שתף קטע נבחר

לקראת הסכם גרעין: ירח הדבש באיראן בסכנה

הסכם סופי עם המעצמות שיביא להסרת הסנקציות הכלכליות מעל טהרן יחזק את מעמדו הפוליטי של הנשיא רוחאני על חשבון המנהיג הרוחני העליון חמינאי והשמרנים. "חמינאי לא ירצה שרוחאני יצבור כוח וישפיע על הבחירות הבאות"

בעל המילה האחרונה בכל סוגיה באיראן. חמינאי בעת תפילה והנשיא רוחאני לשמאלו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בעל המילה האחרונה בכל סוגיה באיראן. חמינאי בעת תפילה והנשיא רוחאני לשמאלו(צילום: AFP)

 

ההסכם יעשה טוב לטהרן? תלוי את מי שואלים: הסכם סופי שישים סוף לסכסוך בין איראן לבין הקהילה הבינלאומית בנוגע לתוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת יגביר את המתחים הפוליטיים ברפובליקה האיסלאמית כשבאופק שתי מערכות בחירות חשובות. כך טוענים פרשנים וגורמים איראניים.

 

עוד חדשות בעולם :

מצרים: התובע הכללי ניצל מניסיון חיסול

בורונדי בוחרת פרלמנט - בלי אופוזיציה

המנעול נפרץ, הקופים ברחו ממעבדת הניסויים

 

אם יושג הסכם והסנקציות הבינלאומיות מעל איראן יוסרו הרי שהדבר יבצר את מעמדו של הנשיא חסן רוחאני בתוך מבנה השלטון המורכב של איראן, וייתן דחיפה למועמדים הליברליים בבחירות לפרלמנט ב-2016 ובבחירות למועצת המומחים, הגוף הדתי החזק במדינה שמפקח על פעולתו של המנהיג הרוחני העליון.

 

מאזן הכוחות ייטה לטובת הרפורמיסטים? הפרלמנט בטהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
מאזן הכוחות ייטה לטובת הרפורמיסטים? הפרלמנט בטהרן(צילום: AP)
המנהיג הרוחני העליון עלי חמינאי, בעל המילה האחרונה בכל תחום באיראן, תמך במאמצי רוחאני להגיע להסדר עם שש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - שיביא לשיקום הכלכלה האיראנית.

 

"חמינאי לא ירצה שרוחאני יצבור כוח"

אלא שחמינאי, שעלה לשלטון ב-1989 בעקבות מותו של המנהיג הרוחני העליון אייתוללה רוחללה חומייני, גם פעל כדי להבטיח ששום ארגון, כולל כאלה שנמנים עם בעלי בריתו השמרניים, לא יצבור מספיק כוח לקרוא תיגר עליו.

 

גורם איראני אמר שחמינאי לא ירצה שהנשיא הפרגמטיסטי רוחאני יצבור יותר מדי כוח ויוכל להשפיע על הבחירות החשובות שמתקרבות. "המנהיג העליון תמיד וידא שהוא לא מעניק יותר מדי סמכויות לגורם מסוים משום שהדבר יזיק למעמדו בפוליטיקה האיראנית", אמר הגורם. "הוא ניצב מעל כל הפלגים הפוליטיים ופועל רק בהתאם לאינטרסים של איראן".

 

איראן ושש המעצמות מנסות בימים אלה לסיים את משבר הגרעין שנמשך זה 12 שנה, כשהמעצמות מציעות את הסרת הסנקציות הבינלאומיות תמורת הפסקת הפעילות הגרעינית, ובה בין היתר העשרת האורניום. המערב טוען שאיראן מבקשת להשיג נשק גרעיני, ואילו טהרן טוענת מצדה שתוכניתה הגרעינית נועדה למטרות אזרחיות, בהן ייצור חשמל ותרופות.

 

צוותי משא ומתן מכל הצדדים מתכנסים בימים אלה בווינה, בירת אוסטריה, בניסיון להגיע להסכם גרעין סופי עד תאריך היעד שנקבע - 30 ביוני.  


כבר עתה פוגעות הרשויות בבעלי בריתו של הנשיא המתון. רוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כבר עתה פוגעות הרשויות בבעלי בריתו של הנשיא המתון. רוחאני(צילום: AFP)
פרשנים טוענים שרוחאני, שייצג את חמינאי במשך שני עשורים במועצה העליונה לביטחון לאומי, ימשיך ליהנות מברכתו של המנהיג הרוחני העליון כל זמן שהיוקרה שלה הוא זוכה מבית ומחוץ לא תאיים על סמכותו של חמינאי.

 

שיפור במצבה הכלכלי של איראן עשוי להטות את מאזן הכוחות לטובת רוחאני ובעלי בריתו הפוליטיים שעשויים להרוויח מכך בקלפי ולרעת גורמים שמרניים ניציים שמקורבים לחמינאי. "ההסכם יגביר את המתיחות הפנימית והלחץ יגבר בתוך המדינה", אמר סעיד ליילאז, אנליסט איראני. "בפרלמנט הבא יהיו שני מיעוטים בעלי כוח, רפורמיסטים ושמרנים, ומיעוט אחד חלש של שמרנים ניציים", אמר ליילאז. "לשום ארגון לא תהיה את המילה האחרונה".

 

הסנקציות שיתקו במשך עשורים את הכלכלה האיראנית

אינפלציה, אבטלה וקשיים כלכליים אחרים שכנעו את חמינאי לתמוך ברוחאני בסוגיית הגרעין. אלא שהצלחה של בעלי בריתו של הנשיא בבחירות בתחילת 2016 תיתפש על ידי המנהיג הרוחני העליון כערעור על סמכותו, אמר דיפלומט איראני בכיר לשעבר.

 

"כדי לקצץ את כנפיו של רוחאני, הלחץ על ממשלתו יתחזק בתחומים אחרים כמו זכויות אדם, פסילת מועמדים פרו-רפורמיסטים ועוד". אמר הדיפלומט לשעבר.

 

התפקיד הרם ביותר באיראן, של המנהיג הרוחני העליון, כולל בתוכו שליטה מוחלטת על מערכת המשפט, כוחות הביטחון, מועצת שומרי החוקה שמטילה וטו על חוקים ועל מועמדים בבחירות, רשתות שידור ציבוריות וקרנות שחולשות על רוב כלכלת המדינה. אם המחנה פרו-רוחאני ינצח בבחירות הכלליות, תהיה זו הפעם הראשונה בתולדות הרפובליקה האיסלאמית שסיעה אחת שולטת בכל מוסדות המפתח. "זה יסכן אפילו את עמדתו של רוחאני. זה עשוי להיות סופו של ירח הדבש של רוחאני עם חמינאי", אמר האנליסט מנסור מארבי.

 

במשך עשורים סבלה איראן מהסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה, ובייחוד בשלוש השנים האחרונות שבהן העיצומים הוחרפו על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי. עיצומים אלה פגעו קשות בייצוא הנפט האיראני, המנוע המרכזי של כלכלת המדינה.

 

עובדים על הסכם סופי. מזכיר המדינה האמריקני קרי (משמאל) ועמיתו האיראני זריף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עובדים על הסכם סופי. מזכיר המדינה האמריקני קרי (משמאל) ועמיתו האיראני זריף(צילום: רויטרס)

אף שהסכם גרעין ישפר את הכלכלה, איראנים רבים שתמכו ברוחאני בבחירות לנשיאות ב-2013 יישארו מתוסכלים ויחששו שניצחונו הדיפלומטי יוביל אותו לביצוע רפורמות פנימיות במשטר ולשיפור מצב זכויות האדם בו. "מתן יד חופשית לרוחאני לבצע רפורמות פוליטיות ותרבותיות אינו בסדר היום של המנהיג הרוחני העליון", אמר האנליסט האיראני חמיד פארא בשיאן.

 

מקום שני בעולם בהוצאות להורג

כבר עתה יש סימנים לכך שהמטוטלת נעה נגד בעלי בריתו של רוחאני. מאז חודש פברואר אסרה מערכת המשפט באיראן על התקשורת לפרסם תמונות של הנשיא לשעבר מוחמד חתאמי הרפורמיסטי, שתמיכתו ברוחאני סייעה לו לזכות בבחירות לנשיאות. חתאמי יצא נגד הממסד השמרני כשתמך במנהיגי האופוזיציה מיר חוסיין מוסאווי ומהדי כארובי, שתי דמויות מפתח שעמדו בראש מחאת האופוזיציה הגדולה באיראן ב-2009 לאחר ניצחונו השנוי במחלוקת של מחמוד אחמדינג'אד בבחירות לנשיאות. השניים נמצאים מאז במעצר בית.

 

בנו של הנשיא לשעבר אייתולה אכבר האשמי רפסנג'אני, תומך נוסף של רוחאני, נידון לעונשי מאסר בחודש מרס בגין שחיתות ועבירות ביטחון.

 

דו"ח אמריקני שפורסם לא מזמן ביקר בחריפות את רקורד זכויות האדם של איראן, וציין כי הרפובליקה האיסלאמית הטילה הגבלות חמורות על חופש הביטוי, הדת והתקשורת. בדו"ח גם הוזכרה העובדה שאיראן נמצאת במקום השני בעולם במספר ההוצאות להורג.

 

אנשי אופוזיציה איראניים גולים מאבדים תקווה לשינוי בארצם משום שרוחאני לא עמד בהבטחותיו ליצור חברה חופשית ולהסיר מגבלות מהאינטרנט במדינה. גישה לרשתות חברתיות באיראן עודנה חסומה לרוב התושבים, אף שלרוחאני ולחמינאי יש חשבונות טוויטר משלהם.

 

"יותר הכרה בינלאומית משמעותה יותר לחץ בתוך איראן", אמר רזא, איראני שגלה לאירופה ב-2010 לאחר שחרורו מהכלא בטהרן שבו ריצה עונש בגין השתתפותו במחאה ב-2009. "אין לי תקווה לשוב", אמר רזא. "רוחאני לא ישנה ואינו יכול לשנות את המצב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, KHAMENEI.IR"
לפי שעה הנשיא מקבל גיבוי מהמנהיג העליון. רוחאני וחמינאי
צילום: AFP, KHAMENEI.IR"
מומלצים