שתף קטע נבחר

מומחים מזהירים: הסמרטפונים גורמים לקוצר ראייה

השעות הרבות מול המסכים הזעירים פוגעים בשרירי מיקוד הראייה, וגורמים לעליה בשיעור קוצר הראייה ברחבי העולם. מומחים בישראל מאשרים: העלייה במספר מרכיבי המשקפיים משמעותית

הוא כבר הפך חלק בלתי נפרד מכם, אבל הסמרטפון פוגם בראייה: מחקרים מצביעים על כך שהשימוש הממושך בסמרטפונים גורם לעלייה בשיעור קוצר הראייה ברחבי העולם. מומחים ישראלים מאשרים: התופעה משמעותית, ושכיחה גם בישראל.

 

קראו עוד:

מחקר: סמארטפון גורם להפרעות שינה בילדים

מכורים: הילדים בסמארטפון יותר מ-4 שעות ביום

הסלולרי מסרטן או לא? מיתוסים על קרינה

 

בעבר קוצר ראייה איפיין בחורי ישיבה וסטודנטים, היום זה קורה בכלל האוכלוסייה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בעבר קוצר ראייה איפיין בחורי ישיבה וסטודנטים, היום זה קורה בכלל האוכלוסייה(צילום: shutterstock)

 

בדו"ח שפורסם באחרונה בכתב העת המדעי Nature מסבירים חוקרים מאוניברסיטת סידני, כי בעבר סברו שהאשם בעליה בשיעור קוצר הראייה הוא במסכי המחשב. אבל עכשיו מסתבר שאלה דווקא המסכים הזעירים של הסמרטפון, אליהם אנו נושאים עיניים מבוקר עד לילה.

 

במחקר שנערך בטייוואן, השוו בין שתי קבוצות תלמידים. קבוצה אחת למדה בבית ספר שבו בילו הילדים 80 דקות מדי יום במרחבים הפתוחים. בקבוצה השנייה, הילדים שהו כל העת בכיתות ובמבנים סגורים. המחקר הראה כי כעבור שנה, 8% מהילדים בקבוצת בית הספר בו יצאו הילדים למרחבים הפתוחים סבלו מקוצר ראייה, לעומת 18% מהילדים בכיתות הסגורות.

 

הבעיה מוכרת גם אצל תלמידי ישיבות

"מדובר בתופעה שכיחה מאוד כיום" אומר ל-ynet הפרופ' דב וינברגר, מנהל מערך העיניים בבית החולים בילינסון, "היא מתרחשת מאחר ששריר המיקוד של העין מתכווץ כל היום כדי לקרוא מהסמרטפונים, ובשלב מסוים הוא נותר מכווץ תמידית, והאדם הופך לקצר ראייה. לתופעה הזו אנחנו קוראים ספאזם של מיקוד הראייה".

 

משחר ההיסטוריה אנשים קראו ספרים. איך זה שהתופעה מתרחשת דווקא עכשיו?

פרופ' ויינברגר: "אנחנו רואים את הבעיה הזו אצל בחורי ישיבות, שם כמעט כולם עם משקפיים, מאחר שהם קוראים מקרוב טקסטים מבוקר עד ליל. רואים אותה גם אצל סטודנטים שנכנסו לאוניברסיטה בלי משקפיים והפכו במהלך התואר לקצרי ראייה. כיום התופעה קיימת בכלל האוכלוסייה, בגלל השימוש הנרחב כל כך בסמרטפונים. נכון שפעם היו קוראים ספרים, אבל שעה שעתיים ביום, לא 16 שעות ביממה".

 

"יש מחקרים שהראו שילדים ששיחקו בחוץ במהלך היממה לא מפתחים כל כך קוצר ראייה, בעוד שילדים שנשארו יותר בבית סובלים יותר מקוצר ראייה" מסביר ד"ר דניאל ברסקו, מנהל מחלקת העיניים בבית החולים העמק, "מכאן אפשר בהחלט להסיק שלסמרטפון יש השפעה משמעותית על שיעור קוצר הראייה שעולה באוכלוסייה. אנשים כאלה, שתקועים עם העיניים במסך כל היום, מתקשים לפתח מיקוד לרחוק, ולכן עלולים לפתח קוצר ראייה".

 

ד"ר בריסקו ממליץ לבצע הפוגות מדי כמה שעות ולהרים את העיניים מהמסכים: "כדי למנוע את הכיווץ של שרירי המיקוד, צריך להגביל את כמות החשיפה לסמרטפונים. אין עדיין הנחיות מדוייקות, אבל בהחלט מומלץ מדי פעם לעשות טיים אאוט, להניח את הסמרטפון בצד, ללכת לטייל וליהנות בחוץ, ולהביט אל האופק".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
שימוש תכוף מדי הורס את הראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים