הבשר התייקר: אם יש מחסור - תאכלו עופות
כדי למנוע עליית מחירים נוספת של בשר קפוא לקראת החגים, יש להכריז על מבצע חירום: לנצל את כל המלאים של היבואנים ולהגביר שחיטת עופות, כך אמר היום יו"ר וועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל. הייבואנים מצויים במחלוקת עם הרבנות שגרמה לצמצום הייבוא ומחסור מלאכותי. עקב כך, המחירים כבר עלו ב-30%
אם אין בקר תאכלו עופות: ועדת הכלכלה תבעה היום (ב') משרי הכלכלה והביטחון לבחון בדחיפות לקראת החגים את הצפת השווקים במלאי בשר הבקר הקפוא שבמחסני החירום כדי למנוע את התייקרותו הצפויה בכ-30% לקראת החגים בעוד כחודשיים. סימני ההתייקרות בין 25% ל-30% כבר ניכרים בגלל המחסור שנוצר בייבוא השוטף, בגלל הוויכוח בין הייבואנים לרבנות על דרך שמירת הכשרות של השחיטה בחו"ל.
שמתם לב לעליות מחירים? כיתבו לנו >>
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המח"צ) אמר זאת בסיכומו של דיון סוער, בו נמסר כי היקף המחסור בבשר קפוא כבר נע בין 20 אלף ל-30 אלף טון, וכי המחירים כבר עולים ועוד יעלו. זאת מאחר שהיקף השחיטה פחת בממדים דרסטיים, וגם אם היא תחזור להיקפה הרגיל, ספק אם ניתן יהיה לייבא את כמויות הבשר הדרושות למלא את המחסור הקיים ואת הצריכה המוגברת בחגי תשרי.
יש להגדיל את היקף שחיטת העופות
ח"כ כבל אמר, שיידרוש משרי הכלכלה והביטחון לבדוק קודם את כמויות הבשר שבמלאי השוטף של הייבואנים ורק אחר כך לפתוח את המחסנים ולנצל כמויות של מלאי החירום, כדי לכסות על הפערים בכמויות הבשר השוטף והצפוי בשווקים אם יתגלה. עוד אמר כבל, שיידרוש משר החקלאות להיערך להגדלת היקף השחיטה והניקוי של מלאי העופות גם זאת למניעת התייקרותם עקב צריכה מוגברת במקום הבשר הקפוא החסר או היקר.
"כל התייקרות של הבשר תפגע קודם בבעלי ההכנסות הנמוכות. אסור לנו להגיע למצב הזה וחובתנו לנקוט בכל הצעדים כדי למנוע את המחסור הצפוי, אפילו במחיר הפתיחה של מחסני החירום", אמר כבל. "הוועדה רואה בחומרה רבה את המצב שנקלענו אליו. מישהו יצטרך לשלם עליו ביוקר, ורק לא הצרכנים". במקביל הוא ידרוש את התערבות היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה.
בתום דבריו הדגיש כבל כי מדובר במסקנות של השכל הישר, שכן מהדיון הוא מתקשה להבין מה בדיוק קרה כאן. הייבואנים האשימו את אנשי הרבנות הראשית ומשרד הדתות ואלה את היבואנים. שני הצדדים טענו כי הסכימו על פשרה לפני כחודש, אבל משרד המשפטים התערב כשהביע התנגדות בגלל מספר שאלות שהעלה ולא קיבל תשובה.
"חוסר מלאכותי. מחלוקת על מבנה משלחת רבנית הביאה להתייקרות"
בהמשך לכך נטען כי מדובר במחסור מלאכותי "עקב שביתה איטלקית של הייבואנים כדי לשבור את הרבנות". שורש המחלוקת, כפי שניתן להבין מחילופי ההאשמות, הינו דרך הבחירה, ההיקף והמבנה של משלחות השוחטים ובודקי הכשרות שנשלחים לחו"ל להבטיח את כשרות הבשר המיובא.
הרבנות, שמכשירה את השוחטים, מעוניינת לשלוט גם באופן ההעסקה שלהם, קרי, לבחור איזה שוחט יועסק איפה. זאת בעוד שהייבואנים, שמשלמים את שכר השוחטים, מסרבים לכך, שכן השוחטים מועסקים ישירות על-ידם ועל כן לשיטתם מותר להם לבחור מי יעבוד אצלם.
בוועדה נטען כי מדובר בסדר גודל של עשרות אנשים בלבד, מה שלא מצדיק את התייקרות הבשר לדעת יוזמי הדיון הח"כים אראל מרגלית (מחנ"צ) ומיקי לוי (יש עתיד).
שני הח"כים אמרו כי אין להם טענות נגד חוק הבשר ושמירת הכשרות, אלא נגד הביורוקרטיה והנורמה שהרבנות הראשית לא סומכת על השחיטה הכשרה של הקהילות היהודיות בארצות המוצא של הבשר הקפוא. הם חוששים שהיא תועתק לייבוא של מוצרי מזון נוספים. "ככה לא נלחמים ביוקר המחיה", אמר ח"כ לוי. "איך יכולה מחלוקת על מבנה משלחת רבנית קטנה לגרום להתייקרות של הבשר הגובלת בקטסטרופה"?
רק 10 מפעלים מתוך 36 עובדים
נציגי היבואנים טענו כי הקפאת משלחות הרבנות גרמה למחסור הקיים והצפוי כתוצאה מצמצום השחיטה בחו"ל. במקום ייצור הבשר ב-36 מפעלים, פועלים היום בקושי 10. גם אם יחזרו להיקף הייצור הרגיל אפילו עכשיו, אם משרד המשפטים יסיר את התנגדותו, לא יהיה ניתן להדביק את המחסור עד החגים. שכן הובלת הבשר הקפוא במכולות דרך הים היא עניין של כ-40 יום, ולייבא בדרך האוויר יעלה כפליים.
ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) טען לעומתם, כי ידוע לו שכמות המלאי שבידי היבואנים גבוהה מזו שהם מפשירים לשוק. נציג משרד המשפטים, טען שהתנגדותו לפשרה בין הייבואנים לרבנות, נובעת מהחשש שלא נפתרו כל ניגודי העניינים כתוצאה מכך שהייבואנים מממנים את השכר של משלחות שומרי הכשרות. נציג רשת טיב-טעם טען שהמחסור קיים רק בשוק היהודי, בשעה שהשוק הערבי מוצף בכמויות גדולות של בשר קפוא מוברח. מכאן שהמחסור מלאכותי.
אולם נציג משרד החקלאות אמר שאין להם נתונים על בשר מוברח ולא נתונים עדכניים של כמויות הבשר שבידי הייבואנים. ח"כ כבל ביקש שיצטייד בהם לקראת דיון נוסף שהוא מתכנן עם המנכ"לים של המשרדים המעורבים בדבר, כדי לקבל מושג ברור ומדויק יותר מי אחראי למה בשוק הזה. "אבל מה שדחוף בינתיים זה מבצע חירום שימנע את המחסור ואת התייקרות הבשר עוד לפני החגים".