שתף קטע נבחר

סכנה: התרופות שיגרמו לעור שלכם להיצלות בשמש

התרופות שאנחנו נוטלים מיד יום עלולות לסכן אותנו בחשיפה לשמש, בשל התגובה שהן מייצרות במערכת החיסונית שלנו - ומדובר לאו דווקא רק בתרופות מיוחדות, אלא גם כאלו שאנו משתמשים בהן להקלה על כאב ראש. הרשימה המלאה בכתבה

רובנו נוטלים תרופות מדי יום - גם אם מדובר בכדור נגד כאב ראש, מדובר בתרופה המכילה חומרים כימיים המשפיעים על הגוף שלנו. אבל מעבר לעזרה שמעניקה תרופה לגוף בזמן חולי וכאב, היא עלולה גם להשפיע על הדרך בה הגוף שלנו, ובכלל זה העור שלנו, מגיב לסביבה החיצונית.

 

היכנסו למתחם קיץ מוגן בשמש

 

תרופות רגישות לשמש, למשל, משנות את התגובה של העור שלנו לחשיפה לשמש כשנוטלים אותן. פוטוסנסיטיביות היא תגובה של מערכת החיסון הנגרמת בשל חשיפה לשמש. היא כוללת מספר תגובות חיסוניות, ביניהן:

  1. Solar urticaria
  2. Polymorphous light eruption

 

עוד בערוץ הבריאות

 

כשתרופה עוברת שינוי כימי בעת החשיפה לקרינת השמש עלולות להתרחש מספר תגובות, הנפוצות הן תגובות פוטו-טוקסיות ופוטו-אלרגיות והן מאופיינות בהתפתחות גרד, אדמומיות ודלקתיות על העור שנחשף לשמש.

 

שימו לב להוראות השימוש - יכול להיות שהתרופה שלכם מסכנת אתכם בחשיפה לשמש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימו לב להוראות השימוש - יכול להיות שהתרופה שלכם מסכנת אתכם בחשיפה לשמש(צילום: shutterstock)
 

מרבית התגובות מתרחשות בשל חשיפה לקרינת UVA ובמקרים מסוימים אף לקרינת UVB ולחלק מספקטרום האור הנראה. על מנת להקטין את הסיכון להתפתחות פוטוסנסיטיביות בכלל ופוטוסנסיטיביות תלוית תרופה בפרט, חשוב להקפיד על כללי התנהגות חכמה בשמש ולנקוט אמצעי זהירות, ביניהם שימוש בתכשירי הגנה משמש בעלי הגנה גבוהה ורחבה.

 

"מדובר בתגובה שיכולה להיות על בסיס לא אלרגי", מסביר ד"ר פבלוצקי, מנהל מערך פסוריאזיס וטיפולי פוטוטרפיה, מחלקת עור בביה"ח ע"ש שיבא, תל השומר. "כלומר, ללא תלות באדם הנוטל את התרופה. במקרה זה יש חשיבות למינון התרופה ומידת החשיפה. יכולה להיות גם תגובה על בסיס אלרגי, כלומר ייחודית לאדם. במקרים אלה אין משמעות לכמות החשיפה וגם החשיפה הקטנה ביותר יכולה לגרום לתגובה.

 

"חשוב לציין שהשמש איננה נחשבת כסוג קרינה אחד, אלה מכלול של אורכי גל. האלרגיה יכולה להיות ספציפית לאורך גל אחד או יותר ויש למנוע חשיפה לאורך גל מסוים שהוא הגורם. לדוגמה, אם הרגישות היא בתחום ה- UVB ולא ה-UVA , האדם יהיה מוגן מעבר לחלון או שמשת רכב. לעומת זאת, כשהרגישות היא בתחום ה-UVA , החלון לא יגן עלינו".

 

מעבר לכוויה או אדמומיות של העור, יש סימפטומים נוספים של תרופות חשופות לשמש?

 

"קיים מגוון של תגובות, כולל אודם, צריבה, שלפוחיות ושינויי צבע (פיגמנטציה). גם מבחינת זמן התגובה, ישנן תגובות המתרחשות באופן מידי ויש כאלה הנוצרות אחרי חשיפה של חודשים. ייתכנו גם ביטויים חוץ עוריים כולל קשיי נשימה עד מצב של שוק".

 

האם יש תרופות מוכרות שכמעט כולנו צורכים שמשפיעות על החשיפה?

 

"בהחלט יש תרופות שנמצאות בשימוש נרחב העלולות לגרום לתגובות אלה. אך ברוב המקרים מדובר בתגובות אלרגיות, שישפיעו רק על אנשים ספציפיים מאד (שלא ניתן לזהותם מראש).

 

"התכשירים השכיחים הם: חלק מאנטיביויטיקה ממשפחת טטרציקלינים או סולפה, נוגדי דלקת NSAID, משתנים מקבוצת הטיאזידים, תרופות נגד סכרת ממשפחת הסולפה".

 

 

סוג הטיפול תלוי בסוג התגובה שהתפתחה - במקרים קלים הימנעות מחשיפה לשמש למספר ימים עשויה להעלים את תסמיני התופעה. במידת הצורך ניתן לשקול שימוש במשחות המכילות קורטיקוסטרואידים ובמקרים חריפים ניתן לשקול מתן קורטיקוסטרואידים דרך הפה.

 

ניתן להמליץ על נקיטת מספר צעדים במטרה להקל על תסמיני התופעה:

  • שימוש בקרם לחות מונע יובש וגירוי נוסף בעור.
  • חשוב להקפיד ולהמליץ על תכשירים היפואלרגניים ועל תכשירים המותאמים לבעלי עור רגיש.
  • שימוש בתכשירים המכילים חומרים הידועים כבעלי אפקט מרגיע לעור, כמו: אלוורה, תמצית קמומיל, הממליס ועוד.

  

האם החשיפה הזו קריטית בשעות מסוימות או בכל השעות שיש שמש?

 

"כשמדובר בתגובה שאינה אלרגית, יש חשיבות לכמות הקרינה המקסימלית בשעות הצהריים".

 

מומלץ, לכל מי שנחשף לשמש, להימרח מדי שעתיים - האם כשלוקחים תרופות רגישות לשמש ההמלצות שונות?

 

"יש חשיבות לאורך גל היוצר תגובה - בתחום ה-UVB רוב התכשירים הנוכחיים נותנים הגנה טובה ויש להקפיד על מריחה כל שעתיים, גלי UVA אינם מספיקים וצריך חסימה מוחלטת לקרינה ואז יש להשתמש במוצרים שמספקים את ה-total block כמו שהגולשים משתמשים. בתחום האור הנראה, מסננים לא עוזרים ויש להימנע מחשיפה לשמש".

 

האם יש טווח, מרגע סיום נטילת התרופות, עד ש"בטוח יותר" בשמש?

 

"תלוי בסוג התרופה וסוג התגובה".

 

מה ההשפעה על ילדים, שגם כך רגישים יותר לשמש?

 

"אין הבדל ממבוגרים. אפשר לומר שנדיר יותר למצוא ילדים עם רגישויות כאלו משום שהם פחות משתמשים בתרופות הקשורות. הנפוצה בין התרופות היא אנטיביוטיקה ותכשיר לפצעי בגרות רואקוטן".

 

על מנת להקטין הסיכון להתפתחות פוטוסנסיטיביות בכלל ופוטוסנסיטיביות תלוית תרופה בפרט, חשוב להקפיד על

כללי התנהגות חכמה בשמש ולנקוט אמצעי זהירות שונים:

  • לבישת לבוש מגן (שרוולים ארוכים).
  • הימנעות מחשיפה לאור השמש ככל הניתן.
  • במידת האפשר יש להימנע משימוש בתרופות המגבירות סיכון להופעת פוטוסנסיטיביות (בהיוועצות עם הרופא המטפל).
  • שימוש בתכשירי הגנה משמש בעלי הגנה גבוהה ורחבה .

 

אבחון נכון של פוטוסנסיטיביות, בכלל, ופוטוסנסיטיביות תלויית תרופה, בפרט, יכול להקל על החולה הסובל מתסמיני התופעה. כיום אין בנמצא בדיקות ספציפיות לפוטוסנסיטיביות. החשש להופעת פוטוסנסיטיביות עולה כשמופיעה פריחה על העור רק במקומות החשופים לאור השמש. בדיקה קפדנית של ההיסטוריה הרפואית של החולה (מחלות עבר, תרופות הנטלות דרך הפה ו/או על העור) יכולה לעזור באיתור מקור התגובה.

 

היכנסו למתחם קיץ מוגן בשמש  






 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימו כובע, השתמשו במסנני קרינה ושאלו את הרופא על התגובה לתרופה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים