שתף קטע נבחר

רמב"ם: ענף עץ מחט הוצא מריאותיה של בת שנה

התינוקת סבלה במשך ארבעה חדשים מדלקות ריאות חוזרות ונשנות, עד שהרופאים גילו כי היא שאפה לריאותיה בענף קטן של מחטי אראוקריה, עץ נוי המזכיר את עצי האורן שחסם כמעט לחלוטין את הריאה הימנית. אחד הרופאים: "היא הייתה עלולה להיקלע לסכנת חיים"

מה גרם לדלקות ריאות חוזרות ונשנות של תינוקת בת שנה וחודש מחיפה? בבית החולים רמב"ם בחיפה טופלה בימים האחרונים תינוקת כבת שנה וחודש, ששאפה לאחת מריאותיה ענף קטן של עץ מחט. הענף חסם את הריאה וגרם לדלקות חוזרות ונשנות. מאחר שמדובר בחומר אורגני לא נראה הענף בבדיקות דימות, ובסופו של דבר אותר בבבדיקת ברנכוסקופיה.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

המקרה החל לפני מספר חודשים, כאשר אבישג כהן, תינוקת מקצרין, סבלה מחום, שיעול וקוצר נשימה. הוריה, יוסי וירדנה, הביאו אותה לרופא הילדים שייחס את הסימפטומים לדלקת ריאות והנחה את ההורים לתת לה את הטיפול המתאים.

 

עוד חדשות בריאות

הגולשים תרמו מיליון ש'; ליה טסה לטיפול בסרטן

למרות שיתוק המוחין - שרון התגייס לצה"ל: "אני בחלום"

תעלומה: איך הגיע סדין של 'הלל יפה' לאפריקה?

 

הטיפול אמנם עזר והתינוקת התאוששה, אך זמן קצר לאחר מכן חזרו הסימפטומים. לאחרי ארבעה חודשים של דלקות חוזרות ונשנות, פנו ההורים לרופא מומחה, שחשד כי מקור הבעיה אינו וירוס או חיידק, אלא ריאותיה של הפעוטה, והפנה את ההורים והתינוקת לאבחון במכון למחלות ריאה, בבית החולים רות רפפורט לילדים שברמב"ם.

 

מימין לשמאל: ד"ר מיכל גור, משפחת כהן וד"ר רונן בר-יוסף בביה"ח רות רפפורט לילדים שברמב"ם (צילום: פיוטר פליטר) (צילום: פיוטר פליטר)
מימין לשמאל: ד"ר מיכל גור, משפחת כהן וד"ר רונן בר-יוסף בביה"ח רות רפפורט לילדים שברמב"ם(צילום: פיוטר פליטר)

 

בלעה ענף מעץ מחט

"הילדה החמודה הציגה בפנינו מקרה של דלקות ריאה חוזרות וסבל ממושך מזה זמן רב", תיארה ד"ר מיכל גור, רופאה בכירה במכון למחלות ריאה בילדים ברמב"ם ואחת הרופאות שטיפלו באבישג, "החלטנו להתקדם עם הבירור עוד ביום הגעתה לבית החולים".

 

בבדיקת ברונכוסקופיה, העושה שימוש בצינור גמיש שמותאם לגודלו של הילד ובמצלמה זעירה, גילו הרופאים להפתעתם כי אחד הסימפונות, המוביל לריאה הימנית של התינוקת, נחסם לגמרי על ידי עצם זר שקוטרו כחצי ס"מ – כמעט כמו קוטר צינור הנשימה שחסם. משהתגלה הממצא, הבינו הרופאים כי לא רק שהעצם הזר היה הגורם לדלקות ריאה חוזרות וקוצר הנשימה מהם סבלה הפעוטה במשך ארבעה חודשים, אלא שהוא גם מסכן את חייה.

 

"צינור הנשימה המוביל לריאה הימנית היה למעשה כמעט חסום לגמרי והתרחב קלות עם קצב הנשימה של הפעוטה. במילים פשוטות – הריאה הימנית כמעט לא קיבלה אוויר" , אמר ד"ר רונן בר-יוסף, רופא בכיר במכון למחלות ריאה בילדים בביה"ח רות ואחד הרופאים שטיפל בפעוטה.

 

בהמשך, באותה השיטה אך בסיוע מלקטת (פינצטה) שמחוברת למכשיר הברונכוסקופיה, הגיע ד"ר אריה גורדין, מרכז תחום אא"ג ילדים בבית החולים, אל העצם הזר, ושלף אותו בזהירות מן הצינור המוביל לריאה.

 

עלי עץ האראוקריה מימין ומשמאל (טרי ויבש). במרכז התמונה, הענף שחסם את ריאת הפעוטה במשך ארבעה חודשים (צילום: פיוטר פליטר) (צילום: פיוטר פליטר)
עלי עץ האראוקריה מימין ומשמאל (טרי ויבש). במרכז התמונה, הענף שחסם את ריאת הפעוטה במשך ארבעה חודשים(צילום: פיוטר פליטר)

 

הייתה עלולה להיות בסכנת חיים

התברר כי מדובר בענף קטן של מחטי אראוקריה, עץ נוי המזכיר את עצי האורן, וגדל בסביבת מגוריהם של משפחת כהן. הוריה של אבישג משערים כי הפעוטה "נתקלה" בענף כאשר שיחקה בחצר גן הילדים שלה, וכשהכניסה אותו לפיה – שאפה אותו במלואו. "במשך ארבעה חודשים היינו בטוחים שהילדה חולה בגלל וירוס ואפילו מפתחת אסטמה", מסבירים ההורים, "אבל לרגע לא שיערנו שבמשך כל הזמן הזה היא מסתובבת עם עלים של עץ בדרכי הנשימה שלה".

 

לאחר יומיים של השגחה, שוחררה התינוקת לביתה כשהיא חשה בטוב. "אנו רואים ברמב"ם ילדים רבים שמגיעים לטיפול כתוצאה מבליעת עצמים זרים או שאיפה שלהם", אומר ד"ר גורדין, "ילדים קטנים הם סקרנים מטבעם ויש להשגיח עליהם ללא הרף. לפעמים הנזק הוא קל, אבל לפעמים המקרים הללו נגמרים רע מאוד. עם קצת תשומת לב, ניתן למנוע את הגעתם של כל הילדים הללו לבית החולים".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פיוטר פליטר
העלים שהוציאו מקנה הנשימה של התינוקת
צילום: פיוטר פליטר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים