שתף קטע נבחר

הרי געש, רעשי אדמה וציקלון: איוב מוונאוטו

אין כמעט אסונות טבע שליק סמלום (76) לא מכיר וחווה על בשרו. התפרצויות געשיות שנמשכו שנה, מפולות קטלניות, סופות ציקלון עזות ורעשי אדמה חזקים. סיפורו של האיש ששרד במקום שבו רבים נהרגו, בהם גם אביו ואחיו

התפרצויות געשיות, מפולות, רעידות אדמה וציקלונים: ליק סימלום בן 76 מאיי ונואטו ניצל מכל האסונות האלו. הוא מתגורר במדינה שמוגדרת על ידי אוניברסיטת האו"ם כמדינה הנתונה בסיכון הגבוה ביותר מפני אסונות טבע.

 

עוד חדשות בעולם :

2 חוסלו, אחד ברח: צפו במחבלים מהמוזיאון

תעלומה ושמה רזאלה. מה קרה לבכיר הסורי?

תעלומה ושמה רזאלה. מה קרה לבכיר הסורי?

 

אך סיפורו של סימלום עוד יותר יוצא דופן בארכיפלג שעלה לכותרות לאחרונה בשל התמודדות עם זעם כוחות הטבע. סיפורו גם עצוב: אביו ואחיו הצעיר נהרגו במפולת. החודש שרד סימלום אסון נוסף כשציקלון "פאם" שטף את קבוצת האיים בדרום האוקיינוס השקט, הרס אלפי בתים וגבה את חייהם של לפחות 17 בני אדם.

לא אופטימי. סימלום (צילום: AP) (צילום: AP)
לא אופטימי. סימלום(צילום: AP)

 

ציקלון "פאם" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ציקלון "פאם"(צילום: EPA)

גם כשדלתו האחורית במטבחו נופצה לחתיכות והמים איימו להציף את ביתו, לא איבד סימלום את עשתונותיו והיה נראה כי הוא לא מודאג מכך בכלל. סיפורו מתחיל כשהיה בן 11 והתגורר באי אמברין, שנמצא במרכז ונואטו. אז, בדצמבר 1950, רעשי אדמה עזים גרמו מתחת להר הגע בנבואו הפכו לסדרת התפרצויות ענק שנמשכו כמעט שנה.

 

"פחדתי", אמר. "לפעמים במהלך היום היה כל כך הרבה עשן שאי אפשר היה לראות את השמש". הוא סיפר כי באותם ימים משפחתו אכלה ארוחת צהריים לצד מנורה משום שהיה חשוך כל כך.

ההרס מציקלון "פאם" (צילום: AP) (צילום: AP)
ההרס מציקלון "פאם"(צילום: AP)
"האפר והעשן כיסו את כל העצים והשיחים", סיפר. "לפעמים אפשר היה לראות רק את הלבן בעיניים של התושבים, שכוסו בשחור בגלל העשן". האפר השפיע על הכל, העיד. הוא חיסל את היבולים וזיהם את מי השתייה. צוותים ממשלות צרפת ובריטניה פינו את האי והעביר את משפחתו לאי "אפּי".

 

מפולת אימתנית סחפה את אביו ואחיו

סימלום סיפר כי משפחתו התגוררה באפי רק שבועות ספורים כשציקלון אכזרי פקד את המקום, רגע לפני חג המולד של שנת 1951. דיווחים שנפוצו בכלי התקשורת באותה תקופה סיפרו כי הרוחות הטביעו ארבע ספינות והרגו מספר לא מבוטל של תושבים.

 

סימלום אמר כי הגשמים היו אז כל כך כבדים שהם גמרו למפולות. אחת מהן שעטה דרך ביתו באמצע הלילה, והרגה את אביו ואחיו. "היא לקחה אותם איתה", סיפר.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אמו נאחזה בגג הבית ושרדה, אך גבה נשבר. סימלום ניצל משום שישן במקום אחר באותו הלילה, לאחר שמשפחתו העבירה אותו למקום מבטחים. הוא סיפר כי שתי אחיותיו, שגרות כיום בסמוך אליו, התגוררו באיים אחרים באותו הזמן.

 

אמרו נלקחה לבית חולים בפורט וילה ושניהם הועברו שוב מאפי לכפר באי המרכזי אפייט, בבית שבו הוא חי עד היום. הוא עבד קודם כמורה ואחר כך כמפקח מחוזי באגף החינוך. אמו מתה בשיבה טובה.

 

ב-1987 פקד ציקלון "אוּמה" את האיים. לדבריו, הרוחות העזות תלשו את המרפסת מהבית וזו עפה למרחק של 25 מטרים. הציקלון גרם גם לשיטפונות ומילא את הבית בבוץ. באוקטובר 2009 רעדה האדמה. רעש בעוצמה של 7.7 הורגש בוונואטו. סימלום סיפר כי רץ החוצה בזמן הרטט העז. "זה היה חזק", סיפר.

מבט על ונואטו (צילום: AP) (צילום: AP)
מבט על ונואטו(צילום: AP)
  

כמה דקות אחר כך הגיעה הבשורה לכפר: רעידת האדמה גרמה לגל צונאמי והוא מאיים לשטוף

את הכפר. הוא ואחרים עזבו, הותירו מאחוריהם כמעט הכול ורצו לגבעה סמוכה. אך הצונאמי לא הגיע והם הצליחו לחזור לבתיהם.

 

מאז המשיכו החיים על מי מנוחות עד שציקלון "פאם" היכה. סימלום אמר כי הוא זקן מדי כדי לתקן את המטבח ושישאיר לילדיו לשפץ את הבית. סימלום לא אופטימי. הוא צופה עוד אסונות הקשורים במזג האוויר. "שינויי האקלים יביאו לאסונות נוספים בוונואטו", אמר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
האיוב של שינויי האקלים. ליק סימלום
צילום: AP
מומלצים