שתף קטע נבחר

מדריך: כל התרופות והעזרים הטבעיים לשינה טובה

בניגוד לתרופות מהדור הישן, התרופות החדשות לשינה אינן ממכרות, לא גורמות לעייפות ובעיקר משפרות את איכות החיים של הסובלים מהפרעות בשינה. רשימת התרופות המלאה ודרך ההשפעה שלהן, וגם - כמה אופציות טבעיות

יש כאלה שנרדמים בקלות באוטובוס, במטוס או אפילו במופע מוסיקה תחת תאורה רעש והמולה. אבל עבור רבים השינה אינה משהו מובן מאליו. בעבר, הטיפול בתרופות שינה לווה בתופעות לוואי, כמו עייפות במהלך היום והתמכרות, אבל התרופות מהדור החדש בטוחות, יעילות, משפרות את איכות החיים ואינן גורמות להתמכרות.

 

אף שיש פחד נוראי בציבור מתרופות שינה, הפחד הזה כבר אינו מבוסס. הרפואה שהתקדמה, והטיפולים התרופתיים שהתקדמו הפכו את הטיפול לבטוח, אבל הפחד עדיין אינו נמוג.

 

כמה אנחנו צריכים לישון?

מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?

מחקרים מוכיחים: קשר בין נדודי שינה ומחלות

תופעה: אנשים שזקוקים רק למעט שעות שינה

 

התרופות הישנות: התמכרות וסימפטומים של גמילה

בעבר, עיקר התרופות לשינה השתייכו למשפחת תרופות מסוג בנזודיאזפינים ישנים (דוגמת נומבון, ואליום והיפנודורם). תרופות אלה יכלו לגרום להתמכרות, נותרו בגוף למשך זמן ארוך, כך שעם שימוש כרוני נותרה רמה גבוהה של התרופה בדם.

 

השפעה ממושכת כזו גרמה לירידה ברגישות הקולטנים לתרופה במוח, מה שהצריך הגדלה של המינון הזה. תהליך זה נקרא סבילות. התרופות הללו לוו גם בהתמכרות: עם הפסקת השימוש בהן, הופיעו תסמיני גמילה, כמו רעד והזעה.

 

אבל בעשור האחרון פותחו תרופות מדור חדש, המפונות מהגוף בתוך זמן קצר (לרוב בתוך 5 שעות), כך שכבר בבוקר מופרשת התרופה בשתן ונעלמת לחלוטין מהגוף. תרופות אלו אינן גורמות לסבילות או להתמכרות. ועדיין הפחד מהתמכרות בציבור נשאר, ולדעת מומחים הוא אינו מוצדק.

 

הטיפול הראשוני בהפרעות שינה, עוד לפני הטיפול התרופתי, הוא האבחנה. הרופא ינסה לבדוק האם קיימות מחלות המשפיעות על השינה, טיפול תרופתי קבוע הגורם לערות יתר, מצבים נפשיים, או סביבת שינה לא תקינה.

 

אם לא נמצא גורם ישיר, ימליץ הרופא על טיפול נסיוני בתרופות לשינה. ואלה הם הסוגים העיקריים של הטיפולים התרופתיים החדישים.

 

התרופות החדשות שיעזרו לכם לישון טוב יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התרופות החדשות שיעזרו לכם לישון טוב יותר(צילום: shutterstock)

 

בנזודיאזפינים חדשים: בלי עייפות בבוקר

בונדורמין, ברוטיזולאם טבע

משפחה זו של תרופות נקשרות לקולטן מסוג "בנזודיאזפיני". קישור זה מעלה את רמתו של החומר GABA במוח. המדובר בחומר מעכב, המשרה שינה. מבין קבוצה זו, התרופה המועדפת לרוב היא ברוטיזולאם (בונדורמין, ברוטיזולאם טבע).

 

זמן מחצית החיים של תרופה זו, כלומר - משך הזמן שבו ריכוז התרופה

בדם מגיע לחצי הוא בתוך כ-5 שעות, כך שהיא אינה גורמת לעייפות בבוקר, בניגוד לתרופות מהדור הישן.

 

ZDrugs: נרדמים תוך שעה

אמביין, סטילנוקס , זודורם, נוקטורנו

קבוצת תרופות זו נקשרת אף היא לרצפטור בנזודיאזפיני ומעלה גם כן את רמת החומר GABA במוח, ובכך גורמת לישנוניות.

 

תרופות אלה פועלות במהירות (כבר בתוך כחצי שעה). זמן מחצית החיים של התרופה זולפידם (אמביין, סטילנוקס, זודורם) הוא כשעתיים, כך שהיא מתפנה מהר ולכן מתאימה יותר לקשיי הירדמות, בעוד שבתרופה זופיקלון (נוקטורנו) זמן מחצית החיים הוא כ-5 שעות, כך שהשפעתה ממושכת יותר ומתאימה גם ליקיצות מרובות במהלך הלילה. גם כאן, התפנותן המהירה של התרופות מהגוף אינה גורמת לישנוניות בבוקר.

 

נוגדי דיכאון שגם מסייעים להירדם

טרזודיל, אלטרול, גילקס, זונלון, מירו

חלק מהתרופות נוגדות הדיכאון מעוררות, אחרות גורמות לישנוניות. התרופות הללו עובדות על קולטנים מסוג נוראפינפרין או סרטונין. תרופות אלה משמשות בעיקר מטופלים הסובלים גם מדיכאון, או כטיפול קו שני לאחר שתרופות שינה אחרות נכשלו.

 

צירקאדין: המלטונין החכם

הורמון השינה הטבעי בגופנו נקרא מלטונין. הורמון זה הוא "הורמון החושך" (מלנה בלעז פירושה: שחור). ההורמון מופרש בחושך והוא זה הגורם לנו להיות ישנוניים בלילה ופעילים ביום. ההורמון מופרש מבלוטת האצטרובל.

 

קליטת האור מעכבת את הפרשות המלטונין בבלוטת האיצטרובל, ובעת חושך מפרישה הבלוטה את המלטונין. מחקרים הראו שעם הגיל, אצל קשישים בעיקר, מסתיידת בלוטת האיצטרובל כך שהפרשת המלטונין פוחתת. מתן מלטונין אצל חולים אלה שיפר את איכות השינה.

 

אלא שמתן מלטונין סתם כך הוא בעייתי: מספר בתי מרקחת מוכרים גלולות מלטונין טבעיות, אך הן לא עברו תהליכי בדיקה ואישור ותופעות הלוואי שלהן לטווח הארוך אינו ידועות.

 

החידוש האחרון הוא בתרופה צירקדין - מעין "מלטונין חכם". בניגוד למלטונין הרגיל שנספג מהר ורמתו יורדת במהירות, מה שלא משקף את פעילות המלטונין הטבעי של גופנו שנותרת גבוהה כל הלילה, הרי שהתרופה צירקדין נותרת ברמה גבוהה כל לילה. התרופה הזו משווקת על ידי חברת "טבע" , לאחר שעברה מחקרים קליניים מתאימים.

 

Almorexant - התרופה שנלחמת בערות

משך שנים הייתה מקובלת הסברה לפיה נדודי שינה נבעו מכך שמרכז השינה חלש או חסר מלטונין. אולם עם השנים התברר שאחוז ניכר מהמתלוננים על נדודי שינה בעצם אינם סובלים מליקוי במרכז השינה.

 

הבעיה אצלם הייתה אחרת: מתחים, לחצים וחרדות גרמו למרכז ערות פעיל בשל מעביר עצבי המופרש ממרכז העירות במוח וקרוי אורקסין. הורמון זה חסר למשל במחלת השינה "נרקולפסיה".

 

חברת התרופות השוויצרית אקטליון הייתה הראשונה שפרצה דרך ופיתחה תרופת שינה חדשה המעכבת את הקולטן לחומר אורקסין ובכך מעכבת

את העירות. באופן זה, הצליחה התרופה לעכב את עוררות היתר בלילה, מה שסייע למטופלים להירדם בלילה.

 

התרופה הזו נמצאת עתה בניסויים נרחבים בכל העולם, לאחר שמחקרים קודמים עברו בהצלחה רבה. אם יראה השלב הסופי של המחקר הנרחב יעילות דומה, עתידה התרופה להיות משווקת בשנים הקרובות ולחולל מהפיכה גדולה בטיפול בהפרעות שינה.

 

תרופות ללא מרשם

אנטיהיסטמינים: דיפנהידראמין (נייטול, יוניסום), דוקסילאמין (טונייד, סליפ אייד):

 תרופות ללא מרשם ממשפחת האנטיהיסטמינים המשמשים לטיפול באלרגיות ובחילות.

 

חלק מתופעות הלוואי של משפחת תרופות זו המשמשת לטיפול באלרגיות היא נמנום, מה שהביא את חברות התרופות לשווק אותן גם לסיוע בהפרעות שינה קלות.

 

התרופה משפיעה בתוך כחצי שעה. גם תרופה זו עלולה לגרום להתמכרות ולכן השימוש בה מומלץ לטווח קצר.

 

תכשירים טבעיים

המוצרים הבאים הנמכרים בחנויות הטבע ורשתות הפארם, לא נבדקו דיים או שלא נבדקו כלל במחקרים קליניים. גם החומר בספרות הרפואית אודותיהם דל, ואין די הוכחות מדעיות על יעילותן או השפעתן על גוף האדם. אבל עם ההצלחה קשה להתווכח, ויש כאלה שמוכנים להישבע שזה פשוט עובד. בין אם זהו אפקט הפלצבו שעושה את העבודה, אמונה, או שבאמת משהו שם עובד, הנה מה שתוכלו למצוא בשוק ומבטיח, לפחות על פי היצרן, לתת לכם לישון בלילה:

 

ולריאן (רלקסין) : צמח הוולריאן מטפל במצבים של חרדה, מתח והפרעות שינה. התרופות הטבעיות ממשפחה זו משמשות גם להרגעה והשראת שינה. הטיפול אינו ממכר ואינו גורם לתלות.

 

קלמנרבין לילה: תרופה המכילה תמצית צמחי פסיפלורה, הופס, סקוטלריה, מליסה, וגם ויטמינים מקבוצה B, כולם מסייעים להפחתת לחץ ומתח נפשי המתבטא גם בהפרעות שינה.

 

כל טבליה מורכבת משתי שכבות, האחת משתחררת באופן מהיר ומסייעת להירדמות, והשניה בעלת שחרור איטי במשך שעות הלילה השומרת לדברי היצרנית על איכות השינה.

 

דורמינול לילה: מכיל שילוב ייחודי של שני רכיבים טבעיים - תמצית שורש ולריאן (Valeriana) ותמצית לופולי (Hopes cones), המשלימים זה את זה במסלולים ביולוגיים שונים ויחד מקצרים את זמן ההירדמות ומשפרים את איכות השינה.

  

טיפות R: קבוצה של מוצרים הומיאופתיים של Dr.Reckeweg - ידועים ומוכרים בעולם בשם סדרת ה- R. מוצרי החברה ממוספרים בסדר עולה, כאשר כל R ומספרו הוא למעשה פורמולה המיועדת לטיפול בבעיה ספציפית. R14 הוא המתאים ביותר לבעיות שינה. התכשיר לא ממכר, ולכן ניתן להשתמש בו.

   

רגיעון: טבליות המכילות תמציות צמחי מרפא הכוללות פסיפלורה - זהו צמח המקל על מצבי עצבנות, חרדות, הפרעות שינה, מרגיע, ומפיג מתחים.

 

מליסה: זהו צמח התורם לשיפור מצבי רוח, הפרעות קשב, שיפור דכאונות. כשותנית - צמח עשיר בויטמיני B'.

 

ויטמיני B הכוללים ויטמין B6 שהינו הכרחי לפעילות תקינה של מערכת העצבים המרכזית והמוח, וכן עוזר להתמודדות עם מצבי רוח. ויטמין B1 גם הוא הכרחי לפעילות תקינה של מערכת העצבים והמוח וכן עוזר בשמירה על ריכוז. הרגיעון אינו גורם לתחושת עייפות, טשטוש ומאפשר המשך פעילות יעילה וטובה יותר.

    



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה יעזור לכם לישון טוב יותר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים