, עד שאפילו נשיא גרמניה, יואכים גאוק, יצא בנאום חג המולד שלו נגד התנועה העממית ההולכת ומתחזקת. עותק של הנאום שפורסם אתמול (הנאום עצמו ישודר מחר) מלמד כי גאוק יקרא לגרמנים להפגין חמלה ופתיחות כלפי פליטים המגיעים לגרמניה. גאוק טוען בנאום כי הוא מזהה בגרמניה נכונות גדולה מצד רבים לקבל את מבקשי המקלט, וכי מדובר ב"סימן ברור של אנושיות".

 

"זה שאנחנו פועלים באמפתיה כלפי אלה מסביבנו הסובלים ממצוקה, זה שרובנו לא תומכים באלה שרוצים לסגור את גרמניה - זה בשבילי דבר מעודד מאוד השנה", נכתב בנאומו של גאוק, שלא נקב בפירוש בשמה של תנועת "פגידה", אבל המסר שלו הופנה בבירור לכיוונה. גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וגורמי ממשל גינו את התנועה והביעו דאגה מכוחה הגדול. מרקל אמרה בשבוע שעבר כי בגרמניה אין מקום להסתה ולהפצת שנאה.

 

העולם העסקי: אנחנו צריכים ידיים עובדות

גם נשיא התאחדות התעשיינים של גרמניה, אולריך גרילו, תקף אתמול את "פגידה" ואמר כי גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, זקוקה לעוד מהגרים כדי להישאר תחרותית וכי עליה לקבל מבקשי מקלט נוספים. גרילו אמר כי "פגידה" פוגעת באינטרסים ובערכים של גרמניה: "זה שנים שאנחנו מדינה של מהגרים, ואנחנו חייבים להישאר מדינה כזו", אמר אמש לסוכנות הידיעות הגרמנית DPA, "כמדינה משגשגת, וגם כנוצרים אוהבי אדם באשר הוא אדם, המדינה שלנו צריכה לקלוט פליטים נוספים".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

גרילו תקף את המפגינים שנענים לקריאות "פגידה", ואמר כי הם ניאו-נאצים ושונאי זרים. לדבריו "פגידה" מנסה לנצל את הפחד מפני טרור איסלאמיסטי כדי להכתים את שמה של דת שלמה, והדבר בלתי מתקבל על הדעת. ההתאחדות שבראשה עומד גרילו מייצגת את האינטרסים הפוליטיים של יותר מ-100 אלף חברות בגרמניה, המעסיקות כשמונה מיליון בני אדם.

 

גרילו הדגיש כי האוכלוסייה של גרמניה שמזדקנת במהרה זקוקה לזרם גדול של עובדים מוכשרים שיוכלו לתמוך בכלכלתה ובמערכת הרווחה שלה. "המערכת הפוליטית צריכה לעשות מאמץ גדול יותר כדי לגרום לאזרחים לראות את ההזדמנויות וכדי להפחית את הפחד שלהם", אמר. הגורם הבכיר ביותר לענייני הגירה בממשלת גרמניה, אידאן אוזוגוז, מסכים כי ברלין לא יכולה פשוט לחכות ש"פגידה" תתפוגג. "אנחנו צריכים לעשות יותר כדי לחנך את האנשים", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, "זה לוקח יותר זמן, אבל יש לזה השפעה לטווח ארוך יותר".

הפגנת-נגד השבוע בדרזדן: "פליטים - ברוכים הבאים" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת-נגד השבוע בדרזדן: "פליטים - ברוכים הבאים"(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אוזוגוז מייחס את התחזקותה של "פגידה" לשלל פחדים - מחששות אישיים מפני הידרדרות באיכות החיים, דרך החשש להפוך למיעוט אתני ועד הפחד המעורפל מהאיסלאם בכללותו.

 

מול "פגידה" קמה בשבועות האחרונים תנועת נגד שהצליחה להוציא גם היא אלפים לרחובות. במינכן הפגינו שלשום אלפים, ממש בזמן שבו

התאספו 17,500 תומכי "פגידה" בדרזדן. שר החוץ הגרמני, פרנק וולטר שטיינמייר, בירך את המפגינים נגד "פגידה", ואמר ל"דר שפיגל" כי רוב הגרמנים מאמינים שאלה הבורחים ממלחמות אזרחים ומגיעים לגרמניה צריכים לקבל מקלט במדינה: "גרמניה שמגלה סימפתיה ועוזרת היא הגרמניה שדרושה כעת", אמר.

 

"פגידה" כבר הודיעה כי לא תקיים את הפגנת יום שני המסורתית ביום שני הקרוב, בין הכריסמס לערב השנה החדשה, כדי לתת למשטרה הפסקה כך שלא תצטרך לאבטח את האירוע. עם זאת, היא מתכוונת לשוב ולקיים את ההפגנות לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנת הענק של "פגידה" בדרזדן
צילום: EPA
מומלצים