שתף קטע נבחר

עיניים אדומות? לא עילה סבירה לחיפוש סמים

נהגת שבמכוניתה נמצאה כמות קטנה של חשיש זוכתה במחוזי, אחרי שהשופטים הסכימו שלשוטר לא הייתה עילה סבירה לבדוק את רכבה

בית המשפט המחוזי בירושלים זיכה לאחרונה נהגת חרף העובדה שבמכוניתה נמצאה כמות קטנה של חשיש, לאחר שקבע שחיפוש שביצע השוטר היה בלתי חוקי. השופטים קיבלו את גרסת הנהגת, שלפיה לשוטר לא הייתה עילה סבירה לחשד, והוא בחר לעשות חיפוש רק מאחר שהבחין שעיניה אדומות וקופסאות סיגריות זרוקות במכונית.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

האירוע התרחש לפנות בוקר ב-2010. הנהגת עצרה את מכוניתה ליד צומת ענתא, ליד מחסום למניעת הברחת כלי נשק מהכפר הסמוך. שוטר במחסום החליט לבצע חיפוש ברכבה ומצא חשיש בכמות לצריכה עצמית. הוא ביקש ממנה לנסוע אחריו לתחנת המשטרה הקרובה, שם היא הודתה בדבר העבירה.

 

בעקבות הודאתה הורשעה הנהגת בבית משפט השלום בירושלים בעבירה של החזקת סמים לצריכה עצמית. בדיון על העונש, ולנוכח תסקיר חיובי של שירות המבחן, החליט בית המשפט לבטל את ההרשעה, והותיר את הקביעה בדבר ביצוע העבירה.

 

הנהגת, שרצתה זיכוי ולא "אי הרשעה", ערערה למחוזי בטענה שלא התקיים חשד סביר לביצוע החיפוש במכוניתה. לדבריה, השוטר ביצע את החיפוש משלוש סיבות עיקריות: היא עצרה בשולי הדרך, עיניה נראו אדומות, וכן רכבה היה מבולגן עם קופסאות של סיגריות זרוקות על הרצפה.

 

השוטר טען כי עצר את הנהגת לחיפוש מאחר שהיה לו יסוד סביר לחשוד שהיא עברה עבירה בת מעצר. המערערת טענה שבשעה 3:00 לפנות בוקר מאוד סביר שעיניה יהיו אדומות מעייפות, ולטענתה, זו אינה סיבה מספקת לחשוד בשימוש בסמים ולבצע חיפוש ברכב. כמו כן, תהתה המערערת, אם חשב השוטר שהיא תחת השפעת סמים, מדוע אִפשר לה להמשיך לנהוג לתחנת המשטרה? לדבריה, השוטר לא אמר לה שהיא רשאית לסרב לחיפוש.

 

ראיה פסולה

השופט עודד שחם קיבל את הערעור וזיכה את המערערת אחרי שקבע שהחיפוש היה בלתי חוקי, ולכן פסל את הראיה. לדבריו, גם אם השוטר פעל בתום לב וללא כוונת זדון, חיפוש ברכב פרטי ללא חשד סביר הוא פגיעה בזכות החוקתית לפרטיות, ואינו נתון לדעתו הסובייקטיבית של שוטר.

 

סגן הנשיא, השופט משה דרורי, קיבל את מרבית נימוקי חברו, אך הוסיף שלא היה פוסל את החיפוש ברכב אם היה נמצא בו נשק מוברח (שבגינו הוצב המחסום), או אם היו נמצאות בו ראיות חמורות כמו גופה או סמים קשים. אך במקרה שבו נמצאו סמים קלים לצריכה עצמית, אין לקבל את הראיה שהושגה שלא כדין.

 

הנשיא דוד חשין הצטרף לדעת חבריו, ובסופו של דבר המערערת זוכתה.

 

זכויות חשודים הן זכויות יסוד. ראיה שהושגה תוך פגיעה בזכויות אלו יכולה להיפסל מלשמש כראיה קבילה בבית המשפט. על מנת לבצע חיפוש או כל בדיקה פולשנית אחרת יש לבסס חשד סביר ולקבל את הסכמת החשוד לה, להסביר לו את זכויותיו ושאי הסכמתו לא תשמש נגדו. בית המשפט מקפיד הקפדה יתרה על זכויות אלו.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערת: עו"ד מאיה ברקאי
  • ב"כ המשיבה: פרקליטות מחוז ירושלים (פלילי)
  • עו"ד מיכל סיני עוסקת במשפט פלילי
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים