שתף קטע נבחר
צילום: אוהד צויגנברג

תוכנית כחלון לדיור: כל האחריות במשרד אחד

משה כחלון הציג את תוכנית מפלגת "כולנו" להורדת מחירי הדירות בישראל. התוכנית מציעה לאגד את כל סמכויות הדיור במשרד אחד, להגביר את קצב הבנייה ולקדם את חוק השכירות ההוגנת ופרויקטים של השכרה לטווח ארוך

משה כחלון הציג היום (ד') ברמת גן את תוכנית מפלגת "כולנו" להורדת מחירי דיור בישראל. התוכנית כוללת התייחסות לחוק שכירות הוגנת וקידום פרויקטים של השכרה לטווח ארוך, אולם מעבר לכך היא עוסקת כולה בצעדים שנועדו להגביר את קצב הבנייה על מנת שהיצע הדירות החדשות יענה על הביקוש ההולך וגובר.

 

לצפייה בתוכנית המלאה - לחצו כאן

 

תוכנית המחנה הציוני: קרקע מהמדינה, שכירות ל-20 שנה

הרצוג וכחלון מבטיחים: דמי אבטלה לעצמאים

קמפיין כולנו: "נתניהו לא חברתי, לפיד לא מעשי"

 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

התוכנית מבוססת בעיקר על ארגון מחדש של מבנה האחריות הממשלתית על שוק הדיור. כחלון מציע לרכז את כל הכלים לטיפול במחירי דיור במשרד ממשלתי אחד, שיהיה אחראי הן על מינהל התכנון (שנמצא כיום באחריות משרד הפנים) והן על רשות מקרקעי ישראל (שנמצאת היום באחריות משרד הבינוי). כחלון גם מציע להעניק למשרד זה זכות וטו על החלטות רגולטוריות של משרדים אחרים, במידה שהחלטות אלו עשויות להשפיע על קצב הבנייה.

 

כמו כן מציע כחלון לבטל את המונופול של רשות מקרקעי ישראל על שיווק וניהול קרקעות המדינה ולמכור קרקעות לא מתוכננות לגורמים פרטיים על מנת שיתכננו וישווקו אותן. הגורמים הפרטיים, חברות או יזמים בודדים, יהיו חייבים להיות בעלי אזרחות ישראלית וייאסר עליהם למכור את הקרקע למי שאינו אזרח המדינה. הם יתחייבו להתחיל לבנות על הקרקע תוך 10 שנים מהיום שבו רכשו אותה, לכל היותר. במידה שלא יעמדו בכך - למעט במקרים של גילוי קברים, התנגדות של מערכת הביטחון או זיהום קרקע יעכבו את היתרי הבנייה - תילקח הקרקע מהם.

 

בנוסף, מציע כחלון לנתק את הכנסות המדינה מקרקע מתקציב המדינה הכולל ולייחד את הכסף לפיתוח תשתיות - פעולה שתורמת באופן ישיר להגברת קצב הבנייה. כך, יהוו ההכנסות ממכירת קרקעות, שעולות כאשר מחירי הדיור גבוהים, גורם מייצב למחירי הדירות. כחלון מציע גם להוציא את ניהול אדמות קק"ל מרשות מקרקעי ישראל ולהעביר את הניהול לגורם פרטי, כאשר 70% מהכנסות ק"ל ממכירת קרקעות יועברו גם כן לפיתוח תשתיות.

 

לו"ז נוקשה ליזמים

כחלון מבטיח ליישם גם רפורמות בשיטת המכרזים של רשות מקרקעי ישראל. לטענתו, ניתן לשווק קרקעות לבנייה בכמויות גדולות יותר ממה שמשווקת הרשות כיום ולבטל את מחיר המינימום כדי להוריד את מחירי הקרקעות. במקום מחיר המינימום, שנועד להקשות על יזמים לזכות בהנחות על קרקע בדרכים לא כשרות, מציע כחלון לקבוע מחיר אומדן ולשקול ביטול של המכרז רק אם ההצעה הגבוהה ביותר הייתה נמוכה מהאומדן ב-30%. כיום, מכרז מחייב מחיר מינימום ואם ההצעה הגבוהה ביותר לא עמדה במינימום המכרז מבוטל אוטומטית.

 

הרפורמה שמציע כחלון במכרזי רשות מקרקעי ישראל נוגעת גם לתנאים נוספים במכרז. כחלון מציע כי יזם שזכה במכרז יפקיד ערבות בשיעור מסוים ממחיר הקרקע ויתחייב לקבל היתר בנייה תוך חצי שנה ואישור אכלוס תוך פרק זמן מוגדר. אם לא עמד היזם בלוחות הזמנים - הוא יאבד את הפיקדון ויוכנס לרשימה שחורה שלא תאפשר לו לגשת יותר למכרזים, כך שעסקיו בתחום הבנייה יבואו, למעשה, לקיצם.

כחלון מציג את תוכנית הדיור (צילום: עמית אופק) (צילום: עמית אופק)
כחלון מציג את תוכנית הדיור(צילום: עמית אופק)
 

במקביל, מציע כחלון לנקוט בשורה של צעדים שתקצר את הזמן הממוצע שנדרש לקבלת היתר בנייה - מ-3 שנים כיום ל-3 חודשים בלבד. כחלון מעוניין להמשיך במגמה שבה נקט שר הפנים הקודם, גדעון סער, ולמסור יותר סמכות בידיים של ועדות מקומיות. עד לאחרונה, ניתנה סמכות מועטה לועדות אלה, בשל העובדה שהן נתונות להשפעה חזקה יותר של הפוליטיקה המקומית ולכן גם חשופות יותר ללחצים לא ענייניים.

 

יותר סמכויות לוועדות המקומיות

במהלך כהונתה של הממשלה היוצאת החליט שר הפנים הקודם, גדעון סער, לתקן את חוק הבנייה כך שיינתנו יותר סמכויות לוועדות מקומיות על מנת להקל את העומס של אישור התכניות על ידי הוועדות המחוזיות. כחלון מציע להמשיך במגמה זו, אך להוסיף דירוג של כל ועדה מקומית בהתאם לקצב עבודתה. ועדה שלא תעמוד בלוחות הזמנים שייקבעו לה, תרד בדירוג וכך יקוצצו סמכויותיה בהדרגה עד לרמה שבה יופקעו לחלוטין ויועברו לוועדה המחוזית.

 

עוד מציע כחלון לאפשר רישוי מקוון ולתת קדימות לתכניות עתירות יחידות דיור על פני תכניות שבהן יש מעט דירות. כחלון מציע גם להמשיך בתוכנית שמפעיל משרד האוצר בשנה האחרונה ולתת מענקים לרשויות מקומיות שמקדמות בנייה בתחומן. עם זאת, מציע כחלון להוסיף גם סנקציה ולקבוע כי המדינה תוריד את שיעור הארנונה לעסקים בתחומה של רשות מקומית שתעכב בנייה למגורים. כך ייווצר תמריץ נוסף לרשות המקומיות לעודד בנייה.

 

כחלון מציע גם להטיל קנס על יזמים שמעכבים בנייה ולקבוע כי יזם שלא התחיל לבנות למשך חצי שנה ממועד סיום התכנון המפורט של הקרקע - יאבד את זכויותיו על אותה קרקע. כמו כן, הוא מציע לגבות מס שנתי בשיעור של 3% ממחיר הדירה על דירות ריקות.

 

תוכניתו של כחלון כוללת גם שורה של צעדים נוספים בתחום הבנייה, כמו הגדלת מכסת העובדים הזרים לענף, הכשרות תעסוקתיות לעובדים ישראלים, הקמת מחצבות חדשות ושימוש בערבויות מדינה על מנת לאפשר לבנקים לפרוץ את מגבלת האשראי שמטיל עליהם בנק ישראל שמאפשרת להם להפנות רק אחוז מסוים מסך הלוואות שהם מעניקים לענף הבנייה.

 

התוכנית אינה כוללת פירוט של מקורות תקציביים למימון המהלכים השונים. כמו כן, רבים מהצעדים דורשים שיתוף פעולה עם גורמים כמו רשויות מקומיות, קבלנים, הפיקוח על הבנקים ומשרדי ממשלה שונים.

 

"מדינת ישראל במצב חירום"

בפתח דבריו סיפר כחלון: "אנחנו התחתנו בשנת 1984 ובאתי ממשפחה לא עשירה. אפילו המשפחה שלי עם כל הקושי, עם עזרה קטנה מההורים ומשכנתא, הצלחנו לרכוש דירת 2.5 חדרים. הייתה לנו דירה להתחיל את החיים בצורה נורמאלית. זה מה שאנחנו רוצים לצעירים של מדינת ישראל. אנחנו היום רוצים להציג תוכנית חירום, כי מדינת ישראל נמצאת במצב חירום מבחינת שוק הנדל"ן. בכל מדינה בעולם, על מנת לרכוש דירה, נדרשים 70-60 משכורות, אצלנו חוצים את ה-160".

 

כחלון התייחס לתוכנית הדיור שהציג המחנה הציוני, ואמר: "ראינו את התוכנית של המחנה הציוני ואין בה פתרונות אמיתיים. אין פה מלחמה אמיתית, אנחנו צריכים כוח על מת לפתור את משבר הדיור". הוא הוסיף: "האשמים העיקריים במשבר יש להם שמות, אנחנו יודעים מי הם, זו ממשלת נתניהו-לפיד שישבו בשנתיים האחרונות ולא טיפלו בזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית אופק
כחלון במסיבת העיתונאים
צילום: עמית אופק
מומלצים