שתף קטע נבחר

 

סובלים מבעיות בלב? המזונות שיחריפו את המצב

מחקר חדש בדק את ההשפעה לטווח ארוך של הדיאטות הפופולריות, הדלות בפחמימות ועשירות בחלבונים, על חולי לב. התוצאות הוכיחו שאין שום משמעות לצמצום צריכת הפחמימות, אבל אלו שהתבססו על חלבונים מן החי, היו בסיכון תמותה גבוה יותר

לקיתם בהתקף לב ואתם נמצאים בסיכון ללקות בהתקף לב נוסף? מחקר חדש מוכיח כי דיאטה דלת פחמימות המבוססת על מזון מן החי מסכנת את חייכם.

 

בתקופה האחרונה הולכת וגוברת הפופולאריות של דיאטות דלות פחמימות המבוססות על מזון מן החי, דוגמת אטקינס ופליאו. דיאטות אלו נהנות מהילה של תזונה בריאה בזכות מספר מחקרים קצרי טווח, שמצאו שהן תורמות לירידה במשקל, לשיפור ברמות הסוכר בצום, ולשיפור בפרופיל השומנים בדם ובלחץ הדם.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

אלא שיעילותן ובטיחותן של דיאטות אלו לטווח הרחוק כמעט ולא נבדקה. יתר על כן, עד כה גם לא נבדקה יעילותן ובטיחותן של דיאטות אלו בקרב אנשים שלקו בעבר בהתקף לב.

 

קראו עוד:

איך מזון מן החי גורם לסרטן ולעודף כולסטרול

10 עצות להפחתת הסיכון ללקות בהתקף לב

בקרוב נרזה: 4 דיאטות טרנדיות בדרך מארה"ב

עד כה נבדקה יעילותן של דיאטות ללא פחמימות רק לטווח הקצר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עד כה נבדקה יעילותן של דיאטות ללא פחמימות רק לטווח הקצר(צילום: shutterstock)

האם יש הבדל בין חלבון מהחי לחלבון מהצומח?

מחקר שערך ארגון הלב האמריקאי (AHA) בשיתוף חוקרים מובילים בעולם, ופורסם לאחרונה בכתב העת The Journal of the American Heart Association, ביקש לבדוק בדיוק את הסוגיות האלו, ולבחון מהי ההשפעה ארוכת הטווח של דיאטות דלות פחמימות על חולי לב.

 

דיאטות דלות פחמימות יכולות להתבסס הן על חלבון שמקורו בבעלי חיים והן על חלבון מן הצומח. החוקרים בקשו לבדוק האם קיים הבדל בין דיאטות דלות פחמימות אשר מבוססות על מזונות מן החי, לעומת אלה המבוססות על מזונות מן הצומח, וכיצד הן משפיעות על תמותה כללית ותמותה ממחלות לב בקרב מי שלקו בעבר בהתקף לב.

 

מסקנת המחקר הייתה כי לטווח הארוך, דיאטות דלות פחמימות המבוססות על מזון מן החי, מעלות את שיעורי התמותה הכללית והתמותה הלבבית באחוזים משמעותיים, אצל מי שלקו בעבר בהתקף לב.

 

תזונה דלה בפחמימות המבוססת על הצומח, לעומת זאת, לא נמצאה קשורה בסיכון מוגבר לתמותה באנשים שחוו התקף לב.

 

נתונים דומים בקרב גברים ונשים

המחקר בחן שני מחקרים קיימים: מחקר בריאות האחיות (the Nurses Health Study) אשר עקב אחר נשים, ומחקר מעקב עובדי הבריאות (the Health Professionals Follow-up Study) אשר עקב אחר גברים.

 

המחקר של ארגון בריאות הלב השתמש בנתונים ממחקרים אלו וביצע מעקב אחרי 2258 נשים ו-1840 גברים אשר עברו התקף לב, ומילאו שאלונים תזונתיים לפני ההתקף ועד שנה לאחר התקף הלב.

 

סך הכל נצפתה תמותה של 682 נשים, מתוכן 336 מתו כתוצאה מתמותה לבבית. אצל הגברים נצפתה תמותה של 451 נבדקים, מתוכם 222 מתו כתוצאה מתמותה לבבית.

 

תוצאות החישובים הראו כי שמירה על תזונה דלה בפחמימות המבוססת על מזון מן החי באנשים שעברו התקף לב, הביאה לעליה של 33% בסיכון לתמותה מכל סיבה שהיא, ולעליה של 51% בסיכון לתמותה לבבית, אצל נשים וגברים כאחד.

 

אין יתרון לצמצום צריכת הפחמימות 

לאחר תקנון משתנים כדוגמת סיבים, חומצות שומן מסוג אומגה 3 ושומן רווי, החוקרים מצאו כי התמותה היתה קשורה בצריכה הגבוהה של שומן רווי (הנמצא בעיקר בבשר אדום ומוצרי חלב שמנים) וצריכה דלה של סיבים תזונתיים המתלווה לדיאטה זו.

 

בנוסף מצאו החוקרים, כי תזונה דלה בפחמימות המבוססת על הצומח לא נמצאה קשורה בסיכון לתמותה באנשים שחוו התקף לב, אך גם לא הייתה בעלת יתרון למניעתה.

 

המסקנה של החוקרים מהמחקר היא, כי על חולים אשר עברו אירוע לבבי להימנע מדיאטות המבוססות בעיקרן על חלבון ושומן מהחי.

 

כדיאטנית קלינית אני ממליצה על תזונה ים תיכונית, המתבססת על מזון מלא מהצומח כגון דגנים מלאים, פירות וירקות, קטניות, אבוקדו, אגוזים, שמן זית ושמנים מהצומח. מומלץ לאכול פחות מזונות עמילניים כדוגמת תפוחי אדמה, דגנים שאינם מלאים ולוותר על בשר אדום, בשר מעובד ומוצרי חלב שמנים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, חברה בעמותת הדיאטנים עתיד






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תזונה המבוססת על מזון מן החי גרמה לעליה של 51% בסיכון לתמותה לבבית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים