שתף קטע נבחר

מומחים: בתוך שנים - הפטיטיס תיעלם מן העולם

מחלת הכבד הקשה הולכת ונכחדת מהעולם בזכות הטיפולים החדשים המביאים לריפוי מוחלט, כך אומרים מומחים בכנס מחלות הכבד האירופאי שנערך השבוע בוינה. אחד הפיתוחים האחרונים: תרופה המכחידה את הנגיף בכדור אחד במקום 10 ליום

מחלת הכבד הפטיטיס שהיתה עד לא מכבר קטלנית – הולכת ונכחדת: בכנס מחלות הכבד שנערך השבוע בוינה, היו המומחים תמימי דעים, כי הטיפולים החדשים להפטיטיס משמידים ביעילות את הנגיף, לאחר שנים בהם נחשבה המחלה לקטלנית.

 

על פי ההערכות, יש בישראל כ- 150 אלף ישראלים הנושאים את נגיף ההפטיטיס C,. הנגיף, אחד משישה נגיפי הפטיטיס (A עד F), הוא האלים שבהם, שגורם לדלקת בכבד העלולה להוביל לירידה בתפקוד הכבד או לכשל מלא שלו, העלול, כאמור, לחייב השתלת כבד.

 

מבין מי שנחשף לווירוס, 85% יהפכו לחולים כרוניים, וכחמישית מהם יפתחו שחמת. רבים לא מגלים את דבר המחלה עד שמצבם מידרדר, ונשאי הנגיף מהווים כ-40% ממושתלי הכבד.

 

קראו עוד

הפטיטיס C: לרפא המחלה ללא תופעות לוואי

הפטיטיס C: האם המחלה עתידה להיעלם?

"הייתי בטוחה שזה איידס". איך נרפאים מהפטיטיס C

 

כיצד מתרחשת ההדבקה?

ההדבקה בנגיף הפטיטיס C מתרחשת במספר אופנים אפשריים, ובהם חשיפה לדם נגוע בווירוס (בישראל מי שקיבל דם לפני 1992), הולדת ילדים לאמהות הנושאות את הווירוס, העברת מזרקים מזוהמים בקרב משתמשי סמים או מי שחוסנו בתנאי הגיינה נמוכה. כמו גם קיום יחסי מין עם אדם שנדבק בנגיף, שיתוף חפצים אישיים (דוגמת סכין גילוח או מברשת שיניים), שימוש במחט קעקוע או בכלי פירסינג שלא חוטאו כראוי לאחר ששימשו לטיפול באדם הסובל מהמחלה.

 

רוב חולי הפטיטיס C אינם סובלים מתסמינים כלשהם של המחלה בהתחלה, כשהנגיף נותר "חבוי" בגוף, משתכפל ומתחיל בתהליך ההרס לכבד. תהליך זה עלול לעתים להמשך גם שנים לאחר ההדבקה.

 

תחילה גורמת ההדבקה הראשונית להופעת צהבת, בחילות, הקאות, ובהמשך אגירת נוזלים, זיהומים, סרטן הכבד ושחמת הכבד – תהליך הרס של רקמת הכבד. רוב השתלות הכבד המתבצעות בעולם נדרשות לחולים שנדבקו בנגיף ההפטיטיס C. ללא השתלה, כאמור, נחרץ דינם של רבים מהחולים.

 

סל התרופות האחרון, שם דגש נכבד על הטיפול בהפטיטיס C, וכך חלק משמעותי מהתקציב – כמעט מאה מיליון שקלים - הופנה לתרופות למחלה. הן משלבות שלושה מרכיבים אנטי ויראליים הפוגעים נקודתית בחלבונים שבנגיף ומעכבים את שכפולו.

 

גלולה אחת במקום 10 ביום

הטיפול נמשך 12 עד 24 שבועות, וכולל נטילתן של כ-10 גלולות מדי יום. טיפול מורכב זה, מפחית את ההיענות של החולים שלעתים "מדלגים" על חלק מהתרופות ומפחיתים את הסיכוי להשמיד את הנגיף.

 

בשורה בתחום הוצגה לראשונה בכנס מחלות הכבד האירופאי שנערך בוינה, שנערך על ידי חברת MSD והזמינה מספר עיתונאים מרחבי העולם להשתתף בו (ושכותב שורות אלה היה אחד מהם).

 

התרופה החדשה תחת השם הגנרי גרזופרוויר-אלבסוויר, מורכבת מקומבינציה של שתי תרופות ופועלת על שלושה אתרים בווירוס ההפטיטיס C, והיא מעכבת את חדירתו לתא, את שכפולו ואת התרבותו בתאי הכבד.

 

המחקר על התרופה שהסתיים לא מכבר, הראה יעילות של כמעט מאה אחוזים בריפוי החולים, ולראשונה – גם חולים קשים ביותר הסובלים ממחלות כליה סופניות או מחלת האיידס, הצליחו להירפא מההפטיטיס C. בתוך כך, הצליחה חברת MSD לצמצם את הטיפול בתרופה החדשה לכדי גלולה אחת ביום, במקום 10.

 

"מדובר בסנונית הראשונה של דור חדש של תרופות שהוא בשורה גדולה לחולים", אומר ל-ynet הפרופ' אורן שיבולת, מנהל היחידה למחלות כבד בבית החולים איכילוב, אשר השתתף במספר דיונים בכנס, "הטיפול הופך לקל ופשוט, גם לחולים קשים ביותר שעד היום לא היה לנו עבורם מענה מלא. הטיפול הולך ומתקצר, בחלק מהחולים יספיק טיפול של גם 4 שבועות בלבד של כדור אחד ביום, במקום חודשים עם 300 גלולות בחודש ויותר".

 

לדברי פרופ' שיבולת, ההתקדמות המשמעותית בטיפול התרופתי להפטיטיס C, יביא בשנים הקרובות להיכחדות של המחלה. "אם בעבר זו הייתה מחלה שהרגה אלפים מדי שנה, הרי שבקרוב זו תהפוך להיות מחלה קצרה, עם טיפול מהיר וקצר, שמביא להחלמה מלאה של חולים שסבלו במשך שנים, ומצבם הלך והידרדר עד לצורך בהשתלת כבד".

 

הכתב היה אורח חברת MSD בכנס למחלות כבד בוינה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול חדשני שעשוי להעלים את המחלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים