שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    פחות בריא משחשבנו: החומר הרעיל שנמצא בתוך האורז
    ארסן הוא חומר רעיל המעלה את הסיכון למחלות דם, סוכרת וסרטן. לצערנו זה כמעט בלתי אפשרי להימנע לחלוטין מחשיפה לחומר, אבל כדאי לצמצם ככל האפשר את צריכתו. איפה יש ארסן והאם קיים תחליף מתאים?

    האם אתם באמת יודעים מה המזון שלכם מכיל? בשנים האחרונות עוסקים רבות בכמות הסוכר, ההורמונים והריסוס הקיימים כמעט בכל סוגי מזון המודרני. עם זאת, כמעט ולא דובר על הארסן (זרניך), יסוד חצי מתכתי, הנמצא באוויר שאנחנו נושמים, במי השתייה, וברבים המזונות שאנחנו מתייחסים אליהם כבריאים.

     

    קראו עוד על הסכנות שבמזון:

    הבעיה עם נתרן ומלח ומאילו מזונות כדאי שתתרחקו

    חומרי ההדברה שמוצאים דרכם למזון שאתם אוכלים

    בדקנו: כמה סוכר במוצרי מזון שאתם קונים?

     

    בשנת 2011 דורג הארסן במקום הראשון בדירוג החומרים הכימיים הפוטנציאליים לסיכון בריאות הציבור, יותר מאשר כספית, עופרת וקדמיום. היסוד, שכבר זכה לכינוי "מלך הרעלים", עלול לגרום נזק רב לגוף האדם, בעיקר לאחר חשיפה ממושכת, אך גם בטווח הקצר.

     

    חשיפה לארסן במהלך ההריון עוברת גם לעובר, מכיוון שהשלייה אינה מסננת אותו כלל. כתוצאה מכך העובר עלול לסבול מפגיעה במערכת העצבים המרכזית וההיקפית,  הפרעה בגדילה, שינויים במערכת החיסונית ומשקל לידה נמוך. בהמשך החיים ארסן מעלה את סיכון לסרטן ולמחלות כרוניות.

     

    בילדות המוח ומערכת העצבים עדיין מתפתחים, ולכן החשיפה לארסן מסוכנת עוד יותר מאשר אצל מבוגרים. בנוסף, אצל הילדים החשיפה גדולה יותר ביחס למשקל הגוף, וכן האנזימים הנחוצים לסילוק רעלים נמצאים בכמות מופחתת ביחס למבוגרים.

     

    בקרב מבוגרים רואים את השפעות הארסן בעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, לסוכרת ולמספר סוגי סרטן, ביניהם סרטן הריאות, העור, הכליות ושלפוחית השתן. ארסן דורג בקבוצה הקרצינוגנית הראשונה, כלומר הוא ידוע כגורם מסרטן בבני אדם.

     

    אורז מלא. רוב הארסן מתרכז בקליפה ובסובין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    אורז מלא. רוב הארסן מתרכז בקליפה ובסובין(צילום: shutterstock)

     

    אלו מזונות מכילים ארסן?

    קיימים מספר מזונות המכילים ארסן, כמו תפוחים, אגסים, שרימפס ועוף, אולם כמות הארסן בהם די זניחה ואינה עוברת את סף הזיהום המקסימלי של 10 ppb. לעומת זאת, כאשר מדובר באורז ומוצריו, הסיפור שונה לחלוטין.

     

    האורז נחשב ספוג של מתכות בזכות יכולתו לאגור מתכות כמו קדמיום, ארסן וכספית. בתוצאות מעבדה שערך ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) משנת 2013 עולה כי בכל סוגי האורז בארה"ב שנבדקו, כמות הארסן חורגת מסף המקסימום, בממוצע פי 10 מהסף שנקבע. אותה חריגה נמצאה גם עבור מוצרים המבוססים על אורז כמו דגני אורז, אטריות אורז, פריכיות אורז וחלב אורז.

     

    צפו בדיווח אודות ממצאי ה-FDA: 

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    אם כך, איזה אורז עדיף?

    לא כל סוגי האורז מכילים את אותה כמות של ארסן. דווקא אורז מלא מכיל יותר ארסן מאורז לבן, וכמעט כמות כפולה מזו שבאורז בסמטי. הדבר נובע מכך שרוב הארסן מתרכז בקליפה ובסובין, חלקים שנשארים באורז המלא, אך מוּסרים (כמעט) בכל סוגי האורז הלבן.

     

    לא רק שכמויות הארסן נמוכות יותר באורז הבסמטי, אלא שהוא גם מכיל עמילן מעובד, שאינו מתפרק במערכת העיכול, ולכן מתפקד בדומה לסיב תזונתי ומסייע בהפחתת האינדקס הגליקמי.

     

    מי שצורך אורז באופן קבוע ובכמויות גדולות, נמצא בסיכון מוגבר להרעלה מחשיפה כרונית של ארסן. מומלץ להפחית בכמויות של האורז ומוצריו, ולגוון בדגנים אחרים, כדוגמת שיבולת שועל ולחם או בפחמימות אחרות כמו תפוחי אדמה, בטטה, קינואה, כוסמת וקטניות.

     

    כאשר בוחרים לאכול אורז, מומלץ מאוד לשטוף את האורז לפני ההכנה וכן לבשל את האורז בכמות מים עודפת ולסנן אותם בסיום הבישול.


    הכותב הוא דיאטן קליני ויועץ תזונה ברשת ישראלבודי




     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: Sutterstock
    אורז לבן, בסמטי ומלא - איזה מהם הכי בריא? רמז: לא מה שנדמה לכן
    צילום: Sutterstock
    שלום דוקטור
    מומלצים