שתף קטע נבחר

במקום ניתוח לב פתוח: השתלת מסתם אאורטלי בצנתור

רבים מבני האוכלוסייה הבוגרת סובלים מתהליך של היצרות והסתיידות של המסתם האאורטלי בלב, העלול לסכן את חיי החולה. בעשור האחרון התפתחה טכנולוגיה חדישה בטוחה ויעילה של השתלת מסתם בצנתור

הסתיידות והיצרות של המסתם האאורטלי הוא מצב שכיח בקרב האוכלוסייה מעל גיל 75. במקרה של היצרות קריטית, יש צורך בהחלפת המסתם. בעבר, הדרך היחידה להחלפת מסתם היית הבניתוח לב פתוח. בשנים האחרונות, האופציה של החלפת מסתם בצנתור הפכה לנגישה, בטוחה ויעילה יותר.

 

קראו עוד על הלב:

במקום ניתוח לב פתוח: החידושים בתחום רפואת הלב

מחלת הלב שמסכנת את כל בני המשפחה

8 פעולות פשוטות שיגנו עליכם מפני התקף לב

 

למסתם האאורטלי, הנמצא בין החדר השמאלי של הלב לאבי העורקים (האאורטה), תפקיד חשוב במעבר הדם מהלב. כאשר החדר השמאלי של הלב מתכווץ, הוא מעביר את הדם דרך המסתם האאורטלי לאבי העורקים, וממנו אל כל הגוף.

 

עם ההתבגרות, תופעת ההסתיידות גורמת להיצרות של המסתם בדרגות שונות. בשלבים מוקדמים של הפגיעה במסתם, ניתן לטפל סימפטומטית באמצעות תרופות אך הללו אינן משפיעות על קצב התקדמות המחלה.

 

כאשר קוטר המסתם נמוך מסנטימטר אחד, זהו מצב חמור בו למעשה לא מצליחה לעבור כמות מספקת של דם לגוף. כתוצאה מכך, חלה ירידה בתפוקת הלב וקיימת סכנה של ממש לחיי החולה. הטיפול המקובל במקרה כזה, הוא החלפה או השתלת מסתם.

 

תפוקת הלב יורדת כתוצאה מהסתיידות העורקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תפוקת הלב יורדת כתוצאה מהסתיידות העורקים(צילום: shutterstock)

 

פתרון פשוט לחולים בסיכון גבוה

עד לפני עשור, הדרך היחידה להחליף מסתם הייתה במהלך ניתוח לב פתוח שהיא פעולה כירורגית מורכבת, הדורשת פתיחת בית החזה ושיקום ארוך. עם זאת, כשליש מהחולים שסבלו מהיצרות קריטית במסתם, נחשבו בסיכון ניתוחי גבוה או בלתי נתיחים, בשל ניתוחי חזה שעברו בעבר או בשל מחלות רקע מהם סבלו.

 

לפני למעלה מעשור התפתחה טכנולוגיה שנועדה לתת מענה לאותם חולים וזאת באמצעות השתלת מסתם בצנתור. יתרונות הצנתור בכך שאין צורך בפתיחת בית חזה ואינו דורש הרדמה, אלא טשטוש בלבד, ובמהלכו מוחדר המסתם דרך עורק המפשעה לרוב עד למיקומו הקבוע. כמו כן, מחקר, שנערך בבית החולים בילינסון הראה כי אחרי השתלת מסתם בצנתר לא רק שתפקוד הלב משתפר, אלא יש שיפור ביכולות הקוגנטיביות של המטופלים, ובמיוחד אצל קשישים.

 

בראשית שנת 2010 נכנסה לסל הבריאות הטכנולוגיה של השתלת מסתם אאורטלי בצנתור, לאחר שאיגוד הקרדיולוגים תיעדף אותה כפעולה מצילת חיים ובעלת מאזן טוב של עלות מול תועלת מבחינת סיבוכים, מניעת אשפוזים חוזרים וצורך בנטילת תרופות.

 

לפי מחקרים שערכה חברת מדטרוניק ובהשתתפות רופאים חוקרים רבים בעולם, מתברר כי השתלת מסתם בצנתור בטוחה יותר ביחס לניתוח, והעליונות במדדי בטיחות שונים נשמרת גם בשנים הראשונות שלאחר ההשתלה.

 

המסתם האאורטלי של מדטרוניק ()
המסתם האאורטלי של מדטרוניק

 

טכנולוגיה חכמה ויעילה

"בית החולים בילינסון, השיק לפני כחצי שנה את השימוש במסתם האאורטלי המתקדם ה-EVOLUT R מתוצרת חברת מדטרוניק", אומר פרופ' רן קורנובסקי, מנהל המערך לקרדיולוגיה ומכון הצנתורים בביה"ח בילינסון, "המסתם המלאכותי בנוי כך שהוא נכנס לגוף ארוז, דרך צנתר קטן, ונפתח באופן עצמוני באתר ההשתלה.

 

"יתרון נוסף של המסתם החדש, הוא קוטר של 4.5 מ"מ בלבד, המצליח לעבור גם דרך עורקים צרים יותר, וכך להקל דרמטית גם על המצנתר וגם על החולה. החשוב מכל, ההחלמה מהפעולה קצרה יחסית והמטופלים יכולים לחזור לתפקוד תוך מספר ימים לאחר ביצוע הפעולה".

 

מסתם ה- EVOLUT R בנוי משלד מתכתי, אליו מחוברים עלי המסתם העשויים מרקמה ביולוגית. המסתם מולבש אל תוך מערכת ההובלה ומוכנס דרך עורק המפשעה עד למיקום הקבוע. המסתם נפרס בעמדת המסתם אאורטלי של המטופל, ובכך דוחק למעשה הצידה את המסתם הטבעי של החולה ומחליף אותו. המערכת אושרה לאחרונה על ידי ה-FDA לשימוש בארצות הברית, כמו גם באירופה וכאמור, בישראל.

 

לדברי פרופ' קורנובסקי, הטכנולוגיה החדישה מאפשרת לרופא לשלוט במדויק בתהליך ההשתלה. "ניתן בקלות לתקן טעות, במידה והמסתם לא הושתל במיקום המדויק ותוך כדי הצנתור, להעבירו סגור, למיקום הנכון. המבנה והמעטפת של המסתם הופכים את התהליך לקל ובטוח יותר ביחס לעבר הלא רחוק ובפעולות דומות".

 

עוד מציין פרופ' קורנובסקי: "לאחר שצברנו ניסיון רב אני יכול להגיד בסיפוק שההבטחות שהיו גלומות מתממשות במלואן במערכת החדשה EVOLUT R, והתוצאות שהשגנו עד כה הינן יוצאות מהכלל. אנחנו חושבים שבזכות המערכת נשיג תוצאות טובות יותר עבור המטופלים שלנו, וללא ספק נוכל להרחיב את השימוש בקבוצות חולים נוספות".

 

נכון להיום מתבצעות מדי שנה במדינת ישראל כ-500 פעולות של החלפת מסתם אאורטלי באמצעות צנתור, בעשרה מרכזים רפואיים בהם קיימת גם מחלקה לניתוחי לב.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כשקוטר המסתם האאורטלי צר מסנטימר, חלה ירידה בתקופת הלב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים