שתף קטע נבחר

זוגיות מסוכנת באוכל: אילו מזונות אסור לאכול ביחד

אוהבים לשתות בירה לצד הפיצה? נוהגים לאכול פרי לקינוח של ארוחת הצהרים? כדאי שתחשבו שוב. חמשת השילובים שלא טובים לכם, לצד חמישה אחרים שדווקא מומלצים

אילו זוגות של מזונות משתלבים טוב יחד ומאילו כדאי להימנע. לכל מאכל בנפרד יתרונות בריאותיים משלו, אך ישנם זיווגים מוצלחים וגם כאלה שעדיף להפריד ביניהם.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 קראו עוד:

האתגר: איך לאכול בריא בקצב חיים מטורף

מהו מטבוליזם - ואיך ניתן להגביר את הקצב שלו

תקועים בדיאטה? 7 מזונות שממריצים ירידה במשקל

אז איזה חיבורים מומלץ לעשות באותה ארוחה ואיזה מזונות עדיף להפריד?

 

סיפור אהבה - שילובים מומלצים

 

1. תפוח עץ ושוקולד

שילוב מנצח ומפתיע הוא תפוח אדום ושוקולד. בתפוחי עץ נמצא חומר נוגד דלקת חזק ששמו קוורצטין (Quercetin). את הקוורצטין ניתן למצוא בעיקר בקליפה ובחלקים הקרובים לה, והוא נוגד חמצון אשר מפחית סיכון למחלות סרטן שונות ומחלות מטבוליות.

 

שוקולד,כמו גם ענבים שחורים, פירות יער ויין אדום, עשיר בנוגד חמצון ששמו קטכין (catechnin), המפחית באופן משמעותי גורמי סיכון לטרשת עורקים ולסרטן. 

 

שילוב מעולה בין נוגד דלקת לנוגד חמצון ()
שילוב מעולה בין נוגד דלקת לנוגד חמצון

2. טופו מוקפץ עם ירקות, אגוזי מלך ושמן קנולה.

אומגה 3 מהווה משפחה של חומצות שומן רב בלתי רוויות אשר להן תכונות נוגדות דלקת, נוגדות קרישה ומונעות הפרעות קצב, ומומלץ לשלבן בתפריט היומי. ניתן לקבל אומגה 3 מן החי (דגים) ומן הצומח ( אגוזי מלך, זרעי פשתן, שמן קנולה, זרעי צ'יה).

 

ספיגת אומגה 3 צמחית בגופנו נמוכה יותר מספיגת אומגה 3 מן החי ולכן מומלץ בנוסף לשלב טופו מן הצומח עם אגוזי מלך ושמן קנולה אשר מהווים מקור לחומצת שומן ALA)  Alpha Linolenic acid), אשר הופכת בגופנו לאומגה 3.

 

כמו כן, הטופו עשיר באיזופלבונים, שהם נוגדי חמצון המסייעים בהורדת הכולסטרול "הרע" ה- LDL בדם.

 

3. עגבניות עם שמן זית

נוגד החמצון ליקופן הוא הכוכב של הפירות והירקות האדומים, ובראשם העגבניה. עגבניות מהוות את מקור התזונה העיקרי לליקופן בתפריט שלנו. הליקופן פועל חזק מאוד ומנטרל רדיקלים חופשיים אשר צבירתם בגוף מעלה את הסיכון למחלות מטבוליות.

 

הליקופן אינו מסיס במים אלא רק בשומן ולכן כאשר אוכלים עגבניות טריות או מבושלות, מומלץ לתבל עם שמן זית להגברת הספיגה.

 

4. בשר בקר ויין אדום

כיף לחגוג אירועים וימים שמחים, ולרבים מאתנו חגיגה קולינרית מחייבת סטייק נאה שמחכה לנו בצלחת. בבשר האדום כמות גבוהה של שומן רווי מן החי אשר מעלה את הסיכון למחלות לב, טרשת עורקים ומחלות סרטן. נוכל לסתור את השומן עם תוספת של כוס יין אדום בצד הארוחה.

 

היין האדום מכיל את נוגד החמצון רזוורטול, אשר משפר את פרופיל השומנים שלנו בדם ומוריד את הסיכון שלנו למחלות לב וכלי דם. הדיאטה הים תיכונית מטיפה לשתות בכל יום כוס יין אדום בצד הארוחה הכבדה.

היין האדום מאזן את השומנים שהבשר האדום מכיל ()
היין האדום מאזן את השומנים שהבשר האדום מכיל
 

5. פסטה עם גבינה

צמחונים רבים סובלים מחוסר בחלבון איכותי בתפריט, בגלל היעדר צריכת הבשר והנטייה לדלג על ארוחה חמה לאורך היום. חלבון איכותי משמעו חלבון המכיל את חומצות האמינו החיוניות לגופנו, המצויות בעיקר במזונות מן החי כגון בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב.

 

כדי לשפר את איכות החלבון, שילוב של פסטה מקבוצת הדגנים וגבינה מקבוצת מוצרי החלב תעלה את הערך הביולוגי של החלבון ותספק את כל חומצות האמינו הדרושות לגופינו.

 

הפרד ומשול: שילובים לא מומלצים

1. פיצה עם בירה

אוהבים לנשנש פיצה מול הצפייה במשחקי ספורט? אז עדיף שתאכלו את הפיצה ללא האלכוהול.

 

פיצה איכותית היא כבר לא עוד ג'אנק פוד, הגבינה הצהובה מהווה מקור נכבד למינרל הסידן, הירקות מכילים נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. האלכוהול יפחית את ספיגת הסידן בגוף ולכן בצריכת מזונות עשירי סידן ( מוצרי חלב) מומלץ להסתפק בשתיית מים בלבד.  

האלכוהול יפחית את ספיגת הסידן שבגבינת הפיצה ()
האלכוהול יפחית את ספיגת הסידן שבגבינת הפיצה

2.  לאנצ' עם קינוח פירות

רבים מסיימים את הארוחה העיקרית של היום ואוהבים לקנח עם תפוח עסיסי או פרי מתוק אחר. תופתעו לגלות כי זו טעות. הפרי מוסיף עומס גליקמי, בנוסף לעומס שנוצר מהארוחה, וכתוצאה מכך הגוף מפריש יותר אינסולין הנאגר כשומן בגופנו.

 

בשנת 2011 הופרכה היפותזת חומצה בסיס. היפוטזה זו סברה כי אכילת בשר (חומצי) איננה מומלצת עם אכילת ירקות ופירות ( בסיסי) בשל הגברת העומס החומצי בגוף והפחתת ספיגת מינרלים כדוגמת סידן.

 

אוסף גדול של עבודות הראה כי אין קשר בין ספיגת הסידן לעומס החומצי בגוף, משמע אין ירידה בספיגת סידן.

 

3. סלטי תבשילי קטניות וקפה

הזמנתם את הסלט הכי בריא שיש: עם קינואה, בורגול, עדשים, חומוס וירקות צבעוניים. בתום הארוחה הקלילה והבריאה הזאת, אתם חושבים לשתות שתיה חמה? אז עדיף שלא!

 

קטניות מכילות את מינרל הברזל אשר חשוב לקשירת החמצן בגוף ולמניעת אנמיה, קפה או תה מכילים פוליפנולים אשר מפחיתים את ספיגת הברזל מן הקטניות.

לצד סלטים ותבשילי קטניות, שתו מיץ תפוזים העשיר בוויטמין C ומגביר את ספיגת הברזל במזונות מן הצומח.

 

קפה או תה מכילים פוליפנולים אשר מפחיתים את ספיגת הברזל מן הקטניות ()
קפה או תה מכילים פוליפנולים אשר מפחיתים את ספיגת הברזל מן הקטניות

4. מזונות שומנים עם משקאות מוגזים

המבורגר,קולה וצ'יפס - מי לא מכיר את השילוב האמריקאי והפופולארי הזה ?

 

מעבר לכמות הנכבדה של הקלוריות ולעובדה שהצ'יפס מטוגן ומכיל כמות נכבדה של רדיקלים חופשיים, כמות השומן שארוחה זו מכילה בשילוב עם שתיה מוגזת מהווה מתכון מנצח לצרבת לאחר הארוחה.

 

מזונות עם תכולת שומן גבוהה ושתיה מוגזת מחלישים את השוער התחתון של צינור הוושט ובכך מיצי קיבה חומציים עולים מעלה וגורמים לצרבת. אם בכל זאת אתם לא מוותרים על הבשר ותפוחי האדמה המטוגנים, הרגיעו את הקיבה בכוס תה עם חליטות נענע, מרווה ולואיזה.

 

5. שתית אלכוהול עם משקה אנרגיה ללא אכילה

משקה אנרגיה בתוספת אלכוהול הוא שילוב מאוד לא מומלץ, במיוחד על קיבה ריקה.

 

משקאות אנרגיה מכילים מינון גבוה של קפאין, טאורין וסוכרים ומטרתם לעורר במצבי עייפות או במהלך פעילות גופנית.

 

שתית משקה אנרגיה עם אלכוהול עשויה לעכב את ההתאוששות ואת פינוי האלכוהול מהדם. בהיעדר מזון, ספיגת האלכוהול תהיה גדולה יותר ומכאן השפעה חזקה יותר על זמן תגובה וריכוז.

 

המלצה שלי: לפני פעילות גופנית או במצב עייפות שתו קפה ואכלו ארוחה קלה, ותרו על משקה האנרגיה.

 

הכותבת היא דיאטנית ספורט ויועצת רשת יינות ביתן

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחרתם לחגוג עם סטייק? אל תשכחו לשתות לצדו יין אדום
ד"ר רק שאלה
מומלצים