שתף קטע נבחר

כך תהיו אספני רכב בלי לפשוט את הרגל

שיפוץ מכוניות עתיקות נשמע כמו תחביב יקר, אבל ניתן בהחלט להפוך אותו לשווה לכל כיס. איך מתחילים? קבלו מדריך

נוסטליה היא רגש חזק מאוד. אחרי הכל, אין הסבר אחר לכך שאלפי ישראלים - ועשרות מיליונים בעולם - מחזיקים בכלי רכב ישנים שגם אם נחשבו לטובים ומוערכים לפני עשרות שנים, כיום יש להם בעיקר ערך נוסטלגי. שכן מכל בחינה שימושית או בטיחותית, הם נחותים משמעותית מהיצע הרכב העכשווי.

 

 

 (צילום: אספני כלי הרכב הארצישראלים) (צילום: אספני כלי הרכב הארצישראלים)
(צילום: אספני כלי הרכב הארצישראלים)

 

 

 

אבל כל זה ממש לא משנה, כי מכוניות אספנות - כאלו שחצו את גיל 30 (נכון לכעת, שנת 1985 ומטה), הן תחביב פופולארי מאוד, ובעיקר ידידותי במיוחד. מדוע? מכיוון שהוא מתאים למגוון רחב מאוד של אנשים, עם מגוון רחב מאוד של תקציבים. לא רק מכוניות ספורט נוצצות ורבות ערך כמו אלו שנעו לשבוע בכבישי ישראל, אלא גם מכוניות עממיות זולות יחסית לרכישה ואחזקה.


 (צילום: אספני כלי הרכב הארצישראלים) (צילום: אספני כלי הרכב הארצישראלים)
(צילום: אספני כלי הרכב הארצישראלים)

 

ויותר מכך, מכוניות אספנות הוא התחביב המוטורי היחיד בו מדינת ישראל עדיין לא מתעמרת. בניגוד לספורט המוטורי לדוגמה, על רכבי אספנות אין כמעט מגבלות, מותר לייבאן מחו"ל ואף יש הקלות למחזיקים בהן: הנחה משמעותית במחיר ביטוח החובה ואגרת הרישוי (בתמורה לאיסור תנועה בין 7 ל-9 בבוקר בימי חול), וחובת מבחן רישוי רק פעם בשנה (במקום פעמיים לרכב מיושן בן 29-20 שנים).

 

רכב אספנות בתקציב דל - מה לבדוק?

כניסה לעולם העשיר והמגוון מאוד של רכבי האספנות, מומלצת תחילה בתקציב נמוך יחסית - 30-15 אלף שקל לכל היותר. סכום זה מאפשר רכישת מכונית אספנות "פשוטה", בדרך כלל כזו שהייתה רבת מכר בשוק הישראלי, כמו פורד פיאסטה, פיז'ו 205, סובארו DL ("פשע") ודגמים ישנים יותר - דוגמת פולקסווגן חיפושית, אוסטין מיני או פיאט 600. גם דגמים פחות נחשבים של מותגי יוקרה יכולים להיכנס לתקציב נמוך יחסית, כמו וולוו מסדרה 2, ב.מ.וו סדרה 3 ומרצדס 190, רק קחו בחשבון שמחירי החלקים והחלפים יהיו כנראה גבוהים יותר.

 (צילום: רועי צוקרמן) (צילום: רועי צוקרמן)
(צילום: רועי צוקרמן)

 

המחיר הזול מפתה, והמכוניות הפשוטות-עממיות בדרך כלל נהנות מהיצע חלפים עשיר וזול, אפילו כאן בישראל (הכל אפשר לייבא, אך העלויות עשויות להרקיע לשחקים בגלל המיסוי הגבוה). עם זאת, חשוב להשאיר בצד כמה אלפים בשביל כל צרה או הפתעה שלא תבוא.

 

