שתף קטע נבחר

ריפוי ביתי: צמחי המרפא שאפשר לגדל במטבח

נגד כאבי בטן, שיעול, נזלת וחום. איזה צמחי מרפא ניתן לגדל אצלכם במטבח לשימוש מיידי, מה צריך לדעת לפני שמתחילים לגדל אותם ולמה הם בריאים עבורכם?

צמחי מרפא ניתן לגדל בבית ולהשתמש בהם באופן מיידי. חלק גדול מהצמחים שניתן לגדל בחצר יכולים לשמש לבישול, לטיפול בבעיות רפואיות שונות ועוד. הנה כמה המלצות לצמחי מרפא שניתן לגדל בקלות בבית.

 

קראו עוד

ארון תרופות טבעי: 7 צמחי מרפא שצריך בבית

המצעד: 10 צמחי מרפא הטובים ביותר לבריאות

5 צמחי המרפא שנחקרו ונמצאו יעילים נגד סרטן

 

גוג'י ברי (או בשמו הסיני :Gou Qi Zi )

הצמח הינו פרי עץ האטד. שייך למשפחת הסולניים (כמו מלפפון, פלפל, חציל ועוד). שיח רב שנתי בגודל בינוני. הפרי בעל צבע אדום מבריק ובגודל של שעועית. בכתבים סינים עתיקים כבר מתקופת שושלת טאנג ישנם אזכורים לסגולות הפרי בהקשריו ליופי, בריאות וכמובן אריכות ימים.

 

הצמח מסייע בשיעולים יבשים, סוכרת, סחרחורות, ראייה מטושטשת וחדות עיניים ירודה, מסייע לכבד ולכליות, לכאבי גב ורגליים, כאבי בטן, אימפוטנציה, קרי לילה ועצירות. בנוסף, מחקרים סינים מציגים כי הצמח מעכב התפתחות של תאים סרטניים ומייעל את פעילות מערכת החיסון.

 

שימושים ודרכי גידול:

הפרי בגודל של אוכמנייה בצבע אדום – כתום והטעם שלו הוא שילוב של תותים וצימוקים. ניתן לשלבו בארוחת הבוקר או כחטיף בריאות בין הארוחות. ניתן גם להוסיפו לסלטים, מאפים, קינוחים ותבשילים שונים. רבים אף מוסיפים אותו לשייקים של פירות וירקות או חולטים אותו כתה.

 

הגוג'י ברי גדל בתנאי מזג אוויר לא קיצוניים; אור שמש והשקיה סטנדרטית של פעם בשבוע עם ניקוז טוב לאור רגישות הצמח למים. רצוי לשתול בעונות האביב- הקיץ בעציץ או באדמה בחצר ביתך.

 

גוג'י ברי. מייעל את פעילות מערכת החיסון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גוג'י ברי. מייעל את פעילות מערכת החיסון(צילום: shutterstock)

  

אלוורה

האלוורה נמצא בשימוש כצמח מרפא מזה מאות שנים. תיעוד של השימוש בו קיים משנת 1500 לפני הספירה. הרופא היווני דיאסקורידס היה הראשון שהשתמש בצמח לטיפול בפצעים וזיהומים עוריים, כמו גם המצרים ותושבי אזור הים התיכון הקדומים.

 

בשנים האחרונות נחקרו רבות תכונותיו הרפואיות של הג'ל המיוחסות בעיקרן לרב הסוכר בשם Acemannan. ניסויים קליניים הוכיחו את פעילותו הטיפולית רחבת הטווח של רכיב ייחודי זה על אספקטים שונים במערכת העיכול האנושית וכן שיפור ספיגת נוטריינטים בגוף.

 

בנוסף, נמצאו רכיבי הג'ל כבעלי פעילות המחזקת את מערכת החיסון, נוגדת דלקת ואנטי- סרטנית.

 

שימושים ודרכי גידול: האלוורה הינו צמח מרפא הידוע בסגולותיו הרפואיות לתופעות רבות, כאשר השימוש העיקרי הוא בג'ל המופק ממנו. ניתן למרוח את הג'ל ישירות לטיפול בפצעים, גירויי עור או כוויות. ג'ל האלוורה מצוין כמשקה לצורך שיכוך כאבים ומסייע לטיפול בבחילות, אפטות, כיבים, דלקות מעיים ועצירות

 

האלוורה גדלה בעציץ או בחצר ביתך. הצמח דורש שמש רבה ומעט מים. מומלץ לשתול באביב- קיץ.

 

הג'ל שמופק ממנו מסייע לשיכוך כאבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הג'ל שמופק ממנו מסייע לשיכוך כאבים(צילום: shutterstock)

 

קמומיל

הקמומיל הוא צמח חד שנתי ממשפחת המורכבים הפורח בעונת האביב. מקור הצמח באירופה, אך כיום גדל ברוב חלקי העולם.

 

הקמומיל נפוץ בשימוש עוד מתקופת יוון הקדומה, רומי ומצרים ומשמש לטיפול בבעיות עיכול, דלקות גרון, בעיות שינה, כאבי ראש, כוויות ודלקות על גבי העור, דלקות פרקים ועוד. מחקרים עדכניים על הצמח הדגימו את השפעות המרגיעה והאנטי דלקתית המתאימה לטיפול בדלקות וכיבים בקיבה.

 

שימושים ודרכי גידול: פרחיו של הקמומיל משמשים להכנת תה, כאשר מומלץ לקטוף אותם באמצע היום, רצוי שלפני הקטיף הצמח לא ייחשף לשמש מלאה.

 

מומלץ לשתול את הצמח בעציץ או בחצר, בעיקר בחודשי האביב.

 

יעיל לטיפול בדלקות עיכול ובעיות שינה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יעיל לטיפול בדלקות עיכול ובעיות שינה(צילום: shutterstock)

 

סמבוק שחור

הסמבוק השחור הוא שיח ממשפחת היערתיים, מקורו באירופה ובצפון מערב אפריקה. סגולותיו המרפאות ידועות מאות שנים. ההודים משתמשים בפירותיו לבעיות עיכול (עצירות), קוצר נשימה ובעיות בדרכי השתן.

 

הצמח מחזק את המערכת החיסונית, נוגד דלקת ומסייע להפסקת שיעול. הצמח מעודד הזעה ולכן מתאים למצבי שפעת, סינוסיטיס, דלקת כרונית וקדחת השחת, בהם ההזעה מסייעת למלחמה של הגוף בחיידקים התוקפים.

 

שימושים ודרכי גידול:

פירות הסמבוק משמשים להכנת תמצית לטיפול בהצטננות ושפעת, ופרחיו טובים לריפוי נזלת, שיעול והורדת חום. ניתן להכין מהפרחים גם חליטה על ידי חליטת פרחי הצמח כאשר התייבשו בכוס מים רותחים ולאחר השרייה של כ- 15 דקות שותים.

 

כדי לגדל את הצמח רצוי לרכוש שתיל ולא זרעים, שינבטו רק לאחר זמן רב יותר. תנאי קור והרבה שמש מטיבים עם הצמח, לצד השקיה פעם-פעמיים בשבוע. ניתן לשתול את הסמבוק בכל עונות השנה בשתיל בבית או בגינה.

 

יעיל בריפוי נזלת, שיעול והורדת חום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יעיל בריפוי נזלת, שיעול והורדת חום(צילום: shutterstock)

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת 'ברא צמחים'  

 

השבוע צוין יום איכות הסביבה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילו: shuttertstock
צמחי המרפא שאפשר לגדל במטבח
צילו: shuttertstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים