שתף קטע נבחר

סכנת ניתוחי הרובוט: 144 מקרי מוות ומעל אלף פצועים

הם הוצגו כמילה האחרונה בתחום הניתוחים, אולם מחקר אמריקני חדש חושף את הבעייתיות הגדולה של ניתוחי הרובוט: מאז שנת 2000 נרשמו 144 מקרי מוות ומעל אלף פציעות, וזה בארצות-הברית בלבד. בישראל התבצעו עד כה כאלף ניתוחים רובוטיים, מרביתם להסרת גידולי ערמונית, ניתוחים גינקולוגיים לרצפת האגן, בכירורגיה כללית וניתוחי אף אוזן גרון

סכנה בניתוחים הרובוטיים: מחקר חדש מגלה כי במהלך 14 שנות השימוש בניתוחי רובוט, מתו לפחות 144 מנותחים, ויותר מ-1,000 נפגעו בארה"ב בלבד. מומחים כבר הזהירו מפני התקלות בשימוש ברובוט.

 

בין התקלות שנרשמו: כלים שנפלו לתוך גופם של מטופלים, ניצוצות חשמליים שגרמו לכוויות בעורם של מנותחים, ותקלות מערכת שגרמו לניתוחים להתארך מעבר למתוכנן. עם זאת מציינים מחברי המאמר כי עדיין מדובר במספר קטן מכלל הניתוחים הרובוטיים שבוצעו בארה"ב בשנים אלה.

 

ניתוחים ע"י רובוטים

צפו: רובוט-רופא מסייר במחלקה ובודק חולים

לראשונה: גידול בגודל כדור טניס הוצא ע"י רובוט

חוסך צלקת בצוואר: רובוט מנתח בבלוטת התריס

 

1.7 מיליון ניתוחים בעשור האחרון

המחקר נערך על ידי אוניברסיטת אילינוי, אוניברסיטת ראש והמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס. הממצאים הראו כי בתקופה שבין השנים 2000 ל- 2013 נערכו בארצות הברית 1.7 מיליון ניתוחים רובוטיים, מתוכם נרשמו 144 מקרי תמותה, 1,391 נפגעים ו- 8,061 תקלות מערכת.

 

מחברי הדו"ח ציינו כי המספרים מסתמכים על דיווחי בתי החולים, החולים עצמם ומינהל המזון והתרופות האמריקני, וכי לא מן הנמנע כי המספרים האמיתיים גבוהים בהרבה.

 

הממצאים הראו כי מסך כל הניתוחים, ב-1,166 מהמקרים נפלו חלקי מערכת לגוף המנותח, מה שהוביל ל-119 פציעות ומקרה מוות אחד. בעשרות ניתוחים אירע כיבוי פתאומי של המערכת, שהובילה לשני מקרי מוות ול-52 נפגעים.

 

ניצוצות חשמליים הביאו ל-193 מנותחים שנפצעו במהלך הניתוח מכוויות. תקלות בשידור הווידאו ותקלות מערכת אחרות גרמו ל-41 פצועים ולמקרה מוות אחד.

 

 

הדו"ח עוד מגלה כי שיעור הפציעות ומקרי התמותה פר ניתוח נותר עקבי מאז שנת 2007. אולם בשל העובדה שהשימוש במערכות רובוטיות בניתוחים עולה בצורה אקספוננציאלית, מספר התאונות בפועל הולך וגדל מדי שנה.

 

החוקרים הדגישו כי כאשר תקלות אכן מתרחשות במערכת הרובוט המנתח, סיכון המנותח למות גדל במאות אחוזים בניתוחי לב, ריאות, או ראש צוואר בהשוואה לניתוחים גינקולוגיים או אורולוגיים שם סיכון התמותה קטן יותר יחסית, ככל הנראה משום שאלה ניתוחים פחות מורכבים.

 

ניתוחים רובוטיים היו התקווה הגדולה של עולם הכירורגיה. אף שכל מערכת רובוטית עולה מיליוני דולרים, היא מאפשרת למנתחים להשתמש בכלים זעירים, מה שמאפשר חתכים ותפרים קטנים יותר. פירושו של דבר שהחולה יכול להחלים מהר יותר, בפחות צלקות, ובסיכון נמוך יותר לזיהומים.

   

הרובוט הניתוחי. כירורג בשלט רחוק

 

השימוש ברובוט מנתח מאפשר לכירורג לשבת בנוחות בקצה חדר הניתוח, ואפילו במקום מרוחק מהמטופל, מה שמאפשר תאורטית גם לבצע ניתוחים גם במרחק של קילומטרים מחדר הניתוח.

 

על אף היתרונות הללו, מכירות המערכות הרובוטיות לניתוחים צנח ב-2% בשנת 2013, בעקבות ספק שהעלו כירורגים באשר להצדקת רכישת המערכות, למול תוצאות הניתוחים. חלק מהמומחים אמרו כי עדיין אין הוכחה מוצקה ליתרונות המערכת הרובוטית על פני ידי אדם, והמידע שהצטבר עד כה לא מראה שהשימוש ברובוט בניתוחים מפחית את התמותה ומשפר את תוצאות הניתוח.

 

הניתוחים הרובוטיים מתבצעים מזה כעשור גם בישראל: עלותו של רובוט כזה מגיעה לכ-3 מיליון דולרים. עלות הציוד המתכלה הנדרש לביצועי הרובוט מגיע לכ-3,500 דולרים בכל ניתוח.

 

בית החולים הדסה היה הראשון שרכש רובוט כזה, ואחריו הצטיידו בו גם בתי החולים בילינסון, שיבא, רמב"ם ואסותא. בתי חולים נוספים כבר הודיעו שבכוונתם לרכוש גם כן מערכת רובוטית.

 

על פי ההערכות, התבצעו עד כה כאלף ניתוחים רובוטיים, מרביתם ניתוחים להסרת גידולי ערמונית, ניתוחים גינקולוגיים לרצפת האגן, ניתוחים בכירורגיה כללית וניתוחי אף אוזן גרון.

 

לצורך הפעלת המערכת עברו עשרות רופאים הכשרה מיוחדת, הדורשת איזון בין עבודת ידיים מדוייקת לבין תצפית במכשור הווידאו והפעלת המערכת הממוחשבת.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאלף ניתוחי רובוט רק בישראל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים