שתף קטע נבחר

הרילוקיישן ושברו: מה קורה כשהשליחות נכשלת?

מעבר למדינה זרה מטעם העבודה כרוך בלא מעט אתגרים כמו קשיים כלכליים, תחושות בדידות וטלטלות של הזוגיות. במקרה הטוב פשוט חוזרים לארץ עם זיכרון מר, במקרה הרע זה מסתיים בהתפרקות המשפחה. לטובת אלה שמאחלים לעצמם לעזוב הכל ולטוס מכאן - ריכזנו לכבוד השנה החדשה את האתגרים הצפויים מפי אלו שעשו את המהלך

נסיעת רילוקיישן מטעם העבודה נחשבת לפסגת החלומות עבור אנשים רבים, אבל יש לא מעט מקרים שבהם החלום מסתיים בכישלון צורב. בסדרת כתבות שעוסקות ברילוקיישן, שוחחנו עד כה עם עובדים ישראלים ״שמימשו את החלום״ ונשלחו מטעם העבודה להתגורר בשורה של מדינות מעבר לים. הפעם פנינו לעובדים שעשו את המהלך ובמבט לאחור לא בטוח שהיו עולים על המטוס הראשון לחו"ל.

 

כתבות נוספות על רילוקיישן בערוץ הקריירה:

מעוניינת ברילוקיישן? עדיף שתהיי יפה

מעוניינים ברילוקיישן? היעדים החמים והמקצועות המבוקשים

כשאסור ללעוס מסטיק ברחוב; רילוקיישן לסינגפור

רילוקיישן להולנד: אילו הפתעות מחכות שם?

 

כפי שנדגים, המעבר למדינה זרה מטעם העבודה כרוך בלא מעט אתגרים, כמו קשיים כלכליים, תחושות בדידות, פערים תרבותיים שפוגעים ביכולת להשתלב בהצלחה בעבודה החדשה, וגם טלטלות שמעמידות לא פעם במבחן את המשפחה והזוגיות. לטובת אלה שמאחלים לעצמם לכבוד השנה החדשה לעזוב הכל ולטוס מכאן, ריכזנו שורה של אתגרים שצפויים לכל מי שמחליט לעשות רילוקיישן, מפי אלה שעשו את המהלך.

  

"הרילוקיישן דפק לי את המשפחה"

ש' נסע לרילוקיישן בארצות הברית מטעם חברת ההיי-טק הבינלאומית בה עבד. הוא ואשתו לשעבר היו נשואים אז שנתיים והורים לתינוק בן שנה. "החלטנו ללכת על זה כדי להרוויח קצת כסף ולשנות את השגרה", הוא מספר. "חודש לאחר מכן הגעתי לעיירה קטנה וציורית ליד סאן פרנסיסקו, שכרתי בית צמוד קרקע, קניתי שתי מכוניות חדשות וריהוט גן מפנק, ואשתי הגיעה עם התינוק".

 

כבר עם ההגעה החלו לצוץ סדקים. "אשתי שנאה כל רגע והתלוננה על הכל", הוא מספר. "נוצר מצב ממש לא נעים שבו אני קם כל בוקר לעבודה, מתיישב על המחשב ובמקום לעבוד, מתחיל לקבל אינספור טלפונים בהם אשתי משתפת אותי בכל פרט שעובר עליה. הרגשתי שהיא ממש משועממת וכעסתי עליה שהיא לא מבינה אותי ולא עוזרת לי להתמודד עם העבודה החדשה ועם כל מה שכלול ברילוקיישן".

 

דווקא כשהמצב החל להשתפר מעט בין בני הזוג, הכל התפוצץ. "אשתי התמכרה לשיעורי כושר אינטנסיביים במכון, אך לאחר כשנה שבה אני מתאמץ ויורק דם בדרך להצלחה שלנו, גיליתי שהיא בוגדת בי עם המאמן האישי", הוא מספר. "חזרנו ארצה להתגרש ובזבזתי על עורכי דין. את כל הכסף שהרווחתי ביושר. מי היה מאמין שזה מה שיצא מהאהבה הגדולה שהייתה לנו? הרילוקיישן דפק לי את המשפחה".

 

איך לשרוד את הרילוקיישן? טיפים חשובים: 

 

רומן עם המתורגמנית ועם הנהגת

במקרה של ד', בעלה לשעבר ניהל רומן - ולא אחד, בזמן ששהו ברילוקיישן בסין מטעם מקום עבודתו בעסקים שמנהל דודו. "זו הייתה הצעה כלכלית מעולה והתחלה טובה לחיים מבוססים בהרבה יותר מכל מה שקיוויתי", היא מספרת. "החלטנו ביחד, בהחלטה זוגית, לקפוץ על ההצעה ולנסות את המזל שלנו במזרח הרחוק".

 

בעלה לשעבר נסע למקום והיא הצטרפה אליו חודש לאחר מכן, לדירה יפה ומרוהטת במגדל פאר, עם מבשלת-עוזרת בית דוברת סינית בלבד, וכן מתורגמנית ונהג צמודים. גם לבעלה היו מתורגמנית ונהגת אישית, דוברת סינית בלבד. "בעלי הוא היה מאד עסוק ולחוץ עם העבודה החדשה ובעיות ההסתגלות לתרבות הזרה, והיה ממש מעט זמן לתדרך אותי על מה שהולך לקרות", היא מספרת.

 

"סדר היום שלו כלל השכמה מוקדמת ואיסוף ברכב מפואר על ידי הנהגת והמתורגמנית למפעל, המרוחק כמעט שעתיים נסיעה מהעיר. סדר היום שלי כלל בעצם כלום. קמתי מתי שרציתי, הטבחית הייתה מכינה לי קפה וארוחת בוקר מפנקת למיטה, טיילתי קצת בעיר, עיצבתי את הדירה ונכנסתי באותו הזמן להריון, אז לקחתי את החיים ברגוע".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תקופה פסטורלית זו נחרבה בתוך זמן קצר. "שלושה שבועות לאחר הנחיתה גיליתי שלבעלי יש רומן סוער גם עם המתורגמנית וגם עם הנהגת. השארתי את המתורגמנית שלי, את הטבחית ואת הנהג בבית. לקחתי טקסי לשדה התעופה וחזרתי ארצה מפורקת. היום אנחנו גרושים".

 

"בדידות נוראית"

קשיים ברילוקיישן יכולים לצוץ גם מכיוונים אחרים, כפי שמדגים ע', שנסע לרילוקשיין בסן-פרנסיסקו מטעם חברה בינלאומית בה עבד. "הייתי רווק אמביציוזי עם נתונים מעולים וידעתי שהרילוקיישן שסדר לי את החיים", הוא מספר, "הבעיה הייתה שלא דמיינתי איך המעבר הזה אמור להיראות במציאות. הבידידות היתה נוראית".

 

"הייתי המערבי היחיד מתוך למעלה מ-100 עובדים, רובם מהודו", הוא מוסיף. "גם רוב התושבים בשכונה שבה התגוררתי היו הודים. אמריקה וכל החלומות שהיו אמורים להתגשם בה, הפכו עבורי למכלאה מלאה בהודים גאונים ואמביציוזיים ברילוקיישן. הייתי זר ממש כמו האמריקאים המקומיים, שזלזלו בהם וסרבו להתערבב איתם. לא היו לי חברים והייתי בדיכאון. סבלתי מכל יום ולאחר שנה ברילוקיישן שברתי את החוזה, שילמתי קנס וחזרתי ארצה".

 

קשיים של המשפחה

לא מדובר במקרים נדירים; עובדים ועובדות רבים חווים קשיים בהסתגלות ברילוקיישן מסיבות מגוונות. מבדיקה שערכה רילוקיישן סורס שעוסקת בהשמות בשוק הגלובלי, עולה כי הסיבה המרכזית לכישלונות של רילוקיישן ב-2014 היתה אי התאמה מקצועית של העובדים - עם 21%. במקום השני ניצבו פערים בין תרבותיים, ובשלישי - אי התאמת מסגרת התקציב לעלויות המחיה לצד אי הסתגלות של המשפחה.

 

גליה אלינסקי מנכ"ל רילוקיישן סורס, מציינת כי באופן כללי, רוב הסיבות לכישלון של רילוקיישן קשורות בהיעדר תכנון נכון וחוסר התאמה של העובדים ובני משפחתם למקום החדש. כך למשל היא מדגימה, כי במקרים רבים עלולים להתעורר קשיים בקרב בני הזוג, שוויתרו על הקריירה ועלולים להתקשות במציאת עבודה חדשה. גם הילדים עלולים לחוות קשיים בהשתלבות במסגרות החינוכיות ובסביבה החברתית החדשה.

 

היעדרו של תכנון נכון מתבטא גם כשמגלים כי התקציב המשפחתי אינו מותאם לעלויות המחיה. "התקציב נקבע לרוב על פי מסגרת של החברה, בלי לקחת בחשבון רכיבים כמו דוגמת מספר ילדים ועלות החיים הכוללת במדינה. כך למשל, כל ילד יכול להעלות את התקציב השנתי בכ-20-30 אלף דולר. על מנת לתכנן נכון את מסגרת התקציב, יש להבין את עלויות השכר במדינת היעד, עלויות החינוך הפרטי במידה שהם כלולים בחבילת ההטבות של העובד ועלויות נוספות המשולמות לעובד עקב המעבר למדינה אחרת".

 

קשיי השתלבות בעבודה

גם במקום העבודה עלולים להתעורר קשיי השתלבות, כשלעתים הסיבה היא אי התאמה מקצועית. "יש לסכם מראש את דרישות התפקיד ולבדוק שהמועמד לרילוקיישן יכול למלא ציפיות אלו", היא מסבירה. "כך למשל, מהנדס תוכנה שנשלח לסן פרנסיסקו, צריך להתמודד עם ניהול מרחוק או עם ניהול לקוחות בנוסף לתפקידו כמהנדס. לא כל מהנדס יסכים או יצליח לשלב את שני התפקידים".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

במקרים אחרים, הבעיה היא פערים בתרבות העבודה. כך למשל, עובדים ישראלים רבים מגיעים עם גישה ישירה ואגרסיבית למדי, שלא תמיד מתקבלת בעין יפה על ידי העמיתים המקומיים. אליסקי מספרת כי פערים אלו נוצרים בעיקר ברילוקיישן למדינות אסיה, אולם לא רק; גם במדינות מזרח אירופה נתקלו העובדים בקשיי גישור על פערים במנטאליות, שהובילו במקרים רבים לפיטורים. "הפערים התרבותיים הם מרכיב שלא תמיד נאמד בצורה נכונה על ידי החברה השולחת, מתוך הנחת עבודה כי העובד סתגלן", היא אומרת. "אבל בפועל, שליחים רבים לא מכירים את המנטאליות של המדינה אליה הגיעו, לא יודעים כיצד להתלבש לפגישה עסקית ומה קוד ההתנהגות עם עמיתים מקומיים.  

 

יש גם מקרים בהם העובדים מגלים כי סביבת המגורים לא מותאמת לצורכיהם. אלינסקי מדגימה מקרה של מהנדס תוכנה מסורתי, שנשלח על ידי חברת סטארט אפ למדינה באפריקה, אולם חרף הבטחותיה כי יהיו לו אמצעים לשמירת כשרות, הוא התקשה בכך ושב לארץ כעבור חודשיים. "יש צרכים אישיים שונים, הקשורים למשל באמונה דתית או בחינוך מיוחד לילדים, ויש להכיר אותם לעומק כדי לראות את מידת התאמת העובד למקום שאליו נשלח".

 

אבל גם בהיעדרם של צרכים יחודיים - העובד עלול לפגוש במציאות שונה מזו שדמיין ולהתקשות להתמודד איתה. "לעתים ניתנים לעובדים פרטים לא מדויקים על המציאות בעיר אליה נשלחו", היא מספרת. "כך למשל, במדינות כמו מקסיקו ודרום אפריקה מתגוררים העובדים תחת אבטחה וסובלים מחופש תנועה מוגבל ורמת ביטחון אישי נמוכה, דבר שיוצר תחושה של כליאה".

 

בעיות בתקציב ואסונות

חוסר היכרות עם הקודים ההתנהגותיים עלולים לגרור לעתים עבירות משמעת של ממש ולסיום העסקתם המיידי. כך למשל היא מדגימה מקרה בו סיימו את העסקתו של עובד, שנשלח לנהל פעילות באפריקה, לאחר שנהג ברכב בעצמו ללא הנהג שעמד לרשותו והיה מעורב בתאונה. "על מנת לעמוד בקודים האתיים, יש ללמוד אותם ולהבין מה נהוג או לא נהוג באותה מדינה בהתנהלות מול מוסדות הממשל, ספקים, לקוחות ועוד", היא מסבירה.

 

"כך למשל, יש מדינות בהן נהוגים תשלומי שוחד וחשוב שהעובד יפריד בין נוהגי העבודה במדינה לבין הקוד האתי שעליו הוא אמון ברמה האישית. בנוסף, יש להישמע להוראות ביטחון ובטיחות מאוד קפדניות כמו לוותר על הנהיגה ולנסוע רק עם נהג. אם העובד לא יתאים את עצמו למסגרת החדשה סביר שהמעסיק יסיים את משימתו לאלתר בגלל חומרת העניין".

 

יש גם מקרים קיצוניים, עליהם אין שליטה. כך למשל במקרה של אסון במשפחה, או מקרי קיצון במדינות בהן שוהים העובדים כמו ערעור של המצב הביטחוני או אסונות טבע. בכל המקרים הללו - המשימה של העובד תופסק בדרך כלל והוא ומשפחתו יחזרו לארץ.

 

עם זאת, אלינסקי סבורה כי ניתן להתכונן וכך להגדיל את סיכויי ההשתלבות. "כדאי לקחת יעוץ משפחתי מקצועי שילווה את המשפחה משלבי ההכנה לרילוקיישן ועד לשבועות הראשונים להגעה", היא אומרת. "כמו כן מומלץ לשכור את שירותיה של חברה המתמחה במתן שירותים במדינת היעד, שתוודא שהמשפחה מקבלת מראש מידע מקדים על המקום החדש, תעזור בבחירת בתי ספר וגנים, תסייעה ברישומים השונים למשרד הפנים המקומי או לעירייה ותדאג לנחיתה רכה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים