שתף קטע נבחר

כך גורם שברון לב להתקף לב ואפילו למוות

עדויות של השנים האחרונות מאשרות כי שברון לב עלול לגרום למחלת לב קטלנית - בעיקר אצל נשים. הבשורה: יש טיפול שמציל ממוות

פרידה, אובדן של איש קרוב או כשלון גורמים לשברון לב, אבל העצב הזה יכול להיות קטלני: עדויות של השנים האחרונות מאשרות את קיומה של תסמונת הגורמת למחלת לב קטלנית ולהתקף לב, בעיקר אצל נשים.

 

קראו עוד:

8 פעולות פשוטות שיגנו עליכם מפני התקף לב

מחקר ענק: פרי אחד בלבד ליום מונע התקפי לב

FDA אישר: בדיקת דם חדשה שחוזה התקף לב

 

לאורך ההיסטוריה תואר הלב כמקור לרגש ורוחניות. לאחרונה מצטברות עדויות המרמזות על כך שהקשר בין המוח, הרגש והלב אף חזק מכפי ששוער. המדובר בתסמונת "טאקו-טסובו" שתוארה תחילה ביפן בשנת 1991, ובשנת 2004 גם בישראל.

 

הישראלית בת 64, התקבלה לאישפוז בשל כאב חד בבית החזה, קוצר נשימה ושיעול. אלה הופיעו לאחר שיחה בביתה שגרמה לה מתח רב. בדיקת אק"ג גילתה כי היא לקתה בהתקף לב, והיא הועברה לצנתור. כעבור שלושה ימים שוחררה לביתה.

 

תסמונת טאקו-טסובו הולכת וצוברת הכרה בעולם. את שמה, שמשמעו ביפנית כד דייג מסורתי, קיבלה בשל  צורת הלב - שנראית אצל החולים כמו כד עם צוואר בקבוק צר.

 

בשנת 2006 סווגה התסמונת כמחלת לב על ידי ארגון הלב האמריקאי. היא שכיחה פי עשר בנשים לעומת גברים, ומתרחשת בדרך כלל לאחר אירועים המלווים במתח נפשי עז. התסמונת מתאפיינת בכאב בבית החזה וקוצר נשימה בדומה להתקף לב.

 

לא ברור מה בדיוק גורם לטאקו-טסובו, אולם על פי ההשערה המקובלת, רמות מוגברות של חומרים הקרויים קטכולאמינים, גורמים לעיבוי המחיצה בין חדרי הלב ולחסימה של מוצא החדר. כתוצאה מכך, נוצרת חסימה משמעותית באספקת הדם לשריר הלב. למרבה המזל, זיהוי התסמונת מבעוד מועד וטיפול מיידי, יכולים להציל את חיי המטופלים.

 

מחקר שפורסם בשנת 2005 בכתב העת הרפואי היוקרתי "ניו אינגלנד" ערך מעקב אחר 19 חולות לאורך תקופה של ארבע שנים. כולן לקו באי ספיקת לב על רקע מתח נפשי, ורובן טופלו באופן הדומה לטיפול בהתקף לב. למרות סיכויי ההחלמה הגבוהים, הספרות הרפואית מדווחת על אירועים נדירים של התפתחות קריש דם בתוך חדר הלב, הפרעות קצב לב ובמקרים נדירים גם מוות.

 

לאחרונה דיווח כתב העת הרפואי Americal Journal of Medicine על יותר מ-200 חולים שלקו בתסמונת טאקו-טסובו במיניאפוליס, כשחלקם היו גם חולי לב. חמישית מהחולים, כולם ממין נקבה, מתו במהלך האישפוז.

 

לדברי החוקרים, מדובר בשיעור תמותה גבוה מאוד, למרות הטיפול האגרסיבי שקיבלו. החוקרים כינו את התסמונת "חמורה ומסוכנת יותר ממה שהיה ידוע בעבר" והדגישו כי רופאים רבים אינם מייחסים די חשיבות לקשר שבין המצב הנפשי של המטופל והסיכון שלו ללקות במחלת לב קטלנית כחלק מהתסמונת.

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נשבר לך הלב? זה עלול להיות מסוכן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים