שתף קטע נבחר

הנדסה גנטית במזון: האם זה באמת כל כך מסוכן?

בעקבות הודעת ארגון הבריאות העולמי כי בשר מעובד עלול לגרום לסרטן ממש כמו סיגריות, עולות שאלות נוספות בנוגע למזון שאנו אוכלים. רבים מוטרדים מהתפתחות ההנדסה הגנטית בחקלאות ובמזון. מהי בעצם הנדסה גנטית במזון, מה היתרונות והחסרונות שבה והאם יש פיקוח בנושא?

השבוע הודיע ארגון הבריאות העולמי כי בשר מעובד מסוכן לבריאות. רבים הגיבו להודעה בבלבול וניסו להבין מה במזון שאנו אוכלים מסרטן ומה אסור לאכול. בד בבד עלתה הביקורת הציבורית כנגד הנדסה גנטית של מזון. כדי להבין את המשמעות של הנדסה גנטית במזון, יש להבין קודם את המושגים הנכונים.

 

קראו עוד על הסכנות שבמזון שאנו אוכלים:

משרד הבריאות קובע: נקניקים - רק פעם בחודש

מחקר: בשר וגבינות - מסוכן יותר מעישון סיגריות

FDA קבע: שומן הטראנס מסוכן - להסירו מכל מוצרי המזון

 

מהי השבחה גנטית?

העגבנייה שאנחנו אוכלים היום אינה זהה לעגבנייה שאכלו לפני 50 שנה. זנים רבים של גידולים עברו שינוי והשבחה. שיטות השבחה גנטית ידועות שנים רבות. השבחה גנטית מסורתית הינה תהליך של הכלאה יזומה בין זנים שיש להם תכונות רצויות והעברת מכלול החומר התורשתי, בתהליך רבייה מינית. מבין התוצרים שמתקבלים נבחרים הפרטים בעלי התכונות הרצויות.

 

דוגמה להשבחה גנטית היא בחירת שתילים בעלי תכונה רצויה, והכלאתם עם שתיל בעל תכונה דומה או נוספת, ואז טיפוח וגידול צאצאים בעלי מגוון התכונות הרצוי כזן נבחר. לחילופין, הרבעת הפרה המניבה ביותר, על מנת לקבל פרות מניבות נוספות לעדר.

 

הידעת? צבעו של הגזר המקורי אינו כתום כלל כי אם סגול כהה או צהבהב. ההולנדים יצרו את צבעו הכתום בתהליכי השבחה במאה ה-17, כאות הוקרה לבית המלוכה.

 

הכלאות בצמחים ובבעלי חיים נותנות לנו אם כן שפע וגיוון מופלאים, וצריכתה של התוצרת מתבצעת על בסיס יומיומי ללא חשש. טכנולוגיה זו של השבחה מאפשרת ביצוע שינויים בתכונות של היצור או של הצמח. להשבחה המסורתית נעשית העברת תכונות מוגבלת רק לאורגניזמים שניתן להכליא ביניהם. מזון שהוא תוצר שלהשבחה גנטית קונבנציונלית אינו משתייך לקטגוריית מזון מהונדס.

 

עגבניה. האם היא עברה רק השבחה גנטית או גם הנדסה גנטית? (צילום: index open) (צילום: index open)
עגבניה. האם היא עברה רק השבחה גנטית או גם הנדסה גנטית?(צילום: index open)

 

ההבדל בין השבחה גנטית למזון מהונדס

בניגוד לאמור על השבחה גנטית, בהנדסה גנטית ניתן ברמה התיאורטית להעביר תכונות, כמעט מכל אורגניזם (יצור חי) לכל אורגניזם אחר והאפשרויות רחבות ומגוונות. הנדסה גנטית היא בחירת רכיבים ספציפיים במידע הגנטי, ב-DNA, אשר נותנים תכונות נבחרות כגון עמידות מפני חרקים, גודל הפרי, צבע ועוד, והעברתם כך שיעניקו תכונה חדשה באורגניזם אחר. היכולת להעביר גנים מאורגניזם אחד לשני שלא על ידי הכלאות, מאפשרת להעביר תכונות בין מינים שונים של צמחים, בעלי חיים, פטריות וחיידקים.

.

העגבנייה הייתה הירק המהונדס הראשון אשר שווק לצרכנים, כבר בשנת 1994. עגבנייה מהונדסת זו, שכונתה ה-Flavr-Savr הציגה עמידות גבוהה יותר מאבותיה המסורתיים והתרככה מאוחר יותר מעגבניות אחרות. העגבניות המהונדסות נמכרו לתעשיית הקטשופ ולרסק עגבניות והפכו להצלחה כלכלית גדולה.

 

התהליך של הנדסה גנטית פשוט יותר טכנית לביצוע בצמחים, משום שצמח ניתן לשבט בקלות מתא בודד. בהחדרת גן לתא, המידע ישוכפל במהלך התחלקות התא. זאת ללא הסתמכות על רבייה זיווגית, המשנה את סיכויי קבלת התוצר הרצוי המדויק.

 

ארצות הברית מובילה את ייצור המזון המהונדס גנטית, כאשר הגידולים המהונדסים הנפוצים כוללים את גידולי התירס והסויה, והתכונות המובילות בתמהיל הן עמידות הזרעים לקוטלי עשבים ועמידות למזיקים.

 

הידעת? 80% מגידולי הסויה בעולם הינם מהונדסים גנטית.

 

הסויה נחשבת למזון בריא, למרות שמרבית הגידולים הם תוצר של הנדסה גנטית (צילום: Index open) (צילום: Index open)
הסויה נחשבת למזון בריא, למרות שמרבית הגידולים הם תוצר של הנדסה גנטית(צילום: Index open)

 

הפיקוח על הנדסת מזון: ישראל מול העולם

בארצות הברית קיים פיקוח מתמיד השומר על הצרכנים באמצעות ה-FDA וגופי פיקוח נוספים. השימוש בהנדסה גנטית מאושר ואין חובת סימון על מוצרים שיוצרו תוך שימוש בהנדסה גנטית.

 

באירופה ישנן תקנות המאשרות שיווק מוצרים אשר עברו הנדסה גנטית על ידי ה-EU החל משנת 2004. עם זאת, חלה חובת סימון על מוצרים אלו. גם מדינות שאינן שייכות לאיחוד האירופאי (כדוגמת שוויץ), נוהגות לסמן מוצרים שעברו הנדסה גנטית.

 

בישראל הנושא נבחן ומקבל אישורים על ידי שתי ועדות: הוועדה למזון חדש של משרד הבריאות הדנה בבטיחות המזון והוועדה הראשית לצמחים מהונדסים של משרד החקלאות (הורצ"מ).

 

בישראל פועלת תשתית מדעית וטכנולוגית ענפה לגידולים מהונדסים גנטית, אך כיום לא משווקים בארץ צמחים אשר עברו הנדסה גנטית. ישראל נחשבת למדינה מובילה בפיתוח טכנולוגי חקלאי בתחום ההנדסה הגנטית אך הוא אינו מתורגם כלל ברמה השיווקית לציבור אלא רק למטרות מחקר.

 

לעומת זאת, בישראל מאושרים לייבוא מוצרים שונים המיוצרים בעולם וגם בארץ, המכילים חומרי גלם מהונדסים גנטית כמו למשל תירס, סויה וקנולה. ברוב המקרים , ניתן לראות שהדבר מצוין על גבי האריזות. במידה שלצרכנים חשוב לצרוך מוצרים אשר לא מכילים מזון מהונדס גנטית מומלץ לחפש מוצרים אשר יש עליהן הטבעה NON GMO) Genetically modified).

 

היתרונות במזון המהונדס גנטית:

עמידות משופרת של צמחים כנגד מזיקים, התורמת להפחתת ההדברה הכימית.

 

עמידות משופרת של צמחים כנגד מחלות, מפגעים סביבתיים ומזג אויר, דבר שמגדיל את היבול.

 

הארכת חיי מדף של מוצרי מזון טריים הנוטים להתקלקל במהירות ומאפשרים שינוע לכל מקום בעולם.

 

שיפור הערך התזונתי והבריאותי של המזון על ידי שינוי הרכב החלבונים, השומנים והוויטמינים שבהם. למשל ניתן להעלות את רמות החלבונים והוויטמינים, ולהפחית את רמות השומנים.

 

גיוון ושיפור של מוצרי מזון באמצעות שינוי טעם, צבע, גודל ומרקם.

 

שימוש בצמחים מהונדסים לטיהור קרקע ומים מזוהמים

 

הסכנות בהנדסה גנטית בחקלאות ובמזון:

ייצור חלבונים חדשים עשוי לעורר אלרגיות.

 

הפרת שיווי המשקל הקיים בטבע עקב שינויים אקולוגיים שונים.

 

העמידות הגורפת למזיקים עלולה לפגוע בזנים שונים של חרקים, חלקם הכרחיים לאדם להמשך קיומו.

 

אובדן והכחדת זנים טבעיים. עולה שאלה פילוסופית ואפילו דתית האם מותר לנו לשחק את תפקידו של אלוהים.

 

בעיות אתיות שונות: למשל האם בעקבות הכנסת DNA של אורגניזמים מן החי לצמחים, הצומח נשאר צמח או שהוא חי? זוהי סוגייה חשובה עבור צמחונים, טבעונים ושומרי כשרות.

 

פגיעה חברתית- כלכלית: תאגידים מחקריים מסמנים פטנטים על זנים חדשים של גידולים, ומאלצים חקלאים לשלם הון עבורם. כיום אף מונעים את יכולת הגידולים להתרבות עצמאית, על מנת להגדיל את התלות של החקלאי בתאגידים.

 

פגיעות ארוכות טווח אשר עדיין לא נצפו בבריאות האדם.

 

האם בטוח לאכול מזון מהונדס?

בנוגע לחששות ביחס לרעילות המזון המהונדס, חשוב לציין שמזון שעבר השבחה גנטית נבדק בקפידה, ולכן כל בעיה מבוקרת ונבחנת. לשימוש בהנדסה גנטית יתרונות רבים לכל הנוגעים בשרשרת הייצור עד לצרכנים.

 

מדובר בתחום חדש יחסית. הוא נראה כמועיל לאנושות, אך יהיה צורך לבחון אותו במבחן הזמן. כמו בכל חידוש, יש השופטים את הנושא לחומרה וישנם המחמירים פחות. אנו סיפקנו לכם את המידע הדרוש, מכאן, על כל אחד לפעול כטוב בעיניו.


נורית רייכמן היא דיאטנית קלינית BSc בסטודיו C

עפרה זלצמן Msc מהנדסת מזון ואבטחת איכות


 

רוצים לדעת עוד על הנדסה גנטית? צפו:





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מדינת ישראל נחשבת מובילה בתחום ההנדסה הגנטית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים