שתף קטע נבחר

האתגר הכפול של חולי הסוכרת

עודף משקל נקשר זה שנים להתפתחות של סוכרת וכ-90% מחולי סוכרת סוג 2 סובלים מעודף משקל. איך לצאת ממעגל הקסמים הזה באמצעות תזונה מתאימה וטיפול נכון?

לחיות עם סוכרת מסוג 2 מחייב המון שינויים באמצע החיים. להסתגל לשגרת בדיקות של רמת הסוכר בדם מדי יום, טיפול תרופתי החל בכדורים ועד לזריקות אינסולין, לחשב כמה אינסולין להזריק בהתאם לכמות הפחמימות שיש בארוחה, לדאוג מנפילה חדה בערכי הסוכר (היפוגליקמיה) לא פחות מעליית הסוכר (היפרגליקמיה), להימנע ממאכלים מסוימיםתוך הסתגלות לתזונה המתאימה לסוכרת, להתאמן ולבצע פעילות גופנית דרך קבע ועוד.

 

המגמה הרווחת כיום, בוחרת להסתכל לא רק על ערכי הסוכר בדם כמפתח למניעה או לטיפול בסוכרת סוג 2 אלא שמה דגש על פרמטרים חשובים נוספים, בעיקר בהקשר של עודף המשקל.

 

ההתמודדות עם סוכרת מגוונת ומאד אינדיבידואלית, אך נראה שאצל מרבית החולים, האתגר האמיתי הוא כפול: לא רק להוריד את ערכי הסוכר אלא גם להפחית במשקל.

 

עודף משקל נקשר זה שנים להתפתחות של סוכרת וכ-90% מחולי סוכרת סוג 2 סובלים מעודף משקל. כאשר מסת השומן בגוף עולה, עולה גם כן רמת ההתנגדות של הגוף לייצר בעצמו אינסולין, דבר המביא להרס תאי הבטא בלבלב ולהתפרצות המחלה. היות ומרבית הסוכרתיים סובלים ממשקל עודף הם ממשיכים להילחם במשקל תוך כדי ההתמודדות עם הסוכרת.

 

קיראו עוד על התמודדות עם סוכרת

לחיות עם סוכרת: איזון תרופתי ותזונה נכונה

מנובמבר: תרופה לסוכרת שגם מפחיתה תמותה ב-38%

צפו: כך נראה יום בחייו של חולה סוכרת

 

כל סוכרתי יודע שכאשר התגלתה אצלו סוכרת או אפילו,אם שפר מזלו, והוא אובחן כבר בשלב מוקדם כטרום-סוכרתי (אדם עם רמה גבולית של סוכר בדם אשר מנבאת על סיכון לפתח סוכרת בעתיד הקרוב) ההנחיה הראשונה של הרופא, לצד או ללא טיפול תרופתי,היא לשנות את סגנון חייו בכל הקשור לתזונה ובעיקר לפעילות גופנית.

 

שינוי בתזונה ופעילות גופנית הן "המרשם" הראשון שמקבל כל סוכרתי ובצדק. תזונה נכונה חשובה הן לוויסות רמות הסוכר בדם והן להפחתה במשקל. על מנת לייצר שינוי, לעיתים אפילו שינוי הפיך במצב של טרום סוכרת או כזה שיקטין את הנזק ואת התקדמות המחלה אצל סוכרתי פעיל, חובה גם לסגלפעילות גופנית סדירה שכן הפחתה במסת הגוף וברמת השומן תביא לשיפור בתנגודת לאינסולין ולשיפור ערכי המחלה.

 

אימוץ אורח חיים בריא הכרוך בפעילות גופנית קבועה הוא האתגר

כבר עם תחילת האימונים פוגשים את הקושי הגדול שטמון בהתמדה בפעילות. חישבו אתם כמה פעמים הבטחתם לעצמכם שמחר תתאמנו או תצאו להליכה וכמה פעמים לא עמדתם בהבטחה זו. ונניח ולא ויתרתם, חדורי מוטיבציה נכנסתם לרוטינהשל פעילות גופנית,לפחות 3 פעמים בשבוע כפי שהמליץ הרופא, אך התוצאות עדיין מבוששות לבוא.

 

מחקר מעניין שהתפרסם השנה ב- (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism) JCEM מצא שעד 20% מחולי הסוכרת סוג 2 מפתחים מה שמכונה במחקר "עמידות להתעמלות". אותם חולים, למרות שהתאמנו באופן סדיר, לא זכו לתוצאות המיוחלות.במחקר עלה כי בקרב אותם סוכרתיים לא נצפו ירידות בערכי הסוכר בדם, שיפור רגישותם לאינסולין ולא קצב שריפת שומנים מהיר יותר כפי שנהוג לראות בקרב סוכרתיים שמתאמנים באופן סדיר.

 

אחת ההשערות היא שמבנה גנטי מסוים הינו זה שגורם לכך שהפעילות הגופנית, בקרב חלק קטן מהחולים, לא תביא עמה את התוצאות המיוחלות. על אף האמור לעיל, חשוב להדגיש שפעילות גופנית הייתה ונשארה נדבך חשוב ומשמעותי גם במניעת סוכרת וגם כגורם המסייע לאלו שכבר סובלים ממנה להגיע ליעדי המטרה של הטיפול. מרבית החולים מפיקים מפעילות גופנית סדירה תועלת רבה אשר מצמצמת את סיכוני וסיבוכי המחלה.

 

הטיפול המתאים

לצד השינוי בתזונה והעיסוק בפעילות גופנית ישנו משקל משמעותי גם לטיפול הרפואי בסוכרת. כדי להשתלט על המחלה נדרשת עזרה מבחוץ ואיזון תרופתי. בגזרה זו, חלק מהסוכרתיים נתקלים לא פעם בקושי אשר אינו תלוי בהם. חלק מהסובלים מסוכרת סוג 2 נאלצים להזריק אינסולין אשר הוכח לאורך השנים כטיפול יעיל מאד לאיזון המחלה.

 

עם זאת, לאינסולין וכן למס' תרופות נוספות לסוכרת יש דווקא נטייה לגרום לעלייה במשקל. עובדה זו, גורמת קושי ומהווה אצל חלקם מעין "מקל בגלגלים". הסוכרתי מתאמץ להשיג את יעדי האיזון של המחלה, אך בשל הטיפול התרופתי הוא אינו מצליח להיפטר מהקילוגרמים המיותרים.

 

לתוך תמונת המציאות הזו נכנסו בשנים האחרונות מס' טיפולים אשר שמו אל מול עיניהם את המטרה להפגין יעילות גבוהה בהפחתת ערכי הסוכר בדם לצד "תופעות לוואי" חיוביות של הפחתה במשקל. כל זאת, מתוך ההבנה שהפחתה במשקל תסייע לבריאות, תפחית את הגלוקוז בדם ותוסיף מוטיבציה לסוכרתי בדרך לשיפור מדדי המחלה והשינוי המיוחל.

 

בשנים האחרונות זריקות שאינן אינסולין, מסוג הורמון ה-GLP-1 נכנסו לשימוש, ביניהן ויקטוזה, ליקסומיה וביאטה הניתנים פעם ביום ועט להזרקה בשם ביידוריון, שניתנת להזרקה במינון של פעם אחת בשבוע בלבד. הטיפולים מסוג GLP-1 משפיעים על הפחתת ערכי הסוכר בדם וכן בהפחתה של מס' קילוגרמים ממשקלו של כל מטופל.

 

הורמון ה-GLP-1 נמצא כמגביר תחושת שובע וכן מאט את קצב העיכול כך שהמטופל אוכל פחות וכתוצאה מכך ההפחתה במשקל. בעולם, חלק מתכשירים אלו אף נמצאים בתהליכי אישור עבור טיפול בהשמנה באוכלוסייה הכללית, לאו דווקא בקרב חולי סוכרת סוג 2. נמצא במחקר שהטיפול מסוג GLP-1, ביידוריון, שומר על תוצאות גבוהות למשך 6 שנים לפחות.

 

היות וסוכרת הינה מחלה כרונית ישנה חשיבות גבוהה להתאמת טיפול מיטיב וארוך טווח למטופל, גם בהיבט שיפור רמות הסוכר וגם בהשפעת הטיפול על המשקל.

 

השילוב המשולש של טיפול יעיל, תזונה מותאמת לסוכרת ופעילות גופנית הוכח אינספור פעמים כשילוב הנכון לשיפור מדדי הסוכרת והפחתת הסיכון לסיבוכי המחלה. גם בקרב אלו שצלע אחת מתוך משולש זה מיטיבה יותר מרעותה, חשוב שיתמידו בכל החזיתות הללו כדי להגיע ליעד המיוחל.

 

אם אתם סובלים מסוכרת, לעולם אל תאמרו נואש. ההתקדמות במחקר והפיתוחים בתחום הרפואה, מביאים עמן חידושים בטיפול מדי שנה, חלקן שמות דגש על חשיבות הפחתת המשקל או לפחות אינם גורמות לעלייה במשקל תוך כדי הטיפול במחלה. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל ולבחון באם כדאי לשמור על הטיפול הקיים או לשנותו.

 

הכותב הוא רופא משפחה, מנהל מרפאה יא' שירותי בריאות כללית באר שבע






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשבור את הקשר בין סוכרת לעודף משקל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים