שתף קטע נבחר

פסיכולוגיה רפואית: לרתום את הנפש לטובת ההחלמה

טיפול רפואי בלבד במחלה, כבר אינו מספיק. כדי לקדם את ההחלמה, יש צורך להתייחס לשינויים התנהגותיים, להתמודדויות רגשיות ולמשמעויות חברתיות של הקושי הרפואי

הקשר בין הגוף לנפש ידוע כבר מזמן, בשנים האחרונות התפתח ענף מקצועי חדש הנשען על קשר זה: הפסיכולוגיה הרפואית עוסקת בקשרים שבין המשתנים הפיזיולוגיים לבין המשתנים הפסיכולוגים והחברתיים המעורבים בהתפרצות תופעות ומחלות גופניות, דרכי ההתמודדות איתן ומניעתן.

 

הענף המחקרי והענף הטיפולי פועלים בשילוב, לכל אורך הרצף של בריאות וחולי החל ממניעה דרך שיפור יכולת ההתמודדות עם מחלות אקוטיות או כרוניות, ועד לתהליכים הקשורים בסוף החיים.

 

קראו עוד:

חדש בבית החולים: פסיכולוג יעזור להתגבר על המחלה

מהי פסיכולוגיה חיובית - ואיך היא עשויה לעזור לכם

הרפורמה בבריאות הנפש יוצאת לדרך: הטיפול עובר לקופ"ח

 

למה צריך פסיכולוגיה רפואית?

אם עד למאה שעברה הסיבות העיקריות לחולי ותמותה היו מחלות אקוטיות (שחפת, דלקת ריאות ומחלות זיהומיות), הרי שהמאה ה-21 מאופיינת בעליה בשכיחות מחלות כרוניות (לב, סרטן, סכרת).

 

הטיפול במחלות אלו מחייב התייחסות לסוגיות התנהגותיות כגון שיתוף פעולה עם הטיפול הרפואי ועם המטפל, שינוי אורח חיים ונטילת אחריות אישית כדי להגיע לתוצאות חיוביות. בנוסף, עבור מחלות רבות נתגלו גורמי סיכון התנהגותיים הדורשים שינוי הרגלי חיים כמו הקפדה על תזונה נכונה, פעילות גופנית, הפסקת עישון וכו'.

 

הטכנולוגיות הרפואיות החדשות, למשל טיפולי פריון והשתלות אברים, קשורות בסוגיות פסיכולוגיות אישיות, משפחתיות ואתיות מורכבות, אשר ללא התייחסות הולמת עשויות לגרום לנזקים משמעותיים למטופלים, למשפחותיהם ולמערכת הרפואית כאחד.

 

הפסיכולוגיה הרפואית משפרת את הקשר בין הרופא למטופל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפסיכולוגיה הרפואית משפרת את הקשר בין הרופא למטופל(צילום: shutterstock)

 

מעורבות המטופל בניהול המחלה

החשיפה והנגישות למידע רפואי עדכני ולאפשרויות הטיפוליות המגוונות הולכים ומתרבים בקרב האוכלוסייה הכללית, ובעקבותיהם גם הציפיות לשינוי באופי הטיפול הרפואי.

 

מצד אחד אנו עדים למעבר מהדגם הפטרנליסטי לדגם של שיתוף, הדורש כלים תקשורתיים עדכניים מצד הצוות המטפל. מצד שני מתרבים תהליכים של רפואה מתגוננת המטילה לא פעם על החולים את האחריות בבחירת הכיוון הטיפולי. אלו מעוררים אצל חולים רבים תגובות דחק קשות.

 

לפסיכולוגיה הרפואית תפקיד חשוב בהקניית כלים תקשורתיים ובהכשרת צוותות רפואיים במסירת מידע, כמו גם בסיוע למקבלי השירות בעיבוד המידע הרפואי ובתהליכי קבלת החלטות רפואיות.

 

אי התאמת המערכת הרפואית לשינויים אלה מביאה לתופעות של אבדן אמון במערכת הרפואית, אי שביעות רצון ומעלה את הסיכון לתביעות משפטיות ונהירה לרפואה אלטרנטיבית.

 

איך עזרה פסיכולוגית יכולה לסייע לטיפול רפואי?

הפסיכולוגיה המדעית הגיעה להישגים בהבנת תופעות שמאופיינות על ידי הקשר גוף-נפש בהן חקר הכאב, פסיכונוירואימונולוגיה, השפעות דחק על התפתחות מחלות, השפעת דפוסי התמודדות על תוצרי המחלה.

 

כמו כן פותחו מתודולוגיות מחקריות המותאמות למערכות נתונים רב-משתניים הנדרשות בתחום כה מורכב. לתוצאות מחקרים אלו השלכות מעשיות רבות אשר עשויות לשפר את הטיפול הרפואי.

 

במסגרת הפסיכולוגיה היישומית פותחו שיטות התערבות קצרות מועד, ממוקדות בבעיה, העושות שימוש בגישות קוגניטיביות-התנהגותיות, כמו גם טכניקות פסיכופיזיולוגיות, היפנוטיות ואחרות המותאמות לטיפול בבעיות רפואיות.

 

כל אלה גרמו להתפתחות מואצת של הפסיכולוגיה הרפואית אשר העניין בה הולך וגובר באקדמיה ובשדה, ובא לידי ביטוי בפיתוח תכניות לימוד והכשרה, גידול במספר כתבי עת מדעיים, הקמת איגודים מקצועיים ברחבי העולם וגיוס פסיכולוגים רפואיים כחלק בלתי נפרד ממערכות הבריאות.

 

הפסיכולוגים הרפואיים עובדים בבתי חולים כלליים במחלקות אשפוז, מכונים ומרפאות, וכן במרפאות הקהילה בתיאום ובשילוב עם הצוות הרפואי.

 

הפסיכולוג הרפואי מטפל באוכלוסייה מגוונת החל מאנשים המצויים במצבי דחק עקב בעיות או הפרעות גופניות (למשל בעיות פריון, הפרעות גניקולוגיות, חרדות לפני ניתוחים או פרוצדורות רפואיות, כאב כרוני), במצבים אקוטיים  (כמו פציעה או מחלה חריפה ,ניתוחים מורכבים), בחולים במחלות כרוניות (כגון מחלות מעי דלקתיות, סכרת, מחלות עור, מחלות לב, סרטן ועוד) ובמחלות סופניות.

 

בנוסף, הפסיכולוג הרפואי מיומן במתן טיפול במצבי משבר וטראומה, ובקידום התנהגות בריאות בהן היענות להמלצות רפואיות, הפסקת עישון, שמירה על אורח חיים בריא, ועוד.

 

שיתוף פעולה של הפסיכולוג הרפואי עם הצוות המטפל תורמים רבות לחיזוק הצוות הרפואי, להורדת מידת השחיקה המקצועית והאישית, לצמצום תקלות וחיכוכים עם החולים ומשפחותיהם.

 

שיטות האבחון והטיפול נשענים על שימוש בכלים טיפוליים עדכניים, למשל ביופידבק, הרפיה, היפנוזה רפואית ועוד. הטיפולים ניתנים במסגרת יחידנית משפחתית וקבוצתית.

 

מה המצב בארץ?

בישראל הוכרה הפסיכולוגיה הרפואית על ידי משרד הבריאות כתחום מומחיות בשנת 2000, ובשנת 2003 נפתחה תכנית לימודים לתואר שני בפסיכולוגיה רפואית, כולל מסלול התמחות של ארבע שנים.

 

מחקרים מראים שיישום התערבויות פסיכולוגיות, תוך התייחסות לאספקטים הנפשיים, מהווים אמצעי תומך אבחנה שיכול לחסוך בתהליכי ברור ממושכים, מסייעים בזירוז ההחלמה, בקיצור ימי אשפוז, בירידה בצריכת תרופות, בעליה בשביעות הרצון של המטופלים, בהיענות מוגברת להמלצות רפואיות, ובהכרח לייעול ההוצאות וצמצומן.

 

לאור ממצאים אלה קיימת התעניינות בתחום גם מצד מוסדות בריאות וחברות ביטוח, המעוניינות לצמצם בעלויות הטיפול ובמספר התביעות הנגרמות עקב אי שביעות רצון מצד החולים.

 

שילוב הפסיכולוגיה הרפואית כחלק אינטגרלי ממערכת הבריאות והנגשתה לכלל האוכלוסייה, תתרום רבות לשיפור וייעול מערכת הבריאות.

 

כנס בנושא "פסיכולוגיה רפואית - מתיאוריה לפרקטיקה", ייערך ביום ה' 11/6/15, באודיטוריום ווטסון, האקדמית תל אביב - יפו






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פסיכולוג רפואי מסייע בהתמודדות עם מחלה, טיפול ומניעה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים