שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

מתכונים של השף חיים כהן עם אפרסקים ושזיפים

פעמיים בחייו חיכה חיים כהן למוות שיגיע. בפעם הראשונה זה היה עם אימא שלו ובפעם השנייה - עם ד"ר אלי לנדאו, חברו הטוב. השבוע הוא נזכר באפרסק פיתה שקיבל אלי על ערש דווי, והכין שני מתכונים אופטימיים של קיץ - קומפוט ועוגת אפרסקים בחושה

פעמיים בחיי חיכיתי למוות שיבוא. בפעם הראשונה שחיכיתי לו, אימא שלי שכבה בהוספיס עם מחלת הסרטן הארורה. בשבוע השלישי היא כבר היתה ללא הכרה, ספוגה במורפיום הגואל מכאבים, שהיה גם הסמן לסוף שכבר התחיל. איבוד ההכרה שהגיע כתוצאה מהמורפיום היה הסוף האמיתי. לאחר מכן נשארתי עם הלב הגדול והחזה שלה פועם ומתנגד, רוצה למות בקרב ולא להיכנע.

 

שלושה שבועות ישבתי לידה ולא זזתי מהמיטה, והלב המשיך לפעום ולהלום בגוף האכול מגידולים. פעם אחת עברה בי המחשבה לעזור לה לגמור עם זה, אבל נבהלתי וויתרתי מיד. לא רציתי שהמוות יבוא, אבל בכל זאת חיכיתי שיגאל אותה כבר. שמעתי בקול מי שאמר לי אולי תלך להתקלח ותחזור. הלכתי, וכשהגעתי למחסום היציאה הגיע הצלצול הלא גואל.

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

הפעם השנייה הייתה כשאלי לנדאו, חברי היקר, שכב באיכילוב אחרי מלחמה ארוכת שנים יחסית בסרטן הארור. אלי האמין כמעט עד הרגע לפני האחרון, שיוכל לנצח. יש משהו בצפייה לחיים או למוות בבית חולים שדומה לאזור הדמדומים: אין עבר יותר ואין עתיד, יש רק הווה ורק עכשיו ורק כרגע.

 

היינו יושבים, מסתכלים, מנסים לדבר, ולא יודעים על מה. אי אפשר אפילו להתחיל את השיחה במה נשמע. חרא כמובן. רק מבט אוהב מנסה לנטרל את הרחמים עליו, ואת הדמעות עלינו. בין לבין כל הזמן אוכלים.

 

בישלתי לו כל יום. לפעמים הצלחתי, ולפעמים ממש לא. לא ידעתי אם זאת היד שלי שרעדה כל פעם שהכנתי לו משהו, או שזה הוא שכבר איבד את הטעם. נדיה אשתו טיפלה בו במסירות אין קץ, והייתה לרעייה, לאם ולאחות. הזמן הלך ואזל, וגם אלי וגם אנחנו הבנו שהשעות ספורות.

 

חיכינו למוות, את זה הבנתי בדיעבד. במצב הזה תמיד מחכים לנס, שמעולם לא הגיע. מישהו הביא לבית החולים אפרסקי פיתה ורודים, מגרים, טעימים מאוד. נדיה, באינסטינקט של אם שאלה לפתע: "אלי לשטוף לך אפרסק?" אלי בהה בה לרגע, וכדרכו ההומוריסטית ענה לה: "בשבילי אין כבר צורך לשטוף".

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

עוגת אפרסקים בחושה

 

המצרכים: 

7 אפרסקים, חתוכים לקוביות של 1.5 ס"מ

300 גר' סוכר

תמצית וניל

3 ביצים שלמות

300 גר' שמן

350 גר' קמח תופח

1/2 כפית סודה לשתייה

1/4 כפית מלח

1/4 כפית קינמון טחון

1/4 כפית אגוז מוסקט טחון

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אופן ההכנה:

  1. משרים בקערה את האפרסקים החתוכים עם תמצית וניל ומחצית מכמות הסוכר במשך כחצי שעה. נותנים לאפרסקים להגיר מעט נוזלים.
  2. בקערת מיקסר עם מטרפה מקציפים ביצים עם שאר הסוכר, עד לקבלת קצף תפוח ובהיר. מזלפים את השמן אל המיקסר במהירות איטית, עד שהוא נבלע לחלוטין.
  3. עוצרים את פעולת המיקסר ומוסיפים את הקמח, הסודה המלח והתבלינים. מפעילים על מהירות איטית עד שהמסה אחידה.
  4. מקפלים את האפרסקים על כל נוזליהם אל תוך המסה, עד שהיא אחידה.
  5. יוצקים לשתי תבניות אינגליש קייק, ואופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות במשך כ-40 דקות.

 

קומפוט שזיפים/אפרסקים

 

המצרכים:

8 אפרסקים או שזיפים חצויים ומגולענים

5 כוסות מים

220 גר' סוכר

קליפה מגורדת מלימון אחד

1 מקל קינמון

1 מקל וניל מרוקן עם תוכנו

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. שמים את כל חומרי הקומפוט בסיר גדול יחד עם הפירות, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.
  2. מבשלים על אש נמוכה במשך 12 דקות. מצננים ואוכלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים