שתף קטע נבחר

הכירו את הקרנות המחקות בבורסה

26 מיליארד שקלים מנוהלים בקרנות המחקות, כסף גדול עבור תחום שנולד רק לפני שש שנים על ידי מנהלי קרנות הנאמנות, במטרה להתחרות מול מנהלי תעודות הסל. מדוע הן נקראות מחקות, מה היתרונות שלהן, כמה עולה דמי הניהול ומה יהיה איתן בעתיד?

הכירו את הקרנות המחקות - קרנות המניבות את תשואת המדד אחריו הן עוקבות. לדוגמה, קרן מחקה על מדד מניות ת"א 25, משקיעה ב-25 המניות שבמדד (על פי שיעורן במדד) ולמעשה מניבה את תשואת מדד ת"א 25.   

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

לערוץ שוק ההון של ynet הקליקו כאן

איך אפשר להרוויח דווקא כשהבורסה יורדת?

לראשונה מ-2006 עודף השקעות זרות בישראל

 

הקרנות המחקות מנהלות כבר 26 מיליארד שקל, ומדובר בכסף גדול עבור תחום שנולד רק לפני כשש שנים. מי שהקים אותם היו מנהלי קרנות הנאמנות, וזאת על מנת לתת מענה לתחרות מול תעודות הסל (תעודות עוקבי המדדים/ מחקי המדדים) הראשונים שהושקו בארץ, והן סיפקו את הסחורה.

 

מנהלי תעודות הסל הצליחו, עם כניסתם לפעילות בארץ, למשוך אליהן כספים רבים. ראשית, בזכות העובדה שהתעודות מספקות למשקיעים את תשואת המדד (כלומר, אם אתם משקיעים בתעודת סל על מדד מסוים, התעודה תעלה או תרד בדיוק כמו המדד), ושנית, לתעודות היו יתרונות על פני האפיק הפופולארי יותר - קרנות הנאמנות, משום שתעודות הסל נסחרות במהלך כל היום (מסחר שוטף על פני כל היום, להבדיל מהקרנות שנסחרות ברובן רק בעת סגירת המסחר) ודמי הניהול בהן נמוכים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זאת ועוד, לתעודות הסל המתבססות על ניהול פאסיבי - שמשמעותו ניהול שמצמיד את הכספים המנוהלים למדדים הספציפיים (להבדיל מניהול אקטיבי כמו בקרנות נאמנות אקטיביות שם יש בחירה ספציפית של מניות ושל אגרות חוב ולא הצמדה למדד מניות או מדד אג"ח מסוים), היתה רוח גבית חזקה. מחקרים הראו שלאורך זמן קשה וכמעט בלי אפשרי להכות את המדדים/ לספק תשואה עודפת מעבר למדד. כלומר, מנהלי ההשקעות שמנסים לבחור את המניות האטרקטיביות ואת אגרות החוב הטובות מתוך הסל, בסופו של דבר משיגים לרוב, תשואה נמוכה יותר מהמדד עצמו. ולהמחשה - קרנות נאמנות שמתמחות במניות לאורך זמן השיגו תשואה נמוכה יותר מאשר מדד המניות עצמו. ואם כך, אז כמובן שהשקעה במדד, דרך תעודת הסל, כדאית.

 

אפס בדמי ניהול!

היתרונות הרבים של תעודות הסל גרמו לזרימת כספים רבים לתעשייה הזאת, ובקרנות הנאמנות החליטו להשיק את הקרנות המחקות שנותנות מענה להשקעה במדדים. הקרנות המחקות כאמור פשוט מחקות מדד מסוים (מדד מניות, מדד אג"ח, או מדד אחר), הן לא מבטיחות את התשואה של המדד, אלא "שואפות להניב את תשואת המדד". יש להן אמנם חסרונות לעומת תעודות הסל ובעיקר העובדה שהן לא נסחרות במהלך כל יום המסחר (קרנות הנאמנות נסחרות פעם או פעמיים ביום בלבד!) אבל יש להן יתרונות רבים, בין היתר, הכסף של המשקיעים מאוגד בחשבון נאמנות לטובת המשקיעים (כלומר, הכסף מובטח!); בתעודות סל המצב שונה - אין הגנה על הכספים כפי שיש בקרנות הנאמנות.

 

מעבר לכך, דמי הניהול בקרנות המחקות נמוכים מאוד, וברוב הגדול של המקרים עומדים על אפס. זו הסיבה שהן מתחרות משמעותיות בתעשיית תעודות הסל, כאשר לאחרונה מתחזקת התחרות בין הגופים ותעודות הסל ממשיכות להוריד דמי ניהול (פסגות מנפיקה תעודות אגחיות בדמי ניהול אפס).

 

העתיד של הקרנות המחקות

לאחרונה, פרסמה רשות ניירות ערך הצעה להסדר שוק קרנות הסל/ הקרנות המחקות. עם השקת הקרנות המחקות הכוונה היתה שהן יהפכו על פני זמן לקרנות סל (ETF) שייסחרו בבורסה באופן שוטף (כמו כל נייר ערך), אבל היישום התעכב מסיבות רגולטוריות. זאת משום שהתיקון לחוק התייחס לכל תעשיית הקרנות והתעודות ולא ניתן היה להגיע להסדר מקובל. ולכן, החליטו ברשות לעקוף את התיקון האמור, ולהתייחס רק לקרנות הסל.

 

ברשות לניירות ערך מתכוונים להסדיר את נושא קרנות הסל במסגרת הצעת החוק, ובכוונתה להסדיר זאת באופן מהיר, בכפוף לאישור ועדת הכספים, כך שהקרנות המחקות יהפכו לקרנות סל ואז הקרנות האלו ייסחרו באופן שוטף על פני כל היום דבר המהווה יתרון גדול על פני המצב כיום ברוב הקרנות - המאפשרות מסחר רק בסגירת המסחר (פעם אחת ביום)

 

הכותב הוא כתב מערכת מהון להון, מדריכים בצרכנות פיננסית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
קרן המחקה את המדד
צילום: index open
מומלצים