שתף קטע נבחר

בלי גזים: להצליח לעבור את ארוחות החג

אל תאכלו מהר מדי, הפחיתו באכילת קטניות ושתיית חלב בראש השנה ונסו להימנע מצריכת סיבים תזונתיים כבר מעכשיו. מה עוד כדאי לעשות כדי למנוע נפיחות ואי נעימות, בעיקר בארוחות החג?

בשיתוף סופר-פארם

 

לא נעים להיות נפוחים – במיוחד בעתות החגים כשכל המשפחה נסובה יחד: מרבית בני האדם אמנם פולטים גזים 10 עד 25 פעמים ביממה, אבל לעתים התופעה חמורה הרבה יותר, בפרט כשריבוי הגזים מקשה להתאפק. הפליטות מעכירות את האווירה, וגם מביכות את הסובל מהן, ופעמים רבות – ניתן להפחית את התופעה בכמה עצות פשוטות.

 

מרבית הגזים הנפלטים מפי הטבעת נגרמים בשל אוויר רגיל שחודר למערכת העיכול "בטעות", תוך כדי נשימה. פעולה זו, הנקראת "בליעת אוויר" (ארופאגיה) מתרחשת בשעת דיבור ואכילה או במצבי מתח, כשאנו שואפים אוויר רב.

 

קיראו עוד במדור פארם נט

לא רק בהריון: למה נוצרים סימני מתיחה - ומה הטיפול?

בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים: למה זה חשוב?

מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הריון?

 

הנה כמה מהסיבות הנפוצות, ומה תוכלו לעשות:

 

1. קטניות

מאכלים שמקורם בקטניות מכילים כמויות גדולות יחסית של פחמימות מהסוג הקרוי "אוליגו-סוכרים", שהם שרשראות קצרות של מולקולות סוכר. מערכת העיכול שלנו אינה מסוגלת לפרק חומרים אלה בעצמה, ולכן הם מגיעים במצבם המקורי אל החיידקים השוכנים דרך קבע במערכת העיכול האנושית.

 

חיידקים אלה מפרקים את האוליגו-סוכרים בתהליך של תסיסה, שחלק ממוצרי הלוואי שלו הם גזים - תערובת ובה (בממוצע) 50% חנקן מולקולרי, 40% פחמן דו-חמצני ועוד גזים שונים, ביניהם מימן מולקולרי ומתאן, וחשוב מכול – תרכובות ניחוחיות מהסוגים אינדולים וסקטולים, המעניקות לגז את ריחו האימתני.

 

אם אתם סובלים מגזים כתוצאה מאכילת קטניות, השרו אותם במים קרים למשך 8 שעות לערך. לפני הבישול יש לרוקן את מי ההשרייה ולשטוף את הקטניות במים.

 

2. אכילה מהירה

במהלך האכילה אנחנו בולעים אוויר בכמות דומה לאוכל. לכן בליעה של כמויות גדולות של אוכל בפרק זמן קצר, כלומר מהר, גורמת גם לבליעה של כמות גדולה של אוויר - ולגזים.

 

3. חלב

חלב הוא אחד הגורמים העיקריים לנפיחות. הוא מכיל לקטוז, שרבים אינם יכולים לעכל באופן תקין. בנוסף הוא מכיל כמויות יפות של חלבון וסידן.

 

החלב מצוי לא רק במשקה הנוזלי, אלא גם במעדנים, גבינות ומוצרים נוספים. כדאי לנסות ולעבור מצריכת חלב ומוצריו לצריכה של מוצרים על בסיס סויה, שעשויים לשפר דרמטית את תהליך העיכול. במקרה כזה חשוב להשלים את צריכת החלבון והסידן ממקורות אחרים.

 

4. קפאין

הילדים שוב בחופש, אתם מתרוצצים בין קניות לסידורים לנקיונות, ומותשים עוד יותר מסתם יום חול בעבודה. אז רגע לפני שאתם לוגמים עוד כוס קפה, כדאי לדעת שדיווחים בספרות הרפואית מעידים על כך שהוא עשוי לתרום להיווצרות גזים באמצעות תנועתיות יתר של המעיים (פריסטלטיקה).

 

לכן מומלץ להפחית או להעלים לחלוטין את הקפאין מתפריט המשקאות (תוכלו להיעזר בקפה ללא קפאין), ולהיווכח בהבדלים הבולטים.

 

5. מיצי פירות

ירקות ופירות הם סמל הבריאות, אך ישנם כאלו המכילים רכיבים שהם "מתכון בטוח" למתקפת גזים על הסובבים אתכם. מיץ בננה, למשל, מכיל כמות יפה מאוד של אשלגן, אך הוא ידוע גם כמי שמאט תנועתיות מעיים וגורם לעצירות (שהיא כשלעצמה מתכון בטוח לגזים).

 

בנוסף, הפירות עשירים בכמויות גבוהות של הסוכר פרוקטוז, העלול ליצור בפירוקו גזים.

  

6. מרק ירקות

החורף, כולנו מקווים, כבר כמעט כאן, ואין כמו מרק טוב כדי לחמם את הגוף והנשמה. אך כדאי לדעת שלא מעט ירקות ידועים כגורמים לגזים. על הקטניות השונות אתם כבר וודאי יודעים, אך גם ירקות ממשפחת המצליבים, דוגמת כרובית, ברוקולי וכרוב ניצנים, נוטים לייצר בפירוקם גזים.

 

7. תוססים

קולה, קינלי, ספרייט – שולחן החג מלא תמיד בתוססים ופחות בכדים של מים, פשוט מים. למה? אולי כדי להפוך את שולחן החג לצבעוני יותר, או סתם כדי לא להיראות קמצנים. כך או כך, הגזים הרבים שבמשקאות התוססים הם אחד מהגורמים העיקריים להיווצרות גזים.

 

חלקם אמנם נעלמים באמצעות גיהוק (המוכר לנו יותר כ"גרעפס"), אולם אחוז ניכר מגיע גם למעיים, מצטבר, וגורם לכאבי בטן ולהיווצרות גזים סרוחים. ההמלצה היא, כמובן, לעבור למים.

 

8. בירה

אין מקרר אמריקני שמכבד את עצמו שלא יימצא בו ארגז בירה. גם אנחנו הישראלים חובבים את המשקה הכמעט לאומי הזה, אך גם הוא מהווה מתכון מנצח להיווצרות גזים.

 

זה מתחיל בכמות הסוכר הגבוהה, אליה מתווספים הגזים, השמרים והחיטה, שחלק מאיתנו אינם מעכלים היטב. התוצאה היא שילוב קטלני של היווצרות גזים ועצירות.

 

9. יין

היין הוא משקה אלכוהולי המיוצר באמצעות תסיסה של מיץ ענבים. התוצאה היא יצירה של הרכבים סוכריים חומציים המעוררים את מערכת העיכול ויוצרים גזים.

 

בתוך כך, חלק מאיתנו אלרגיים לסולפיטים, מרכיב שמרבית יצרני היין משתמשים בו לצורך שימור, לצד מרכיבים נוספים לעצירת התסיסה, וגם אלו עלולים ליצור גזים. אין פירוש הדבר שעליכם להתנזר כליל מאלכוהול, אך מומלץ לנסות ולהפחית את המינון.

 

אל תגזימו עם היין בארוחת החג (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תגזימו עם היין בארוחת החג(צילום: shutterstock)

 

10. משקאות דיאטטיים

אפשר להירגע, הכוונה היא לא לכל משקאות הדיאט, אלא רק לאלו המכילים סוכרים כמו מאניטול וסורביטול, המשמשים פעמים רבות תחליף לסוכר. אך מדובר בסוכרים זרים לגוף, התורמים להיווצרות גזים, שכן פירוקם מלווה בשחרור גז.

 

נסו לבדוק האם הם מצויים במשקה הדיאטטי שלכם, ואם כן – עברו למשקה אחר. זכרו גם שמרבית המשקאות הדיאטטיים הם תוססים, מה שתורם גם כן לנפיחות.

 

11. סיבים תזונתיים

תרומתם של הסיבים התזונתיים לבריאות ידועה כבר שנים רבות, אך חלק מאיתנו מגיב אליהם בצורה קשה וסובל מעצירויות, הגוררות גם הן יצירה של גזים.

 

נסו להסיר מהתפריט היומי משקאות או מזונות המכילים סיבים תזונתיים למשך כשבועיים-שלושה. אם העצירות או הגזים חלפו, ייתכן מאוד שגם אתם רגישים אליהם.

 

12. אתם טורפים

ישראלים אוכלים עם העיניים: שולחן החג מפתה, אתם מגיעים רעבים לארוחה ומיד בולסים הרבה יותר מכפי שהקיבה מסוגלת. אבל כאשר אתם טורפים מזון, ולא לועסים אותו היטב, הוא מגיע במצב לא מפורק לקיבה, שצריכה לעבוד קשה יותר כדי לפרק אותו ולעכל אותו.

 

אכילה מהירה מדי, גם גורמת לשאיפת אוויר לקיבה. התוצאה היא הגברת ייצור הגזים במערכת העיכול. נסו להאט את הקצב, האוכל לא יברח. לעסו היטב, תיהנו מכל ביס, לאט לאט.

 

התוספים שיעזרו

רוקחת סופר-פארם, שירלי קטרון מסבירה מה ניתן לעשות: "בשוק קיימים כדורי פחם שסופחים גזים, מוצרים המכילים אנזימי עיכול שמסייעים לפרק את המזון וכדורי פרוביוטיקה, שמשנה את אוכלוסיית החיידקים במעיים ומפחיתה את תוצרי הגזים.

 

תכשירים על בסיס סימיתיקון: הם מפחיתים את מתח הפנים של בועות גז במערכת העיכול ומפחיתים את תסמיני הגזים. בין התכשירים היעילים: גזים'X'. היא מזהירה ואומרת כי "רצוי לקחת את התרופות לפי הצורך ולא באופן שוטף".

 

תכשירים על בסיס פחם פעיל: הם סופחים את הגזים, אבל עלולים לספוח גם חומרים אחרים. זו הסיבה שיש צורך לקחת אותם בנפרד מתרופות ומתוספי תזונה. בין התכשירים היעילים: נוריט, קרבופלור.

 

קרבוסילן: התכשיר הוא על בסיס הן סימיתיקון והן פחם פעיל.

 

פרוביוטיקה: עשויה לעזור להתמודד עם התופעות הללו.

 

קטרון מזהירה כי תופעת לוואי אפשרית כי הצואה עלולה להיות שחורה בגלל נטילת התוספים.

  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לעבור את ארוחות החג בלי תופעות לוואי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים