שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    שולחן לכולם: מרק אחד וחמישה מתכוני קרפלך
    מתלבטים מה להכין לארוחת החג? מיכל וקסמן מגישה מתכון חגיגי לקרפלך בחמישה מילויים שונים: בשר קלאסי, דלעת צ'ילי וג'ינג'ר, סלק צלוי וחזרת, תפוחי אדמה וגם מילוי משגע של כבד קצוץ

    חודש ספטמבר מביא איתו אשליה של סתיו. הימים עדיין חמים, אבל בבוקר ובערב האוויר עושה כבר סימני תזוזה. הימים מתחילים להתקצר, והדיונים על ארוחות החג ומי עושה אותן איפה כבר בעיצומם.

     

    החזרה אל שגרת בית הספר, אל סנדוויצ'ים עטופים בנייר וחולצות תלבושת אחידה - מכניסים קצת סדר בבלגן של הקיץ, ומאפשרים לראש לכייל את עצמו לרגע, לקבל כמה החלטות חשובות בתחום המי-אני-מה-אני, ולהאמין שגם "אחרי החגים" יגיע בסוף.

     

    בינתיים, מנצלת את מעט הזמן שהתפנה לי ומזמנת למטבח שלי את מעצב העל – האיש בעל ידי הבצק המופלאות, זה שנרגע מריפוי בעיסוק של לישה, רידוד וקיפולים - ויחד אנחנו מכינים קרפלך למרק של ראש השנה.

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

    קרפלך למרק של ראש השנה

    כיסי בצק קטנים ועדינים, כמעט שקופים, מחביאים בתוכם חבילות שמנמנות של טעם וצבע, שטים במרק צח שצבעו ענברי עדין, מעליו צפות שלוליות פצפונות של שמנוניות ארומטית.

     

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    מוזגת אותם יחד אל צלחות פורצלן עדינות, מעוטרות בפרחים ורדרדים – שאריות מסרביס החג של סבתא טילה שלי – ומתמלאת שמחה מהולה בעצב סתווי, שמעלה בי געגועים וזכרונות ילדות בריח של קלמנטינה ראשונה שנקטפה מהעץ בגינה בכפר סבא.

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

    באמת שלא מסובך להכין קרפלך בבית. אפשר לבחור טעם אחד או טעמים מגוונים למילוי. אפשר להכין אותם מראש, להקפיא אותם כששקיות ניילון או יריעות של נייר אפייה מפרידים בין השכבות, ולזרוק אותם לסיר של מים רותחים בלי להפשיר, ישירות מהמקפיא (חשוב לזכור להוסיף דקה או שתיים למשך הבישול לצורך הפשרה).

     

    המצרכים:

     

    לבצק (מספיק לכ-50 קרפלך):

    2 כוסות קמח רגיל

    1/2 כוס מים רותחים

    1/4 כוס מים מהברז

    1 כף שמן צמחי כלשהו

    1 כפית מלח

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את הבצק - מערבבים בקערה את כל החומרים, ולשים עד לקבלת בצק חלק ואחיד. אם הבצק מרגיש יבש מדי ואינו מקבל מרקם אלסטי אחיד, אפשר להוסיף לו טיפה מים.
    2. מכסים בניילון נצמד, ומאפשרים לבצק לנוח חצי שעה בטמפרטורת החדר. בינתיים מכינים את המילוי (מתכונים בהמשך).

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

    מילוי בשר קלאסי (מספיק לכ-20 קרפלך שמנמנים):

    השילוב של בצל מטוגן בסבלנות עד להשחמה מקורמלת ומתקתקה עם המון פלפל שחור, נותנים טעמים יהודיים עמוקים והופכים את המילוי הזה לקלאסיקה של חג.

     

    המצרכים:

    300 גר' בשר בקר עסיסי, טחון גס

    1 בצל גדול, קצוץ לקוביות קטנטנות

    1/2 כפית סוכר

    3 כפות שמן לטיגון הבצל

    פלפל שחור גרוס טרי בנדיבות

    מלח ים

     

    אופן ההכנה: 

    1. מחממים את השמן במחבת רחבה. מוסיפים בצל וסוכר. מטגנים עד שהבצל שחום ומקורמל היטב.
    2. מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים בשר, ומטגנים עד להשחמתו.

     

    מילוי כבד קצוץ

    אם כמוני גם אתם מכורים כבדים לכבד - זה המילוי בשבילכם. רך, קטיפתי, עשיר. ביס קטן של אושר גדול.

     

    המצרכים: 

    300 גר' כבדי עוף נקיים מגידים

    1 בצל גדול, קצוץ לקוביות קטנטנות

    1/2 כפית סוכר

    3 כפות שמן לטיגון הבצל

    פלפל שחור גרוס טרי בנדיבות

    מלח ים

     

    אופן ההכנה: 

    1. מחממים את השמן במחבת רחבה. מוסיפים בצל וסוכר. מטגנים עד שהבצל שחום ומקורמל היטב. מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים. מוציאים את הבצל מהמחבת. מוסיפים מעט שמן.
    2. מוסיפים את הכבדים, ומשחימים את הכבדים משני הצדדים. נזהרים מטיגון יתר, הכבדים צריכים להישאר רכים וורודים מבפנים.
    3. מניחים לכבדים להתקרר. קוצצים אותם היטב בסכין, מוסיפים בצל מטוגן ומתקנים תיבול.

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
      

    מילוי דלעת, צ'ילי וג'ינג'ר (מספיק לכ-15 קרפלך):

     

    המצרכים:

    300 גר' דלעת ללא קליפות וגרעינים

    2 כרישות צעירות וטריות, רק החלק הלבן

    1 צ'ילי אדום טרי

    1 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף ומגורר

    מלח ים

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

    אופן ההכנה: 

    1. חותכים את הדלעת לקוביות גדולות. מאדים את הדלעת והכרישה עד שהן רכות אבל לא דייסתיות, בערך 15-20 דקות.
    2. במעבד מזון שמים דלעת, כרישה, ג'ינג'ר, צ'ילי ומלח וטוחנים בפולסים.
    3. מעבירים למסננת, ומניחים לנוזלים להתנקז החוצה במשך כמה דקות.

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

    מילוי סלק צלוי וחזרת (מספיק לכ-15 קרפלך):

     

    המצרכים:

    3 סלקים לא גדולים, עם הקליפה

    1 כף שורש חזרת מגורר (או יותר, אם רוצים חריפות גבוהה)

    קמצוץ מלח ים

     

    אופן ההכנה: 

    1. מחממים תנור לחום מקסימלי. שורפים את הסלקים במרכז התנור עד שהם רכים, בערך שעה.
    2. מניחים לסלקים להתקרר. מגררים אותם בפומפייה עדינה. מוסיפים חזרת ומלח, ומערבבים.

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

    מילוי תפוחי אדמה (מספיק לכ-20 קרפלך):

    זה לא המילוי הקלאסי בסגנון פירה שאתם מכירים, אלא גירסה קלילה ורעננה בהרבה. המון טעמים ירוקים שנאספו אל חיקם של תפוחי אדמה רכים.

     

    המצרכים: 

    2 תפוחי אדמה מקולפים

    2 בצלים ירוקים, רק החלק הירוק, פרוסים דק

    קליפת לימון מגורדת מ-1/3 לימון טרי מאוד

    חופן עלי פטרוזיליה, קצוצים דק

    2 כפות שמן זית (או חמאה)

    מלח ים

     

    אופן ההכנה: 

    1. בסיר מלא מים עם מלח מרתיחים את תפוחי האדמה עד שהם רכים מאוד במשך 20-30 דקות. מועכים אותם לפירה.
    2. מוסיפים את כל שאר החומרים, ומערבבים לתערובת אחידה וחלקה ככל האפשר. מניחים להתקרר.

      

    מכינים קרפלך:

    1. מחלקים את הבצק ל-4-6 חלקים. בעזרת מכונת פסטה (או בעזרת מערוך אם אין), פותחים את הבצק ליריעות מלבניות עד שהוא דק אבל לא נקרע (אם משתמשים במכונת פסטה לרידוד הבצק, מגיעים עד לנקודה מספר 5 ולא יותר).
       (צילום: מיכל וקסמן)
      (צילום: מיכל וקסמן)
    2. בעזרת כוס או קורצן לעוגיות, קורצים עיגולים בקוטר 8 ס"מ. במרכז כל עיגול מניחים כפית גדושה של המילוי אותו בחרתם להכין.
       (צילום: מיכל וקסמן)
      (צילום: מיכל וקסמן)
    3. מרטיבים את האצבע בקערית עם מים, ומורחים את שולי עיגול הבצק. זה יעזור בהדבקת קצוות הבצק זה לזה בזמן סגירת הקרפלך.
    4. מקפלים את העיגול לחצי, ומהדקים את הקצוות היטב בעזרת קצות האצבעות. נוצרים סהרוני בצק שנמנמנים ממילוי. מניחים את הקרפלך על צלחת או תבנית מכוסה בנייר אפייה, עד שמסיימים את מלאכת הקיפול.
    5. ממלאים סיר רחב במים, ומביאים אותם לרתיחה. מוסיפים מלח כמו בבישול פסטה. מכניסים את הקרפלך למים הרותחים, לא יותר מדי בבת אחת, שלא יידבקו.
    6. מניחים לקרפלך להתבשל במשך כ-5 דקות, עד שצבעם נהיה לבן יותר והמילוי משתקף מתוכם. אם לא בטוחים שהם מוכנים לאכילה, כדאי לטעום אחד.
       (צילום: מיכל וקסמן)
      (צילום: מיכל וקסמן)
    7. מוציאים את הקרפלך המוכנים מהמים בעזרת כף מחוררת, ומניחים בצלחת או ישירות בצלחות ההגשה של המרק.

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
     

    להגשה:

    מרק עוף צח.

    קרפלך מוכנים מסוג אחד או מכמה סוגי שונים

    עלי בצל ירוק, פרוסים דק

     

    אופן ההכנה:

    מניחים במרכזה של קערת מרק 2-3 קרפלך.

    מוזגים לקערה מרק רותח. מפזרים מעט בצל ירוק, ואוכלים מיד.

     

    שתהיה לכולנו שנה טובה ורגועה.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים