המזונות שחשבתם שהם בריאים - והם ממש לא
חשבתם שחלב סויה, גרנולה, דגני בוקר, מיצי פירות ויוגורט בריאים? אז חשבתם. הנה המזונות שמבטיחים לכם פלאים, ועלולים לגרום להרבה יותר נזק מתועלת
הם מצטיירים כסמל הבריאות, אבל הם ממש לא: השוק בעולם המערבי עתיר במוצרי מזון המבטיחים לכם סגולות מרפא דלי קלוריות, שומן ופחמימות. אבל בפועל, מדובר במזונות שאינם מתקרבים כלל להגדרה של בריאות, ואפילו לעתים, מכילים רכיבים שעלולים לסכן את בריאותכם:
רוצים לדבר עם עוורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
חלב סויה
אף שהשם נשמע מפתה ואומרים לנו שהוא שיא הבריאות, חלב סויה הוא מוצר מזון מעובד. קטניות הסויה מחוממות בטמפרטורות גבוהות ונשטפות במיכלי אלומיניום, שעלולים לעבור לחלב הסויה.
מרבית הסויה המעובדת מהונדסת גנטית וגדלה כאשר הצמח עובר ריסוס כימי. זאת ועוד: מחקרים העלו חשש שהסויה עלולה להפריע למערכת ההורמונאלית ולתפקוד בלוטת התריס.
ברוקולי, סויה או חלב: ממה נקבל יותר סידן?
גרנולה
כשמדברים על גרנולה, מיד עולה אסוציאציה של בריאות וטבע, אבל רוב הגרנולה הנמכרת בשוק עתירת סוכר או סירופ תירס. עדיף לכם להכין את הגרנולה בעצמכם, עם רכיבים נטולי גלוטן ולהמתיק אותה במעט דבש או אפילו רוטב סילאן.
איזו גרנולה הכי בריאה? דיאטנית בדקה
אגבה
מהצמח הקוצני שמוצאו ממקסיקו ודרום אמריקה, יוצרים סירופ אגבה שהינו נוזל צהבהב שקוף הדומה לדבש דליל. הוא משווק כתחליף סוכר בשם "סירופ אגבה", בטענה שמדובר במוצר בריאותי, בעל ערך גליקמי נמוך מזה של הסוכר, ובכך גורם לפחות הפרשה של אינסולין על ידי הלבלב.אבל אגבה לא בהכרח בריא: הוא מכיל כ-90% פרוקטוז, שעל פי הערכות גורם להשמנה, יוצר תנגודת לאינסולין וגורם להיווצרות סוכרת מבוגרים (סוכרת סוג 2).
ממתיקים מלאכותיים בריאים או לא? כל התשובות
מיצי פירות
בכל קניון, שוק ורחובות מרכזיים אפשר למצוא דוכן מיצים המכתיר את עצמו כסמל הבריאות. מיצי פירות, גם אם הם עשירים בויטמינים וסיבים תזונתיים, מכילים כמות גבוהה מאוד של סוכר ושל קלוריות.
רבים נוטים לחשוב שכוס מיץ שוות ערך למנת פרי אחד. אבל כדי להכין כוס מיץ, משתמשים לרוב בארבע עד שבע יחידות פרי. כך למשל, כוס מיץ פירות גדולה, מכילה כ-5 תפוזים, ושוות ערך ל-250 קלוריות לפחות.
במקומם, עדיף לקלף את הדבר האמיתי - תפוז או כל פרי אחר, שגם ישביע וגם יתרום כמות יפה של ערכים תזונתיים.
מה בריא יותר - לאכול פרי או לשתות מיץ סחוט?
פרוזן יוגורט
היוגורט אמור להיות דל קלוריות, דל שומן ולהכיל חיידקים פרוביוטיים הידועים כתורמים למערכת החיסון והסדרת בעיות במערכת העיכול. אבל האמת - שונה לחלוטין. כוס קטנה של פרוזן יוגורט, עשויה להגיע ל-150 קלוריות ואף יותר, ובתוכה מתווסף פעמים רבות גם סוכר.
אשר לחיידקים הפרוביוטיים, הרי שפרוזן יוגורט מוכן לרוב מאבקה ומאוחסן בתנאים בהם החיידקים הפרוביוטיים לא שורדים. ואם כבר במיקרואורגניזמים עסקינן, הרי שטרם הוכח מדעית באופן משמעותי, כי לחיידקים הפרוביוטיים יש השפעה חיובית כלשהי על גוף האדם.
למכורים למתוקים: הכירו את דיאטת הגלידה
דגני בוקר
הם משווקים כדבר הכי בריא שיגיע לגופכם בבוקר. האריזות עמוסות ברשימה אדירה של ויטמינים וסיבים תזונתיים. אבל בפועל, דגני בוקר ממש לא יעשו לכם טוב. מרביתם מכילים כמויות עצומות של סוכר, פחמימות, שומן ומאות קלוריות למנה ואפילו אינם משביעים.
גם הדגנים דלי השומן אינם משביעים, עד כדי כך שתאלצו אתכם למלא קערה עמוקה מלאה בחלב וקלוריות, כדי לשבוע. מובן שדגני הבוקר ה"רגילים" (כמו כריות למשל) עשויים להגיע למאות רבות של קלוריות לארוחה משביעה.
במקום, עדיפה בהרבה ארוחת בוקר משביעה ובריאה יותר, שכוללת פרוסת לחם, מנת גבינה, ביצה וירקות.