שתף קטע נבחר

'כללית' בצעד מהפכני: טיפול מניעתי לכל הילדים עם אסתמה

מחקר ישראלי הראה עלייה של פי 2.5 במספר התקפי האסתמה עם תחילת שנת הלימודים. בשרותי בריאות כללית החליטו על צעד מהפכני - בימים הקרובים יזומנו כל הילדים בקופה שסובלים מאסתמה ויקבלו טיפול מונע

הורים לחולי אסתמה? גשו לרופא הילדים: שרותי בריאות כללית יוזמת מהלך חדשני, בו הילדים המאובחנים יתחילו בימים הקרובים לקבל טיפול מונע במשאפים או תרופות אחרות. הסיבה: נתונים שהראו קפיצה של פי שתיים וחצי במספר ההתקפים עם תחילת שנת הלימודים.

 

קראו עוד על אסתמה:

אסתמה: איך לצמצם את מספר ההתקפים

זיהום אוויר: פי 2.5 אסתמה בילדים באזור חיפה

איך לזהות התקף אסתמה ומה לעשות כשזה קורה

 

מחקר שבוצע במכון כללית למחקר הראה כי ישנה עלייה דרמטית בכמות הביקורים הרפואיים בקרב ילדים חולי אסתמה בשבוע השני של חודש ספטמבר, בשיעורים העומדים על פי שתיים וחצי ביחס לחודש הקודם, ופי אחת וחצי עלייה באשפוזים בבתי חולים.

 

המחקר בחן את דפוסי הביקור במרפאות בקרב כ- 80,000 ילדים מגיל שנתיים עד 15 שנים הסובלים מאסתמה על פני תקופה של ארבע שנים (בין השנים 2005 - 2009). מהמחקר עולה כי בתחילת שנת הלימודים נרשמו בממוצע 23 ביקורים בקרב אלף ילדים, עלייה מובהקת סטטיסטית של פי שתיים וחצי לעומת חודשי הקיץ הקודמים שממוצע הביקורים בהם עומד על כתשעה ביקורים. עוד הראה המחקר כי העלייה בתחלואה נמשכת לאורך השבועות הראשונים ללימודים, וירידה חדה נרשמת בתקופת החגים.

 

אלי דפס, מנכ"ל שירותי בריאות כללית. צעד מהפכני ( צילום : יובל חן ) ( צילום : יובל חן )
אלי דפס, מנכ"ל שירותי בריאות כללית. צעד מהפכני

 

הלחץ הנפשי והחשיפה לווירוסים מעלה את מספר ההתקפים בתחילת השנה (צילום: index open) (צילום: index open)
הלחץ הנפשי והחשיפה לווירוסים מעלה את מספר ההתקפים בתחילת השנה(צילום: index open)

 

טיפול מונע לפני תחילת הלימודים

לאור העלייה הצפויה בתחלואה נשימתית שירותי בריאות כללית מובילה תוכנית התערבות רפואית יזומה: הורים לילדים אסתמטים קיבלו בימים האחרונים פנייה יזומה, במייל או בטלפון, לפנות לרופא המטפל כדי לקבל מראש כשבועיים לפני תחילת הלימודים, הדרכה והמלצות אישיות המותאמות לילדם כדי למנוע את ההתקף הבא.

 

"בתחילת ספטמבר הילדים חוזרים ללימודים לאחר החופש הגדול ונחשפים לסביבה חדשה שכוללת וירוסים, לחץ נפשי ואלרגנים", מסביר פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר וממחברי המחקר אשר זיהה את היקפי התחלואה העודפת בקהילה, "כל אלה גורמים שמעלים סיכון להתקפי אסתמה. בנוסף על כך, במהלך חופשת הקיץ, נמצא כי ישנו מספר לא מבוטל של ילדים אסתמטיים שאינם נוטלים את הטיפול המונע במשאפים כמומלץ".

 

על פי ההנחיות שיקבלו ההורים בימים הקרובים, ילדים חולי אסתמה שנרשם להם טיפול מונע במשאף צריכים להקפיד ליטול אותו מדי יום בשבועות האחרונים של אוגוסט ובשבועות של תחילת שנת הלימודים. אם הילד לא טופל בחודשים האחרונים בטיפול מונע, מומלץ מאוד לפנות לרופא המטפל במהלך הקיץ ולשקול התחלה מחודשת של הטיפול המונע עוד לפני סיום חופשת הקיץ.

 

"ניתן למנוע התקפים"

טיפול מונע ניתן בעיקר בשימוש במשאפים המכילים סטרואידים. מטרת הטיפול המונע להוריד את רמת הדלקת והנפיחות סביב דרכי האוויר בריאות, ולמנוע את ההתקף מראש. טיפול זה צריך להיעשות באופן יומיומי, גם כשהילד מרגיש בריא לגמרי. זאת בשונה מהטיפול במשאפי וונטולין (מרחיבי סימפונות), המשמשים רק בעת הצורך (בזמן הופעת ההתקף) ומספקים הקלה מיידית וזמנית בלבד.

 

"הנתונים מצביעים באופן מובהק על העלייה בשכיחות התקפי קוצר הנשימה", מסביר ד"ר ניקי ליברמן, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה בכללית, "במסגרת ההיערכות שלנו לקראת תחילת שנת הלימודים ריכזנו נתונים של מעל ל-30 אלף ילדים מאובחנים אשר לא נטלו תרופות בחודשים האחרונים, אנו נפנה אליהם באופן יזום, ונזמינם להגיע לרופא המטפל כדי לקבל המלצות אישיות.

 

"אנו מאמינים כי באמצעות פנייה יזומה והגברת המודעות לחשיבות הטיפול המונע והתמדה בו, ניתן למנוע ולצמצם את שיעור ההתקפים. זהו מאמץ מערכתי מרוכז וממוקד שנועד להפחית את התחלואה הצפויה ומבטיח גם שיפור איכות חייהם של הילדים האסתמטיים".

 

וגם זה קרה הקיץ - מגיפת שיעול בכל הארץ:





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום : יובל חן
דפס
צילום : יובל חן
צילום: shutterstock
חולי אסתמה לא מקפידים על הטיפול במהלך הקיץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים