שתף קטע נבחר

איבד את הזוהר: צפי לצלילה במחיר הזהב

השקעה בזהב תמיד נתפסה כחוף מבטחים בעת ירידות חדות בשווקים אך לאחרונה נראה כי הזהב מאבד את מעמדו כעוגן והערכות בשוק מספקות תחזיות עגומות של ירידה מתמשכת במחירה של המתכת היוקרתית. מה קרה לתכשיט של תיק ההשקעות?

השקעה בזהב בעיני מנהלי השקעות רבים היא סוג של עוגן בתיק ההשקעות כשהשווקים מתנדנדים. הזהב נתפס כסחורה שהולכת נגד הזרם -  כשהשווקים יורדים וכשאין חלופות השקעה למזומנים, משקיעים רבים רוכשים זהב ומחירו בתקופות כאלו עולה – כך גם היה במשבר האחרון בסוף 2008, השווקים ירדו והזהב עלה. אך הפעם הדעות חלוקות.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

עדיין יש תומכים רבים לזהב שסבורים שהוא צריך להיות מרכיב משמעותי בתיק ההשקעות וסבורים שבירידות בשווקים הוא יעלה, אך לאחרונה מתחזקים הקולות שבירידות הבאות (אם וכאשר יהיו) הזהב לא יאזן את תיק ההשקעות, אלא יצלול יחד עם התיק.

 

לאחרונה פרסמו כלכלני בנק ברקליס תחזית עגומה למחיר הזהב. להערכתם מה שקובע יותר מכל את מחירה של האבן היקרה הוא הביקוש האמיתי לזהב, כלומר, כמה ביקוש יש לשימוש פיזי בזהב ומסתבר שהביקוש לזהב בירידה מתמדת בשנים האחרונות. להערכת כלכלני הבנק הירידה צפויה להימשך גם בשנים הבאות.

 

צפי לירידה של 30%

על רקע הירידה בביקושים, מחיר הזהב ירד בשלוש השנים האחרונות ממחיר של מעל 1,700 דולר לאונקיה לרמה של 1,150 דולר, ובברקליס סבורים שצפויה ירידה נוספת. הבנק הבריטי, ברקליס, הוא לא היחיד שפסימי על מחיר הזהב. אנליסטים של בנק ההשקעות ABN Amro סבורים שהירידה במחירי הזהב תתעצם במהלך 2016 ומחיר הזהב יירד עד ל-800 דולר - ירידה של כ-30% ממחירו הנוכחי.

 

לטענת האנליסטים של ABN Amro, הזהב כבר לא מבוקש בעבר והמשבר בשווקים הפיננסים עלול להאיץ את הירידה במחיר הזהב מכיוון שלרוכשים יהיה פחות כסף במוצרי יוקרה. השוק הסיני, ההודי ושווקים מתפתחים נוספים היו צרכנים הולכים וגדלים של זהב בשנים האחרונות (מול ירידה בביקושים בשווקים המערביים). משבר פיננסי יפגע להערכתם משמעותית בביקושים ויגרום לירידה כוללת משמעותית בצריכת הזהב.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הבריחה מהזהב תחריף?

ב- ABN Amro ובברקליס מדגישים גם את התלות של הזהב בריבית. זהב לא מספק תשואה שוטפת (להבדיל מנכסים ריאליים), ולכן כשהריבית גבוה, משקיעים מעדיפים את הנכסים הריאליים (אגרות חוב, פיקדונות, ניירות ערך ועוד) על פני הזהב, וההיפך – ככל שהריבית נמוכה יותר הזהב אטרקטיבי יותר. אלא שעכשיו הריבית בשווקים בשפל חסר תקדים ובכל זאת הזהב לא במחיר גבוה. אלא ההיפך – הוא קרוב למחיר השפל של העשור האחרון.

 

ההצהרות של הבנקים המרכזיים בעולם הן לעליית ריבית בחודשים הקרובים. הבנק המרכזי בארה"ב צפוי ממש בקרוב להעלות ריבית ואז, מעריכים האנליסטים, ירדו הביקושים לסחורה היקרה. כלומר, מעבר לירידה בביקושים בשווקים הריאליים לשימוש פיזי בזהב, יהיו גם היצעים בגלל עליית הריבית הצפויה. ככל שהעלייה תהיה גבוה יותר, כך הפגיעה במחיר הזהב צפויה להיות חדה יותר.

 

מנגד, טוענים התומכים כי היסטורית הזהב היה עוגן בעת ירידות שערים, וכאשר הריבית תעלה וכיוון השווקים לא יהיה ברור, הזהב עשוי ליהנות מביקושים מכיוון שהוא נחשב מסורתית למקלט מבטחים בזמנים של ירידות חדות בשווקים.

 

המאמר נכתב על ידי רעות לוי ממערכת האתר - מהון להון, מדריכים לצרכנות פיננסית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים