שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

מרקל מודה: הפליטים לא יחזרו הביתה, הם יהפכו לאזרחים. שלא נטעה כמו עם הטורקים

הקנצלרית התייצבה בפרלמנט בברלין והודתה בפה מלא שארצה תשנה פניה: "רבים מהפליטים שמגיעים לכאן עכשיו יהפכו לאזרחינו. לא צריך לצפות שהם יחזרו לארצם כפי שחשבנו שיקרה עם הטורקים. בניגוד לשנות ה-60, צריך ללמד אותם גרמנית ולשלב אותם מהר בינינו"

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודתה היום (ד') בפני אזרחי גרמניה כי המונים מהמהגרים השוטפים כעת את ארצה לא יחזרו בעתיד לארצותיהם, אלא יהפכו לאזרחים גרמנים מהשורה. מרקל אמרה כי גרמניה צריכה ללמוד מטעויות העבר שלה, ולהתמודד בצורה טובה יותר עם ה"גסטארבייטר" – "העובדים-אורחים", תוך שהיא משווה את המהגרים הנוכחיים לאלה שהגיעו לגרמניה אחרי מלחמת העולם השנייה בעידודה של ממשלת מערב גרמניה, כדי לשקם את הכלכלה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

בשנים שאחרי המלחמה עודדה מערב גרמניה הגירה לתוכה כדי להתמודד עם החוסר בידיים עובדות, אבל את המהגרים שהגיעו ממדינות כמו טורקיה, איטליה ויוון כינו הגרמנים "גסטארבייטר", כאילו הם ישובו לארצותיהם ברגע שיסיימו לעבוד בגרמניה. אלא שבפועל המונים מהם נשארו בגרמניה והפכו לאזרחיה. הקהילה הטורקית לבדה בגרמניה מונה כיום כשלושה מיליון בני אדם.

 

מרקל אמרה שכעת צריכה גרמניה לאמץ גישה שונה, לאור הנתונים המלמדים שהיא צפויה לקלוט מספר שיא של 800 אלף מהגרים עד סוף השנה. המהגרים מנצלים את מדיניות מתן המקלט הליברלית יחסית של גרמניה ואת ההטבות הנדיבות שנלוות לה. "אלה שבאים אלינו כמבקשי מקלט או כפליטי מלחמה צריכים את העזרה שלנו כדי להשתלב מהר", אמרה מרקל לפרלמנט הגרמני, והוסיפה שצריך יהיה לעזור לאנשים האלה ללמוד גרמנית מהר ולמצוא עבודה.

 

"רבים מהם יהפכו לאזרחים חדשים של המדינה שלנו", הוסיפה. "אנחנו צריכים ללמוד מהניסיון של שנות ה-60, כשביקשנו מהגסטארבייטר לבוא אלינו, ועלינו להציב כבר מההתחלה את שילובם בראש סדר העדיפויות שלנו". עם זאת, מרקל הבהירה כי הפליטים המגיעים לגרמניה בחיפוש אחר חיים טובים יותר ולא כדי לברוח מרדיפות או ממלחמות ייאלצו לחזור לארצם.

מרקל בפרלמנט, היום בצהריים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מרקל בפרלמנט, היום בצהריים(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

"אלה שאינם בורחים מרדיפה פוליטית או ממלחמה אלא באים אלינו מתוך צורך כלכלי לא יוכלו להישאר בגרמניה. לא משנה כמה קשים חייהם, זו האמת ואיננו צריכים להתבייש לומר זאת", הוסיפה מרקל. היא אמרה כי גרמניה צריכה להגביר את רישום הפליטים ומבקשי המקלט ולשלוח אנשים שאינם זכאים למקלט בחזרה לארצם מהר יותר.

 

עיתוני גרמניה בערבית: "ברוכים הבאים. מה תעשו עכשיו?"

קנצלרית גרמניה הוסיפה כי גרמניה צריכה לקחת על עצמה תפקיד מוביל במציאת פתרון למשבר הפליטים באיחוד האירופי: "אם אירופה תיכשל בנושא הפליטים, נאבד את אחת הסיבות הראשיות להקמתה של אירופה המאוחדת – זכויות האדם האוניברסאליות". היא גינתה את גל ההתקפות נגד מרכזי פליטים.

 

שני עיתונים גדולים בגרמניה פרסמו היום מוסף מיוחד בערבית, שבו בירכו בערבית את הפליטים המגיעים לגרמניה והגישו להם עצות כיצד לפנות לשירותים שונים. ה"בילד", העיתון הנפוץ ביותר בגרמניה, והעיתון BZ שיוצא לאור בברלין, שייכים שניהם לאותו מוציא לאור. הם שילבו במהדורות שלהן היום מוסף בן ארבעה עמודים שכותרתו: "ברוכים הבאים לברלין; סוף סוף הגעתם לברלין, מה אתם צריכים לעשות עכשיו?".

 

במוסף אפשר למצוא מפה של הבירה עם כיתוב ערבי, סימונים של מרכזים לשיכון פליטים, מרפאות, גני שעשועים, בתי ספר לשפות המציעים קורסים בחינם ומקומות חשובים אחרים. יש גם שיחון ערבי-גרמני קצר ופרטים לגבי התקנות הנוגעות לבקשת מקלט. ראש העיר ברלין, מיכאל מולר, בירך במוסף את הפליטים בערבית, ואמר כי הם יגלו שבירת גרמניה פתוחה וסובלנית.

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

נשיא מועצת אירופה, ז'אן קלוד יאנקר, קרא היום גם הוא לאירופה להפגין אנושיות ויושרה. בנאום בפרלמנט האירופי הוא אמר כי האיחוד האירופי ידאג להגנה טובה יותר לפליטים, אבל גם ישפר את ההגנה על גבולותיו ויגרש יותר מהגרים בלתי חוקיים. ב"נאום לאומה" הראשון שלו בפרלמנט האירופי הציג יאנקר את תוכנית האיחוד האירופי להתמודדות עם המשבר, וקרא לאירופים לא לפחד מהפליטים.

 

הוא אמר כי אירופה היא יבשת שבה כמעט כל עם היה פליט בשלב זה או אחר, וכי היא עשירה מספיק כדי להתמודד עם אתגר קטן בהרבה מזה שאיתו מתמודדות שכנותיה של סוריה – טורקיה, ירדן ולבנון: "אירופה שבה אני רוצה לחיות מיוצגת על-ידי אלה שרוצים לעזור". הוא יצא נגד הניסיון להפלות פליטים מוסלמים לעומת פליטים נוצרים. בשבועות האחרונים הביעו סלובקיה וקפריסין רצון לקלוט פליטים נוצרים בלבד, וגם מדינות אחרות כמו הונגריה הביעו חשש מהגעת פליטים מוסלמים. יאנקר אמר כי האיחוד

האירופי במצב רע: "הוא לא מספיק אירופי והוא לא מספיק איחוד".

 

ובעוד אירופה מתמודדת עם משבר הפליטים החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, יפן – שקיבלה בשנה שעברה רק 11 מבקשי מקלט – מתכוונת להקשיח עוד יותר את המדיניות שלה. כעת היא מגבשת מדיניות חדשה שתקשה עוד יותר על מבקש מקלט לזכות באישור המיוחל להישאר בתחומיה. יפן אינה רואה בבריחה ממלחמה סיבה לגיטימית לבקשת מקלט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
קנצלרית גרמניה מרקל
צילום: EPA
מומלצים