שתף קטע נבחר

כמה עמלות שילמתם לבנק? יותר ממה שחשבתם

מה סכום העמלות שמשלם אדם ממוצע לבנקים? עד כה הנתון הרשמי היה 12.5 שקלים בחודש לניהול חשבון עו"ש. אבל דו"ח העמלות שפרסם הפיקוח על הבנקים מגלה כי הסכום הממוצע של העמלות גבוה הרבה יותר - 45 שקלים בחודש. ומי הבנק שהעמלות שלו הנמוכות ביותר?

כמה כסף אתם משלמים על עמלות בחשבון הבנק שלכם? תתפלאו, אבל הרבה יותר מכפי שחשבנו עד כה. אחת לחצי שנה מתפרסם דו"ח מטעם המפקח על הבנקים ובו נתונים על סכומי העמלות שמשלמים הלקוחות על חשבונות העו"ש שלהם. הפעם, הוסיף הפיקוח נתונים גם על סך העמלות שמשלם הציבור מדי חודש, ולא רק לעמלות העו"ש. הנתונים שונים לחלוטין: לא 12.8 שקלים, כי אם 45.5 שקלים בחודש.

 

מנתוני הדו"חות הכספיים של הבנקים לשנת 2014 עולה כי ההכנסה השנתית של מערכת הבנקאות מעמלות, המיוחסת למגזרי הפעילות משקי בית ובנקאות פרטית בישראל, הסתכמה בכ-7.6 מיליארד שקל. מתוך סכום זה כ-2.3 מיליארד שקל בגין פעילות בנקאות ופיננסיים, כך שההכנסה החודשית הממוצעת מעמלות המיוחסת לחשבון עומדת על סך של כ-28 שקל לחודש.

 

  • נגידת בנק ישראל: בשוק האפור יש גם יתרונות

 

אם מצרפים את העמלות שגבו חברות כרטיסי האשראי בתקופה הזו מלקוחות, סכום המוערך ב-17.5 שקל בחודש, מגלים כי סכום העמלות של הלקוחות מגיע כאמור לכ-45.5 שקל בחודש בממוצע. יצוין כי בסך הכל גבו חברות כרטיסי האשראי כ-2.6 מיליארד שקל עמלות,  חלקן נגבו כעמלות סליקה מבתי העסק.  

 

יש לציין כי פעילות בנקאות ופיננסים כוללת, בנוסף על שירותים הנפוצים בחשבון עו"ש, עמלות הקשורות בצ'קים, טיפול במזומנים על ידי פקיד, העברות כספים, הודעות, הפקת דוחות ומסמכים לבקשת לקוח, איתור מסמכים, עמלות מט"ח וכדומה.

  

וכמה שילמנו עבור פעולות בחשבון העו"ש? מהדו"ח החצי שנתי שהגיש היום (ה') המפקח על הבנקים, דודו זקן, לוועדת הכלכלה של הכנסת, עולה כי במחצית השנייה של שנת 2014, ההוצאה החודשית הממוצעת לחשבון בבנק ירושלים היא הנמוכה ביותר - כ-70 אגורות - ובבנק פאג"י היא הגבוהה ביותר - כ-22.5 שקל.

 

מבין חמשת הבנקים הגדולים נמצא כי ההוצאה החודשית הממוצעת הנמוכה ביותר לחשבון היא בבנק דיסקונט (כ-11 שקל) והגבוהה ביותר בבנק הבינלאומי (כ-14.3 שקל).

 

בהסתכלות על התעריפונים הרשמיים (ולא ההוצאה בפועל), העלות החודשית הממוצעת לחשבון עו"ש למשקי בית (על פי פרופיל פעילות אחיד הכולל 10 פעולות בערוץ ישיר ופעולה אחת באמצעות פקיד) הסתכמה בכ-12.8 שקל, כאשר מבין הבנקים הגדולים, פועלים הוא הזול ביותר, והבינלאומי היקר ביותר.

 

 

200 אלף מצטרפים לתוכנית המסלולים

וכמה שילמנו על כרטיס האשראי? מהנתונים עולה כי ההוצאה החודשית הממוצעת בפועל של החזקת כרטיס אשראי מסוג מקומי, בינלאומי וזהב, הסתכמה בכ-7.4 שקלים, כשישראכרט היא הזולה ביותר וכאל היא היקרה ביותר, בפער של יותר מ-50%.

 

ההוצאה החודשית הממוצעת בגין החזקת כרטיסים של ישראכרט, המהווים כ-39% מכלל הכרטיסים, היא כ-5.9 שקלים. בגין החזקת כרטיסים של לאומי קארד, המהווים כ- 31% מכלל הכרטיסים, היא כ-7.3 שקלים, ובגין החזקת כרטיסים של כ.א.ל, המהווים כ-30% מכלל הכרטיסים, היא כ-9.5 שקלים.

 

לדברי זקן, נכון לחודש יוני הצטרפו כ-202 אלף לקוחות לתוכנית המסלולים לניהול העו"ש בבנקים, שהחלה באפריל 2014 ומציעה סל פעולות בנקאיות בחשבון העו"ש במחיר קבוע ומוזל. עם זאת בבנק ישראל הביעו לאחרונה את מורת רוחם ממספרם הנמוך של המצטרפים.

 

יש לציין כי בתחילת 2016 יחויבו הבנקים להציע לכל לקוח שפותח חשבון אפשרות להצטרף לתוכנית המסלולים ולקבל את תשובתו.

 

בהתייחס ללקוחות הקיימים, יחויבו הבנקים לאתר את כל הלקוחות שלא הצטרפו לשירות המסלולים, ושילמו סך של 10 שקלים לפחות בכל אחד מהחודשים ינואר-מאי 2015. עבור לקוחות אלה יחויבו הבנקים להציג בכתב את סכום החיוב בפועל ששילמו בכל אחד מהחודשים האמורים, בהשוואה למחיר המסלול הבסיסי או מחיר המסלול המורחב, אילו היו מצטרפים אליו, וכן פירוט דרכי ההצטרפות לשירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים