שתף קטע נבחר

מדריך: מה זה סינוסיטיס ואיך תדעו שאתם סובלים מזה

כמעט מיליון ישראלים סובלים מסינוסיטיס מדי שנה. איך מתבצע האבחון, מה הסימפטומים ומי יזדקק לניתוח?

סינוסיטיס היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לביקור אצל רופא המשפחה: כ-15% מהאוכלוסיה, כלומר כמעט מיליון איש, סובלים מסינוסיטיס על סוגיה מדי שנה.

 

במהלך חיינו, ילקה אחד מכל שבעה מבוגרים במחלה שעלולה להסתבך גם עד כדי ניתוח. בסיוע ד"ר איתן סודרי, מומחה לאף אוזן גרון מבית החולים בילינסון, אנו מביאים את המדריך המלא לסינוסיטיס.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

קראו עוד:

טיפות אף עוזרות? כל הדרכים להקל על סינוסיטיס

הטיפ היומי: איך להתמודד עם סינוסיטיס

בעקבות אשפוז נתניהו: מה זה סינוסיטיס ומה הטיפול?

 

ד"ר איתן סודרי. ניתוח לסינוסיטיס מתבצע במקרים של חוסר תגובה לטיפול שמרני (צילום: דוברות בלינסון) (צילום: דוברות בלינסון)
ד"ר איתן סודרי. ניתוח לסינוסיטיס מתבצע במקרים של חוסר תגובה לטיפול שמרני

מה הם הסינוסים?  

הסינוסים הם חללי אויר הנמצאים בגולגולת סביב חלל האף. ישנם כארבעה סינוסים בכל צד - מצח, לחי, בין האף לעין ומאחורי האף.

 

למה זה קורה?

סינוסיטיס חריפה, הנמשכת עד ארבעה שבועות, מתחילה על פי רוב מהצטננות הגורמת לגודש ודלקת של ריריות האף, ולחסימת דרכי הניקוז של הסינוסים, הגורמים להצטברות הפרשות בתוך הסינוסים והתפתחות של זיהום חיידקי.

 

מצבים הגורמים לגודש ריריות האף כגון זיהום אויר, לחות רבה, ועשן, מגבירים את הסיכון לפתח סינוסיטיס. החיידקים השכיחים ביותר בסינוסיטיס חריפה הם סטרפטוקוק, המופילוס ומורקסלה. בסינוסיטיס כרונית סטאפילוקוק אראוס וחיידקים גראם נגטיביים.

 

המנגנון להתפתחות סינוסיטיס כרונית, כלומר כזו הנמשכת מעל חודש, הוא מורכב יותר ולא תמיד ברור. לעיתים מדובר בזיהום חיידקי שעמיד יותר לטיפול אנטיביוטי. יתכנו סיבות נוספות כגון בעיות במערכת החיסון, מחלות תורשתיות כגון ציסטיק פיברוזיס. ישנה גם שכיחות יתר בקרב חולי אסתמה וחולים הרגישים לאספירין.

 

סינוסיטיס שכיחה יותר בחודשי החורף וכן במצבים של לחות יתר וזיהום אויר. במצבים אלה יש סיכוי יתר לגודש הריריות באף ובסינוסים.

 

מה התסמינים האופיינים לסינוסיטיס?  

הסימפטומים השכיחים ביותר כוללים גודש אפי, נזלת או ליחה מוגלתיים, כאבי פנים או ראש וירידה בחוש הריח. בנוסף חולים רבים מדווחים על חולשה, עייפות, חוסר ריכוז, שינה לא טובה והרגשה כללית רעה.

 

מה הסכנות מסינוסיטיס?  

המחלה עלולה להסתבך כשהזיהום מתפשט לארובת העין, ועלול בשכיחות נמוכה (1 ל- 10 אלף מקרים בילדים, ו- 1 ל-25 אלף מקרים במבוגרים) להוביל לעיוורון. הזיהום עלול להתפשט גם לתוך הגולגולת ולערב כלי דם ועצבים וכן את המוח עצמו, ולהוביל לסכנת חיים.

 

כיצד מאבחנים סינוסיטיס?

ההנחיות כיום קובעות שלאבחנה של סינוסיטיס חריפה ניתן להסתפק בשילוב של תסמינים וסימנים קליניים בלבד. לפי ההגדרות המקובלות הן האירופאיות והן האמריקאיות, יש לחשוד בסינוסיטיס חיידקית במטופלים הסובלים בלפחות שניים מהסימפטומים הבאים - נזלת מוגלתית, גודש אפי, כאבי ראש או פנים הנמשכים יותר מעשרה ימים או החמירו אחרי חמישה ימים.

 

אין צורך בצילומי סינוסים הרגילים כיוון שהם הוכחו להיות בעלי דיוק נמוך באבחנה.

 

CT סינוסים מתבצע בחולים שלא הגיבו לטיפול או בחולים עם חשד לסיבוך (חום מאוד גבוה, כאבי ראש עזים, נפיחות סביב העין או במצח, ירידה בהכרה או סימני חסר נוירולוגי). CT לרוב יוזמן על ידי רופא מומחה אף אוזן גרון.

 

כיצד מטפלים בחשד לסינוסיטיס?  

הטיפול הראשוני בסינוסיטיס כולל נוגדי כאבים, שטיפות אף עם מי מלח, תרסיס אף סטרואידלי, ואנטיביוטיקה, כאשר חושדים בסינוסיטיס חיידקית. לעיתים ניתן טיפול גם בסטרואידים דרך הפה ואנטיביוטיקה תוך ורידית. בעיקר בחולים שאינם מגיבים לקו ראשון של טיפול ובחולים עם סיבוכים.

 

מי מועמד לניתוח סינוסיטיס?  

כפי שתואר לעיל או במקרה של סיבוך של סינוסיטיס.

 

מה מבצעים בניתוח סינוסיטיס?  

מרבית הניתוחים כיום מתבצעים בעזרת אנדוסקופ (סיב אופטי) ומכשירים מיוחדים אחרים המוחדרים דרך הנחיר ללא צורך בחתכים בפנים. בניתוח מורחבים דרכי הניקוז של הסינוסים וכן פתחי הסינוסים. כמו כן מנוקזות הפרשות ומוגלה ונכרתים פוליפים.

 

המטרה היא לנקז ולנקות את הדלקת והזיהום מחללי הסינוסים ולהחזירם לתפקוד תקין. הניתוח נמשך, במרבית המקרים, בין שעה לשעתיים, אך יכול להמשך גם יותר, במקרים מורכבים.

 

מה הסכנות מהניתוח?  

הסטטיסטיקה מראה שבכאחוז אחד המקרים יתכנו סיבוכים משמעותיים בניתוח הכוללים פגיעה באברים הסמוכים לאף ולסינוסים – פגיעה בצינור ניקוז הדמעות, חדירה לארובת העין וגרימת שטף דם היכול להוביל לעיוורון וכן פגיעה בשרירי גלגל העין, דימום מאסיבי וכן חדירה לבסיס הגולגולת ואף למוח ויצירת דליפה של נוזל מוחי לאף.

 

חובה לבצע CT סינוסים טרם הניתוח על מנת להעריך ולהכיר את האנטומיה של האף והסינוסים במטופל הספציפי.

 

כמה זמן נמשך האישפוז מניתוח סינוסיטיס?  

אשפוז לאחר ניתוח נמשך לרוב בין יום ליומיים.

 

מתי אפשר לחזור לעבודה , לשיגרה, לספורט, למכון כושר, לבריכה?  

חזרה לשגרה בהדרגה ולפי הנחיית הרופא המנתח אפשרית בדרך כלל כשבוע-שבועיים לאחר הניתוח.

 

מי בסיכון גבוה יותר ללקות בסינוסיטיס?  

חולים עם אסתמה, אנשים הרגישים לאספירין, חולים עם ירידה בתפקוד של מערכת החיסון, חולי ציסטיק פיברוזיס, חולים עם נזלת אלרגית ומעשנים, נמצאים בסיכון גבוה יותר.

 

האם יש חולי סינוסיטיס הזקוקים לטיפול אנטיביוטי מונע ממושך?  

ישנם מקרים בהם מטפלים בסינוסיטיס כרונית באנטיביוטיקה למשך שלושה חודשים.

 

 

ייעוץ רפואי: ד"ר איתן סודרי, מומחה לאף אוזן גרון מבית החולים בילינסון

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
סינוסיטיס חריפה מתחילה על פי רוב מהצטננות
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים