שתף קטע נבחר

'צדק' מצרי: מובארק מזוכה ומורסי חושש לחייו

מאז המהפכה ב-2011, נחשבו חוסני מובארק, משפחתו ואנשיו לשנואים ביותר במצרים, אלא שרדיפתם כבר מזמן אינה באופנה, ומשפטיהם נסגרים לרוב בזיכויים. את אותו הדבר אי אפשר לומר על "האחים המוסלמים", שנרדפים על ידי משטר א-סיסי, נשלחים למאסרי עולם ונידונים למוות. במציאות שכזו, לנשיא המודח מוחמד מורסי אין ממה להתעודד ערב גזר הדין מחר במשפטו

גלגלי הצדק "טוחנים" ובסוף מובארק מזוכה: בנאום מיוחד שנשא באחרונה בפני האומה המצרית אמר הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי שהוא לא מתערב בפסקי הדין של "הרשות השופטת הנעלה". אין זו הפעם הראשונה שהראיס המצרי טוען לעצמאות מערכת המשפט בארצו, אלא שמבקריו טוענים שהיא מוטה ושהחלטות השופטים באולמות בתי המשפט מוטות בהשפעת "רוח המפקד".

 

עוד חדשות בעולם :

המיליונר יציל את הכלכלה? מהפך בפינלנד

התינוק המלכותי יכריע הבחירות בבריטניה?

 

למרות הכחשותיו של א-סיסי, העובדות מדברות בעד עצמן. מאז שהחל את כהונתו בחודש יוני האחרון נוקטים השופטים במצרים יד קשה נגד אנשי "האחים המוסלמים", בכירי הארגון ותומכיהם, ובאותה עת משחררים בזה אחר זה את סמלי המשטר הישן שמזוהים עם הנשיא המודח חוסני מובארק. בנוסף, השופטים לא מגלים שום מידה של רחמים כלפי פעילים בולטים שמזוהים עם "מהפכת 25 בינואר" שהביאה להדחת מובארק מהשלטון בשנת 2011.

 

יכולים להרשות לעצמם לחייך. מימין לשמאל: עלא מובארק, אחמד עיז, חוסני מובארק וגמאל מובארק (צילום: EPA, AP, AFP) (צילום: EPA, AP, AFP)
יכולים להרשות לעצמם לחייך. מימין לשמאל: עלא מובארק, אחמד עיז, חוסני מובארק וגמאל מובארק(צילום: EPA, AP, AFP)

 (צילום: רויטרס, AFP, גטי אימג'בנק) (צילום: רויטרס, AFP, גטי אימג'בנק)
(צילום: רויטרס, AFP, גטי אימג'בנק)

קחו למשל את מוחמד מורסי. נשיא מצרים לשעבר ואיש "האחים המוסלמים" ישמע מחר (יום ג') את הכרעת השופטים במשפט שמתנהל נגדו בגין הסתה להרג מפגינים. מורסי הודח לפני שנתיים מתפקידו בהפיכה צבאית שבראשה עמד לא אחר מהנשיא הנוכחי א-סיסי, שבאותה עת היה שר ההגנה של מורסי ומפקד הצבא המצרי. אם יורשע מורסי הוא עשוי לקבל עונש מוות. בשני משפטים נוספים נאשם מורסי בריגול למען גורמים זרים, בהם ארגון חמאס, ובבריחה מהכלא במהלך המהפכה נגד מובארק ב-2011. ב-16 במאי ימסרו השופטים את הכרעתם בשני משפטים אלה, ואם ירשיעו אותו באישומים הכבדים הם עשויים גם כאן לגזור עליו עונש מוות.

 

אם יורשע, מורסי עשוי לקבל עונש מוות

מומחים במצרים מעריכים כי השופטים לא יעשו הנחות לנשיא האיסלאמיסטי המודח כפי שלא עשו הנחות למנהיג "האחים המוסלמים" אחמד בדיע ולבכירים אחרים בתנועה מאז שזו הודחה מהשלטון במצרים.

בשבוע שעבר נידון בדיע פעם נוספת לעונש מוות ביחד עם 13 בכירים אחרים בתנועת "האחים המוסלמים", 37 חברים נוספים בתנועה האיסלאמיסטית נידונו למאסרי עולם.

 

בדיע ואנשיו הורשעו בהקמת חמ"ל שנועד להנחות את אנשי "האחים המוסלמים" לפעול נגד השלטונות המצריים ולהפיץ אנרכיה לאחרי שמפגיני התנועה פונו באוגוסט 2012 בכוח מכיכר ראבעה אל-עדוויה בקהיר, שהפכה לסמל המחאה נגד א-סיסי. הם גם הורשעו שתכננו לפרוץ לתחנות משטרה ולכנסיות ולהצית אותן ולגרום נזק לרכוש.

 

בדיע, שתוארו הרשמי היה "המדריך הכללי" של "האחים המוסלמים", נעצר באוגוסט 2012 על ידי השלטונות המצריים ומאז נחל כישלון אחר כישלון בבתי המשפט. בתיק אחר הוא כבר נידון ביחד עם 683 מפעילי ארגונו לעונש מוות בגין מעורבותם במהומות שפרצו במחוז מיניה בדרום מצרים לאחר הדחתו של מורסי.

 

מתלוצץ עם רופאיו. מובארק מנופף בידו למעריציו מחלונו בבית החולים

 

בקהילה הבינלאומית מתחו ביקורת קשה על המדינה הערבית ועל מערכת המשפט שלה בעקבות עונשו הכבד של בדיע, והוא הומתק למאסר עולם. בדיע נידון לארבעה מאסרי עולם ולארבע שנות מאסר נוספות וכאמור גם לעונש מוות כך שלפי שעה ממתינות לו 104 שנות ישיבה בכלא, אלא אם יוצא להורג קודם לכן, אך לא בכך מסתיים ה"רומן" שלו עם מערכת המשפט המצרית. בכיר "האחים המוסלמים" צפוי לעמוד למשפט בגין לא פחות מ-34 פרשות אחרות.

 

צדק יחסי

בצד השני של המטבע נמצאים הנשיא המודח מובארק ואנשי שלומו, וגם במקרה שלהם העובדות מדברות בעד עצמן ובעיקר מאירות להם פנים. קחו לדוגמה את שני בניו של מובארק, גמאל ועלא. שני האחים, שאחד מהם (גמאל) אף סומן בעבר לרשת את אביו בארמון הנשיאות, שוחררו לא מזמן מכלא טורה בקהיר והחליפו מהר מאוד את מדי האסיר שלהם בחליפות ועניבות יוקרתיות.

 

מאחורי השניים עמדו מאז המהפכה ב-2011 שלל פרשיות משפטיות, ועם עליית "האחים המוסלמים" לשלטון נראה היה שהם יבלו את שארית חייהם בכלא. אלא ש"האחים המוסלמים" כבר מזמן לא בשלטון והמזל - או מערכת המשפט - נוטה יותר לטובת בני משפחת מובארק, שמתקשים להסתיר את חיוכם הגדול מהשינוי בסטטוס שלהם, מהמהפכה האישית שהם עצמם עברו.

 

רק באחרונה תועדו גמאל ועלא מובארק מגיעים לניחום אבלים במסגד בכיכר א-תחריר, "כיכר המהפכה", והשתתפו בצערו של העיתונאי מוסטפא בכרי שאיבד את אמו. השניים כבר זוכו בפרשה המפורסמת של מעורבות בהרג מאות מפגינים. בין המזוכים היו גם אביהם חוסני, שר הפנים המושמץ שלו חביב אל-עדלי ועוזריו. כעת ממתינים בני משפחת מובארק למשפטם החוזר בפרשת "ארמונות הנשיא".

 

החליפו את מדי האסיר בחליפות ועניבות. בני מובארק בניחום אבלים

 

על פי התביעה במצרים, מובארק גנב עשרות מיליוני דולרים מהתקציב של לשכת הנשיאות המוקצים לארמונות הנשיא, וכן זייף פרוטוקולים רשמיים וגרם נזק מכוון לכספי ציבור. בכסף שלקח ביחד עם שני בניו, טוענת התביעה, הם השתמשו לשיפוץ בתיהם הפרטיים. מובארק נידון לשלוש שנות מאסר ובניו עצמם נידונו לארבע שנות מאסר בפרשת שחיתות זו. באותו משפט טענה התביעה שמובארק חייב את המדינה בסכום של 17 מיליון דולר עבור הוצאותיו האישיות. אלא שכעת עומדים השלושה למשפט חוזר ועל פי התגלגלות העניינים עד כה לא מן הנמנע שהם שוב יזוכו.

 

המשפטים נסגרים ובריאות מובארק משתפרת

מאז שהודח במהפכה ב-2011, ובייחוד לאחר כתבי האישום הרבים נגדו שנערמו בבתי המשפט, נראה היה שבריאותו של מובארק מחמירה יותר ויותר ושהוא לא יאריך ימים. בפועל, האישומים נגדו נמחקו בזה אחר זה וגם בריאותו השתפרה פלאים בדרך נס. בזמן האחרון תועד מובארק מנופף למעריציו מחלון חדרו בבית חולים "אל-מעאדי" בקהיר.

 

הנשיא המודח בן ה-86 שרד כאמור את פרשת הרג המפגינים ומאחוריו גם זיכוי בפרשת ייצוא הגז לישראל במחירים נמוכים. המגמה המסתמנת, אם כן, היא שעמודי התווך של המשטר הישן שעד לא מזמן נתפשו כמושחתים, גנבים ורוצחים, קרובים יותר מתמיד לחופש מוחלט, ורדיפתם בכלי התקשורת כבר לא באופנה.

 

אגב רדיפה. שר הפנים של מובארק חביב אל-עדלי, האיש שעד לא מזמן היה אחד השנואים ביותר במצרים, גם עובר "מהפכה" משלו. בתחילה נידון גם אל-עדלי למאסר עולם בגין מעורבות בהרג מפגינים במהלך מהפכת 25 בינואר, אך זוכה ביחד עם הבוס שלו במשפט החוזר.

 

בדרך לחופש? מובארק ובניו גמאל (משמאל) ועלא באחד ממשפטיהם (צילום: AP) (צילום: AP)
בדרך לחופש? מובארק ובניו גמאל (משמאל) ועלא באחד ממשפטיהם(צילום: AP)

באחרונה זוכה אל-עדלי גם מ"פרשת לוחיות (רישוי) המתכת" שבה הואשם ביחד עם ראש הממשלה לשעבר אחמד נזיף בלקיחת כספים על חשבון הציבור ובמתן רווחים לחברה גרמנית בעסקה שקשורה למכירת לוחיות רישוי. שר הפנים לשעבר נידון לשלוש שנות מאסר ביחד עם קצינים נוספים במערכת הביטחון המצרית בגין ניצול אנשי ביטחון לעבודות בנייה בשטחים ששייכים לו. בסוף חודש מרס האחרון הוא שוחרר מהכלא אחרי שסיים לרצות את שלוש שנות המאסר, ואחרי שזוכה ב"פרשת לוחיות המתכת". גם ראש הממשלה לשעבר נזיף זוכה בפרשה זו. 

 

איך עיז מעז? 

בחודש פברואר הגיע תורו של שר הנפט בממשלת מובארק, סאמח פהמי, ליהנות מפסיקתם ה"נדיבה" של השופטים בארצו. פהמי זוכה יחד עם חמישה בכירים לשעבר בענף האנרגיה במצרים מבזבוז כספי ציבור ומגריפת רווחים כתוצאה ממכירת גז טבעי לישראל. זיכויים של ששת הבכירים הגיע אחרי שבחודש פברואר הם נידונו לשלוש עד 15 שנות מאסר.

 

בכיר נוסף במשטרו הישן של מובארק כבר שכח כיצד נראה הכלא, ואף העז לנסות לשוב לחיים הפוליטיים בתקווה שהזיכרון הציבורי יהיה קצר. מדובר באיש העסקים אחמד עיז, חברו הטוב של גמאל מובארק. עיז היה מזכ"ל מפלגת השלטון המצרית לפני שזו הופלה מהשלטון. הוא רצה להתמודד בבחירות לפרלמנט, אבל בעקבות הסערה הציבורית שפרצה מצאה ועדת הבחירות "תירוץ" משפטי ופסלה את מועמדותו.

 

מנהיג "האחים המוסלמים" אחמד בדיע (שני מימין) נידון למוות ומוחמד מורסי ישמע מחר את ההכרעה במשפטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג "האחים המוסלמים" אחמד בדיע (שני מימין) נידון למוות ומוחמד מורסי ישמע מחר את ההכרעה במשפטו(צילום: רויטרס)

באוגוסט 2014 שוחרר עיז מהכלא אחרי שנשפט במרס 2013 ל-37 שנות מאסר בגין גריפת רווחים של 60 מיליון אירו מעסקות ממשלתיות. אלא שגזר דינו ועונשו הכבד בוטלו כעבור כמה חודשים בהוראת בית הדין לערעורים, שהורה על משפט חוזר. עיז, שנתפס כאחד מסמלי השחיתות הגדולים ביותר במשטר מובארק, אף התראיין לאחד מערוצי הטלוויזיה בעקבות פסילתו וניסה להגן על מעשיו תוך שהוא מביע חרטה. עצם שידור הראיון גם עורר סערה בארץ הנילוס.

 

גם בנרדפים: פעילי "מהפכת 25 בינואר"

הרשימה של סמלי המשטר הישן שפינו את תאיהם בכלא טורה לאנשי "האחים המוסלמים" ארוכה מאוד, אך האיסלאמיסטים אינם היחידים שסובלים מנחת זרועה של מערכת המשפט במצרים ואליהם יש להוסיף את הצעירים שהובילו את "מהפכת 25 בינואר" שהפילה את מובארק. אותם צעירים לא אוהבים בלשון המעטה את התנהלות שלטונו של א-סיסי שלטענתם מדכא קולות אופוזיציונריים.

 

"מה שנעשה לצעירי המהפכה, בהם עלא עבד אל-פתאח (אחד מסמלי "מהפכת 25 בינואר"), אחמד דומה (פעיל אופוזיציה בולט) ואחרים, מראה שהמגמה של המדינה היא ללכת לכיוון של שלטון אבסולוטי ולחסל את הקולות המתנגדים", אמר באחרונה הפובליציסט והסופר המפורסם עלא אל-אסוואני, שלא חוסך את שבטו לא מא-סיסי ולא מ"האחים המוסלמים". "עלא וגמאל מובארק הולכים לניחום אבלים של אמו של מוסטפא בכרי ועלא עבד אל-פתאח קובר את אביו עם אזיקים", "צייץ" בציניות הזמר המצרי מוחמד עטייה.

 

סיפורו של אל-פתאח ממחיש את הימים הקשים שעוברים על צעירי "מהפכת 25 בינואר" תחת שלטונו של א-סיסי. לפני כמה חודשים הוא נידון ל-15 שנות מאסר ביחד עם פעילים אחרים בגין מעורבותם בהפגנה שנערכה מול הפרלמנט. אל-פתאח וחבריו מחו על החוק החדש שאוסר להפגין ללא אישור, נעצרו וכתב אישום הוגש נגדם. בפברואר האחרון המיר בית המשפט את עונשו של אל-פתאח לחמש שנות מאסר אחרי שנערך לו משפט חוזר. גם עונשי המאסר של הפעילים האחרים הופחת.

 

אחמד דומה, פעיל אופוזיציה בולט שגם נטל חלק בהתקוממות נגד מובארק, נידון בחודש פברואר האחרון לעונש חסר תקדים של מאסר עולם בגין תקיפה של אנשי ביטחון ומבנים ממשלתיים, בהם בניין הממשלה. הוא גם נידון לשלוש שנות מאסר בגין הפרה של חוק ההפגנה החדש ולשלוש שנים נוספות בגין ביזוי חבר השופטים. דומה ועבד אל-פתאח הם רק דוגמה אחת מבין רבות לפעילים ליברלים שמצאו את עצמם בכלא מאז שא-סיסי עלה לשלטון.

 

אך אם מאסר עולם נחשב לעונש חריג ביותר עבור הפעילים הליברלים, הרי שהוא רווח ביותר כשהדבר נוגע לאנשי "האחים המוסלמים". בדיע, כאמור, נידון למאסרי עולם וקיבל עונש מוות. סגניו, חיירת א-שאטר (האיש החזק בארגון שאף ניסה לרוץ לנשיאות) ורשאד ביומי, נידונו למאסר עולם בחודש פברואר. גם יו"ר הפרלמנט מטעם "האחים המוסלמים", סעד אל-כתאתני, ובכירים נוספים בארגון כמו עיסאם עריאן, מוחמד אל-בלתאגי ומוחמד מהדי עאכף, יבלו את שארית ימיהם בכלא לאחר שנידונו למאסרי עולם. כולם הורשעו במעורבות בהרג מפגינים מול לשכת "האחים המוסלמים" בקהיר כשפרצה המחאה ההמונית נגד משטרו של מורסי ב-30 ביוני 2012.

 

על פי מצב העניינים נכון לעכשיו וכיוון הרוח של מערכת המשפט המצרית, נראה שלמורסי יש הרבה סיבות לדאגה לקראת ההכרעה מחר בעניינו. גם אם יקבל עונש מוות דרכו לגרדום עוד ארוכה, אולם רק בחודש שעבר בוצעה הוצאה ראשונה להורג בתלייה בעידן א-סיסי. המוצא להורג היה תומך של מוחמד רמדאן, תומך של "האחים המוסלמים", שתועד משליך ילדים מגג של בניין באלכסנדריה לאחר הדחתו של מורסי מהשלטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, EPA
צדק במצרים זה עניין יחסי. מורסי ומובארק
צילום: רויטרס, EPA
מומלצים