שתף קטע נבחר

האימון ששורף יותר קלוריות וגורם לירידה מואצת במשקל

הוא שורף יותר קלוריות בזמן האימון וממשיך לשרוף קלוריות גם אחריו, הוא משפר את היכולת האירובית של הגוף ומחזק את שרירי הליבה, שאחראים על היציבה שלנו ואפשר להתאמן בו גם אם אין לכם כרטיס חבר בחדר כושר. הכירו את האימון הפונקציונלי

רבים מכם ודאי שמעו על האופנה החדשה בעולם הכושר היום והיא -"כושר פונקציונלי". מועדוני כושר ומאמני כושר רבים, מקדמים שיעורים פונקציונליים שבהם רצים, קופצים, זוחלים, משתמשים ברצועות, נתלים על מתח ומקבילים ועוד שלל תרגילים מגוונים.

 

אז מהו "כושר פונקציונלי"?

תרבות "חדר כושר" להמונים החלה בשנות ה-80 בלוס אנגל'ס ארה"ב, צברה תאוצה בזכות הוליווד ושחקנים מפורסמים כמו ארנולד שוורצנגר וסילבסטר סטלון.

 

אך בטרם פרצה אופנת חדר הכושר לעולם, היו קיימים רק אימונים פונקציונלים. בעצם עד היום, כל מה אינו מוגדר כחדר כושר הוא אימון פונקציונלי. לדוגמה: יוגה, פילאטיס, ריקודים סלוניים, כדורגל ועוד. כשבעצם, בכל אחת מהפעילות הללו מפתחים יכולות פונקציונליות כאלו ואחרות שמערבות גם את שרירי הליבה.

 

תרגילי פילאטיס שעשים בעמידה: מדריך מצולם

 

 

מכוני הכושר דחקו את האימונים הפונקציונליים (צילום: CD Bank) (צילום: CD Bank)
מכוני הכושר דחקו את האימונים הפונקציונליים(צילום: CD Bank)

 

המכונים הפכו להיות האופציה היחידה

לפני שהפכו לצורת האימון המועדפת על ההמונים, אימוני חדר כושר היוו אף הם סוג של אימון פונקציונלי של מפתחי גוף ( ליתר דיוק ‪"‬ sport specific training‪"‬ של מפתחי גוף) שמטרתו היא היפרטרופיה. אבל במרוצת השנים הפך האימון בחדר הכושר לאימון היחיד שמתאמנים מבצעים - אז איבדנו מעט מהיכולות הפונקציונליות שלנו.

 

באופן כללי ורחב מאוד - אימון פונקציונלי הוא כזה המערב קבוצות שרירים שונות הפועלות יחד בכמה מישורי תנועה במקביל, תוך כדי שימוש בשרירי הליבה למתן יציבות וכוח.

 

זאת בניגוד גמור לעבודת חדר כושר טיפוסית - כזו המבודדת או מתמקדת בשריר ומפרק אחד בלבד (לעתים יותר, אך הדגש נשאר על שריר ומפרק אחד ) תוך נטרול של עבודות הליבה משרשת הכוח.

 

מאמן מנוסה ומקצועי חייב לדעת לפתח אצל המתאמן שלו גמישות, שיווי משקל, יכולת אירובית, שיפור כוח וכוח מתפרץ בעזרת תרגילי משקולות בחדר כושר או באמצעות מגוון מכשירים ותרגילים שונים מחוץ לחדר הכושר.

 

יתרונות הכושר הפונקציונלי

ל"עבודה הפונקציונלית" יתרונות רבים ומגוונים, ביניהם שלושה עיקריים אשר מקנים לה עליונות על פני עבודת חדר כושר רגילה.

 

1. הוצאה אנרגטית מוגברת - שורפים יותר קלוריות בזמן האימון

השימוש בקבוצות שרירים רבות יחד באותה פעולה, מגביר את המאמץ הגופני, בין אם של מערכת העצבים ובין אם של השרירים הפועלים יחדיו. כך עולה בהתאם ההוצאה האנרגטית של הגוף בזמן האימון.

 

אם נשווה בין עבודה סטנדרטית בחדר הכושר – שם נשרוף בממוצע כ-150-250 קלוריות לאימון של שעה, שהרי בעבודה פונקציונלית לעתים ניתן להגיע לשריפת קלוריות גבוהה בהרבה, 350-500 קלוריות לשעה.

 

10 מזונות שיגרמו לכם לשרוף יותר קלוריות

 

2. הוצאה אנרגטית מאוחרת ומוגברת – שורפים יותר קלוריות גם לאחר האימון

המושג "הוצאה קלורית מאוחרת" (After Burn) מתייחס לעלייה בשריפת הקלוריות במנוחה, בזמן ההתאוששות לאחר ביצוע הפעילות הגופנית.

 

באימונים סטנדרטיים בחדר הכושר, ההוצאה הקלורית לאחר האימון הינה זניחה כיוון שהעלייה בקצב הלב ובהפרשת ההורמונים (הורמוני "סטרס") בזמן הפעילות הגופנית היא נמוכה בדרך כלל באימונים סטנדרטיים.

 

לעומת זאת, באימונים פונקציונליים קיימת עלייה משמעותית יותר בקצב הלב, בדופק ובהפרשת הורמוני ה"סטרס" כמו קורטיזול, אדרנלין וגלוקגון. לגוף לוקח יותר זמן "להתאושש" ולהחזיר עצמו למצב ההתחלתי לאחר האימון ועל כן עולה שריפת הקלוריות במנוחה לאחר האימון בהתאם.

 

הוצאה קלורית מאוחרת עשויה להגיע גם ל-20%-30% מסך הקלוריות שהוצאנו במהלך האימון. בחישוב פשוט – אם שרפנו כ-400 קלוריות בזמן האימון הפונקציונלי, נמשיך ונשרוף עוד כ-100 קלוריות לאחר מכן במנוחה.

 

תכפילו זאת במספר האימונים הפונקציונליים שתעשו בשבוע או בחודש, והרי לכם פער יפה שנוצר בשריפת הקלוריות בין אימונים רגילים לאימונים פונקציונליים.

  

מתאמנים אשר הציבו לעצמם מטרה של ירידה באחוזי שומן (והתאימו תפריט נכון), ייהנו מתוצאות טובות יותר, מאשר היו מתאמנים למטרה זו באמצעות תרגילים פשוטים בחדר הכושר ופעילות ארובית כלשהי.

 

רוצים גוף חטוב? כך תורידו את אחוזי השומן בגוף

 

3. כושר אירובי טוב יותר

כאמור, השימוש בקבוצות שרירים רבות בו זמנית צורך אנרגיה רבה יותר מאימון רגיל ולכן מערכות אספקת האנרגיה של הגוף, ביניהן המערכת הקרדיו-ווסקולארית, עובדות יותר קשה כדי להזרים לשרירים אנרגיה באמצעות הדם, וכך למעשה מבצעים אימון אירובי תוך כדי אימון כוח.

 

מי שהתנסה בעבודה פונקציונלית יכול לדווח על קצב לב גבוה מאוד ועל הרגשת מאמץ אירובי.

 

קטלבלס. מפתחים כושר אירובי טוב יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קטלבלס. מפתחים כושר אירובי טוב יותר(צילום: shutterstock)

 

4. עבודה על שרירי ליבה ויציבה של הגוף

הדגש על שיתוף ה"ליבה "( core/trunk) בשרשרת התנועה, מייצר לנו "כוח אמיתי". כזה הבא לידי ביטוי כאשר אדם מפעיל את כל שרשרת השרירים בגוף שלו כדי לבצע פעולה.

 

ידוע הרי ששרשרת תהיה חזקה רק כאשר החוליה החלשה שבה מתחזקת. לכן לא ניתן לפתח כוח בשום תנועה אשר מתנגדת לקרקע כאמצעי ליצירת כוח, בלי שרירי ליבה חזקים. אצל מרבית המתאמנים הליבה היא החוליה החלשה.

 

בנוסף, באימונים כאלו ניתן לפתח שווי משקל, מהירות תגובה, טווח תנועה, קואורדינציה, זריזות , דיוק ,יכולת אירובית ואנאירובית משופרת. הכול תלוי באימון.

 

משום יתרונות אלו וההכרה המתחדשת בהם, בשנים האחרונות ישנה פריחה של שיטות אימון ישנות יותר כמו ה'קטלבלס' (אימון שעושה שימוש במשקולות מתכת עגולות בעלות ידית נשיאה, שיטה אשר פותחה ברוסיה במאה שעברה) וענפי ספורט אולימפיים מסורתיים אחרים כגון אקרובטיקה, טבעות והנפות משקולות.

 

כמובן, כמו בכל אופנה חדשה, הופיעו מותגים כמו "קרוספיט" ו trx -ושמות אימון כמו HIIT (אימון אינטרוולים) אך כולם ,פחות או יותר, מספקים את אותם יתרונות על פני חדרי כושר, כל אחד תוך שימת דגש על אלמנט כזה או אחר.

 

הכותבים:

מרחב מוהר - מאמן שיפור יכולות (PES) ומאמן איגרוף. סגן אלוף עולם WBC Fecarbox לשנת 2006.

גל ציון-פור – דיאטן קליני וספורט. מנהל מקצועי רשת ISRAELBODY.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
גם כושר וגם ירידה מואצת במשקל
צילום: אורן אהרוני
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים