שתף קטע נבחר

פריז שלה: הרובע הראשון בפריז, חלק ב'

בכל אחד מרובעי פריז יש פינות חמד נסתרות מעין שבדרך כלל רק תושבי המקום מכירים. זו יכולה להיות ככיכר יפה, חנות יוצאת דופן או שוק אוכל סוער: יפה עירון קוץ משוטטת ברובע הראשון של פריז. ויש גם מתכון קייצי קר

כיכר דופין Place-Dauphine

כיכר דופין היא אחת הכיכרות האהובות עלי ברובע הראשון. זוהי כיכר שקטה ורומנטית, הנמצאת על אי דה לה סיטה שעל נהר הסן, במרכזה גן עם עצים וספסלים. לכיכר נכנסים מגשר פון נף (Pont Neuf).

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
  

עבורי, הכיכר הקטנה, אינה רק מקום יפהפה, שקט ונעים לשבת בה מדי פעם, אלא גם אחת מהפינות הרומנטיות בעיר, כי כאן, פגשתי את איב מונטאן וסימון סיניורה, מזוגות השחקנים הצרפתיים המוכשרים והמפורסמים ביותר של צרפת, שהתגוררו בכיכר.

 

זה קרה בשנתי הראשונה בפריז. ידידי ע', מבקר אומנות וצייר ישראלי, הזמין אותי לתערוכה בדירתם של הזוג. אני זוכרת שהמארחים, מונטאן וסיניורה היו נחמדים וחביבים וגם יתר האורחים שנכחו במקום.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

אך מה שמאוד הרשים אותי הייתה הדירה הצנועה בה התגוררו: דופלקס קטן, שקומת הקרקע בה הייתה בעבר חנות. החלון של הדירה השקיף על הכיכר הנאה והשקטה, ודרכו דמתה הכיכר לתפאורת סרט ישן בשחור לבן. הדירה והאירוח החביב של בעלי הבית גרם לי להעריך, אפילו יותר, את זוג האומנים, שבצרפת נחשבו לכוכביי על, והיו גם לוחמיי זכויות אדם ובעלי מודעות חברתית ופוליטית.

 

ור גאלו Le square du Vert-Galant

הפינה השנייה האהובה עלי ברובע הראשון נמצאת צעדים ספורים מכיכר דופין. ור גאלו הוא גן נאה הנמצא בקצה המערבי של אי דה לה סיטה, בצידו השני של גשר פון נף. בגן זה אפשר, ואפילו מומלץ, לערוך פיקניק על משטחיי הדשא שבמקום, או לשבת על גדות הנהר, כפי שהפריזאים אוהבים לעשות בעיקר בימים שטופי שמש.

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

כדי להיכנס לגן יש לרדת מתחת לגשר במדרגות הנמצאות משמאל לפסלו המרהיב של המלך הנרי הרביעי, שעל שמו - או יותר נכון על שם הכינויי שיוחס לו - נקרא הגן.

 

הנרי הרביעי התפרסם במספר הרב של מאהבות שהיו לו גם בגיל מבוגר, ומשום כך כונה ור גאלו, ביטוי בצרפתית לגבר מבוגר היוצא עם נשים צעירות ממנו. הגן, העשיר בצמחייה הוא מעין חצי אי קטן, המוקף משני צדדיו במי הסן. בקצהו יש את אחת מהנקודות הרומנטיות ביותר של פריז המשקיפה גם על מגדל אייפל.

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

ויש גם סיבה היסטורית לביקור בגן: אי דה לסיטה הוא למעשה חיבור של כמה איים שהיו בעבר על נהר הסן, אחד מהם היה "אי היהודים", מקום בו נהגו בימיי הביניים לשרוף יהודים. כאן גם נשרפו אחרוני הצלבנים שהיו חלק מאבירי מסדר הטמפלרים.

 

כיכר קולט place colette

זה המקום השלישי האהוב עלי, וכאן נמצא פסל החרוזים הצבעוני והמרהיב של האומן ג'ן מישל אוטוניאל (Jean-Michel Othoniel), המשמש גם ככניסה לתחנת המטרו פלאה רויאל (PLAIS ROYAL). כשאני מזדמנת לאזור, בימים יפים, אני נוהגת לשבת במרפסת הארוכה של בית הקפה לה נמור (Le Nemours), המשקיפה על הכיכר הקטנה בו נמצא הפסל.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
  

במקום נוהגים לשבת שחקני תיאטרון לה הקומדי פראנסז הסמוך, ודוגמניות ועיתונאים רבים, במיוחד במהלך שבוע האופנה שנערך בעיר.

 

אם אני כבר באזור אכנס גם לגני הפלאה רויאל הסמוכים. גנים אלו שייכים לארמון המלוכה הצרפתי, שבו התגוררו מלכי צרפת, לפני הקמת ארמון וורסאי. במאה ה-18 ובתחילת המאה ה-19 האזור הפך לאזור שעשועים מפוקפק, ושכנו בו גם לא מעט בתי זונות.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)

הגן מרשים במיוחד באביב ובימי הקיץ, והוא מוקף בכל צדדיו בבנייני הארמון לשעבר, שבאחד מאגפיו שוכן משרד התרבות הצרפתי. בקומת הקרקע ממוקמות חנויות אופנה ומסעדות. בימים יפים עובדי המשרדים וחנויות היוקרה באזור נוהגים לאכול כאן ארוחת הצהריים.

 

מקומות מומלצים:

 

1. Le Nemours

2 Galerie Nemours

75001 Paris

 

קפה לה נמור הוא בית קפה ובראסרי מהמפורסמים ביותר של הרובע הראשון, והוא ממוקם בכניסה לגני פלאה רויאל. המרפסת הארוכה של בית הקפה היא אחת היפות בפריז. יש בה נקודת תצפית נפלאה על כיכר קולט ועל פסל החרוזים בכניסה למטרו פלאה רויאל, וכאן יושבים בעיקר בגלל האווירה המאוד פריזאית וקרני השמש.

 

כאן מגישים ארוחות קלות, קיש, סלט או קרוק מסייה. השוקו החם של המקום נחשב לאחד הטובים בפריז.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

2. Sébastien Gaudard

1 Rue des Pyramides

 

זהו בית קפה ופטיסרי עם עוגות מעולות, השייך לסטפן גודאר, אחד מטובי האופים של פריז. גודאר שימש כיד ימינו של פייר הרמה במעדניית פושון, ונשאר לעבוד במקום כ-8 שנים אחרי שהרמה פרש. בית הקפה נמצא צעדים ספורים מגני טולרי וכיכר וונדום.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

בשעות הבוקר מומלץ לרכוש כאן קרואסונים טריים, ולקראת הצהריים הויטרינות השקופות של מקררי החנות מתמלאות בעוגות נפלאות המשתנות לעונות השנה. את עוגת הבבה או רום המעולה של גודאר תוכלו למצוא כאן כל ימות השנה.

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

3. HISADA

47 Rue de Richelieu

 

מדובר בחנות גבינות מהטובות בפריז. יודעי דבר בלבד מכירים את החנות הקטנה הזאת, המסתתרת מאחורי גני פלאה רויאל. החנות שייכת למשפחה יפנית המתמחה במכירת גבינות מזה 35 שנה.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

מבחר הגבינות כאן קטן אך מובחר ביותר, וכולל גם קומץ גבינות לא צרפתיות כמו גבינה צהובה איטלקית עם פטריית כמהין. שמחתי למצוא בחנות גבינת שאאורס (chaource), הגבינה הראשונה שטעמתי בצרפת, ועד היום אחת מהגבינות האהובות עלי.

 

תוכלו לרכוש בחנות גבינות במשקל, לקבל הסברים על כל אחת מהגבינות, ואם תרצו לקחת את הגבינות הביתה יארזו לכם אותן באריזה מיוחדת המתאימה לנסיעה ארוכה. בקומה השנייה של החנות יש מסעדה קטנה לטעימות ולארוחות קלות.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

תמורת טעימה של שלושה סוגי גבינות תשלמו 10 אירו, וטעימה של מבחר מחמש סוגי גבינות וסלט תעלה 20 אירו. לצד הגבינות אפשר לשתות כאן לא רק יין אלא גם תה, סאקה וגם ליקר יומשו (UMESHU), שזה ליקר העשויי מפרי הדומה למישמש. החנות פתוחה לטעימות בין השעות 12:00־18:30.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

4. Yam'Tcha

121 Rue Saint Honoré

 

אחרי שיפוצים ארוכים שנמשכו כשנה, השפית הצרפתייה אדלין גראטאר (Adeline Grattard) פתחה את החלל החדש למסעדת ים צ'ה השייכת לה. המקום גדול ומרווח והעיצוב מעודן כמו מנות האוכל שהיא רוקחת.

 

המטבח של גראטאר הוא בעל כוכב אחד של משלן. הוא יצירתי ואישי מאוד, ומשלב בין המטבח הצרפתי לאסייתי.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

למסעדה תפריט המשתנה מדי יום. מדובר בתפריט טעימות שקובעת עבורכם השפית, כלומר, אתם אמורים לסמוך על טעמה וכישוריה ולאכול מה שיצא ממטבחה באותו יום. מתאים במיוחד לחובבי הרפתקאות גסטרונומיות. בצהריים תמצאו תפריט טעימות החל מ-60 אירו, בערב החל מ-100 אירו, חובה להזמין מקום מראש.

 

בחלל הישן של המסעדה, הממוקם מספר צעדים מהמסעדה החדשה, גראטאר ובעלה הסיני פתחו בית תה וקיוסק "לסנדוויץ'" באו (בכתובת: 4 rue Sauval). הבאו היא לחמנייה מאודה שאותה ממלאים בירקות או בבשר. כאן ממלאים את הבאו בכבד אווז, בחסילונים או בטופו מעושן וירקות. החל מ-4 אירו לסדוויץ'.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

5. VERLET

256 Rue Saint Honoré

 

תיירים רבים מתלוננים שהקפה בבתי הקפה הפריזאיים נורא ואיום. הסיבה לכך היא שכמעט כל בתי הקפה בפריז רוכשים, מסיבות היסטוריות, את הקפה מאותו ספק. אך יש גם בתי קפה בפריז שבהם תוכלו למצוא קפה טוב עם ארומה מעולה, כמו קפה ורלה שהוקם בשנת 1880.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

בבית הקפה הזה מקבל את פני הנכנסים ניחוח קפה ריחני. החלל קטן ומעוצב בצניעות. למרות האזור התיירותי וחנויות היוקרה שבאזור, היושבים במקום הם בעיקר פריזאיים. את פולי הקפה הנרכשים במיוחד עבור בית הקפה קולים במקום.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

בקיץ מוכרים כאן גם גלידות נהדרות מאזור נורמנדי, ואפשר גם לקנות קפה טחון או תה הביתה.

 

6. מפגש נהגי המשאיות Au Rendez-vous des Camionneurs

72 Quai des Orfèvres

 

ביסטרו ישן הנמצא סמוך לכיכר דופין, המשקיף על גשר פון נף. שמו בתרגום לעברית "מפגש נהגי המשאיות", ויש אגדה המספרת שבמסעדה שבה אוכלים נהגי משאיות האוכל מעולה.

 

אז נהגים כבר מזמן לא יושבים כאן, אך האוכל בהחלט סביר. ביסטרו ישן זה נרכש על ידי השף פטריס הרדי. עיצוב המקום משעשע, בסגנון שנות ה-50 של המאה הקודמת. השולחנות עשויים פורמייקה כתומה והמושבים מסקאי בצבע טורקיז.

 (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)
 

המנות המוגשות כאן הן בסגנון ביסטרו עם נגיעה עכשווית, המרכיבים טריים השרות חביב. יש שם מנות כמו גספאצ'ו או סלט אספרגוס, תבשיל עגל, חזה חזיר מקורמל ואומלט נורווג'יין. בחורף מוגש כאן תפריט מיוחד סביב פטריית הכמהין. החל מ- 24 אירו לשתי מנות, 32 אירו לשלוש מנות.

 

מרק קישואים קר עם נענע

 

המצרכים:

1/2 1 קישואים ירוקים

3 בצלים

1 מיכל יוגורט או שמנת

צרור קטן של עלי נענע

מעט שמן זית

קומץ מלח

2 כוסות מים

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הבצלים, חותכים אותם לקוביות. חותכים את הקישואים לעיגולים (אין צורך לקלף).
  2. מחממים שמן זית בסיר, מוסיפים את הבצלים ומטגנים עד שהם מצהיבים. מוסיפים את הקישואים. מאדים במשך כ-10 דקות על אש בינונית. מפעם לפעם מערבבים.
  3. מוסיפים מים עד לגובה הקישואים (לכסות את הקישואים במים). מבשלים כ-20 דקות על אש נמוכה. מסירים מהאש. שומרים בצד כוס אחת מנוזלי התבשיל.
  4. מוסיפים את עלי הנענע ומרסקים הכל בבלנדר מוט. אם התערובת סמיכה מדי, מוסיפים את נוזלי הבישול ששמרנו עד לקבלת המרקם המתאים. מקררים כשעתיים במקרר.
  5. הגשה: מוזגים את המרק לקערית ומוסיפים במרכזה את היוגורט.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
יפה עירון-קוץ
צילום: ירון ברנר
צילום: shutterstock
מרק קישואים קר עם נענע
צילום: shutterstock
מומלצים