מה לבדוק לפני קניה

  • חלודה: ה"סרטן" של עולם הרכב, עשוי להפוך מכונית אספנות מרשימה לערימת חלקים חסרת שימוש ששוכבת במגרש פירוק. אז בדקו היטב שבתי המתלים אינם חלודים, חלודה בקורות ובשלדה וברצפה. וזכרו כי לא הכל שחור: בחו"ל ניתן לרכוש חלקי מרכב חדשים למכוניות רבות, כולל אף רצפה במפרט המקורי, דלתות, כנפיים ופגושים - אז גם אם מצאתם חלודה לא בהכרח מדובר ב"סוף הסיפור".
  • תא נוסעים: מה מצב הריפודים, האם המושבים תקינים ונעים על צירם, והאם כל האבזור המקורי נמצא ותקין? בדקו היטב שאין תקלות גדולות או חוסרים, שכן חלקי תא נוסעים לעיתים עשויים להיות נדירים.
  • מכניקה וחשמל: החלק הקל ביותר בדרך כלל, שכן חלקים מכניים הם הנפוצים ביותר, במיוחד למכוניות רבות מכר. זה גם החלק הפשוט יחסית לתיקון (בדרך כלל לא צריך מוסך מומחה לצורך כך), ובהתאם גם הזול יחסית. ובכל זאת, בדקו היטב שהמנוע מניע באופן חלק, שאין רעשים חריגים, נזילות ושלא בוצעו שינויים ו"קומבינות" כדי לגרום לכל מערכות הרכב לפעול.
  • קוסמטיקה: החלק הכי פחות חשוב, והכי חשוב. מחד, חסרונו של קישוט כסף או סמל לא ימנעו מכם מלנסוע באמינות. ומנגד, הרי רכשנו את רכב האספנות כדי ליהנות מהעיצוב והתחושה הנוסטלגית, נכון? אז בדקו שהרכב שלם ואין בו חוסרים יוצאי דופן מבחינת העיצוב והקישוטים, משום שלעיתים אלו עשויים להיות נדירים וקשים להשגה, ובהתאם גם יקרים להפליא.


 (צילום: ליאור ברוך) (צילום: ליאור ברוך)
(צילום: ליאור ברוך)

 

הולכים לראות רכב אספנות

בשוק יש כיום מבחר גדול יחסית של רכבי אספנות, מרביתם כאלו שחיו 30 שנה לפחות על אדמת ארץ הקודש, אך גם מספר הולך וגדל של מכוניות אספנות מיובאות. במקרה השני, מדובר בדרך-כלל בדגמים שלא שווקו בישראל במקור ובאנשים שהגשימו חלום של ייבוא רכב שאי-אפשר היה לייבא כשהיה צעיר.

 

בהתאם, כדאי לשים לב שמכוניות "ישראליות" בדרך כלל יהיו קלות יותר לאחזקה וזולות יותר, תודות למלאי חלקים מסוים שעוד קיים כאן ולכמויות הגדולות יחסית של (שאריות) כלי רכב במגרשי חלפים. הן אמנם פחות "סקסיות" וייחודיות, אך ככרטיס כניסה לעולם האספנות מומלצות הרבה יותר. ולטעמנו, גם מחזיקות בערך רב יותר בשל היותן ישראליות מקוריות.

 

כדאי לשים לב:

  • האם יש לכם מקום לאחסן את הרכב? רכב אספנות נוסע לעיתים רחוקות יחסית, ועיריות רבות קונסות או גוררות כלי רכב שלא נעים, אפילו אם מקום החניה ללא תשלום
  • ברחבי הארץ מתקיימים מדי שבוע מפגשי תצוגה. בהם ניתן לא רק להראות את המכונית שקניתם, אלא עוד לפני כן להגיע ולהתרשם מהמבחר, ואולי אף לפגוש מישהו עם ניסיון וידע לגבי הדגם שאתם שוקלים לרכוש
  • שימוש ברכב אספנות בין 7 ל-9 בבוקר בימי חול אסור. ברכב אספנות גם אסור להשתמש לצרכי עבודה (כולל השכרה לחתונות, למשל) ובאוטובוסי אספנות אסור להסיע יותר משישה בני אדם
  • רישום רכב כאספנות מוחק את כל החובות שהרכב צבר למשרד הרישוי, ומפחית מיידית את גובה אגרת הרישוי השנתית (לכ-350 שקל) ופרמיית ביטוח החובה (לכ-350 שקל). הרישום אינו הפיך ולא ניתן להשיב רכב אספנות לסטטוס רכב מיושן

 

בכלי רכב מיובאים, חשוב לשים לב לכמה נקודות. ראשית, שהעברת בעלות אפשרית רק לאחר שנה מיום יבוא הרכב לישראל. שנית, שההיסטוריה המוטורית שמציג בעל הרכב עשויה להיות פחות מבוססת - בניגוד למכונית שנעה בישראל וייתכן וניתן לאתר לפחות חלק מהיסטוריית הנסועה שלה, ברכב מיובא תצטרכו להסתמך על המוכר ועל מסמכים שיציג, ועשויים להיות פחות מקיפים.

 

בכל מקרה, אל תשכחו לוודא שבעל הרכב הרשום הוא אותו אדם שמציג את הרכב, ואל תהססו לשאול כמה שיותר שאלות על אופי השימוש בו, מתי שופץ ובאיזה היקף. מומלץ גם לנסות ולקרוא מראש כמה שיותר מידע על הרכב שאתם הולכים לראות, מפרטיו ושנות השיווק שלו, כדי לזהות האם הרכב מקורי ואם לא אילו שינויים בוצעו בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי צוקרמן
רכב אספנות. גם אתם יכולים
צילום: רועי צוקרמן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים