שתף קטע נבחר

צפו: הניתוח הראשון בישראל למניעת בעיית דום הנשימה

בניתוח ראשון מסוגו בישראל שנערך אתמול בבית החולים בילינסון, הושתל באדם שסובל מתופעת דום נשימה הפוגעת בכ-15% מהאוכלוסייה, קוצב לשון שאמור למנוע מהלשון מלצנוח ובכך לגרום לחסימת הנשימה. הניתוח נחשב לאחד החדשניים בתחום רפואת אף אוזן גרון

ניתוח משנה חיים לאנשים הסובלים מדום נשימה - נערך אתמול (ב') לראשונה בישראל. לפני כמה שנים במהלך נסיעה שגרתית התעורר מאיר ליברמן (60) מפתח תקווה מרעש משונה. ליברמן גילה שנרדם בעודו מחכה שהרמזור האדום יתחלף, ורגלו ניתקה מדוושת הבלם. המכונית החלה להידרדר ומערבל בטון שעמד לפניו 'גירד' את החלק הקדמי של הרכב החדש שקנה שבועיים קודם לכן.

 

כך גילה ליברמן כי דום הנשימה ממנה הוא סובל עלולה לעלות לו בחייו. "בגללה זה הרגשתי עייפות כרונית והייתי פשוט נרדם בכל מקום בגלל שהשינה לא עמוקה", לאחר שניסה יחד עם הרופאים פתרונות שונים שלא צלחו הוחלט בבילינסון לבצע ניתוח חדשני – השתלת קוצב לשון.

 

"אחרי שהלכתי לבדיקה במכון שינה ועברתי סדרת בדיקות הציעו לי לנסות את הניתוח הניסיוני והחלטתי לעשות את זה", מספר ליברמן. "ראיתי כמה סרטונים על הניתוח ודיברתי עם כאלו שעברו את הפרוצדורה. לא חששתי בכלל".

 

צפו במהלך הניתוח:

 

 

הניתוח, שהוכח כמסייע לסובלים מדום נשימה בשינה, מבוצע במרכזים בודדים בעולם והוא נחשב כיום לאחד הניתוחים החדשניים בתחום רפואת האף אוזן גרון.

 

פרופ' גדעון בכר, סגן מנהל מערך אף אוזן גרון בבילינסון, שביצע את הניתוח מסביר: "קוצב הלשון אמור לגרות את בסיס שריר הלשון כדי למנוע צניחה. כך, באמצעות חתך קטן בצוואר, מזהים את העצב המניע את שריר הלשון ועוטפים אותו באלקטרודה מיוחדת מסיליקון, כ-5 מ"מ אורכה. האלקטרודה שמחוברת לקוצב אותו משתילים בבית החזה, ממש כמו קוצב לב".

 

לאחר כחודש, הרופא מתכנת באופן אישי את הקוצב ומתאים אותו למטופל אחרי בדיקה במעבדות שינה. הקוצב אמור להתחיל לעבוד בלילה ולבצע גירוי חשמלי בתדירות מסוימת, על ידי כך, הלשון נשמרת במנח שלא גורם לחסימה.

 

הניתוח שבוצע אתמול (ב') נעשה בשיתוף פעולה עם פרופ' טומס שפיצר מנהל היחידה לשחזורי ראש צוואר בבית החולים. בנוסף, בשל העובדה שהניתוח מתקיים בפעם הראשונה בישראל הגיע גם טכנאי מיוחד מחו"ל על מנת לעקוב מקרוב אחר הנעשה. "הניתוח עבר בהצלחה והוא מרגיש מצוין", סיכם פרופ' בכר.

 

"אני שמח שבחרתי להיות הראשון שעושה את הניתוח הזה. אני מאמין שעכשיו סוף סוף אתחיל לישון טוב יותר", אמר ליברמן שצפוי להשתחרר היום לביתו.

 

תופעה ש-15% מהאוכלוסייה סובלת ממנה

כ-15% מהאוכלוסייה סובלים מדום נשימה, בעיקר בקרב אנשים מבוגרים. עד היום הטיפולים המקובלים לתופעה הם CPAP (מסיכה על הפנים בשעות הלילה), התקנים דנטליים, וניתוח להקטנת בסיס הלשון, שנחשב למורכב מאוד על מנת שהלשון לא תצנח ותחסום את דרכי הנשימה העליונות.

 

כיום באמצעות הטכנולוגיה החדשה ניתן יהיה לבצע ניתוח השתלת קוצב לשון, שנחשב לניתוח פחות מורכב.

 

דום נשימה בשינה מתרחש כאשר בסיס הלשון חוסם את מעבר האוויר בדרכי הנשימה העליונות, הלשון צונחת אחורה וחוסמת את דרכי האוויר. התופעה חוזרת על עצמה במהלך השינה פעמים רבות, פוגעת קשות באיכות השינה, מהווה גורם סיכון לשבץ מוחי ולאירועי לב ולעיתים אף יכולה לסכן חיים.

 

הניתוח מבוצע תחת אישור ועדת הלסינקי - ועדה דנה בהצעות מחקר לניסויים קליניים בבני אדם ומאשרת אותן, כפרוצדורה פורצת דרך שעד כה לא בוצעה בישראל.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוצב הלשון שהושתל במהלך הניתוח
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים