שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: סבלת מסוכרת הריונית? הילד יסבול מסוכרת

מחקר שנערך באוניברסיטה העברית מצא קשר הדוק בין הסיכויים לחלות בסוכרת מסוג 2 בגיל הנעורים והיחשפות לסוכרת הריונית ברחם אמם. הבשורה הטובה - אפשר לצמצם את הנזק באמצעות אורח חיים בריא

חשיפה לסוכרת הריונית ברחם, מגדילה משמעותית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 בילדים עם השמנת יתר במהלך גיל ההתבגרות. כך עולה ממחקר חדש שנערך על ידי פרופ' רם וייס מהאוניברסיטה העברית.

 

המחקר מצא כי בני נוער בגילאים 12-15 הסובלים מהשמנת יתר, ושנחשפו לסוכרת הריונית ברחם אמם, הם בעלי סיכויים גבוהים לחלות בסוכרת מסוג 2- פי 6 מאשר בני גילם שלא נחשפו לסוכרת הריונית.

 

עוד נמצא כי מתבגרים שנחשפו לסוכרת הריונית בהיותם עוברים, אופיינו ביכולת נמוכה של הלבלב להתמודד עם תנגודת אינסולין.

 

קיראו עוד

סוכרת הריון בישראל בעלייה: איך תמנעי ממנה?

סוכרת הריון: מה מותר ומה אסור לאכול

סוכרת הריון: הסיכוי לתינוק עם מום - גבוה פי 4

 

על פי הנתונים, המספר ההולך וגובר של נשים החוות סוכרת הריונית (כיום נתונים מצביעים על כ-18% מהנשים ההריוניות) מרמז על עתיד לא מזהיר בניסיון ההדיפה של מגפת הסוכרת. משמעות הדבר היא, שיותר ויותר בני נוער בעתיד יתחילו לפתח טרום סוכרת וסוכרת מסוג 2 כבר בגיל 15, גיל צעיר יותר מהנתונים הקיימים כיום.

 

במחקרו, מציין פרופ' וייס, כי כדאי לבצע מעקב אחר ילדים שנחשפו לסוכרת הריונית ברחם וסובלים מהשמנת יתר, כך שניתן יהיה לאתר מוקדם התפתחות של סוכרת מסוג 2 אצלם, במיוחד אם הם היו חשופים לגורמי סיכון נוספים.

 

השפעת סוכרת הריונית על השמנת הילד בבגרותו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השפעת סוכרת הריונית על השמנת הילד בבגרותו(צילום: shutterstock)

 

שכיחותה של סוכרת 2 - עולה ב-20 השנים האחרונות

שכיחותה של סוכרת מסוג 2 בקרב מתבגרים בין הגילאים 12-19 שנים נמצאת במגמת עלייה ב-20 השנים האחרונות, בעולם בכלל וגם בישראל.

 

על מנת לבחון זאת, פרופ' וייס בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת YALE אספו מידע אודות מעקב אחר מתבגרים הסובלים מהשמנת יתר מרקעים אתניים שונים, וביצעו ניתוח המנסה לנבא מי מן המתבגרים מפתח טרום סוכרת וסוכרת מסוג 2 בגיל צעיר.

 

במסגרת המחקר, נבדקו 255 בני נוער, מתוכם כ-82.3% לא נחשפו לסוכרת הריונית וכ-17.7% נחשפו. לכל הנבדקים היה מאזן סוכר תקין בראשית תקופת המעקב שנמשכה בין שנתיים שלוש שנים .

 

הנתונים הצביעו על ממצאים מדאיגים במיוחד: כ-31% מהנבדקים השמנים אשר נחשפו לסוכרת הריונית ברחם פיתחו סוכרת מסוג 2 תוך 3 שנים בממוצע מרגע תחילת המחקר. זאת לצד כ-8.6% מתוך בני הנוער שלא נחשפו לסוכרת הריונית ברחם, שפיתחו סוכרת בזמן זה.

 

המסקנה שאליה הגיעו החוקרים היא שחשיפה ברחם לסוכרת הריונית עשויה אולי להוביל לנזק להתפתחות הלבלב, שעלול להשפיע על מספר תאי הבטא ועל תפקודם בעתיד. ילדים עם השמנת יתר חולנית בעלי גורמי סיכון נוספים להתפתחות סוכרת אשר נחשפו לסוכרת בתקופת ההריון נמצאים בסיכון גבוה במיוחד.

 

איך להימנע מסוכרת הריונית?

ישנם מספר גורמי סיכון המעידים על סיכויים מוגדלים לפיתוח סוכרת הריונית: הבולטים מביניהם הם היסטוריה משפחתית, השמנת יתר לפני ההריון, היריון מעל גיל 35 ומקרים של סוכרת היריון בהריונות קודמים.

 

גם עבור נשים שמגיעות מקבוצות הסיכון וגם עבור אלו שלא חשוב מאוד להקפיד על שני עקרונות בריאותיים בטרם ההתעברות: משקל ומדד מסת הגוף (BMI) תקינים. גורם נוסף שעשוי לסייע במניעת סוכרת הריונית הוא כושר גופני. שמירה על תזונה מושכלת לפני ובמהלך ההריון הינה בעלת תקפיד משמעותי במניעת המחלה.

 

האם ניתן לצמצם את הנזק של החשיפה של העובר לסוכרת הריונית?

גם במקרים בהם האם לקתה בסוכרת הריונית אין לראות במצבה כגזרת גורל ועדיין ניתן להפחית את הסיכון שהעובר יגדל לאדם בעל משקל עודף וסוכרת.

 

על מנת להבטיח זאת, על האם להיצמד לדיאטה קפדנית ביותר שמתוכננת על ידי הצוות הרפואי ודיאטנית קלינית שתביא לאיזון מטאבולי מיטבי והדוק בזמן ההיריון.

 

באמצעות תזונה נכונה והתעמלות מתונה (המותאמת לצורכי ויכולות הגוף) ניתן להימנע מעלייה עודפת במשקל בזמן ההיריון. הריון בריא מלווה בעלייה הדרגתית במשקל.

 

עקרון מנחה מבחינה זו הינו שככל שהאישה ההרה רזה יותר בעת הכניסה להיריון כך היא תצטרך להעלות יותר במשקל. במידה שתזונה בלבד אינה מספקת – קיים טיפול תרופתי פומי וניתן אף להגיע להזרקת אינסולין, בהתאם להוראות מומחה להריון בסיכון.

 

אבל איך ניתן לסייע למתבגרים בעלי משקל עודף שנחשפו לסוכרת הריונית ברחם להימנע מלפתח סוכרת סוג 2? גם כאן אין נוסחת קסם או צורך בהתערבות תרופתית- הקפדה על אורח חיים בריא המשלב תזונה מאוזנת ופעילות גופנית יסייעו לבני נוער להימנע או לפחות לדחות בכמה עשרות שנים את התפתחות סוכרת מסוג 2.

 

פרופ' רם וייס יציג את ממצאי המחקר וחידושים נוספים בכנס "סוכרת- הפנים האחרות", הכנס המדעי של א.י.ל- אגודה ישראלית לסוכרת, שיתקיים ביום ג', ה-8/9 במרכז הכנסים הדר, סיטי טאואר, רמת-גן. רופאים וחוקרים המעוניינים להירשם לכנס - ליחצו כאן

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש לך סוכרת הריון? סיכוייו של הילד לסבול מסוכרת עולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים