שתף קטע נבחר

קורבנות החמסין: כך תאבחנו התייבשות מבעוד מועד

חייל בן 18 נפטר היום (ג') כתוצאה מהחום הכבד. כיצד ניתן לאבחן התייבשות ומכת שמש, איך לטפל בזמן, מי בסיכון מוגבר והאם יש דרך למנוע את ההידרדרות?

החמסין הכבד ממשיך לשבור שיאים ועמו הקורבנות:חייל בן 18 נפטר היום (ג') מהתייבשות, עובד בן 59 ממעלה אדומים התמוטט ופעוטה מהצפון מאושפזת בבית החולים זיו בצפת במצב אנוש, לאחר שלקתה במכת חום.

 

קראו עוד על התמודדות עם השרב:

מתעקשים לרוץ גם בעומס חום כבד? כך תעשו זאת

מדריך לשמש: איך לבחור את מס' קרם ההגנה

 

חברת החשמל נערכת לביקושי שיא עקב הפעלת המזגנים, מד"א בכוננות מוגברת, ונראה שהסכנה טרם חלפה, לפחות בהמשך השבוע. אז איך גורם החום לקריסה וכיצד ניתן לצמצם את הנזקים?

 

ההתחלה: התייבשות

התייבשות מתרחשת כאשר קיים איבוד נוזלים מסיבי בשל הזעה, הקאה או שילשולים, או כאשר אדם לא צריך מספיק נוזלים. התייבשות עלולה להופיע בנפרד, או כסימן מקדים ומלווה למכת שמש.

 

התייבשות קלה גורמת לתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש ולירידה של כשליש ביכולת הגופנית לבצע גם מאמצים קלים. התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן ההופך צהוב עד חום, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם מה שעלול להביא לסחרחורת ועילפון.

 

התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר , מביאה להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.

 

מכת שמש: פגיעה בלתי הפיכה

מכת שמש תוקפת את אלה השוהים שעות ארוכות בחוץ, לרוב כשהטמפרטורה עולה על 32 מעלות בצל והלחות גבוהה. התופעה מתרחשת כשמנגנון ויסות החום נפגע והגוף אינו מסוגל לקרר עצמו באמצעות ההזעה. התוצאה היא שרשרת אירועים מסוכנים בגוף, והרס רקמות שעד מהרה עלולים לגרום לסכנת חיים.

 

בעת מכת שמש מתרחש בין היתר, תהליך של התייבשות (דהידרציה) בו אנו מאבדים כמויות גבוהות של נוזלים המהווים כ-70 אחוז מגופנו. הגוף מנסה לקרר עצמו ולהתגבר על חום הגוף העולה, אך תחושת הצמא נוטה להגיע רק לאחר שתהליך ההתייבשות כבר החל. התסמינים הראשונים מופיעים כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד.

 

אבל לא רק המחסור בנוזלים הוא בעייתי. התייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או חיסרון) ברמת הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות, עד לפגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן.

 

בשל איבוד הנוזלים, יורד לחץ הדם וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לכך הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.

 

אם החום מגיע לרמה בה הגוף לא מצליח לקרר את עצמו, נפגעים החלבונים. וכמו שנוזלי הביצה הופכים מוצקים בעת חימום (בישול), כך גם מבנה חלבוני הגוף, שהם אבני יסוד ובניין, משתבש, והתוצאה היא פגיעה אנושה כמעט בכל תא ורקמה בגוף.

 

רגישים במיוחד: תינוקות

על הטרגדיה הזו אנו מדווחים כמעט מדי שנה: תינוקות נשכחים תחת השמש היוקדת ברכב ומוצאים את מותם תוך דקות מעטות, כשהטמפרטורה בפנים מגיעה גם ל-70 מעלות ואף יותר. אבל התופעה עלולה להתרחש לא רק ברכב לוהט, אלא גם בשהייה ממושכת בחמסין הכבד תחת קרני השמש הלוהטות.

 

בדקות הראשונות, חש התינוק קשיי נשימה, תוך הזעה ניכרת, המביאים לשני מנגנונים: האחד איבוד מלחים החיוניים לתפקוד הגוף, והשני איבוד נפח דם הגורם לנפילת לחץ דם, ירידה בחמצון הריאות, הלב והמוח.

 

התינוק הרתום למושב בטיחות יסבול מירידה בהגעת דם מחומצן למוח, מה שיוביל לחוסר הכרה. אבל בכך לא מסתיימות התלאות. בתוך כ-10 דקות הירידה במאזן המלחים בדם עלולה לגרום לפרכוסים. ההתייבשות משבשת גם את פעילות הכליה ומביאה לנזק בלתי הפיך לפעילותה עד לצורך בדיאליזה או בהשתלת כליה.

 

הטמפרטורה הגבוהה בכלי הרכב והשמש הישירה החודרת דרך השמשה גורמים גם להתפתחות של כוויות על עורו של התינוק כבר בתוך כ-30 דקות. בשלב זה, הכרתו של התינוק מעורפלת וקצב לבו מואץ, אולם גופו אינו מצליח לספק את דרישות החמצן.

 

הכאב העז מהחום ומהכוויות מוסיף למצוקתו של התינוק, שאינה נפתרת. הופעת הכוויות גורמת לאובדן נוזלים נוסף, ועמו ירידה נוספת בלחץ הדם, שיבוש במאזן המלחים וסכנת זיהומים.

 

החום העז פוגם ישירות גם בתפקוד המוח. בתוך 45 דקות עלול להתרחש תהליך של הרחבה ניכרת בכלי הדם במוח עד לקריעתם ולהופעת דימומים קשים. עם השיבוש במלחים יופיעו פרכוסים המצמצמים עוד יותר את הגעת החמצן למוח.

 

שיבוש מערכות הגוף הקשה מוביל גם לפגיעה באחד האיברים הרגישים ביותר בגופנו - הכליות. החום העז, אובדן המלחים והירידה בנפח הדם מובילים לאי ספיקת הכליות העוברות תהליך של "סגירה". תאי הכליות, מהתאים הרגישים ביותר בגופנו, לא יחזרו לעולם להשתקם ומרגע שנפגעו, יעברו תהליך של הרס סופני.

 

הירידה בנפח הדם, אובדן הנוזלים החום העז והשיבוש בתפקוד החלבונים גורם גם להיווצרות קרישי דם החוסמים עורקים בגוף ואף גוררים תהליך כלל-גופי של קריסת מערכות. השלב שבו יאבד התינוק 15% מנוזלי גופו מסתיים תמיד במוות.

 

תינוקת מאושפזת במצב קשה בבית החולים זיו בצפת:

 

איך אפשר לצמצם נזקים?

הקפידו על שתייה מרובה בימים הקרובים, של לפחות 12-15 כוסות נוזלים ביום.

 

אל תבצעו פעילות גופנית מאומצת והימנעו מטיולים בחוץ לפני השעה 17:00.

 

אם ילדכם נפגע, השכיבו אותו במקום קריר ומוצל, הפשיטו אותו מביגוד ככל האפשר והרטיבו את פניו וגופו במים כדי לצננו.

 

אם הנפגע בהכרה מלאה ומתקשר, ודאו כי הוא שותה מים בלגימות קטנות וקצב איטי.

 

אם הנפגע התמוטט, התחילו בהחייאה.







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מכת חום עלולה להיות קטלנית
צילום: מוטי קמחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים