חורף קשה: בן 4 נפטר משפעת; בת שנה מחיידק המנינגוקוק
בן ה-4 נפטר משפעת מסוג B - לא מהסוג עליו דווח כי החיסון אינו יעיל עבורו. הפעוטה חשה כבר כמה ימים ברע וייתכן שהחיידק ניצל את מערכת החיסון החלשה שלה. "החיידק קטלני יותר כשהוא נכנס לדם וגורם לזיהום קשה שעלול להוביל למוות בתוך שעות", אומר ד"ר מיכאל בן-אקון, מנהל סגן מיון ילדים בשיבא
בת שנה ושלושה חודשים מבני ברק נפטרה היום (ה'), החשד הוא שהיא מתה לאחר שחלתה בחיידק מנינגוקוק. דיווח נמסר למשרד הבריאות. בנוסף, הודיע משרד הבריאות כי בן ארבע נפטר לאחר שהשפעת בה חלה הסתבכה.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
הילד היה חולה בימים האחרונים, ואתמול בסביבות שלוש לפנות בוקר הגיע צוות מד"א לביתו ופינה אותו לבית החולים וולפסון תוך כדי ביצוע פעולות החייאה, אך שם נאלצו לקבוע את מותו.
הילד חלה בשפעת מסוג A (זן h3n2), שאינה הזן שעליו דווח שהחיסון לא יעיל. גופתו הועברה היום למכון לרפואה משפטית לצורך נתיחה שלאחר המוות. משרד הבריאות מבצע בדיקות נוספות לאימות סופי של הנגיף.
קראו עוד
מדריך להורים: איך מזהים סממנים של החיידק האלים
סוף לחיידק הקטלני? בקרוב חיסון למנינגוקוק
חיידק שעלול לגרום למוות תוך שעות
בסביבות השעה 14:00 היום (ה'), הוזעקו במד"א לבני ברק לאחר שהפעוטה נמצאה כשהיא ללא הכרה. הפרמדיקים החלו בביצוע החייאה ופינו אותה למרכז הרפואי שיבא. בחדר המיון קלטו את התינוקת, אך תוך זמן קצר נאלצו לקבוע את מותה.
התינוקת חשה ברע בימים האחרונים, אך לפי התסמינים ממנה הפעוטה סובלת, ההערכות הן שמדובר בחיידק מנינגוקוק. "מדובר בחיידק שגורם לזיהומים בדם ולדלקת קרום המוח, בעיקר בקרב ילדים קטנים ומבוגרים, וגם בני נוער ששוהים בצפיפות.
"הוא קטלני יותר כשהוא נכנס לדם וגורם לזיהום קשה שעלול להוביל למוות בתוך שעות", מסביר ד"ר מיכאל בן-אקון, מנהל סגן מיון ילדים בשיבא.
הפעוטה הייתה חולה במשך ארבעה ימים ועל כן לא הלכה לגן. היא אף נבדקה בקופת חולים, שם נקבע כי היא חולה בווירוס. היא סבלה מסימנים של פריחה מפושטת של נקודות אדומות בכל הגוף, חום ואפטיות.
ייתכן שהחיידק ניצל את מערכת החיסון החלשה של הפעוטה עקב הווירוס ותקף אותה. לאחר הכניסה למערכת הדם, הוא גורם לכשל רב מערכתי, הפסקת נשימה, דופק ולאחר מכן גם למוות.
יש חיסון שנרשם רק באירופה
מנינגוקוק הוא חיידק שנמצא בקרב חלק מהאוכלוסייה באופן קבוע ולא גורם לשום נזק. הצוות הרפואי בשיבא, וכן סביבתה של התינוקת בבני ברק יקבלו אנטיביוטיקה בתור טיפול מונע כדי למנוע הדבקה.
יש לו חמישה זנים עיקריים מוכרים בעולם לחיידק המנינגוקוק: A, C, W, Y שנגדם קיים חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ולאוכלוסיות בסיכון, אולם נגד זן B - השכיח בישראל והגורם לרוב מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא היה קיים חיסון.
הקושי העיקרי ביצירת החיסון נגד זן B הוא בכך שבמעטפת החיידק מצויים רכיבים המצויים באופן טבעי בגוף האדם. כך, מתקשה מערכת החיסון של האדם לזהות את החיידק כגורם זר ולפעול כנגדו. מסיבה זו עלו בתוהו כל הנסיונות בשנים האחרונות למצוא חיסון יעיל.
"העונה של החיידק היא בין ינואר לאפריל. באופן עקרוני אין חיסון לזני החיידק הזה אלא יש רק חיסון שנרשם באירופה ועדיין לא בארץ. לא ברור שהזנים הנפוצים בישראל מתאימים לו ואנחנו כעת בשלבי בדיקה בנושא", מוסיף פרופ' נתי קלר, מנהל המעבדה למיקרוביולוגיה קלינית.
לפני כעשרה ימים הגיע תינוק נוסף מבני ברק לשיבא לאחר שלקה בחיידק. הרופא במיון אבחן אותו במהירות, והחל להעניק לו טיפול מתאים. התינוק אושפז בטיפול נמרץ ילדים במצב קשה, ומצבו השתפר כבר לאחר יומיים.