שתף קטע נבחר

עכשיו גם לבנים: להתחסן נגד פפילומה או לוותר?

משרד הבריאות קבע את החיסון נגד נגיף הפפילומה לא רק לבנות, אלא גם לבנים בכיתה ח'. מהן סכנות הנגיף, מדוע הוחלט לחסן גם בנים, מה אומרים המחקרים, האם יש תופעות לוואי לחיסון וכמה זמן הוא יעיל?‬ כל התשובות לכל השאלות

ישראל חוללה מהפכה בתחום הרפואה המונעת, והצטרפה למדינות מערביות ברחבי העולם כשאישרה את מתן החיסון גרדסיל (Gardasil) ‬נגד נגיף הפפילומה לא רק לבנות, אלא גם לבנים. החיסון צפוי למנוע מדי שנה אלפי מקרים של סרטן באיברי המין ונגעים טרום ממאירים.

 

מהו נגיף הפפילומה, לאילו תחלואות הוא גורם, מי יקבל את החיסון ולכמה זמן הוא תקף? ביקשנו מד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים הלל יפה; פרופ' דוד גרינברג, מנהל היחידה למחלות זיהומיות ילדים במרכז הרפואי סורוקה; וד"ר בן דוד יהודה, מנהל היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית במרכז רפואי העמק, את התשובות לכל השאלות.

 

קראו עוד על חיסון הפפילומה:

מהשנה הבאה: חיסון לסרטן צוואר הרחם - גם לבנים

לאור הקריאה לביטולו: "למה חיסון הפפילומה בטוח"

כך חליתי בסרטן שאפשר היה למנוע. טור אישי

 

מהו נגיף הפפילומה?

וירוס ‭,HPV‬ שייך למשפחת נגיפים המונה יותר ‭170-מ‬ זנים. על פי הידוע, ‭70%-כ‬ ממקרי סרטן צוואר הרחם נגרמים מזיהום בזנים 16 ‭18-ו‬ של הנגיף, בעוד שזנים 6 ‭11-ו‬ של הווירוס אחראיים לכ- 90% מהיבלות באיברי המין.

 

זנים אחרים עלולים לגרום למחלות רבות הכוללות יבלות עור ומיתרי הקול, סרטן פי הטבעת, סרטן הפין, סרטני פה ולוע, ובמקרים נדירים גם סרטן הנרתיק וסרטן הפות.

 

מהן דרכי ההדבקה בנגיף?

נגיף הפפילומה מדביק רק תאי עור ותאי ריר (כמו באיברי המין ובפי הטבעת). ‬ הנגיף מתפשט לרוב בעת קיום יחסי מין אוראליים, אנאליים או וגינליים. במרבית הפעמים לא ניתן להבחין בנגיף, והסימפטומים מופיעים רק לאחר שנים רבות. לפיכך, נשא של הנגיף עלול לא לדעת על כך ולהדביק אחרים ‭.HPV-ב‬

 

האם יש דרכי הדבקה אחרות מלבד יחסי מין?

במקרים נדירים, אישה הרה, נשאית HPV, עלולה להעביר את הנגיף ליילוד במהלך הלידה. במקרים כאלה, הילד לוקה בנגעים ויראליים חוזרים של הנגיף בדרכי הנשימה, שיכולים לגרום לצרידות ולקשיי נשימה.

 

האם אפשר להידבק ‭HPV-ב‬ משימוש בשירותים ציבוריים?

אין דיווחים בעולם על הדבקה ממשטחים ציבוריים כמו מושבי אסלה. עם זאת, שימוש משותף בצעצועי מין עלול להדביק בנגיף.

 

כמה ישראלים לוקים במחלות שמעביר הווירוס?

נגיף הפפילומה הוא הגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם אצל נשים: על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, מאובחנות מדי שנה ‭2,000-1,200‬ נשים בשינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם. מדי שנה מאובחנות ‭200-כ‬ נשים בסרטן צוואר הרחם, וכמאה נשים מתות מדי שנה מסרטן זה.

 

אין עדיין נתונים לגבי שיעור ההדבקה בגברים בישראל, אולם ההערכות הן שחלק נרחב מהנשים נדבקות מהגברים, הנושאים את הנגיף בעצמם. מכאן חשיבותו הגדולה של החיסון אצל הבנים.

 

האם קונדום לא יכול להגן בפני הדבקה?

נגיף ‭HPV-ה‬ יכול לעבור בקלות רבה מכל אזור החלציים ולא רק מאיבר המין עצמו. לפיכך שימוש בקונדום אינו מספיק כדי למנוע הדבקה.

 

איך מאבחנים הדבקה ‭?HPV-ב‬

האבחון מתבצע לרוב כאשר מופיעים נגעים או גושים. במקרה כזה נלקחת מהאזור החשוד ביופסיה לבדיקה. בחשד לגידול סרטני מתבצעות בדיקות דם ובדיקות הדמיה שונות. הבדיקה הנפוצה לתחילת גידול ממאיר של צוואר הרחם היא בדיקת משטח צוואר הרחם, פאפ סמיר.

 

כיצד מטפלים ביבלות הנגרמות מהנגיף?

הטיפול ביבלות אינו מכחיד את הנגיף והוא נועד להסיר את הנגעים חיצונית בלבד. הטיפול ביבלות כולל משחות, צריבה בחשמל, טיפול בהקפאה או טיפול בלייזר. הטיפולים מתבצעים באזורים רגישים במפשעה או בפי הטבעת וכואבים מאוד, ולפיכך לעיתים נעשים תחת הרדמה מקומית.

 

כיצד מתבצע הטיפול בסרטן צוואר הרחם או פי הטבעת?

במקרה שהביופסיה אישרה כי מדובר בגידול סרטני, מתבצע ניתוח לכריתת הגידול, בשילוב כימותרפיה והקרנות.

 

האם החיסון יעיל אם הוא ניתן אחרי מגע מיני?

גם אם קיימתם יחסי מין, עדיין מומלץ לקבל את החיסון, שכן גם אם לא הוא יספיק להגן עליכם מפני זן הווירוס שהועבר ביחסי המין, הוא יגן מפני זנים אחרים.

 

אילו חיסונים קיימים בישראל נגד ‭?HPV‬

שני חיסונים מגינים מפני זיהומים בנגיף הפפילומה: סרבריקס ‬ וגרדסיל, שניהם פועלים נגד הזנים 16 ‭18-ו‬ הגורמים לסרטן צוואר הרחם. התרכיב גרדסיל מגן גם מפני הזנים 6 ‭11-ו‬ של הנגיף, הגורמים ליבלות באיברי המין.

 

באילו גילאים ניתן לתת את החיסונים?

התרכיב סרבריקס מאושר לנשים בלבד, מגיל 9 ומעלה, בעוד גרדסיל מאושר לבנות בגילאים 9 עד 45 ולבנים בגילאים 9 עד ‭.26‬ הסיבה למגבלות הגיל היא טכנית: בעיקר משום שעדיין לא בוצעו מחקרים על גילאים נוספים.

 

כיצד ניתנים החיסונים?

שני החיסונים ניתנים בזריקה לשריר הזרוע, בשתי מנות, והמנה השנייה ניתנת חמישה חודשים לאחר המנה הראשונה. יש לציין שהחיסון בשתי מנות מאושר עד כיתה ‭.'ח‬ מעל גיל זה, החיסון ניתן בשלוש מנות.

 

מה קורה אם פיספסתי את מועד הזריקה השנייה?

על פי ההמלצות, יש לתת את שתי מנות הזריקה בתוך חצי שנה. על פי המקובל, גם אם ניתנת המנה השנייה לאחר כשנה ממועד המנה הראשונה, אין צורך לחזור על המנה הראשונה, כלומר, אין צורך להתחיל את כל תהליך החיסונים מחדש‭.

 

האם יש צורך במנת דחף (בוסטר) בהמשך?

המחקרים על אודות החיסון נמשכים, ובינתיים אין המלצות על מנת דחף. עם זאת, על פי ההערכות, החיסון מגן למשך ‭15-כ‬ שנים, כך שניתן להניח שלאחר פרק זמן זה ימליצו ארגוני הבריאות בעולם על מנת דחף שמטרתה לשמר את רמת הנוגדנים שנוצרו בגוף נגד הנגיף.

 

מה מכילים החיסונים?

התרכיבים כוללים מעטפת של וירוס הנגיף. עם הזרקתו לגוף, מזהה מערכת החיסון את התרכיב כאילו היה וירוס אמיתי ומתחילה ליצור נוגדנים נגדו. אלה ה"חיילים" של מערכת החיסון, המהווים את קו הגנה ראשון נגד החיסון.

 

אם תתרחש הדבקה בעתיד, יתייצבו הנוגדנים‬ נגד הנגיף, יתריעו מפניו וישמידו אותו באמצעות שאר מרכיבי מערכת החיסון.

 

מי מקבל בישראל את החיסון?

מזה כשנתיים נמצא החיסון נגד HPV בסל התרופות, והוא ניתן לבנות כיתה ח' בשלוש מנות. החל מהשנה הבאה יקבלו הן הבנים והן הבנות בכיתה ח' את החיסון בשתי מנות, זאת עקב מחקרים שהראו יעילות שווה של החיסון בשתי מנות בלבד, לעומת שלוש מנות שהיו נהוגות בעבר.

 

מדוע החיסון ניתן כבר בכיתה ‭?'ח‬

הבחירה לתת את החיסון כבר בגיל 13 נעשתה כדי להגן מבעוד מועד על הילדים, עוד לפני תחילת קיום יחסי המין. במחקרים שונים נמצא כי התגובה החיסונית טובה יותר לפני גיל ‭,15‬ ולכן יש אפשרות להגנה למשך זמן ממושך יותר וביעילות גבוהה יותר.

 

חשוב לזכור כי די בפעילות מינית אחת, גם אם אינה משגל מלא, כדי להידבק ‭.HPV-ב‬

 

לכמה זמן החיסון יעיל?

החיסון יעיל לפחות ‭15-ל‬ שנים, שזה משך הזמן מאז החל השימוש בו. מחקרים מראים כי לנשים שחוסנו לפני 15 שנים יש עדיין רמת נוגדנים מגינה נגד הנגיף. המומחים צופים שהחיסון יעניק הגנה לשנים רבות נוספות.

 

האם החיסון מומלץ גם לקבוצות גיל נוספות?

החיסון נגד HPV מומלץ לכל מי שפעיל מינית או שעשוי להימצא בסיטואציה מינית. החיסון ניתן במחיר מוזל באמצעות הביטוחים המושלמים של הקופות, לנשים עד גיל 45 ולגברים עד גיל 26 המעידים שהם נמצאים בקבוצת סיכון להידבק (כלומר, מקיימים יחסי מין עם נשאית של הנגיף או מקיימים יחסי מין עם גברים).

אשר לסוגיה זו, על פי הנחיות משרד הבריאות האחרונות, גברים אינם חייבים להעיד על אופי פעילותם המינית אלא להצהיר שהם מצויים בקבוצת סיכון.

 

באילו מדינות בעולם מחסנים נגד הנגיף?

החיסון ניתן ברחבי העולם משנת ‭.2002‬ נכון להיום, החיסונים ‭HPV-ל‬ נמצאים בשגרת החיסונים בעשרות מדינות ברחבי העולם ובהן ארצות-הברית, קנדה, אוסטרליה, ניו-זילנד, מדינות מערב אירופה, מקסיקו ומדינות רבות באפריקה.

 

האם החיסון יעיל למי שכבר נדבק?

חיסונים נגד HPV אינם מטפלים בזיהומים קיימים ואינם מרפאים אותם. כאמור, הם גורמים להיווצרות של נוגדנים, המגינים מפני הדבקה עתידית. לפיכך, מתן החיסון לא מרפא יבלות או נגעים קיימים.

 

האם החיסונים בטוחים?

שני סוגי החיסונים נבדקו על אלפי בני אדם ברחבי העולם וניתנו למיליוני אנשים. המחקרים הראו כי לא היו תופעות לוואי חמורות וכי החיסונים בטוחים.

 

אצל שיעור קטן מהמתחסנים עלולות להופיע תופעות קלות וחולפות הכוללות אודם, כאב מקומי ונפיחות באזור ההזרקה, עליית חום, כאבי ראש, כאבי שרירים ומפרקים, כאבי בטן, שלשולים או הקאות. כל התופעות הללו חולפות בתוך כמה שעות עד יומיים, והן נדירות יחסית.

 

ביולי 2013 פירסם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות, ה ‭,CDC-‬ דו"ח שבדק את בטיחות החיסון בשנים ‭2013 - 2006‬ בקרב יותר ‭20-מ‬ מיליון מחוסנות, שקיבלו כ ‭56-‬ מיליון מנות חיסון. הממצאים הראו כי תופעות הלוואי האמורות היו בשיעור של 1 ‭1,000-ל‬ מחוסנות. המרכז סיכם כי על פי המידע הקיים, החיסון בטוח לשימוש.

 

מה אומרים המתנגדים לחיסון?

ההתנגדות לחיסון ‭HPV-ה‬ התעוררה לפני כשנתיים, עקב הדיווח על הופעת מחלות אוטואימוניות בקרב שש מתחסנות, והדיווחים ביפן על תסמונת הכאב בזרוע שבה ניתן החיסון.

 

בתוך כך טוענים המתנגדים לחיסון כי עדיין אין נתונים רחבי היקף המוכיחים שהחיסון הפחית משמעותית את התחלואה ואת התמותה מסרטן צוואר הרחם.

 

ד"ר לוציה טומליינוביץ, חוקרת חיסונים מאוניברסיטת בריטיש קולומביה שבקנדה, עוקבת כבר שנים אחר תעשיית חיסון ‭HPV-ה‬ ואף מרצה אודותיו בפני מוסדות אקדמיה וארגוני בריאות.

 

בראיון ל"זמנים בריאים" היא טוענת כי לצד תופעות הלוואי מהחיסון גרדסיל, טרם הוכחה יעילותו: "האם זה מוסרי להמליץ על חיסון שגרם לתופעות לוואי רבות, ושלא מנע אף לא מקרה אחד של סרטן צוואר הרחם, בזמן שקיימות בדיקות בטוחות לאבחון הסרטן?

 

"לא הוכח שהחיסון יעיל יותר בהשוואה לבדיקת פאפ סמיר לאבחון סרטן צוואר הרחם. גם אם תוכח יעילותו בעתיד, קשה להאמין שהוא יפחית את מספר החולות יותר מיכולת בדיקת משטח צוואר הרחם לאבחן את המחלה מוקדם ולמנוע אותה‭."‬

 

"אין מחקרים ועבודות שהראו סיכון משמעותי מהחיסון‭,"‬ אומר גם פרופ' עוזי בלר, מנהל היחידה לאונקוגנטיקה בבית החולים שערי צדק בירושלים, "אבל זה לא אומר שאין סיכון. הדברים עדיין מעורפלים. אני לא נגד חיסונים, אבל אין לי ספק שמוקדם לצאת בהמלצה גורפת לחסן את כל ילדי כיתות ‭.'ח‬ אם הייתי במשרד הבריאות הייתי מכניס תרופות אחרות במקום החיסון הזה, שרב הנסתר בו על הגלוי‭."‬

 

"החיסון ‭HPV-ל‬ הוא עסק שמרוויח מיליונים‭,"‬ אומר פרופ' אמנון להד, ראש כוח המשימה לרפואה מונעת באיגוד רופאי המשפחה. "מדובר בעניין מסחרי לכל דבר, על גב החולים, ומה שמניע את יצרני החיסון הוא לא אלטרואיזם.

 

"את הכסף שנשפך על הוספת החיסון, היה ניתן להעביר לתרופות אחרות, אקוטיות יותר. לא ניתן עדיין לצאת בתרועות על החיסון הזה, משום שאין לנו עדיין נתונים על שיעור התחלואה והתמותה שייחסכו מהחיסון. ייקח עוד 20 עד 30 שנים לפחות עד שנדע אם הוא מגן ועד כמה".

 

פרופ להד מוסיף ואומר כי איש אינו יודע מה יהיה הטיפול בסוגי הסרטן הללו בעוד שלושה עשורים "ייתכן שאנחנו מנסים לחסן נגד מחלה שבעוד 30 שנה תיפתר באמצעות כדור אחד פשוט.

 

"ההמלצה שלי למטופליי היא שאין לי בעיה אם הם מקבלים את החיסון חינם. למי שצריך להוציא מכספו מאות שקלים כדי להתחסן, הייתי אומר שזה חיסון בעל תועלת, אבל משנית‭."‬

 

חברת ‭,MSD‬ יצרנית גדרסיל, העדיפה לא להגיב לטענות המומחים.

 

האם יש אמת בטענה שהחיסון גורם למחלות אוטואימוניות?

בקיץ 2013 התכנסה ועדה מיוחדת של משרד הבריאות, עקב קריאה של ד"ר דיאנה פלשר, רופאה פנימאית, אשר דרשה לעכב את התחלת חיסון תלמידות כיתות ח' נגד נגיף הפפילומה, מחשש לגרימת מחלות חיסוניות.

 

הבקשה התבססה על תיאורי מקרים של שש נשים שלקו בזאבת אדמנתית מערכתית, לופוס, ושל שלוש חולות שלקו באי ספיקת שחלות אוטואימונית לאחר שקיבלו את החיסון נגד ‭.HPV‬

 

בדיון השתתפו מומחים למחלות זיהומיות ומומחים לרפואה פנימית ובריאות הציבור, שניתחו את כלל הממצאים בספרות הרפואית, וסיכמו כי לא נמצא כל קשר מוכח בין מתן החיסון לבין המחלות החיסוניות שבהן לקו הנשים, וכי מדובר בקשר זמנים נסיבתי בלבד.

 

הוועדה סיכמה כי בטיחות החיסונים נגד HPV דומה לבטיחות שאר חיסוני השגרה, ולכן אין הצדקה לעיכוב תוכנית החיסון.

 

מדוע הופסק מתן החיסון ביפן?

 ביוני 2013 החליט משרד הבריאות היפני על השעיית ההמלצה להתחסן נגד ‭,HPV‬ בשל דיווחים על הופעת כאב ממושך בזרוע שבה ניתן החיסון בקרב כמה מהמתחסנות.

 

מהדיווחים לא ברור אם קיים קשר לחיסון, אולם במשרד הבריאות היפני החליטו ברוב של שלושה מול שניים לנקוט אמצעי זהירות ולא להמליץ לציבור להתחסן. עם זאת, הוחלט לאפשר למי שרוצה בחיסון, לקבל אותו חינם.

 

"ההחלטה אין פירושה שקיימת בעיית בטיחות בחיסון‭,"‬ אמרה אז פרופ' מאריקו מומוי, ראש הוועדה המייעצת למשרד הבריאות היפני. "אנו נמשיך לחקור את הדיווחים ונעניק לציבור את כל המידע, כך שירגיש נוח יותר בהחלטה אם להתחסן או לא‭." ‬

 

מה אומר משרד הבריאות על טענות המתנגדים לחיסון?

ממשרד הבריאות נמסר: "הוועדה המייעצת למחלות זיהומיות ולחיסונים המליצה על הכללת החיסון גדרסיל בתוכנית חיסוני השגרה של כיתות ‭,'ח‬ כנהוג בקרב המדינות המפותחות בעולם.

 

ארגון הבריאות העולמי סיכם שהחיסון בטוח ויעיל והמליץ למדינות לחסן בו. 56 מדינות כבר הכלילו את החיסון נגד נגיף הפפילומה בתוכנית חיסוני השגרה של גיל הילדוּת מאז ‭.2007‬

 

רובן משתמשות בחיסון גרדסיל אשר נמצא בשימוש בישראל. הניסויים הקליניים והניסיון בשימוש בעשרות מיליוני מנות חיסון מעיד על כך שהוא חיסון בטוח. בטיחותו דומה לבטיחות שאר חיסוני השגרה של גיל הילדוּת.

 

היה זה לא אתי ולא מוסרי לא להשתמש בחיסונים, בעוד קיים מידע על יעילותם הגבוהה מאוד נגד הדבקה בנגיף פפילומה ונגד שינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם ולעכב את תוכניות החיסון בעשר‬ שנים‭."‬

 

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסון הפפילומה. ממשיך לעורר מחלוקת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים