שתף קטע נבחר

ניתוח מתיחת פנים: ההכנות, הסכנות ומתי חוזרים לכושר?

מאות נשים בישראל מבצעות ניתוחים למתיחת פנים, אבל הניתוח הזה אינו כה פשוט. אילו הכנות נדרשות, איך מבצעים את הניתוח ומתי ניתן לחזור לשגרת החיים?

ג'ואן ריברס כבר אינה מתרגשת מסכין הניפ טאק, אבל ניתוחי מתיחת קמטים, אולי בין הניתוחים השכיחים בעולם המערבי, אינם נטולי סכנות ומכאובים.

 

אז מהן ההכנות הנדרשות לפני הניתוח, מה תופעות הלוואי ומתי אפשר להוריד חבישות ולחזור לעבודה? יחד עם ד״ר רוית ינקו-ארזי, מומחית לכירורגיה פלסטית מבית החולים איכילוב, הנה התשובות לכל השאלות הבוערות:

  

למה צריך לבצע את הניתוח?

ניתוח מתיחת פנים מתבצע כאשר מצטברים עודפי עור – קמטים מרובים בעור הלחיים, העמקה של הקמטים בצידי האף נאזולביאלים), עודפי עור באזור שמתחת ללסתות (jowls), עודפי עור בצוואר ומתחת לסנטר.

 

בנוסף, מלבד החלקת הקמטים וסילוק עודפי העור, מאזנים מחדש את המלאות באזור הלחיים, מטפלים ב״גידים״ שמופיעים בקדמת הצוואר, ונפתרים משומן עודף המצוי מתחת לצוואר וגורם לאובדן המתאר של קו הלסת והצוואר

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כמה הוא שכיח?

קשה לומר כמה ניתוחים כאלה מתקיימים בישראל בשנה, כיוון שאין רישום של הפרוצדורות המתבצעות במסגרת פרטית, אך על פי ההערכות מדובר בכמה מאות בודדות של פרוצדורות בשנה. בימים אלה האיגוד לכירורגיה פלסטית יעביר שאלון ואכן ינסה למפות שכיחות ניתוחים אלה.

 

האם יש אלטרנטיבות לניתוח?

אין תחליף להידוק כירורגי של העור מחדש על פני השלד והעצמות, אך ישנן מספר שיטות שיכולות לדחות במספר שנים, את הפרוצדורה, או לתקן באופן חלקי את המרכיבים של ההזדקנות בפנים.

 

נגד צניחה: כל הטיפולים לצוואר צעיר ומתוח

 

פרוצדורות שאינן ניתוחיות כוללות הזרקה של בוטוקוס, חומרי מילוי,הזרקת שומן, הידוק העור על ידי פילינג וטיפולי לייזר מתיחת חוטים ועוד. לדוגמא – הבוטוקס יטפל בקמטי הבעה אבל לא יוכל לטפל בקמטים שנובעים מנדידה ״דרומה״ של כרית השומן בלחי, שמיצרת את הקפל בין האף לזוית הפה. או פילינג מהדק ומשפר את מהראה עור, ובעיקר יטפל בקמטוטים קטנים - אבל לא יוכל לשפר את האזורים בהם ישנה נפילה או עודפים של עור.

 

מה צריך להכין לפני?

הניתוח מיועד לגברים ונשים, לרוב מעל גיל 50 לחייהם. למעשנים, חשוב מאד להפסיק לעשן לפחות שבועיים לפני הניתוח. לקראת הניתוח יש לבצע בדיקות דם כלליות: ספירת דם, ביוכימיה ותפקודי קרישה, אק״ג וצילום חזה. אנשים שנוטלים מדללי דם, ונקבע על ידי הרופא, והמנתח כי אינם זקוקים לו – יפסיקו את מדללי הדם על פי ההנחיות (הפסקה מוחלטת, או נטילת מדלל אחר בעל משך פעולה קצר תווך).

 

כאשר נבדקים אצל המנתח חשוב גם לציין אם נוטלי תוספי מזון או תרופות טבעיות כלשהן,  שכן יש כמה מהן המשמשות כמדללי דם ״טבעיים״. אם מתוכנן גם פיליניג, שלעיתים משולב לאזור השפתיים, מומלץ לאלה שיודעים כי הם סובלים מזיהומי הרפס לקחת טיפול מניעתי.

 

מה קורה ביום הניתוח?

ביום הניתוח יש להגיע לניתוח בצום של 6 שעות מאכילה ושתיה, מלבד מים ותה (בלי חלב) המותרים עד שעתיים לפני הניתוח, אשר מתקיים לרוב תחת הרדמה כללית. יש לקחת כמובן את כל התרופות הקבועות אשר לא נאמר בפירוש שיש להפסיקן לקראת הניתוח. דגש מיוחד על תרופות לאיזון לחץ דם, אותן חשוב לקחת בדיוק כפי שנוטלים בשיגרה.

 

10 דרכים לגרום לאזור העיניים להיראות רענן

 

בעת הקבלה לחדר הניתוח לרוב המנותח יצולם, בכדי לתעד באופן סטנדרטי את ״הלפני״ ובהמשך את ה״אחרי״. ישנם מנתחים רבים המשתמשים בתרופה בשם קלונידין בכדי ליצב את לחץ הדם לפני הניתוח ובמהלכו ולהמנע מדימומים. כמו כן יתכן שעוד לפני הכניסה לחדר ניתוח תינתן תרופת הרגעה מהמשפחה של ״וליום״.

 

כמה זמן נמשך הניתוח?

הניתוח עצמו נמשך בין 3 ל-4.5 שעות - בתלות בפרוצידורות נלוות שמבוצעות במהלכו. פרוצדורות כאלה יכולות להיות שאיבת שומן מהסנטר, שאיבה והזרקת שומן לאזורים בפנים (לחיים קמטים בצידי האף), פילינג, פרוצדורות להידוק הרקמות העמוקות, ושילוב הניתוח עם תיקון עפעפיים עליונים, תחתונים או הרמת גבות, או החדרה של משתלים שונים לסנטר או לאזור עצמות הלחיים.

 

כמה רופאים לרוב משתתפים בניתוח?

בדרך כלל יש מנתח ראשי ועוזר, או שהאחים הרחוצים מסייעים במהלך הניתוח בהחזקת מכשירים ששעוזרים לראות את הרקמה שמתחת לעור.

 

מה בדיוק עושים בניתוח בפרוטרוט?

ישנן בלי סוף שיטות (כמו תמיד) לבצע את הניתוח הזה, אבל הגישה הקלאסית מבוצעת במישור תת עורי, עם מניפולציה לשכיבת העטיפה מעל שרירי ההבעה שהיא קשיחה יותר, ומשמרת לאורך זמן רב יותר את אפקט ״ההרמה״ של רקמות הפנים.

 

חתך הוא ארוך, אך חבוי בתוך השיערות ובקוי ה״אור וצל״ של קימורי הפנים. מתחיל באזור הרקות, יורד עד לשורש האוזן, מתעקל סביב הבליטה הקדמית של האוזן או נותר בקפל שכמעט תמיד קיים בקדמת האוזן,מקיף את התנוך וממשיך אחורה על קו השיער התחתון. לעיתים מוסיפים חתך נוסף מתחת לסנטר, משם יש גישה לשריר שמיצר את ״הגידים״ בקדמת הצוואר ולשומן שמתחת לסנטר. העור מופשל מעל האזור פחות או יותר עד לקו של ארובת העין.

 

ניתן בשלב זה לעשות מניפולציות לשכבה העמוקה יותר – כגון פליקציה (קיפול על עצמה כלפי מעלה) באזור עצמות הלחיים כדי ליצר הרמה בוקטור אנכי, ומלאות באזור עצמות הלחיים, או למתוח אחורנית לשונית מקדמת האוזן – דבר המהדק את אזור הצוואר, או להעביר תפרים האוחזים את שרירי הצוואר אל הרקמות הקשיחות מתחת לאוזן - ושוב בכך להדק את הצוואר.

 

ניתן לפסל שומן עודף אם קיים בצוואר. בשלב זה פורסים מחדש את העור על פני הרקמות העמוקות, וגוזמים את העור העודף.

 

חלק מהמנתחים בשלב זה ישאירו נקזים, לרוב למשך 24 שעות באזור הצוואר, שמטרתם לנקז דימום ונוזלים שמצטברים מתחת לעור. וכעת משלימים בתפירה, תפרים נספגים או תפרים שיש להסיר, שוב על פי העדפות המנתח.

 

גם החבישה משתנה על פי העדפת המנתח. יש כאלה שמעדיפים חבישה יעודית מבד אלסטי המהודקת על איזור הקודקוד, הלחיים הצוואר ובעזרת סקוצ׳ים. היא גם עוזרת להחזיק את חומרי החבישה מעל התפרים ללא פלסטרים וגם מיצרת לחץ מתון שיכול למנוע הצטברות נוזלים ודם. יש כאלה שמוותרים עליה.

 

ישנן מספר וריאציות לניתוח זה – בו משתמשים בצלקת ״קצרה״, מסביב לגבול התחתון של התנוך המאפשרת לטפל בעיקר בצניחה של הלסתות, או צלקת מתיחת הצוואר המתחילה בבסיס התנוך ונמשכת אחורה לקו השיער, ומאפשרת טיפול בעיקר באזור הצוואר.

 

מה קורה אחרי הניתוח?

לרוב נמצאים בהתאוששות כשעה, ומאושפזים להשגחה במהלך הלילה שלאחר הניתוח. כיוון שזהו ניתוח לא זעום, המטרה היא אכן לאפשר מנוחה ונידוף של חומרי ההרדמה מהמערכת. בנוסף, בשעות האלה מתאפשרת יציאת ההפרשות מאזור הניתוח דרך הנקזים שהושארו במיטת הניתוח, ומאפשר למנתח הלעריך האם הם מצטללים, ואין דימום באתר הניתוח. כמו כן, ניתנים משככי כאבים על פי הצורך, ויש כאלה שממשיכים את הטיפול נגד עלית לחץ הדם ואף מוסיפים לקסטיבים – למנוע עליה של לחץ בורידי הפנים שיכול לגרום לשחרור קריש ודימום.

 

מתי משתחררים הביתה?

הביתה ניתן להשתחרר, כמו למעשה בכל ניתוח, כאשר מתאוששים מההרדמה, הכאב נשלט היטב על ידי משככי כאבים, הנקז הוסר, ואין עדות לבעיה כלשהי באזורי הניתוח.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מה הטיפול שמקבלים אחרי הניתוח?

הביתה לרוב מקבלים נוגדי כאב, לרוב אופטלגין למי שלא רגיש, כדי למנוע דימום, ולרוב מבקשים להמנע מתרופות ממשפחה הNSAIDS, כמו וולטרן, אספירין ונורופן, בעלי תכונה לדילול הדם. הנחיות לניקוי הפצע, מרשם והנחיות למריחה של משחה אנטיביוטית על קו התפרים, אנטיביוטיקה פומית – כל זאת על פי העדפות הרופא האישי.

 

מתי צריך ביקורת אצל הרופא?

לרוב ביקורת ראשונה תתבצע מספר ימים עד שבוע מהניתוח, כאשר תינתנה הנחיות לגבי סימנים מתריעים לגבי סיבוך שבגללו יש להקדים ולבוא. בבית כדאי לשהות בין שבוע לשבועיים, עד שהנפיחות ושטפי הדם נספגים. החבישות לרוב מוחלפות באופן יום יומי לאחר רחצה, לרוב בידי המטופל עצמו – אין זו החלפה מסובכת.תפרים, אם אינם נספגים, מוסרים לרוב כעבור שבוע עד 10 ימים, בסגרת הביקורת שנקבעה אצל המנתח.

 

מה סימני האזהרה שדורשים להתקשר לרופא או לפנות לחדר מיון?

סיבוכי מתיחת פנים נחלקים לאלה שמשותפים לכל הניתוחים, ואלה שהם יחודיים למתיחת הפנים. סיבוכים שקיימים בכל ניתוח הם זיהום, דימום, ובעיות בריפוי פצע והצטלקות.

 

זהומים אינם מאד נפוצים בסוג זה של ניתוח, וגם אם כן לרוב ניתנים לשליטה על ידי מתן אנטיביוטיקה פומית. סימנים לכך הם אודם באחד מהאזורים המנותחים, חום מקומי וחום גוף גבוה, רגישות גוברת, הפרשה מוגלתית.

 

באשר לדימום, שטפי דם והפרשה דמית קלה על החבישות הינה לחלוטין נורמלית, אבל אם מופיעה נפיחות המתפתחת במהירות, ודימום מקו התפרים, לאחר מאמץ, התכופפות או חבלה, יש סיכוי שמדובר בדימום שבגללו יש לפנות לרופא שלך. בחלק מהמצבים ניתן רק להשגיח, אך לעיתים זהו מצב בו נכנסים לניתוח חוזר בכדי לפנות את קרישי הדם, לזהות את מקור הדימום ולעצור אותו.

 

ממה צריך להיזהר בתקופת ההחלמה?

ריפוי הפצע באזור הפנים הוא לרוב מצויין, בזכות אספקת הדם המצויינת. היוצאים מן הכלל במקרה זה, הם המעשנים, ולכן מתבקשים להפסיק לעשן לפחות שבועיים לפני הניתוח (ורצוי אף יותר), ובוודאי במהלך החודש שלאחריו.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

עישון במהלך תקופה זו יכול לגרום לפעירה של התפרים, או במקרה היותר קיצוני לנמק של העור אשר הורם מעל השרירים בפנים ונותק חלקית מאספקת הדם שלו. לעיתים בפעירת תפרים – ניתן לתפור מחדש את החתך או להניח לו להחלים באופן משני. במקרה של נמק ממש של העור, לרוב ממתינים עם טיפול מקומי של משחה וניקוי, והעור ישלים את עצמו.

 

מהפך! ניתוח חזה כבר לא בראש הרשימה. מה כן?

 

בעיות יותר יחודיות לניתוח מתיחת פנים כוללים פגיעה בעצבים המצויים בשכבה שמתחת לעור. הפגיעה השכיחה ביותר היא בעצב תחושתי לאפרכסת, הפרעה שלרוב היא חולפת אך גם עלולה להיות לתמיד. מבחוץ לא ייראה דבר.

 

פגיעה עצבית נוספת שכיחה היא בעצב שגורם להפשלה כלפי מטה של השפה התחתונה, וגם כאן לרוב היא הפיכה אך לעיתים יכולה להיות קבועה. במקרה זה עיקר הפגיעה היא אסתטית בגלל אסימטריה בפנים ולא נגרמת הפרעה בדיבור או בספיקת הפה. לרוב ממתינים ואם ההפרעה לא חולפת כעבור מספר שבועות מחלישים את העצב דווקא בצד הבריא. העיקר הסימטריה.

 

סיבוכים פחות שכיחים היא נימול והתקרחות קלה באזורי הצלקות באזורים משוערים. נימול באזור העור שהופשל, אשר לרוב מסתדר מעמו. גוון שונה ואי סדירות של העור,אסימטריה בין שני הצדדים המנותחים, וחזרה של הקמטים.

 

כמה זמן נשארים בימי מחלה בבית?

בתקופת ההחלמה, בעיקר בשבועיים הראשונים כדאי להזהר מלחץ דם מוגבר (בעקבות כאבים חזקים או עצירות בשירותים), התכופפות, תנועות חדות ולא זהירות שעלולות לפתוח את הפנים.כמו כן מומלץ גם להמנע מחשיפה לשמש, אשר יכולה להחמיר את הנפיחות ואת הרגישות בעור, ולשנות את הגוון של הצלקות.

 

מתי אפשר לחזור לעבודה?

ניתן לרוב לחזור לעבודה לאחר שלושה שבועות – לעיתים שבועיים לעבודה חלקית, אצל מי שלא אכפת שישאלו לגבי שטפי הדם וסימני הצלקות.

 

מתי אפשר לחזור לפעילות ספורט?

פעילות גופנית מותרת לרוב לאחר 4 עד 6 שבועות מהניתוח.

 

למי שעדיין לא מוכן לעלות על שולחן הניתוחים, אפשר לבצע תרגילי פנים:

 

ייעוץ רפואי: ד״ר רוית ינקו-ארזי, מומחית בכירורגיה פלסטית במרכז המשולב לאסתטיקה שבבית חולים איכילוב




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח מתיחת פנים מתבצע כאשר מצטברים עודפי עור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים