שתף קטע נבחר

לתמוך בישראל ובהסכם עם איראן - זה לא סותר

במבחן התוצאה תומך הקול היהודי באופן מובהק בנשיא אובמה ובאישור ההסכם. בספירת הקולות הסופית, רוב חברי הקונגרס היהודים יצביעו בעד ההסכם, סקרי דעת הקהל מעידים על רוב תומך בהסכם בקרב הקהילה היהודית, ובקרב גילויי התמיכה הפומביים בלט מכתב התמיכה בחתימתם של 440 רבנים

השבוע נפתח בבית הנבחרים האמריקני הדיון לקראת ההצבעה על תמיכת הקונגרס בהסכם המעצמות עם איראן למניעת נשק גרעיני. תמיכתם של 41 סנטורים דמוקרטים בהסכם מבטיחה כי לא רק שלא יהיה ניתן להתגבר על וטו שהנשיא יטיל לטובת ההסכם, אלא שככל הנראה כלל לא יהיה צורך בהטלתו, כך שהמאבק הסתיים בניצחון לנשיא אובמה ומדיניותו.

 

עוד דעות ב-ynet

משאירים אבק למדע

משבר הפליטים או בעיית המסתננים?

אנשי הסירות - הדור הבא?

 

הקהילה היהודית בארה"ב ניצבת במוקד הדיון בהסכם עם איראן, מאז חתימת ההסכם בווינה ועד להצבעה שתתקיים בשבוע הבא, וזאת עקב הקמפיין שהוביל ראש הממשלה נתניהו כנגד ההסכם, אליו ביקש לגייס את מנהיגי הקהילה ומוסדותיה. בכך, נתניהו הניח לפתחם בחירה, כביכול דיכוטומית, בין נאמנות לישראל (קרי התנגדות להסכם) לבין נאמנות לנשיא ארה"ב (קרי תמיכה בהסכם), אולם חברי הקהילה היהודית לא נפלו בפח.

 

 

סביב שאלת הגרעין האיראני, שאלה הרת גורל לביטחונה של ישראל, התקיים בקרב הקהילה היהודית בארה"ב דיון רציני, פתוח ורווי טיעונים לכאן ולכאן, שחבל שלא התקיים בישראל. בבתי הכנסת, במרכזים הקהילתיים ומסביב לשולחנות ארוחת הערב בכל רחבי ארה"ב נשאלו השאלות הבאת וגם ניתנו להן תשובות: האם עדיף הסכם מאשר היעדרו? האם ההסכם משיג את יעד ניטרול יכולתה של איראן ליצר פצצה גרעינית? האם להסכם תהיה השפעה ממתנת על האזור? האם הוא יתרום לביטחון ארה"ב וישראל? בטוחני כי אלו שבחרו בתמיכה ואלו שבחרו בהתנגדות להסכם עשו זאת מתוך ראיית ביטחונן של ישראל ושל ארה"ב לנגד עיניהם.

 

במבחן התוצאה תומך הקול היהודי באופן מובהק בנשיא אובמה ובאישור ההסכם. בספירת הקולות הסופית, רוב חברי הקונגרס היהודים יצביעו בעד ההסכם, סקרי דעת הקהל מעידים על רוב תומך בהסכם בקרב הקהילה היהודית, ובקרב גילויי התמיכה הפומביים בלט מכתב התמיכה בחתימתם של 440 רבנים.

 

בתמיכתם בהסכם, לקחו יהודי ארה"ב בחשבון את עמדתם המקצועית של מאות מומחי גרעין, בטחון לאומי, שגרירים ונבחרי ציבור אמריקנים שתומכים גם הם בהסכם. לצד אלו, נשמעו גם קולותיהם של מומחי ביטחון ישראלים והערכות מודיעיניות הרואים חיוב בהסכם וטוענים, באופן שאינו משתמע לשתי פנים, כי ההסכם הוא הסיכוי הטוב ביותר לעצירת פרויקט הגרעין האיראני וכי יכולות להיות לו השפעות חיוביות על האזור כולו, בהן ריסונה של איראן מביצוע פיגועי ראווה.

 

לבסוף, נלקחו בחשבון טענותיהם של פוליטיקאים ישראלים שקבלו על התערבותו ההרסנית

 והפומבית של ראש הממשלה בפוליטיקה האמריקנית שהשלכותיה הרסניות ומסוכנות יותר מהסכנה הגרעינית עצמה, שכן יש בהם לפגוע בלב היחסים המיוחדים עם ארה"ב.

 

אחד האתגרים שהציב הדיון בהסכם הגרעין האיראני הוא העובדה שהוויכוח ניטש על הקווים הפוליטיים, קרי בין שתי המפלגות. עם זאת, ההכרח למצב את הקהילה היהודית אשר תומכת בישראל בשני הצדדים של המפה הפוליטית האמריקאית הינה חיונית לעתיד היחסים של ישראל עם ארה"ב.

 

יעל פתיר, מנהלת תכנית ג'יי סטריט בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים