שתף קטע נבחר

מלכותי: קוניאק ב-12,000 שקל

אפשר לשתות אותו כצ'ייסר קפוא, עם ג'ינג'ר אייל ושמשיית קוקטיילים וגם לאט-לאט וכמו שצריך, בכוס סניפטור קטנה ולהתענג מכל רגע. לרגל השקת רמי מרטן "לואי ה-13", ליבי שפרלינג שתתה, הישר מהחבית, תועפות של קוניאק. רשמים והמלצות

הדרך המתפתלת לעת ערב מתחנת הרכבת בפריז למחוז קוניאק טובלת במרבדים מעוננים של ירוק ובשורות גפנים ותיקות עירומות, נטועות על צידן, יציבות מול הרוח והגשם. גפנים אינסוף כאלו, שמופיעות במערכה הראשונה, חייבות להפתיע  במערכה השלישית.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

לעת ערב, אני נוחתת בבר קטנטן במלון. הקוקטייל הראשון ששתיתי מכיל כמות נאה של רמי מרטן VSOP, קואנטרו ומיץ ליים טרי. הוא מתוק, עמוק ומרענן, מתחיל להרפות את השרירים. אחריו אני שותה קוניאק עם ג'ינג'ר אייל, שיחוק שכבר צובר תאוצה בישראל ועושה אותו כה נגיש לשתייה גם בקיץ.

 

בתום ארוחת ערב, לצד קינוחים שוקולדיים ומושחתים, אני שותה קר דה קוניאק, הלב של הקוניאק - תזקיק ענברי שעוד ידובר בו - ואז מתפתה גם ל-XO, עד לא מזמן הדרגה הכי גבוהה שהכרנו בארץ הפלאות של הקוניאק אבל לא עוד. פיתול בעלילה - מיד.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

מלבן יוצרים זהב

קוניאק הוא למעשה תזקיק ענבים של יין לבן. מזקקת רמי מרטן, מהמפורסמות שביצרניותיו, החלה את דרכה בשנת 1724. בבסיסו, כמו בכל מוצר המופק מענבים, נמצאת האדמה, ממנה מגיע חומר הגלם למזקקה. ברמי מרטן כרתו כבר בשנת 1965 הסכמים עם מגדלי גפנים בשתי חלקות שנחשבות למוערכות שבמחוז קוניאק: גרנד שמפאן ופטיט שמפאן. כך גם זכה הקוניאק של רמי לשם המחייב פיין שמפאן קוניאק.

 

כמו במחוז שמפאן, גם כאן האדמה היא אדמת גיר, כזאת המאפשרת חלחול איטי ועדין של המים אל שורשי הגפן, מה שמניב ענבים בשלים ומאוזנים. הענבים המשמשים לעשייתו באיזור הם זני אוני בלאן, פול בלאנש וקולמבאר. מי שטעם את היין טרם הזיקוק, מתאר יין לבש יבש וחומצי מאוד, כזה שלא מתאים לשתייה, אבל מיטיב להתיישן.

 

במזקקה נאמנים עד היום לשיטות הזיקוק המסורתיות, שנעשות בדודי נחושת קטנים הנקראים אלמביק. לב הזיקוק נבחר בקפידה ומכאן מתחיל תהליך יישון ארוך ומבוקר שמתבצע בחביות עץ מזן לימוזין בלבד, מעצים בני 80 שנים לפחות, אחרי שעברו ייבוש באוויר הפתוח של 3 שנים לפחות, בטרם הפכו לחביות.

 

מנהל המרתף של המזקקה (cellar master), כמו מאסטר בלנדר בתעשיית הוויסקי, אחראי על הבלנד בין הנוזלים השונים ותפקידו לשמור על הגוון הייחודי של רמי מרטן ובמיוחד, להבטיח שכל בקבוק יהיה זהה למשנהו, משימה מאתגרת ומדהימה במורכבותה.

 

פייריט טרישה (Pierrette Trichet), מי ששימשה בתפקיד הנחשק עד לפני כמה שנים ועומדת מאחורי השקת אחת המהדורות המסעירות שידע הבית הותיק, קוניאק לואי ה-13, המכיל מעל 1,200 תערובות של קוניאקים שונים שיושנו בין 40 שנים (הקוניאק הצעיר ביותר) ועד לקוניאק בן למעלה מ- 120 שנה.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

המרתפים בהם מאוחסנות החביות הללו, שאוצרות בתוכן קוניאק בן 120 שנה מבודדים ושוכנים בחווה מרוחקת ויפהפייה.

הביקור בהם מרגיש קצת כמו ביקור בסט של סרט אימה. רצפת העץ הישנה חורקת, פטריות שחורות משתרגות על קירות האבן החיצוניים, מתענגות על אדי האלכוהול.

 

החביות עצמן עתיקות, מעלות באף ארומות נעימות של טחב ועצים מוסקים באח. אנחנו טועמים היישר מהחבית קוניאק בן 120 שנה. לא להאמין כמה הוא דבשי וסמיך, עשיר, מפוצץ את האף בארומות. הפה עמוס באלכוהול, מאחוריו משמשים מיובשים, שקדים וג'ינג'ר-ברד. 

 

 (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

מחירו של בקבוק קוניאק לואי ה-13 מתחיל ב-3,000 דולר ומאמיר עד ל-13,000 אירו למהדורות המיוחדות. רק לפני חודש נמכר בישראל בקבוק כזה, של לואי ה-13 בלאק פרל, במהדורה מוגבלת.

 

הארומות של קוניאק לואי ה-13 עזות ומקסימות, משתנות ללא הרף בין הרחה להרחה. הטעימה מרגשת ממש. אף פעם קודם לא טעמתי עומק עדין שכזה, קשת ענפה של סתירות וניגודים. רגע אחד אתה טועם וניל ותבלינים מתוקים, לאחריו פטריות יער וטבק, אחרי עוד סיבוב, מתגלים מעבר לקשת גם פירות טרופיים, חמאה ואז שוב מנטה וערמונים קלויים. קשה להיפרד מהכוס.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

קוניאק - 4 המלצות

קוניאק לואי ה-13 נמכר כעת גם בישראל, עם תג מחיר של 12,000 שקלים. אבל יש גם אופציות שפויות יותר. ריכזנו כמה המלצות שוות אחרות, במחירים נגישים מעט יותר.

 

רמי מרטן VSOP - לאחרונה הפסיקו לייצר ברמי מרטן את הקוניאק שהיה הבסיסי ביותר - VS. לשיטתם, איכות הענבים המעולה מצדיקה קפיצה לגובה, היישר אל דרגת ה-VSOP, שכיום היא הנמוכה בסולם הדרגות של הבית.

 

הקוניאק הצעיר ביותר כאן הוא בן 4 שנים ואילו המבוגר ביותר בן 12. הצבע זהוב ענברי ומרגישים ניחוחות משמשים, אפרסקים בשלים ווניל. בארוחת צהריים במזקקה, טעמתי אותו לראשונה קפוא בשוט וזה היה מרענן ומחדש. 320 שקלים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

רמי מרטן קר דה קוניאק - הלב של הקוניאק הוא קוניאק שממוצב במקום טוב באמצע, בין ה- VSOP ל- XO. למרות הייחוס המחייב, בעולם הוא נתפס כצעיר וטרנדי, מככב בברים ובמסעדות. הוא עשיר, קטיפתי וחלק מאד, עם ניחוחות תאנים ומרקם רך ודבשי.

 

נגיש מאוד ויפתיע גם מי שלא נוהג לשתות קוניאק. הבקבוק יפהפה והוא יופי של מתנה, אולי אפילו לפסח. 465 שקלים.

 

רמי מרטן V - מוצר שהושק בשנת 2010 ולצערנו זמין רק בשוק האמריקאי. תזקיק שקוף, או דה וי קלאסי שבוקבק מייד בתום הזיקוק ולא עבר יישון בחביות עץ. משקה חלק ופרחוני, מפתיע בנעימותו הרעננה. מחירו 45 דולר - נשמח מאוד שיעשה כבר עלייה.

 

רמי מרטן VSOP mature cask finish – מוצר חדש שהושק בשנת 2012 ונמכר רק באירופה (חפשו בדיוטי פרי שם). מכיל קוניאקים שיושנו מעל 20 שנה ובהתאם - צבעו נחושת. משקה קשוח, שצצים בו במפתיע טעמי ורדים וסיגליות. מחוספס ומענג כמו ויסקי טוב. כ-60 אירו.

 

אפשר גם בג'ינג'ר אייל או כצ'ייסר קפוא. קוניאק (צילום: ירון ברנר)
אפשר גם בג'ינג'ר אייל או כצ'ייסר קפוא. קוניאק(צילום: ירון ברנר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אפשר גם עם ג'ינג'ר אייל. קוניק
צילום: Shutterstock
מומלצים